0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Фетална морфология, кога и защо?
« -: Януари 06, 2011, 00:49:38 am »
Здравейте момичета, обръщам се към вас с молба да споделите информацията, която имате, относно това какво точно показва и най-вече какво може да предотврати феталната морфология.
Сега съм в 14-та седмица, предполагам, че ще мога да си запазя час най-рано за след 4, което прави 18-та седмица. Бременна съм с близнаци и гинеколожката ми ме посъветва да проведа това изследване, но не можах да разбера с какво ще подпомогне то развитието на бебетата. Ако се открият малормации какво следва? Всички ли ходите на фетална морфология? Простете за невежеството ми, но не проумявам каква е идеята да се дават не малко пари за подобно изследване, ако нищо не може да се направи при откриване на аномалии на плода? 
Благодаря ви много предварително!
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #1 -: Януари 06, 2011, 01:02:39 am »
Първо честито! Лека и безпроблемна бременност и здрави бебета около термин!
Сега на въпроса, добрите лекари всъщност правят фетална морфология при всеки преглед. По-детайлното изследване, което се извършва в 18-22г.с. обикновено се прави от специалисти по фетална морфология, които имат и добра техника. Могат да се видят редица неща- от брой на пръстчетата до сериозни проблеми. Те не могат да се излекуват чрез това изследване, но ако лекарите, които ще израждат бебетата знаят за проблем, биха могли да се подготвят. Понякога се налага операция веднага след раждането, при други случаи е необходима специална грижа. Има и редица неща, които видяни на ФМ, могат да бъдат коригирани- например кръвоток, състояние на маточните артерии- могат да се изпишат медикаменти. Други неща като дължина, положение, брой кръвоносни съдове на пъпната връв, състояние на плацентата, количество води помагат при грижата за майката и бебето и имат значение при самото раждане.
При близнаци това е и единственият начин за отхвърляне на синдрома на Даун, тъй като БХС не се прилага при многоплодна бременност.
Всички тези неща ме карат да твърдя, че ФМ е задължителна.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #2 -: Януари 06, 2011, 01:09:52 am »
Всички ходим, дааа  :D Няма изследвания "подпомагащи развитието на бебето". Целта на всяко изследване е, първо и преди всичко информативна и с цел да се предприемат нужните мерки, ако се установи наличие на проблем, или потенциален риск от появата на проблем в хода на бремеността.

"Ултразвуковото изследване „фетална анатомия (морфология) е високоспециализирана дейност, която се провежда от специално подготвени за целта АГ специалисти. При това изследване се оглеждат всички органи и системи на бебето. Изследването продължава около 20 минути, а понякога и много повече.
Феталната анатомия за откриване на отклонения в развитието на бебето (малформации) е метод, особено ефективен за откриване на големи аномалии. Най-информативно е изследването за „фетална анатомия” в 19-23 седмица, когато могат да се открият над 80% от малформациите. Теоретично ултразвуковото изследване би трябвало да бъде една от най-ефективните форми за профилактика на генетичните болести.
"

В твоя случай, предполагам не си правила БХС, понеже при многоплодна бременност не може да се разчита на резултатите. В никакъв случай не пропускай феталната анатомия.

При откриване на тежки аномалии /недай Боже/ следва да вземеш някакво решение, заедно с лекаря си как да постъпите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #3 -: Януари 06, 2011, 01:21:53 am »
Мила Делфин, феталната морфология е абсолютно задължителна.
Ти си пропуснала да направиш изследването за нухалната гънка, което се прави 11-13 седмица.То дава индикации за Синдромът На Даун.В Канада правят БХС при двуплодна бременност, както и едно друго изследване за някакви малформации.Не помня какво беше, тук са задължителни.
при двуплодна бременност се следи на Доплер кръвотока, при едното ми  бебе в 31 седмица откриха аномалия в кръвния поток, което навеждаше докторите на мисълта, че ще има преждевременно раждане.Поставиха ми инжекция за белите дробове на малките. И наистина настъпи преждевременно раждане в 33 седмица, благодарение на поставянето на тази инжекция, бебетата нямаха проблеми с дробчетата.
Информацията по време на бременността е много важна.За бебето, за теб.


We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #4 -: Януари 06, 2011, 01:34:03 am »
Точно такава тема днес обмисляхме да пуснем в този форум, която да отдели тези изключително важни мнения и дискусии, свързани с бременността и изследванията в специфични срокове от нея, които до момента се обсъждат в текущите теми на бременните.

На първо място искам да пусна линк към едно място в интернет, където проф. Кременски от Националната генетична лаборатория в Майчин дом дава онлайн консултации по темите за генетичното консулиране, феталната анатомия и биохимичния скрининг.

Консултации с проф. Кременски във връзка с генетичните изследвания и генетичните рискове >>

Провеждат скрининги в първи триместър в периода от 11-14 гестационна седмица и скрининг втори триместър в периода 15-20 гестационна седмица.

На база ултразвукови изследвания, които трябва задължително да бъдат направени с подходящата апаратура и квалифициран за това специалист акушер-гинеколог, на база на серумни бихимични показатели - хормоните човешки хорион-гонадотропин и алфафетопротеин в точно определен срок на бременността (според линковете по-горе) направени в рамките на 24 часа с ултразвкуковото изследване, както и на база възрастта на бременната - тези данни се подават към националната генетична лаборатория, която разполага със специализиран софтуер, който изчислява рискът от най-честите генетични заболявания на плода. Това изследване не е диагностично, а оценка на риска на база въведените данни. Единственото изследване, което дава сигурен отговор е амниоцентезата, която се извършва в срок 16-20 седмица и се назначава по препоръка на акушер-гинеколога и след генетична консултация за съответната двойка.


Конкретно в случая с близнаците е трудно да се вземат предвид биохимичните показатели, защото хормоните, които се изследват при биохимичния скрининг се отделят от плацентата на плода и при многоплодна бременност е трудна интерпретацията на получените резултати. Самата фетална морфология обаче е препоръчително да се направи, защото голяма част от маркерите за някои генетични заболявания се наблюдават чрез ултразвуков преглед и имат доста по-голяма тежест.

Запиши си час за фетална морфология при добър специалист за да си спокойна.
« Последна редакция: Януари 06, 2011, 01:39:42 am от cygnus »
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #5 -: Януари 06, 2011, 01:41:58 am »
Благодаря ви момичета, страхотни сте!
 Всъщност при всеки преглед ми правят един вид фетална морфология, още в 11-12 ми е правена ранна такава, изследване за нухалната гънка съответно също, тъй като се наложи редукция на другите два близнака. Гинеколожката ми обясни, че в клиниката не оглеждат абсолютно детайлно всички органи, тя не е специалист по фетална морфология, за това ме прати при такъв. След всички ваши разяснения разбирам, че изследването е задължително.
След като трябваше да пожертвам две бебчета, в името на това другите две да се родят живи и здрави, се ужасява при мисълта, че нещо може да не е наред с някое от тях.
Мисля още утре да се обадя на доц. Томова и да си запазя час, някакви други препоръки?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #6 -: Януари 06, 2011, 01:44:56 am »
Ти си в София нали?
д-р Томова е добър избор. Също и д-р Виолета Димитрова и д-р Димитър Марков. За съжаление обаче час се запазва доста от рано, дано те вместят в срок.
Успех! :) Всичко ще е наред :)
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #7 -: Януари 06, 2011, 01:46:13 am »
Другите "препоръки" са спокойствие и силна храна ;) Всичко ще е наред с бебешорите, но не подценявай нито един възможен преглед и изследване, понякога дяволът е в детайлите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #8 -: Януари 06, 2011, 05:35:22 am »
Dolphin , честити прекрасни трепети!

Ако избереш доц.Томова, за която аз гласувам с две ръце
още днес се обади за преглед, месец по-рано е най-добре!
Другото момичетата са го написали!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #9 -: Януари 06, 2011, 10:52:39 am »
Аз ще ти препоръчам д-р Врагалева от МЦ Фемина!
Както знаеш аз родих 2 напълно нормални деца, но на първата си ФМ при д-р Марков, той ми каза че едното нямало ностни кости и имало голяма нухална гънка (тук говорим за хромозомна аномалия)
Д-р Врагалева беше тази, която ме следи на ФМ след този ужасен преглед при Марков и тя беше докторката, която следейки ме заключи: "За мен няма нищо претиснително и виждам 2 здрави деца)

Така че моят съвет е да отидеш при нея!
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #10 -: Януари 06, 2011, 12:27:44 pm »
Аз също препоръчвам Д-р Врагалева от МЦ Фемина, а също и Д-р Янкова от МЦ "Света Петка" и двете са много внимателни.

Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #11 -: Януари 06, 2011, 12:51:32 pm »
аз също съм за доктор Янкова. При нея си следих цялата бременност +феталната морфология.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #12 -: Януари 06, 2011, 13:25:44 pm »
Д-р Васил Даскалов - "Медикус Алфа" Пловдив
Има много добра апаратура и е високо квалифициран във феталната морфология.
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #13 -: Януари 06, 2011, 13:50:27 pm »
Д-р Васил Даскалов - "Медикус Алфа" Пловдив
Има много добра апаратура и е високо квалифициран във феталната морфология.

Така е!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #14 -: Януари 06, 2011, 13:55:04 pm »
Простете за невежеството ми, но не проумявам каква е идеята да се дават не малко пари за подобно изследване, ако нищо не може да се направи при откриване на аномалии на плода? 

може да се направи - аборт. ако откритите аномалии са несъвместими с живота или предполагат раждането на силно увредено дете, жената може да избере да направи аборт по медицински показания, вместо да износи и роди дете, което ще живее няколко години в мъки и страдания, а заедно с него ще страдат и родителите му.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #15 -: Януари 06, 2011, 15:34:45 pm »
jam, това го разбирам, имах предвид освен аборт. По принцип напълно съзнавам и подкрепям написаното от теб.
1. Мислех, че късните аборти са рискови; 2. А ако едното бебе е напълно здраво, а за другото има съмнения, тогава какво?; 3. И ако някой специалист ме стресира излишно, както се случи с kriska?. Заради тези въпроси и поради неизбежно емоционалното естество отворих темата.
 Както и да е, пожертвах твърде много, цели две вероятно напълно здрави бебета, моля се да е достатъчно, моля се и ранната диагностика, която са направили лекарите да е била възможно най-точна и предиктивна.
Запазих час за края на 20-та седмица при доц. Томова. Сестрата, с която се свързах обясни, че ФМ на близнаци се прави след 20-та седмица. Жената беше изключително мила, любезна, отзивчива и изчерпателна в обясненията си.
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #16 -: Януари 06, 2011, 15:49:09 pm »
Dolphin, и аз подкрепям Джам!
Дъщеря ми бе с особенност на пъпната връв.
То бе изолиран маркер, ако имаше нещо допълнително,
би могло да се разглежда като аномалия!
След като доц.Томова установи това, по нейна препоръка
следяхме кръвопотока и пускахме доплер на 20 дни!

И още, много сложни и не само медицински въпроси съдържа поста ти!
Морално етичния момент и връщането на повече от три ембриона,
многоплодните бременности и редукцията,
могат да бъдат тема на една дълга дискусия!
Спокойни дни до прегледа при доц. Томова
и нека тя разсее всичките ти съмнения!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #17 -: Януари 06, 2011, 16:00:17 pm »
Делфинче, радвам се че си запазила час. За мен ФМ - и трите! - са напълно задължителни.
Първата се прави заедно с БХС, който при теб е нямало заради двоплодна бременност.
Втората е много по-обстоятелствена, дава възможност да се видят евентуални проблеми.
Третата е по-близо до термина и показва ясно как е плацентата, как е разположено бебето,.
Е, има много повече неща които се гледат, аз просто казвам с две думи.

Мисля, че ще е чудесно да се отвори специална тема за ФМ, с координати на лекари и какво трябва да питаме лекаря, когато отидем на преглед. Смятам, че информираността на пациента е също толкова важна, както и избора на лекар.


За протокола - правих си ФМ пр д-р Врагалева.
[/url][/url]
*
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #18 -: Януари 06, 2011, 16:03:24 pm »
Dolphin в крайна сметка, ако нещо с детето, или децата не е наред и не е възможно да се направи нещо, за подобряване на състоянието му/им - по-добре е да се знае от по-рано. И ти да си подготвена и екипът при раждане, да са налице нужните специалисти, ако се налагат по-особени грижи, ти да имаш технологичното време да се научиш какво и как ще трябва да правиш и пр.

Има ли наистина проблем - той няма да изчезне, ако не си направила ФМ, а в емоционален план - шокът да установиш, че проблем евентуално има чак при раждането ще е доста по-голям. Поне според мен. Всички сме се страхували от същите неща, които и ти изреждаш, лично аз въпреки идеалните изследвания и ФМ, докато не го видя родено живо и здраво това бебе - няма да съм сигурна 100%, че е ОК. Предпочитах да знам обаче, ако той има проблем и да имам правото на избор как да постъпя, ако се беше оказал тежко увреден плод, или пък при съвместимо с живота увреждане - до раждането му, да мога да се запозная със специализираните грижи от които би имал нужда...

Темата майчинство е много емоционална, но голяма част от отговорността ни като бъдещи майки е, да постъпваме рационално и да си следим бременността според съвременните медицински стандарти. Не е сега времето и момента, да си щадим собствените нерви и емоции. Сега приоритет е новият живот в нас, свиквай че оттук насетне - няма да имаш грам спокойствие в този живот ;) Това е да си майка в карйна сметка, едно от най-прекрасните и най-трудните неща.

И вложи повечко позитивизъм все пак, не се увличай в черни мисли и страхове.
« Последна редакция: Януари 06, 2011, 16:23:31 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Фетална морфология, кога и защо?
« Отговор #19 -: Януари 06, 2011, 16:31:17 pm »
всъщност, тъй наречената "фетална морфология" представлява ултразвуков преглед на плода на бременната, като този преглед се извършва от опитен специалист по тази част. човек, който знае какво гледа и какво вижда. такива УЗ прегледи е добре да се направят поне няколко в периода на цялата бременност, дори и жената да няма никакви оплаквания. конкретно прегледът през 18-22 седмица се нарича "оценка на феталната морфология" - казано на български - преглед на органите на плода.

никоя бременна не е добре да пропуска ултразвуковите прегледи, още повече, ако бременността е рискова, а бременност с близнаци винаги е рискова, дори и да се чувствате отлично.

друго важно нещо, което се следи постоянно при всеки преглед, е кръвоснабдяването на плацентата, съответно - на плода. това дали плодът се кръвоснабдява (а това значи - храни) пълноценно или не, вие не можете да прецените по субективните си усещания. а такива проблеми могат да се коригират.

не бих посъветвала никоя бременна да залита в крайности - нито да се преглежда всяка четна дата от шубе, нито да не ходи изобщо на лекар, "за да не се разстройва".
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!