0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #660 -: Юли 13, 2012, 14:21:12 pm »
Аз пък съм на мнение, че тези лица хич не са мизерстващи, там малко е като вица "Жена, у нас ракия няма ти хляб си купила". Една проста сметка:
имат 5 деца, взимат по 35лв детски за всяко + пари от ТЕЛК за всяко (обща сумата е грубо около 250лв на дете), защото много добре знаят откъде да източат държавата. Немарливо гледане на деца -> болни деца -> болници, защото за тях там всичко е безплатно -> епикризи от болници -> 2-3 пъти в схемата на зима и вече имат необходими документи за ТЕЛК на 50%. А там никой не ходи да проверява при какви условия се гледат тези деца и защо се разболяват толкова често, просто виждат че детето е зле.
Та да продължа със сметките: обикновено има едно отроче, за което се взима и майчинство - още 240лв и моята сметка излиза на сумата около 1500лв грубо. Толкова, колкото взимат двама работещи, високообразовани, плащащи данъци, сметки, заеми, наеми и т.н. отговорни българи.
И кажете ми кои са мизерстващите в случая?
Нека да им отрежат точно тези пари, да ги видим дали няма да почнат а) да си ограничават сами плодовитостта (или ще се отказват от тях още в родилния дом) и б) ще създадат малко по-добри условия за живот на децата, ако искат пак да получават тези пари от социалните.
А да не говорим, че също трябва да има проверка от социалните за условията на живот, ако в разстояние на 2-3 месеца детето е в болница 5 пъти с една и съща диагноза (не става въпрос за всички доагнози естествено). Един лекар винаги може да прецени докато види детето, дали се гледа качествено или не.

Ето защо не ги изоставят .
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #661 -: Юли 13, 2012, 14:30:42 pm »
нищо , че ме модерирате :lol: кажете си колкото искате на черното-бяло и на бялото-черно, хич не ми пука :lol:.И не съм и нервна, но може би си изкарам енергията тук, защото съм в отпуска и не съм свикнала :lol: от 10 гоини не съм имала отпуск и сега не мога да сядам мирна :lol:Колкото до кои ръси "простотии",които не заслужават да се коментират, на мен ми е ясно от началото :lol:
Вие си говорете културно колкото искате, но не забравяйте ,че в живота ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ, а не думите :lol:...
Та ни с думи , ни с факти няма да можете да интегрирате циганите и както каза Саркози :lol::
"Само Хитлер може да интегрира ромите" -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията – Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот".
Има много малко достоверни постинги в тази тема, или да се изразя така: много малко от вас преценяват фактите достоверно, а останалите или не могат или не искат :lol: Ама хич не ми пука за останалите.Аз за себе си знам, че мога да преценя правилно :wink:
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #662 -: Юли 13, 2012, 15:30:40 pm »
Ваня, няма нужда от героични пози, наистина.
Модерирах част от пост, който съдържаше лични нападки и обидни квалификации по адрес на друг потребител. Това по правилата на форума е недопустимо. Ами просто спазвайте правилата, нали за това говорим в последните 10 страници. Не е сложно. А ако сте се разсеяли, има модератори. Нищо лично няма в цялата работа. Бих направила същото при обида към когото и да е. И не смятам, че само един човек е интелигентен и възпитан тук. Надявам се всички да са такива. Бъдете здрави!
« Последна редакция: Юли 13, 2012, 15:35:10 pm от marmotche »
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #663 -: Юли 13, 2012, 16:23:09 pm »
Докато законите важат различно за различние хора, няма и не може да има интеграция. Същото важи и за помощите. Не трябв да има привилегии за никого, за да може хората сами да започнат да се чувстват еднакви в останалата част от обществото. Помощи за бедни - добре, помощ за роми - на какво основание? Понеже живеейки в едно общество, човек има и задължения, не може само привилегии да има. И тези, които разбират и спазват задълженията си, се чувстват повече членовче на това общество. То е като с гледането на дете - който най-много се е потрудил да го отгледа, най-много си милее за него :-).


  
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #664 -: Юли 26, 2012, 22:52:06 pm »
Докога ще толерираме безхабернте родители незнам, ама докога ще се толерират безобразията в Домовете ...

Ами да, тези деца все пак имат някакви "настойници", нали? Защо те не носят отговорност за "безхаберието" си... Току що попаднах на следния материал:

България отива на съд за смъртта на дете
:(
« Последна редакция: Юли 26, 2012, 22:57:58 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #665 -: Август 04, 2012, 12:11:58 pm »
Аз пък ще ви споделя това, което наблюдавам повече от два месеца бидейки си на село с детето, а защо го споделям - всеки може да си прецени сам.
Тук сме с Дани от началото на юни. Селото е сравнително голямо /около 1600 постоянно пребиваващи жители/, добре уредено, има няколко хранителни магазина, железария, магазин за дрехи, за зеленчуци, ресторант, та и дискотека  :lol: Има перфектно ремонтирана детска градина и основно училище - напълно и целегодишно функциониращи.
И читалището си работи и библиотеката. В последните години има и мнго роми тук, нищо против нямам, купили са си къщи /цените доста паднаха/, живеят си в тях, ОК.

Когато излизам с малкия, независимо по кое време, гледката е една и съща винаги. Млади, здрави и прави мъже и жени, кибичат денонощно в парка, на детската площадка, пият кафе от автомата за кафе, бира, пушат цигари, заобиколени от по 2-3 деца всеки от тях и...просто безделничат. Като стане "ракиено време", се спускат на тумби към зеленчуковия магазин да си купят зеленчуци за салата и веселбата започва - къде по къщите, къде направо в паркчето на центъра. Моя съседка, която държи един от хранителните магазини и която попитах защо зарежда толкова скъп суджук /26лв. кг/ и има ли кой да го купува, ме уведоми че всъщност - той се харчи най-много и се купува именно от ромите. Нямам против да ядат най-доброто мезе щом могат да си го позволят, само отбелязвам, че явно могат. Обаче не спирам да се чудя как могат да си позволяват всичко гореизброено, като цяяял ден клатят баджак и цяла нощ са веселби? Вие да имате идеи по въпроса?

Имам роднини тук. Едните постоянно пребиваващи, млади хора /под 40 са/ и двамата работят, отделно гледат пчели, домашни животинки, зеленчукова градина, плодни дръвчета..."как си требе". Другото роднинско семейство е по-възрастно, жената живее тук постоянно и преподава в училището, съпругът работи в СЗ и постоянно пътува между селото и града. И те си имат зеленчукова градина и бъхтят там, че да си подпомогнат и бюджета и за децата им да има свястна храна. По същия начин стоят нещата и при всички мои познати тук, без оглед на възрастта им. Май - май само ние имаме двор с райграс и не отглеждаме нищо за ядене в него, другите такива са ромските семейства. Само, че те и райграс нямат. Имат огромни, празни дворове, които не обработват и каквото им дотрябва - взима се от магазина. Разбирам, че никой не е длъжен да гледа кокошки и да сади домати и картофи, ако не иска и не му се занимава, обаче като си очевидно безработен - хич не ми се вижда нормално да си купуваш домати от магазина, вместо да си ги отглеждаш в собствения двор.
Ето - тези хора не са "откъснати от земята", не им е отнета възможността да се самоизхранват поне частично със собствения си труд, просто не го правят, щото са намерили лесното - държавата плаща, а те се протягат под дебелите сенки цяяял ден.
Може би пък имат пари в излишък и роднини работещи зад граница, които им помагат? Да, ама не.

Като дойде 15-и септември, моята роднина-учителка ми разказва как същите започват да кършат пръсти, че нямали пари да пратят детето на училище, за дрехи и обувки нямали, за учебни помагала, за нищо. Обаче за кафе, суджук, ракия и всичко друго - имат. Много ги е яд, че децата им трябва да ходят на училище, ама последния кмет се случил малко хард и законно, или незаконно им обещал, че никой няма да види лев от помощи, ако детето му не е в училището. Че за т'ва ги пращат, но рядко някое изкарва до 8-и клас, обикновено към 6-и се оказват женени, бременни и това е. Откакто съм тук, на площада се състояха таман 4 пищни сватби на бъдещи седмокласнички, които до началото на учебната година ще са бъдещи майки най-вероятно. И за тая раУта - никой копче не може да им каже. Такива им били традициите и точка по въпроса.

Мой съсед на 80 години си счупи ръката преди месец. Докараха му дървата за зимата и няма кой да му ги нареже и прибере, а той самият не може. Отишъл в градинката където се изтягат 20-ина малди роми пиещи бира по обед и предложил работа. По 50лв. на човек да нарежат и приберат 2 кубика дърва. Те му се изсмяли и казали, че за по-малко от 100 на човек  - няма да се занимават. И никой от тези "горканчовци" не се навил за тия "смешни" пари да извърши въпросния "титаничен" труд. Та през уикенда, братовчед ми, който цяла седмица е бачкал и е дошъл да си почине и един съсед, който също бачка като роб, си изкараха деня в рязане и пренасяне на дърва, разбира се безплатно. Просто така е човешко да се постъпи. Само дето докато дойде уикенда, поне половин кубик от ненарязаните, стоварени пред къщата на стареца дърва ги беше "хванала липсата". Просто го отбелязвам, нищо не твърдя.

Въпреки, че тук минавам за расист, няколко пъти си водих детето на площадката /разкошна, направена с пари на ЕС и в С.З. нямаме такава, новичка.../ хем да си играе с другите бебета. Това са деца, не ми е пукало грам за етноса им. Но ми направи впечатление, че деца на по 4-5 годинки, редовно посещаващи местната ДГ не знаят и дума български  8O Ама наистина и дума. До степен, че подавам на момиченце сладолед и обяснявам, че съм го купила за нея, а то ме гледа неразбиращо и не помръдва. Тогава майката му каза нещо на техния си език, то се усмихна и го взе, а майката на развален български ми обясни, че му казала, че може да вземе сладоледа и бил подарък. Престанах да ходя там с Дани, защото тези дечица правят абсолютна кочина, плюят по пързалките, щъкат по голи дупета и акат където им падне пред благия поглед на пафкащите цигари мамчета, баня не знам дали виждат и един път месечно, все някое кашля и точи зелени сополи, а когато Дани бодро нагази в прясното ако на друго бебе точно под една люлка...еми дойде ми в повече "интеграцията". Не е като да не опитах и не е като цяло село да не ме гледаше все едно съм тотално изпращяла, да седя там с детето и да опитвам да общувам с другите майки съвсем човешки и без предразсъдъци. Съжалявам, но за мен подобна среда и обстановка просто не е приемливото място, на което да играе детето ми. И жалките ми опити да обясня, защо не трябва да се хвърля изпушения фас на земята, заедно с опаковката от вафла, да бъдат репликирани с: "Ми коша е далеч..." /на 1,5м/ и тъпо хилене. За протокола и двете служителки ринещи през ден мръсотиите от въпросната площадка са на преклонна възраст и не са ромки. Ама се оказало, че никоя от ромките не пожелала да рине боклука на "колежките" за едната минимална работна заплата. И го знам, защото съм питала специално и ме се обясни, че не е имало и законен начин тези щатни бройки да се заемат от вече пенсионерки, в случай че е имало кандидатки в трудоспособна възраст. Еми нямало. В това голяяяямо село, пълно с малди хора  8O

Та пак да кажа - нямам никаква теза в този си пост. Само разказвам какво се случва край мен и пред мен, не е като някой да ми го е разказал с предубеждения някакви. Такова е положението, пък защо е такова и кой на кого пречи да се интегрира, образова, работи, самоизхранва и каквото и да било - не знам. Не виждам на тези хора специално, някой с нещо да им е попречил да не паразитират и да осират /извинете за израза/ изграденото и поддържано от други. Просто го правят, както тук, така и навсякъде другаде, независимо от условия, програми и разлика в битовата среда. Все една и съща. В тяхна защита ще кажа все пак, че не ми е известно тук да има случай на недохранено, пребито и безхаберно гледано дете, поне в основните параметри на понятието. Макар, че женитбите в 6-и клас са СИ безхаберие за мен, но отиваме в друга тема....
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #666 -: Август 04, 2012, 12:39:32 pm »
JBrul, много ти благодаря за дългия, много информативен и много полезен разказ!

Наистина, ти не излагаш теза, а просто правиш един достоверен репортаж за една реална действителност - тази, която Е наистина, а не тази, която е в главите ни и представите ни - на нас, които сме далече от нея.

Много се надявам, че хората, които следят и участват в тази тема, ще прочетат внимателно целия ти разказ и може би ще преосмислят някои свои тези и теории.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #667 -: Август 05, 2012, 23:54:26 pm »
Съмнявам се....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #668 -: Август 06, 2012, 08:03:40 am »
Въпросът е в това, че не иде реч за "тези и теории", а за отношение...
« Последна редакция: Август 06, 2012, 09:09:08 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #669 -: Август 06, 2012, 16:59:25 pm »
Имахме 2-3 мъже от ромски произход за работници. Първо, вместо да свърша нещо, ние си играехме на котка и мишка. Той да открадне, аз да опазя. Второ, наглост до безкрайност. Трето, често посещение на родата, което ми идва доста скъпичко, предвид децата, които си влизат и си взимат каквото им се яде. След това обират съдържанието на контейнера и си отиват. Парите все малко, работата все много. Не искат да бъдат назначени на работа, искат да работят нелегално, защото им се спират помощите. По-добре 200лв например (незнам колко са всъщност) и някой лев отгоре нелегално, отколкото без помощи и 600-700 сигурни ама да работи. Или го съдят за издръжка, не се води на работа, не я плаща...и такива случаи имахме. Вече с роми не се занимавам, до гуша ми дойде. Най-честия случай е да работят седмица, да писнат, че нямат пари и да им дам парите за седмицата. Просто на следващия ден забравят да дойдат на работа. Появяват се след 2-3 дни, когато са изпили парите и пак няма. А тези 2-3 дни, кой да им свърши работата. Та това "хоро" отдавна съм го играла и вече не се хващам. Съжалявам, знам, че има свестни хорица без парички от ромски произход, които са съвестни, обаче ...
Номера с дървата и аз го знам. Съседката е сама в къщата. Мъжа и почина преди години. Докара си дърва. Нацепи си ги и ги складира отвън да се сушат и да ги прибере за зимата. Еми 2-3 нощи гоним цигани с едно жигуле. Идват и пълнят багажника. Тази нощ мъжа ми и внука и са обявили, че ще ги чакат с пушката, а до преди малко съседите и помагаха да ги вкара в гаража, за да не стане нощес беля и да се избият за едни дърва. Изобщо не ми се говори, тооолкова ми е писнало.
В градината няма да насадят ми, да не са луди. Ще прескочат в някоя чужда и ще си наберат, що да се морят. Баба ми и дядо ми на село също се оплакват. Обират бостаните. Изпокрадоха къщите. Дядо ми се е барикадирал, нощно време пази, денем спи. По селата е пълен кошмар. Незнам вече как можем да се справим с тях, но съм сигурна, че и те ще си намерят майстора.

Само да кажа, че има и Българи, които не са от ромски произход, които правят абсолютно същото. Съжалявам, но си е точно така.
 
« Последна редакция: Август 06, 2012, 17:05:08 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #670 -: Август 06, 2012, 17:05:10 pm »
Тази тема от самото и начало не е за безхаберните родители... Не, че е от кой знае какво значение... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #671 -: Август 06, 2012, 17:10:45 pm »
Тази тема от самото и начало не е за безхаберните родители... Не, че е от кой знае какво значение... :)

Да отнесох се доста. Просто отдавна ми се е насъбрало. Както и да е, те нещата са свързани.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #672 -: Август 07, 2012, 08:35:59 am »
Тази тема от самото и начало не е за безхаберните родители... Не, че е от кой знае какво значение... :)

Да отнесох се доста. Просто отдавна ми се е насъбрало. Както и да е, те нещата са свързани.
Естествено, че са свързани. Тези родители как ще възпитат едно дете, ами така както те живеят - да крадат, да мамят...
И случка от тази сутрин: Майка (българка) води детето си на градина и пресича на 3 метра от пешеходна пътека. Пътеката от двете страни е оградена с легнали полицаи и е на главна улица с много трафик. 100 пъти по-удобно и сигурно е да пресечеш на нея, отколкото да се вреш между колите. Всеки ден пресичам там и макар и сама, никога не съм си позволила да се отклоня от пътеката, защото така преча и на шофьорите. Е таз жена как ще каже на детето си "Пресичай само по пешеходните пътеки" като самата тя не го прави, домързя я да мине 3 метра по-настрани. Утре това дете ще и отговори: "Ами и ти не пресичаш там"...
Каквото и да си говорим за цигани, роми и всякакви етноси, безхаберието е навсякъде и в дребните неща и постъпки. Не е задължително да го оставиш да яде суров боб, за да си безхаберен. Достатъчно е да не покажеш кое е правилното. Защото утре това дете като тръгне да пресича не където трябва и го бутне кола, няма да е виновен шофьора, а майка му...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #673 -: Август 07, 2012, 14:43:05 pm »
безхаберието е навсякъде и в дребните неща и постъпки. Не е задължително да го оставиш да яде суров боб, за да си безхаберен. Достатъчно е да не покажеш кое е правилното.
Хем е така, хем не е. Понеже масово върлува безхаберие към собствените постъпки, няма  как подобни хора да възпитат децата си различно. Тя няма а ги научи кое е правилното, не понеже не иска или не и пука, а понеже  не вижа нищо кой знае колко непраивлно в това, което прави.


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #674 -: Август 08, 2012, 10:31:34 am »
безхаберието е навсякъде и в дребните неща и постъпки. Не е задължително да го оставиш да яде суров боб, за да си безхаберен. Достатъчно е да не покажеш кое е правилното.
Хем е така, хем не е. Понеже масово върлува безхаберие към собствените постъпки, няма  как подобни хора да възпитат децата си различно. Тя няма а ги научи кое е правилното, не понеже не иска или не и пука, а понеже  не вижда нищо кой знае колко непраивлно в това, което прави.

Съгласна съм с Боби. Когато си говорим за безхаберие - било родителско, или отнасящо се до други сфери на живота, рядко става дума за това, че някой наистина НЕ ЗНАЕ /на теория поне/ кое е правилното, редното и т.н.т. И изобщо не опират нещата до етнос в случая. Опират до възможността да постъпваш нередно и това да няма никакви последствия за теб т.е. да бъдеш безнаказан, правейки нещо нередно, което за теб самия "не е кой знае какъв проблем". Майката превеждаща детето си около пешеходната пътека, а не по нея, вероятно добре знае че не би трябвало да постъпва така, знае и защо не трябва, но няма кой да я санкционира. Да й взима по 50лв. всеки път, когато извърши подобно действие и след 1-2 глоби - ще започне да пресича чинно където трябва, всеки път. Както и останалите пешеходци, които притичват пред колите където им щукне, прескачат мантинели и пр.

Вменяването на "добри и правилни навици" у хората, все едно за какво се отнася - не се постига само с добри пожелания, образование, информираност и създаване на условия за отговорно поведение. Когато горните условия са налице т.е. осигурен е избор да постъпиш правилно, или неправилно - в "другия край на системата" трябва да има предвидена адекватна санкция, ако все пак не постъпваш правилно, въпреки че имаш всички условия да го направиш. Понеже открай време е ясно, че колкото хора -  толкова и мнения и "лични усещания" кое е редно, нередно, кое е проблем, кое не е чак такъв проблем... Та точно по тези прични, в обществата, които все даваме за пример има ясни правила, условия за спазване на същите и люти санкции за онези, които решат, че няма да ги спазват. При нас обаче, "последната брънка" яко издиша. Правила има на хартия, тук-таме има и условия да живееш по тях, обаче ако не го правиш следва...едно голямо НИЩО.

И точно по този механизъм, всичките ни проблеми просто се предават от поколение на поколение. Сегашните деца, биват отглеждани от родители, които си правят каквото и където им щукне, попиват "родителския пример" и започват да се държат по начина по който се държат мама и тати. Когато те станат родители - ще отгледат следващото поколение "аре бе, те на мен ще ми казват какво да правя и къде..." и така до безкрай. И за да се пресече все някога тази порочна верига, не става само младото поколение да бъде обучавано и образовано институционално, ами трябва да "се стъпи на врата" и на поколението, отглеждащо сегашните деца. И това не става с добри пожелания и уговорки, става само с принуда, заставяне да живееш по правилата, както искате го наречете...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #675 -: Август 09, 2012, 10:32:11 am »
http://www.moreto.net/novini.php?n=181494&p=1
Мда... И сега кой е виновен? Детето, шофьора или майката?...
Боби, когато има правила, всяко отклонение от тях е неправилно, без значение дали смятаме и не смятаме, че правим нещо кой знае какво. Както за теб и други неправилно пресичане може да не е кой знае какво, така и за ромите не е кой знае какво да крадат, а за масовите убийци не е кой знае какво да убиват...
След като има правила - трябва да се спазват и докато сами не си променим самосъзнанието, няма да стане. И какво ако започнат да глобяват? Тогава ще е принципа - ако ме хванат. Кой ще отдели толкова средства да плаща заплати на полицаи, за да висят те 24часа на всяко кръстовище и уличка? Ще има ли такава събираемост? Не вярвам...
Не може аз на всяко прибиране от градината пеша да се пеня да обяснявам къде се пресича, къде се върви и т.н. А в следващия момент друга майка да си прави безочливо нарушенията с детето. И моите питат:"Те не знаят ли, че се пресича само на светофар или пешеходна пътека?" Какво да кажа, казвам:"Не знаят" как да кажа знаят, но не за тях не е кой знае какво, докато не се качат на някой капак на кола....
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #676 -: Август 09, 2012, 11:18:10 am »
От така написаната статия излиза, че двегодишно дете е пресичало някакъв път, някъде...само  8O Ако наистина е така, поне аз недоумявам какво прави само на улицата едно все още бебе, но приемам че може би има неточност в текста. Дано.

Иначе mimi26 , ако за всеки проблем кажем, че то е трудно и невъзможно да се направи така, че недобросъвестните хора да бъдат заставени да си променят поведението, понеже това е скъпо, трудоемко, няма ресурс за целта и пр. - значи трябва да скръстим ръце и да се примирим, че ще си живеем вечно в хаоса и всеки ще постъпва както му щукне по свое усмотрение.

Да, не може на всеки 3 метра пътно платно да стои полицай, който да глобява ей такива родителки като описаната от теб примерно. И да, винаги и навсякъде принципът е "ако ме хванат", не е само у нас. Но мълвата се разнася бързо, особено между родителите, знаеш го. Аз живея до училище и през последните две години, когато свършват смените и децата си тръгват /биват взимани от родителите/ има  двама полицаи, които стоят в двата края на сградата и "осигуряват безопасност" на пресичащите, защото училището се намира на натоварен булевард. Там където би трябвало да пресичат пешеходците, има пешеходни пътеки, начертани върху доста големи и високи "гърбици", плюс това че едната пешеходна пътека е на светофар. Оттам шофьорите минават с 20км/ч максимум, то не е и възможно да караш с повече. Водачите биват допълнително "респектирани" и от присъствието на полицаите и някои аха-аха ще вземат да спрат, толкова бавно се кара. И при това положение, в зоната между двете пешеходни пътеки, най-редовно притичват родители, влачейки със себе си деца.  :? Това пред очите на двама полицаи. Еми струва ми се на мен, че бива въпросните да бъдат глобявани. Като глобят няколко човека, това ще се коментира и разчуе сред другите родители и въпреки, че няма да са "глобени наред", като е видно че има И такива случаи - останалите нарушители ще си помислят дали да поемат риска, или да минат още 5 метра до пешеходната пътека. Освен, че ще има полза за тях и техните деца и родителите като теб няма да се чудят какво да обясняват на своите деца. Изобщо не е чак такава философия и толкова сложно и непосилно да се направи, въпрос на желание.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #677 -: Август 09, 2012, 11:34:10 am »
Джбрул, едно и също пишем, мила, но аз нямам твоето дар слово, пестелива съм откъм думи  :lol:
Никъде не съм казала, че
Цитат
ако за всеки проблем кажем, че то е трудно и невъзможно да се направи така, че недобросъвестните хора да бъдат заставени да си променят поведението, понеже това е скъпо, трудоемко, няма ресурс за целта и пр. - значи трябва да скръстим ръце и да се примирим, че ще си живеем вечно в хаоса и всеки ще постъпва както му щукне по свое усмотрение
Естествено, че трябва да бъдат глобявани, но ако в един по-малък град може да се осигури присъствие на 5 училища примерно, представи си за големите градове (където стават и най-много нарушения) какво ще е да се подсигурят 205 учебни заведения примерно.
Според мен по-лесно и по-резултатно би било, ако се направят отворени часове в училища и градини. Там деца с родители да бъдат обучени на правилата на пресичане и т.н. (не че родители не знаят). Но когато тръгне неправилно този родител, детето ще може да му каже:"Защо правим така, нали не е правилно". Все си мисля, че колкото и голям темерут да си, ще ти трепне поне малко сърцето от неудобство.
Правилният начин винаги може да се намери, но и самите ние трябва да искаме да се променим, за да могат и децата ни да станат добри и съвестни хора.

За статията - наистина не е ясно, но ето идват въпросите: ако е само, къде е майка му, че ще остави 2 годишно в близост до пътя самичко? Ако е с него, не се ли е огледала, как е преценила, че ще успее да пресече и най-важното къде е пресичала?
Незнам как е по другите места, но тук вече започват шофьорите да стават хора така да се каже - на пешеходна пътека дават път, особено ако има майка с дете.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #678 -: Август 09, 2012, 11:59:21 am »
mimi26, не отнасям това което си цитирала към теб персонално, а към самата тема тук. От самото й начало, за каквото и конкретно да заговорим/обсъдим и да се изкоментират потенциални решения...накрая все се стига до: "ама то много сложно, много трудно, ама то няма как да стане". Ако прехвърлиш "на диагонал" предишните страници - ще видиш, че съм права. А както и сама пишеш - решения бол и те са в малките, конкретни стъпки. Да, по проблема с пресичането, би било добре да се направят такива часове в училище /навремето имахме/ и действително самите деца да бъдат коректив на родителите в някакъв момент, но също така да има и санкции за неспазващите правилата - където, когато, доколкото е възможно - все файда ще има.

По случката от статията, наистина не е ясно какво и защо, но ако допуснем, че двегодишно е оставено без родителски надзор на пътя /или където и да е/...ами не мислиш ли, че тези родители трябва да бъдат санкционирани? Все пак наскоро промениха и закона точно в тази му част, както знаем. Убедена съм обаче, че за тази майка - санкции няма да има, въпреки че са нормативно предвидени.

За щастие и аз забелязвам известно очовечване в БГ-шофьорите. Бавно и славно дет' сЪ вика  :lol:, ама съм обнадеждена. Но сме си говорили тук и по други поводи, че няма едностранни процеси. Значи шофьорите трябва да са дисциплинирани, съвестни, да пазят пешеходците, да. Ама и самите пешеходци трябва да се пазят и да имат култура на пътя, а те рядко я имат. Казвам го, защото шофирам активано и в същото време съм и пешеходец и майка с количка. Еми преди два дни ми идваше просто да сляза и да я заритам една госпожа, като ми се изшмули изпод една дебела сянка на 3-4 м след пешеходна пътека "ей така от нищото" и бута количка.  :x Препотих се 3 пъти и успях да спра на сантиметри от количката на детето. Рядко избеснявам и си позволявам викове по някого, но в случая не се въздържах. Кифлата нагло ми се сопна, че аз съм била длъжна да пазя пешеходците независимо къде пресичат и да съм карала по-бавно.  8O Зяпнах. Отделно, че карах с около 30 км/ч, ако бях с повече...не ми се мисли какво щеше да стане. Ей тая идиотка - не знам какви часове и обучения биха я "вкарали в пътя". Честно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #679 -: Август 09, 2012, 12:34:09 pm »
Темата за пешеходците и шофьорите е безкрайна. Прави ми впечатление напоследък, че всички съобщения са за блъснати хора на метри от пешеходната пътека...и въпроса е защо не са на пътеката? Ами като излезеш на пътя и ти става ясно, просто ги мързи да стигнат до пешеходните пътеки и пресичат където им е най-удобно. Затова аз съм за глобите - но нека глобяват поравно всички - и пешеходци и шофьори.
Колкото до децата - личния пример е много важен, и да започне от малки...и да знаят, че там няма изключения, има правила и трябва да се спазват. Моя син знае, че качи ли се в колата трябва да сложи колан, без значение на 1 метър или на 1000 км ще пътуваме. А когато видя деца на 1-2  годинки на предната седалка и дори без колан спокойно мога да нарека родителите им "престъпници"...за да не се изказвам още по-силно.
« Последна редакция: Август 09, 2012, 12:36:49 pm от Dragony :) »
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.