0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #120 -: Декември 08, 2010, 23:20:54 pm »
ако тази беше в САЩ, щеше вече да е в пандиза, а децата й - отнети.

Jam, ако тази беше в САЩ, нямаше да пали пластмаси, а щеше да живее по-добре от много хора тук... Безпредметно е да сравняваме...

Аз лично нямам смелост да съдя толкова категорично хора, без да знам каква е била ситуацията...


Е, каква е била ситуацията?  8O Една малоумница си запалила печката с пластмаса, оставила си 3-те деца в кърмаческа възраст сами и излязла нанякъде. После ги спасявала заливайки ги със студена вода.
Според теб тя е малоумна защото е бедна, или е бедна защото е малоумна? Аз залагам на второто. Или има огромна разлика, че тук щяла да ги избие палейки печка с пластамаса и оставяйки ги без надзор, а в САЩ - щеше да направи същото, само че с газта изтекла от печката, в общинското й жилище?

П.П. Мерси за отговора, няма да ти пиша романи повече, ми що не се сетих по-рано да те попитам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #121 -: Декември 08, 2010, 23:22:19 pm »
Интересува ме какви са санкциите срещу такива родители в Германия? Общото с темата е пределно ясно - превенция на безхаберните родители по света. Какво лошо има да видим как се справят другите държави? Досега гледахме само една част от мерките им, нека видим и другата.
Питам теб, понеже знам, че от време на време поживяваш и там / вГермания/ и понеже знам, че обичаш да четеш и да се ограмотяваш, съм убедена, че си се запознала със социалната им политика. Сигурна съм и че си наясно, че там има недостиг на деца за осиновяване. Сигурно има някаква причина за това?

А, Чандра, що си редактира поста? Изтри си въпросчето нещо. Защо?Нали искаш да отговаряме тука на резонните въпроси?
« Последна редакция: Декември 08, 2010, 23:26:18 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #122 -: Декември 08, 2010, 23:51:03 pm »
Тъй като прочетох, че споменавате САЩ, реших ва вметна линк за допустимата възраст за оставяне на дете без надзор - за тези, които ползват английски.
http://freelawanswer.com/law/1175-law-6.html
Колкото до това "Jam, ако тази беше в САЩ, нямаше да пали пластмаси, а щеше да живее по-добре от много хора тук... Безпредметно е да сравняваме... "- Чандра, би ли ми обяснила на базата на какво направи това заключение? В България бях преводач, а тук 4 години лъсках тоалетни, никой не дойде да ми предложи по - добри условия на живот, докато сама и със семейството си не ги постигнахме. Няма социални помощи, няма милост за немарливи родители. Не са си решили всички проблеми, но правилата са за всички, които искат да живеят в държавата.
Сикс, не те бях прочела :). Давам пример за Илиноис, мога и много да пиша по темата за това какво става с такива родители тук.
« Последна редакция: Декември 08, 2010, 23:55:19 pm от elle22 »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #123 -: Декември 09, 2010, 00:06:37 am »
Ел, благодаря за линка :D Аз имам някаква бегла представа за световните практики, не в детайли. Въпросът ми към Чандра беше по-скоро риторичен. От самото начало на темата се опитах да провокирам обсъждане на мерките, които се вземат по света в тази насока, но не ми се получи нещо, явно не беше изгодно за някои тези...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #124 -: Декември 09, 2010, 10:14:26 am »
Нека го повторя отново:
Според мене е пресилено да се говори за: "тиха, насилствена стерилизация" (jam ), "че и някои по-лоши неща даже" (Jbrul)!

Никъде не съм споменавала, че жената не е за наказание. В материала пише, че отдел "Закрила на детето" ще вземае отношение по случая и ще реши, дали да се отнемат родителските права... Дали ромката е за затвор аз не мога да преценя, но съм сигурна, че не бих предложила споменатите по-горе мерки...

Сикс, изтрих въпроса си преди ти да си ми отговорила (извинявай!) и причината е, че наистина се разминаваме с "добрия тон" и вече не става въпрос за "дискусия"...

Наистина съм изумена от толерантните модератори, които в други теми са много по-строги...

Хубав ден!


"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #125 -: Декември 09, 2010, 10:34:44 am »
Наистина съм изумена от толерантните модератори, които в други теми са много по-строги...

не виждам причина за изумление. дискусията върви с пълна пара, участниците са начетени, интелигентни и цивилизовани, следим я с интерес.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #126 -: Декември 09, 2010, 15:17:55 pm »
Нека го повторя отново:
Според мене е пресилено да се говори за: "тиха, насилствена стерилизация" (jam ), "че и някои по-лоши неща даже" (Jbrul)!

Според мен пък е пресилено да се правиш, че не разбираш смиъсълът на цитираното от теб и контекста, в който е казано. И по-конкретно, че не разбираш "похвата" някой да изрази гняв и възмущение от дадено нещо, или непоносимост към дадено поведение, ползвайки фрапантни изрази, с цел да подчертае колко дълбоко не приема нещо ;)

Преди 2-3 месеца попаднах на следната "мила картинка". Няколко сладки дечица на видима възраст около 10-ина годинки, малтретиха по много "мил, сладък и детински" начин едно улично коте. Действията им се изразяваха в това, че животинката беше с нахлузена на врата връвчица и се дърпаше и мяташе неистово във всички посоки, опитвайки се да избяга, а те крещяха и се смееха, продължавайки да дърпат връвчицата и да се забавляват с въпросното мятане на котето. В един момент котето увисваше във въздуха точно като на бесилка и се душеше, в следващия - пак мятане на земята. Намесих се естествено, при това се овладях достатъчно, че да не изхлузя няколко шамара на въпросните. Когато се прибрах, такива приказки излях пред мъжа ми в яда си като: "идва ми да ги убия такива изродчета и такива са само за ТВУ..." и от сорта. Та според теб Чандра, дали казвайки това наистина съм имала намерение да убивам някакви деца? Или пък сериозно бих го пожелала, все едно по каква причина? Или просто така съм изразила дълбокия си потрес от въпросната случка и проявата на жестокост спрямо животното от деца?

Та и в случая с "битовия инцидент", който пак разпали страстите - същата работа. Съвсем ясно ти е според мен, че никой не предлага насериозно "тиха насилствена стерилизация" и "че и някои по-лоши неща даже", а просто на теб ти изнася в момента да се правиш, че не си разбрала какво и защо е казано и да побързаш да се възмутиш.
В противен случай, се налага да коментираш какви ги е свършила въпросната "мама" на три невръстни деца, да й намериш оправдания /каквито няма/ и да защитиш аргументирано позицията си, защо не трябва да се провежда политика по ограничаване на раждаемостта /от ненасилствен тип/ при такъв вид "родители" точно. Та за това - дай да извъртиш въпроса, как някой някого уж иска да стерилизира насилствено, вместо да говориш по същество. Доста удобно.

Аз пък ще го извъртя надругаде сега. :wink: Изписаха се страници, как по белия свят имало н'ам кви мерки, стимули, политики за интеграция на такива "родители", как им се помагало с всички сили и средства, как и ние така трябва. ОК.
Хайде сега да си поговорим, какви са по белия свят снакциите за родители, които правят като мамчето от статията и многото други примери, които има за "безхаберно родителство"? Тази въпросната казваш ти, ако живеела в САЩ... Ами, ако живееше в САЩ:
Тъй като прочетох, че споменавате САЩ, реших ва вметна линк за допустимата възраст за оставяне на дете без надзор - за тези, които ползват английски.
http://freelawanswer.com/law/1175-law-6.html

Аз доколкото мога да чета, в САЩ дете до 7 години /вкл./ не може да бъде оставяно без надзор, дори в задния двор на собствения си дом. Мамата от статията, е оставила 3 деца на възраст 1,2 и 3 годинки без надзор и то в потенциално опасна битова среда. И ако допусна хипотезата, че въпросната не би направила същото, ако живееше в САЩ, а не тук... Единствената причина да не го направи, не би била защото държавата я отрупва с права и социални помощи от всякакъв вид и й "прави метани", щото била имала деца, ами защото ако това същото, тази същата го направи там - държавата така ще й "извие врата", че бял ден няма да види. Схващаш ли тънката разлика между "тук" и "там"?
Предполагам няма сега да седнеш да твърдиш, че точно САЩ е диктатура и масово нарушава човешките права и от сорта, та за това срещу такива безхаберни родители има предвидени крути мерки.  :D

И още нещо. Аз не съм в САЩ, обаче elle22 е и споделя следното:
В България бях преводач, а тук 4 години лъсках тоалетни, никой не дойде да ми предложи по - добри условия на живот, докато сама и със семейството си не ги постигнахме. Няма социални помощи, няма милост за немарливи родители. Не са си решили всички проблеми, но правилата са за всички, които искат да живеят в държавата.

Това го казва човек, който освен че живее в САЩ и с труд и блъскане, а не с лежане и мрънкане си е оправил живота, като етнически произход принадлежи към едно малцинство в България /не ромското/. И въпросното малцинство, от което произхожда и elle22 - за нашата държава само е допринасяло с нещо. Никога не е създавало проблем, не е ревало за социални помощи, не се е държало безхаберно към децата си, не е погазвало законите на страната - тъкмо напротив. И доколкото от обща култура ми е известно - навсякъде по света, хората от този етнос са прекрасни членове на обществата, които обитават и държавите които населяват. Хайде, аз да съм шовинистка българска и за това да имам такива позиции, ама elle22 очевидно не е пък...гледай я и тя какви ги пише  8O :lol:
То и в САЩ Чандра, държавата е задължена да не допусне децата на elle22 /и когото и да било/ да умрат от глад, без покрив и здравна грижа... Ами вземи я попитай тогава, защо именно сега семейството й се е решило да има второ дете, при положение че то е желано години по рано? Предполагам се досещаш какъв е отговорът ;)

Хубав ден на всички!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #127 -: Декември 09, 2010, 16:07:39 pm »
О, Чандра, извинявай :? Не знаех, че въпросът "Кажи как е в Германия" е признак за нарушаване на добрия тон. Обаче си мисля, че ако беше нещо в разрез с правилата на форума, то толерантните, но строги модератори, щяха поне да го изтрият, че и да ми направят забележка. Явно ти отново си подразбрала нещо друго, но това говори единствено и само за начина, по който ти възприемаш нещата, а не за начина, по който ние ги мислим и казваме :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #128 -: Декември 09, 2010, 17:40:11 pm »
sixsens, какъв ти е проблемът с Германия не мога да разбера?! Честно! Аз лично нямам такъв...

Искаш да знаеш, кое според мене е разминаване с добрия тон? Ето, това по мое мнение е добра илюстрация:
Абе, Чандра, ти добре ли си? Съвсем сериозно те питам? Само защото не можеш да преглътнеш, че грешиш ли ръсиш такива бисери?
Ние останалите, живеещи в България, да не би с пластмаса да си палим печките? Айде недей се излага повече....
Ти остави САЩ, я кажи как е в Германия?

Какво да добавя... "Добрият тон" в една дискусия не е конкретна думичка...
Но разбира се, ти можеш да виждаш и по друг начин нещата.

Не съм обидена, не съм засегната... Щом темата е интересна, нека си я има...
Лека вечер!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #129 -: Декември 09, 2010, 18:18:44 pm »
Чандра, останах с впечатлението, че живееш или си живяла в Германия /извини ме, ако греша/. За това риторичният въпрос на Сикс ми се видя доста резонен - какви са правилата в "белите страни" и очаквах с интерес да прочета твоите впечатления.
Напълно съм съгласна, че добрият тон не е конкретна думичка, за това ще си позволя да споделя с теб следното: независимо от това, че "филтрирам" постингите си от изрази, които могат да се тълкуват двузначно, в малкото случаи, в които съм имала честта да ми отговориш, си изопачавала думите ми. Далеч съм от мисълта, че имаш предубеждение към мен мен и момичетата, които смяташ, че сме на "другия полюс". Но наистина не го разбирам.
Всичко добро!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #130 -: Декември 09, 2010, 18:55:42 pm »
Чандра, с болднатия текст в поста ми не целя да те обиждам. Задавам ти конкретен въпрос, най-сериозно. Дори съм го споменала - "Съвсем сериозно те питам?" (sixsens). Защото реакциите ти на ощипана госпожица и изопачаването на фактите, ме навеждат на някои мисли. Виж, ако бях казала - Чандра, ти си луда, болна и т.н., тогава - да, щеше да съм излязла от рамките на "добрия тон". Обаче, фактът, че ти се засягаш от един въпрос, макар и леко неудобен, говори за отговора му.....
Следното изречение "Айде недей се излага повече...."(sixsens), е един добронамерен съвет, който си позволих да дам. Съжалявам ако съм те обидила, но просто неистовите ти усилия да оправдаеш тия безумия, ме потрисат, честно ти казвам.

Относно Германия аз проблем нямам, наистина. Не знам защо ти виждаш проблеми там, където ги няма, това отново говори за отношението ти към дискусията..... Попитах те за Германия именно защото знам, че живееш И там и считам, че имаш сериозни познания по отношение на социалната политика на тази страна /демонстрирала си такива в други теми/. Помислих, че би било полезно за дискусията да споделиш тези си познания, но явно съм сгрешила. Интересно, защо обаче охотно ги споделяш в други теми, а тук не искаш. Толкова ли е странно, че се учудвам на това?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #131 -: Декември 10, 2010, 10:34:32 am »
от мен редовното захранване с нови факти, от вас - анализите.
все се заричам да отбягвам такива заглавия и не мога, не мога... и после боли ужасно от безпомощност...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-12-10&article=350405

Цитат
Пастрок преби сина си за коричка хляб. 3-годишният Цветелин има рана и оток на главата, защото баща му Георги Митков го пребил, тъй като поискал коричка хляб. След побоя 23-годишната майка на Цвети го завела на доктор, но не заради травмите, а защото й трябвала бележка за детската градина. Когато личната му лекарка от врачанското село Тишевица д-р Аделина Янчева го видяла, се ужасила. Жената веднага оказала първо помощ на детето и подала сигнал в полицията и социални грижи. Освен новите рани лекарката открила и десетки стари травми, които пастрокът е нанесъл на малкото момченце. От прегледа станало ясно още, че Цвети е недохранен, почти обезводнен и много стресиран.
Социалните работници още на следващия ден отишли на проверка в т. нар. дом на семейството. Когато стигнали, се ужасили, защото 32-годишният баща държал жена си и четирите им деца в една малка стая. Освен 3-годишния Цвети Петя Витова от костинбродското село Петърч има още три деца - на 10 месеца и на 4 и 6 години. Само бебето обаче било от Георги, с който тя живее на семейни начала. Социалните повикали полиция и униформените веднага арестували Георги. Съседите им пък се показали на прозорците и един през други викали, че пастрокът всеки ден биел, ритал и шамаросвал децата, а на майката не й пукало. Георги е арестуван, а децата са прибрани в дома за социални грижи в региона.

да е жива и здрава тази лекарка, на нея вероятно тия деца ще дължат живота си един ден... но онези в детската градина?? онези от съседните прозорци???? онова животно, което ги е родило???

и вие ще ми говорите против принудителната стерилизация?
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 10:40:54 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #132 -: Декември 10, 2010, 11:05:30 am »
А аз ще ви дам два случая от "бяла" страна, случили се на наши сънародници:

1. Детето е на 6 години и майката решава да го остави вкъщи, за да пазари. За нейно нещастие точно в този момент правят рутинна проверка на противопожарната система в сградата, в която живеят. Всички съседи се събират на определения събирателен пункт и виждат детето да гледа от прозореца. Бяха необходими куп свидетели, за да се отърват от сериозни последствия поради "немърливостта" на майката.

2. Вторият случай не е с толкова добър край - детето е родено в страната и се наблюдава от самото му раждане от личен лекар. Както всяко малко дете - пада, удря се, пипа горещи предмети и т.н. След поредната раничка, личния лекар уведомява социалните и те отнемат детето от родителите му поради малтретиране. Наложи се бащата да поеме цялата "вина", да се разведе с майката и да напусне страната, за да може тя да си вземе детето обратно. В момента, в който това се случи, те веднага се качиха на самолета обратно за България.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #134 -: Декември 10, 2010, 14:46:44 pm »
ollivia , благодаря за споделените случаи от друга страна, която предполагам се води "по-добро" място за живеене от нашата по всички показатели. От това, което разказваш аз си правя някои изводи.

1. По "белия свят", така сериозно се санкционира безхаберното родителство, че дори се стига до случаи "без вина виновен" да те изкарат. Не е добре и това да се случва естествено, но когато наистина не си виновен, все пак има и някакви възможности да го докажеш и недоразумението между теб и властите да се реши. По някакъв начин.

2. Когато наистина си виновен обаче и допускаш на децата ти да им се случват, или им причиняваш нещата, които родните безхаберници редовно вършат /пример - последните линкове на jam/ - предполагам, че за теб като "родител" - мърдане просто няма! Едва ли, ако някой там направи нещата, описани само в някои от статиите качени в тази тема, държавата ще седне да се кахъри, че му нарушава човешките права, отнемайки му децата, вкарвайки го в затвора и пр. Едва ли там минава номера, когато висиш изцяло на държавната хранилка и получаваш всички видове социални помощи, да не си пускаш децата на училище примерно, щото видиш ли нямаш достатъчно пари за целта. Особено при постановката: безплатно основно и средно образование. Едва ли родители, чиято дъщеря в периода от своята 14-а до 18-а година /че на някои места, чак на 21г. си пълнолетен да не пропуснем/, роди 3-4 деца няма да бъдат "пържени и въртяни на шиш".

Аз живея в България. По "белите" държави ходя доста често, но за малко и не познавам в детайли социалните им системи и законодателството им. Спонтанно ми изникват обаче следните питанки.
Когато в България някой се осмели да заговори сериозно за санкции и рестрикции спрямо безхаберните родители, срещу него веднага се скача със следните "аргументи". Не може така, защото: това е против европейските правила, принципи и законодателство. Това противоречи на един куп харти и конвенции, гарантиращи правата на безхаберните родители от всякакъв вид. Ако се взимат мерки срещу такива "родители" се изкарва, че така ще пострадат децата на същите и някак се пропуска "незначителният факт", че за да се говори за мерки срещу родителите изобщо - ами явно децата им страдат и то така, че пушек се вдига... Иначе, защо някой ще седне изобщо да коментира такива въпроси? Ей така от злоба, антихуманност и нямане какво да прави ли?

И не на последно място. Как бе аджеба във всички държави от ЕС, важат същите нормативни документи, харти и конвенции, гарантиращи правата на човека, децата и мухите по стените даже, каквито и у нас, а там - те не са спънка за търсене на отговорност от безхаберни родители и не са мотив, че някой нарушава правата на същите, пък при нас - са?!  8O
Ей това последното, ако вземе да ми го обясни някой как се получава, ще му бъда безкрайно признателна.


и вие ще ми говорите против принудителната стерилизация?

В интерес на истината, личното ми убеждение е, че единствено подобна мярка е в състояние да спре един значителен процент хора, да престанат да "произвеждат" нещастни деца и да съсипват живота и здравето на същите. Ясно е обаче, че това няма никакъв начин да се приложи напрактика, ясно е и защо. За разлика от "принудителната стерилизация" обаче, има една каруца далеч по-цивилизовани, хуманни и некрайни мерки, които могат да се предприемат срещу безхаберните родители. Те няма да решат кардинално проблема, но ще го ограничат до санитарния минимум поне. Защо обаче такива не се предприемат и се подскача настървено, дори само когато някой заговори, или пише за такива - никак не ми е ясно лично на мен.
И ако ми "светва" защо редица партии и редица НПО пищят, само при споменаването на думата "санкции", то никак не разбирам защо "редови граждани" започват да пищят заедно с тях.  8O  Същите тези граждани са редовно потресени и възмутени от това, което се случва с децата на безхаберните родители, пък в същото време се потрисат и възмущават, ако се направи какъвто и да е опит тези деца да бъдат защитени. Това е идеален пример, с който да се илюстрира значението на думичката "парадокс".  :lol: Или както имаше една рубрика по комунистическо, в списание "Паралели" озаглавена: "невероятно, но факт"...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #135 -: Декември 10, 2010, 23:55:57 pm »
Хайде и аз да "захраня" с малко факти...  :lol:

В късната емисия новини по "НОВА" вчера (09.12) и в централната емисия днес (10.12) се показва следния случай. /към момента и двете емисии новини не са качени на сайта на "НОВА", за това не давам линк/

Многодетна, самотна майка от с. Сребърна (Силистренско), отглежда 6-те си  деца с 240 лв. държавна помощ на месец.  Дотук нищо нечувано по принцип.
Изненадата идва от това, че всичките й деца ходят на училище редовно, обитават спретнат и чистичък, макар и не луксозен дом. Самите деца също изглеждат съвсем добре – измити, облечени в здрави и чисти дрехи  и пр. Майката /на 42 г. мисля/, обяснява пред камерата, че понякога се налага да се лишат от едно хранене, но не лишава децата си от ходенето на училище. Единствената модерна вещ в дома на това семейство се оказва компютър. Въпросният е купен, след като цялата фамилия през лятото се е хванала да бере кайсии и така се сдобива с нужните средства за него. Оказва се също така, че майката не започва да мрънка пред камерата „как държавата нищо не прави за нея и децата й и те няма какво да ядат и на какво прилича това...” и от сорта реплики, които обичайно чуваме в такива репортажи. Тя обяснява как, всеки месец ходи в бюрото по труда и активно си търси работа, но място като за нея чат-пат излиза в Силистра и евентуалните работодатели започвали да се дърпат, понеже тя трябва да пътува от селото си, за да ходи на работа.  Предполагам, че едва ли въпросната майка има кой знае какъв ценз и не предяви никакви претенции за вид работа и високо заплащане, просто някаква работа за някой лев отгоре иска. Такаааа

Накрая на въпросния материал снощи, първото което ми хрумна беше: „Ахааааа, можело значи”. Второто  което си помислих беше, че на родители с такова поведение като на въпросната майка -  нямам против да се помага всячески и от държавата и от частни лица. Нямам против, понеже е налице лично усилие от страна на тази майка, да се справи с тежките си битови проблеми, а не да оправдава с тях  родителско безхаберие. На въпросната въобще не й и хрумва да си хвърля децата по социални домове поради безпаричие, да ги лишава от образование по същата причина...и въобще не прави всички онези неща, които безхаберните родители правят  масово и оправдават с нямане на пари.  Да не говорим пък, че и дума не става за малтертиране - психическо, или  физическо на децата. Също така, най-малкото от децата което мернах в репортажа беше в ученическа възраст.  Тази точно жена, очевидно скоро не беше раждала бебе, нито пък развяваше корем с поредното на път, само защото има правото да го направи. Допускам, че давайки си сметка за финансово-битовото си положение напоследък,  е проявила достатъчно здрав разум и отговорност да не ражда повече деца, които да обрича на подобен начин на живот, като вече родените. Защо е народила 6 – нямам идея, може би когато го е правила не е била толкова зле финансово. Факт е обаче, че сега когато е зле финансово прави всичко в границите на възможното да си гледа съвестно и отговорно вече родените деца. И не ражда още!!!


Че на фона на този матрЯл за който разказвам, много ми се ще да запитам всички оправдаващи безхаберните родители и техните безобразия с безпаричието, културните особености, необразоваността на същите и пр...... Та да питам сега, защо тази майка може така, пък останалите  само „онака” а? Защо безхаберните,  да не трябва да ги наказваме за немарливото им родителство и с какво санкциите спрямо тях биха навредили на децата им? Ще вземат да ходят на училище и те ли? Ауууу колко ужасно наистина!
Репортажът от днес по същата тема, показваше как „злобните, фашизоидни българи” по собствена инициатива се бяха свързали с НОВА и за няма и 24 часа бяха започнали да помагат на въпросното семейство. Кой пратил храни, кой нещо друго, та и кмета на селото се беше присетил най-после да назначи тази майка за чистачка в общината.


Искам сега да си представим как изглежда подобен репортаж , сниман в типичния цигански коптор,  при едно също толкова социално слабо семейство като това.
Видът на местообитанието – кочина. Не толкова защото е бедно, а защото е мръсно, разхвърляно и нормален човек би го било гнус да стъпи там даже, не да живее /естествено телевизор и сателитна чиния – има/.  Из черги, парцали и пластмасови бутилки,  се въргалят няколко хлапета на различна възраст /обикновено показваща, че са раждани в поредни години/. Децата са мръсни, все едно си ги ръсил със сажди и поне на половината сополите им се стичат в устата. Облечени са в също толкова мръсни дрехи,  дори когато същите не са съдрани. Ако се снима лятото, обикновено най-малките деца са полу или съвсем голи. Та на този фон, някоя потресено клепаща репортерка с почти разплакан глас  осветлява  „драгите зрители” относно статистическите данни за фамилията. Брой деца, квадратура на коптора /обикновено незаконен/, изреждане на всичко което в коптора липсва, за един нормален живот. Натъртва се колко малко са като стойност месечните помощи за такова голяяяямо семейство, че то да може да живее с тях. Естествено -  родителите са трайно безработни и още по-трайно неграмотни. Абе една истинска житейска драма разбирате ли вие.
Камерата се мести към майката. Майката е навирила корем до носа в очакване на поредното бебе /защото тя и мъжа й просто много обичат деца/ и започва да обяснява с тон на оплаквачка как:  „няма какво да ядем, тия деца ходят гладни, аз с какво да ги пратя на училище, няма работа за нас, тая държава нищо не прави за нас, ние за това крадем ток, вода и квото можем, че да живеИм...” Докато декламира  тирадата си,  маминката въобще не очаква въпроса: „ Добре бе госпожо, като сте в такова положение, защо пак сте бременна?” И не го очаква с право. Понеже почти плачещата вече репортерка не й го задава, ами подхваща пак „драгия зрител” естествено.  "Дайте да помогнем на това семейство, ма то бива ли така в 21-и век да живеят тези хора, дайте да осигурим за децата и тази бременна жена еди какво си, да бъдем хора, да бъдем съпричастни..."
Да бъдем съпричастни към какво точно?  8O Към безхаберното родителство и безотговорността. Или към малоумието? Мързела?

Признавам си, че в този момент вече /а често и преди него/ сменям канала и си казвам едно: „Ай сиктир драги зрители!”. Обаче това не ми помага, защото ми е бясно и криво от безсилие. Почвам и аз да си задавам въпросите, които набива репортерката. Бива ли в 21-и век наистина едни хора да живеят така?!!!! И защо по дяволите го правят?
И не, никак не ми идва във втория случай да пиша до телевизията излъчила репортажа и да попитам с какво и на какъв адрес да помогна. И не само на мен. Защото не се помага така на никой, който сам не желае да си помогне. Виж, в случая от Силистренско нещата са по-различни. И защо са различни, предполагам всички се сещате.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #136 -: Декември 11, 2010, 15:00:17 pm »
http://wtop.com/?nid=106&sid=2196626

Състав от съдебни заседатели в Пенсилвания обяви за виновни майката и бащата на двугодишно дете. Присъдата е неволно убийство и застрашаване живота на дете. Родителите не потърсили лекарска помощ за момченцето, болно от пневмония, а са опитвали да го спасят с молитви. Наказанието ще е над 10 години затвор.

Адвокатите на семейството твърдели, че майката и бащата са несправедливо нарочени заради фундаменталистката християнска вяра, която проповядват.

Законите на Пенсилвания вменяват на родителите задължението да защитават безопасността и здравето на децата си, макар и да не споменават изрично кога и дали да се търси медицинска грижа.

Семейството има още шест деца.

Смята се, че около 12 деца годишно умират при подобни обстоятелства.

(Момченцето е починал януари 2009. Съдебният процес е започнал на 7 декември 2010. Присъдата е произнесена на 10 декември 2010.)
« Последна редакция: Декември 11, 2010, 15:02:08 pm от цигу »
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #137 -: Декември 11, 2010, 19:55:57 pm »
Значи в Пенсилвания - никакво уважение към религиознте свободи на хората...цъ цъ. И какво? Над 10 години затвор за тези родители "само" за това, че си уморили детето с най-добри намерения /лекувайки пневмонията му с молитви/ и от идиотизъм /бил той и християнски такъв/. Ама този съд как не е помислил, че вкарвайки в затвора тези родители, ще засегне интересите на останалите им /засега живи/ шест деца?  8O

Ама така е то, като не живеят в една демократична и хуманна държава като България, която да бди за спазване на правата им...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #138 -: Декември 11, 2010, 22:41:00 pm »
Брееейййй, в тая Пенсилвания не важат ли конвенциите бре? Цъ, цъ, цъ, глей начи как потъпкват хорските права...уж в Америка, най-демократичната страна...пълен потрес :(

Оливия, благодаря ти за примерите, наистина понякога "без вина виновен" става, но в крайна сметка се цели НАИСТИНА да се защити детето на всяка цена.

Колкото до примера на жената от Силистренско, разказан от Jbrul, няма какво повече да добавя. Тя е направила достатъчно добър и точен анализ на ситуацията и сравнението е абсолютно коректно и показателно. Когато човек има акъл в главата и иска, поема отговорност и полага усилия. На такива хора задължително трябва да се помогне, напълно съм съгласна да го правим, но има защо. Налице са усилия от двете страни. В другия случай, усилие и желание от страна на безхаберниците липсва. Е, на тях няма какво да помагаме. Нали знаете поговорката - "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!" :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #139 -: Декември 13, 2010, 12:16:04 pm »
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=23351

Весели празници както се казва  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!