0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бавно нарастващо ЧХГ
« -: Октомври 29, 2009, 19:32:10 pm »
Здравейте, момичета!

От няколко дни ровя по сайтовете, събрах безброй парченца, а не мога да сглобя мозайката... за това реших да ви помоля за помощ!

историята ми е такава:
Второ ИКСИ и последен опит за мен (отписват ме поради възраст 43...)

На 15-ти ден след трансфера ЧХГ 134. Не успях дори да му се зарадвам истински (по други причини) и поради съмнения в резултата, пуснах на следващия ден пак - 217. След това се удвояваше за по-малко от два дни (средно 1.7), стигна до 1249 и тогава се поуспокоих и спрях да правя тестове. Дори малко започнах да вярвам, че съм бременна.

След 3 дни - преглед. Според лекарката бях 6с.0дни (по калкулаторите в нета излизам 5с.6д. ...не, че 1 ден има значение..) и тя изказа съмнение, че сакчето е по-малко от възрастта си и отговаря на началото на 5-та седмица (5,8мм). Тя разбира се ме успокои, че това нищо не означавало и т.н.... но аз останах с впечатление, че тя очакваше да види повече.
Спомена, че "може би" вижда жълтъчно мехурче, но не беше сигурна. Каза "хайде, следващият път ще видим повече", но в мен се сви пак кълбото на съмнението и... бегом в лабораторията:
- ЧХГ 1913 - минимално нарастване, удвояването отговаря на 4.9 дни (117 часа).
Следващ тест след още 3 дни - ЧХГ 3048, удвояване на 4.5 дни (107 часа).

какво успях да разбера от прочетеното до тук:
- Има много случаи, когато при преглед, сакът и ембрионът не отговарят на седмицата си и после нещата се оправят.
- Има случаи на чудесни бебета с ниско ЧХГ (тук е мястото да благодаря на Пуканка и Фифа!  :balk_81:техните постове ми помогнаха да не полудея в първия момент. Моите ЧХГ-та даже приличат на тези на Фифа и това ме крепи.)

но:
- има случаи (много повече, за съжаление), когато ЧХГ нараства, но ембрионът не се развива, няма пулс и следва мисед. Лошото е, че при тези случаи момичетата не са писали конкретни стойности на ЧХГ, а само са споменавали, че "не нараства правилно" или "нараства бавно"... и не мога да се ориентирам, какво имат предвид (може би просто не успявам да намеря, къде са ги описали...)

освен това:
- има описани случаи, при които развитието на ембриона и/или нарастването на ЧХГ се забавят за дни до седмица, но пък след това рязко се покачват. Явно аз не съм в тази група - при мен нарастването е постоянно, но двойно по-бавно от нормалното.


Постът ми стана дълъг, надявам се да ме извините! но искам да ме разберете правилно - целта ми не е, да се успокоя на всяка цена. Аз до последно ще се надявам и ще вярвам в добрия край! Но все пак, на моята възраст, по-лошият сценарий е по-вероятният и затова, не искам излишни илюзии. По-добре е да знам, какво да очаквам.

Знам, че всеки случай е специфичен и няма готови отговори, но досега споделените сходни проблеми от други момичета са ми помагали много пъти (най-малко, да не се чувствам напълно изгубена и сама в проблема си), затова ще съм ви благодарна за всичко, което споделите или ако ме насочите към информация!


След 5 дни съм пак на преглед, но... 5 дни са безкрайно много време, когато очакваш присъда... знам, че вие ще ме разберете и ще ми простите дългото излияние   :flower:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2009, 19:38:07 pm »
Здравей!
Моята кумица е бременна в 8г.с. КОгато отиде на преглед беше в 6г.с. и 4 дни и нищо не видяха освен околоплоден мехур. Лекарите я наплашиха - било малко, ембриона не бил точно там където трябва да бъде,....
И така до следващата седмица когато отиде на преглед и се видя че всичко си е наред!

Има всякакви случаи и всичко е строго индивидуално.
Стискам палци всичко да е наред и след 8 месеца да ни се похвалиш!
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2009, 19:48:55 pm »
Рlumeria, здравей! Мисля, че се притесняваш много повече, от колкото трябва, но напълно те разбирам. Аз съм почти на твоите години и ми предстои също най-много още един опит.  Стискам ти палци на следващия преглед всичко да е наред, а така също и до края на бременността. Вярвай, бъди по-спокойна(по възможност) и си почивай повече. Каквото е писано да стане, ще стане - ние нищо не можем да направим. Само излишно си вредим с тези притеснения и съмнения. Сигурна съм, че всичко с теб и бебчето ти ще е наред! Прегръщам те!

Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2009, 20:28:52 pm »
kriska, du6ka, благодаря ви за успокоителните думи!

Аз съм си такава - опитвам се да превръщам всеки въпрос в изчисления, проценти и теория на вероятностите. И въпреки, че "медицината не е математика", мен точно изчисленията ме спасяват да не се побърквам (поне не напълно :wink:) докато чакам.

kriska, в случая ме притеснява съвпадението на двата фактора (което може и да е естествения и логичен процес.. на което най-много се надявам). Ако беше само прегледа или само ЧХГ-то, нямаше да се шашкам толкова.


du6ka, аз ви следя редовно в другата тема и много ви стискам палци  :crossfingers:  Само че заглавието й все ме възпира да се включа. Да си на 43 въобще не е като да си "над 35", много, много повече е  :balk_144: Хората даже и наредба са ни направили за това  :wink:
извинявам се за офтопика!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2009, 21:31:42 pm »
Здравей, и аз съм горе долу на твоя хал...Хареса ми това "медицината не е математика". Вчера го чух и от моя лекар. При мен също беше сравнително ниско ЧХГ на 15 ден от трансфер. Две седмици след това преглед, аз съм на 6 с. и 5 д.-няма пулс, има ембрион. Докторът каза-ела след две седмици, само че аз като тебе...обърнах нета и стигнах до извода да ида на лекар пак, на 7с. и 3 д.-преглед,при друг лекар, та за всеки случай...с чудесен апарат-пулс пак няма. Настроих се за мисед. Изчетох всичко за мисед, само дето не прокървявах и се ядосвах, че трябва да ми правят кюртаж. Дори планирах и следващия си опит. Е да, ама не. Вчера 8с. и 3д.-се видя пулс,слаб, малък плод, отговарящ на 6с.3д....И аз нетърпелива в чудом се чудя-ще го бъде ли не. Преглед-след месец. Дотогаз как ще изтрая не знам. Търсих подобен случай-не намерих. Така,че надежда му е майката.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #5 -: Октомври 30, 2009, 13:24:29 pm »
Мариетка, мила, една и съща въртележка ни върти и двете и не ще да спира  :balk_144:

Вярвам, че за теб има много надежда всичко да потръгне добре! Това, че сте чули сърчицето е много важно и сега остава само мъничето да си расте, а пък нека да го прави, както на него си му харесва. Дори да не спазва точно графикът на докторите, важното е да е борбено и да не спира да расте. Ще ви стискам палци на двамата!  :crossfingers:

Само за прегледа, защо чак след месец? Няма ли как да те видят пак след 10-тина дни, примерно.. Все пак ще се види развитието и в каква посока вървят нещата. То на лекарите им е лесно да казват "чакай", нали не чакат те  :balk_600: (това на шега, разбира се)

Колкото до случаи, подобни на твоя... между нещата, които изчетох, попаднах на това - пулс открит в 9г.с., ембрион с 2 седмици по-малък, при това пулсът много бавен спрямо нормалното. Преди това са имали съмнения за извънматочна. И накрая - успешна бременност. Там следваха теории за късна овулация и т.н., което в нашия случай не важи, но все пак това си го наредих при сламките, за които съм се хванала. (Щеше да е хубаво да намеря линка и да ти го изпратя, но едва ли ще успея, то такова ровене падна...)

Освен това попадах на постове, в които се коментираха разни случаи от американски сайтове. Сега съм започнала да се ровичкам там, но английския ми е супер зле и ми върви трудно.


Моята теория е такава - Вярно е, че статистически, т.к. сме извън нормите, вероятността за прекъсване на бременността е много по-голяма, отколкото да продължи. От друга страна обаче, статистически вероятността за бременност при АРТ е едва... 15-20-(25?)% А ние сме бременни! Значи малките %-ти вероятност се сбъдват за нас. Защо да не продължава да е така?!
Сега остава само да оцелеем в дългото очакване, което не е никак лесна работа...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2009, 14:53:27 pm »
plumeria,  :bighug:

Аз пък с най-добри чувства, мисля, че е по-добре да се успокоиш на всяка цена до идния преглед  :D

Като говорим за математики и статистики, погледни в този сайт http://betabase.info/showBasicChart.php?type=Single

Медицината, не само че не е математика, но ние и представа си нямаме колко повече са въпросите без отговор, отколкото с еднозначен.

Стискам палци след пет дни да ни зарадваш с хубави новини, и да изкараш една спокойна бременност  :crossfingers:
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #7 -: Октомври 30, 2009, 18:13:30 pm »
mmary, с този линк наистина успя да ме успокоиш  :bighug:
Благодаря !!!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2009, 17:15:20 pm »
Здравей, и мен ме побъркаха с това ЧХГ в клиниката. Направиха ми 4 теста, почти го бяха отписали опита.
12 ден след трансфер ЧХГ-48,22
14 ден- ЧХГ-70,7
15 ден ЧХГ -97,45
19 ден ЧХГ -312

Докато нараства и има пулс има и надежда. Мен Пукито много ме успокои да е жива и здрава.

[/url]
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2009, 17:47:21 pm »
За статистиката... Прегледът мина. Още сме много мънички, но растем.

На 6с.5дни плодното сакче е 8,4 и има ембрионче 3,5мм, улавят се единични сърдечни пулсации. Докторката каза "добре оформено" и това много ме зарадва.
Докато не чуем ясен сърдечен ритъм, няма да се успокоя напълно, но сега се чувствам много по-добре.

Много предпазливо споделих за тестовете ЧХГ, които си самоназначих. Очаквах доки да ми се скара или да ме отсвири, но тя е чудесна жена и нищо такова не направи. Каза само "защо се тормозиш с това", но после обсъдихме въпроса и тя предложи, предвид размера на ембриончето, моята възраст и т.н., да подкрепим процеса с Овитреле или Прегнил.
Сега ще си правя Овитреле (него намерих, но ще търся Прегнил, че май е по-добре) по схема, до следващия преглед. Направих леко зацапване след първата инжекция. Предполагам, че е нормално, но утре ще звънна за консултация.

И нали съм такава, не се стърпях и пуснах последно ЧХГ преди инжекцията - 5428. Продължава да расте на 4,5 дни. Е, поне вече няма да съм изкушена да го меря през ден...  :)

ЕVIQ, защо да те отписват с тези стойности, ако правилно смятам, те се получават в нормите  osi_10  Представям си какво си изживяла.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #10 -: Ноември 03, 2009, 18:07:06 pm »
plumeria, радвам се, че всичко върви добре с вас! Стискам палци до края!

*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #11 -: Ноември 03, 2009, 18:33:14 pm »
plumeria браво ще стискаме палци всичко да е наред до края. :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #12 -: Ноември 03, 2009, 20:03:34 pm »
du6ka , denisa:bighug:

Чакането е по-лесно с добра компания  :wink:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #13 -: Ноември 03, 2009, 20:05:44 pm »
Браво миличка! Видя ли че всичко ще е наред  :wink:
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #14 -: Ноември 04, 2009, 08:00:33 am »
Беше ме почти отписал доктора или не ми даваше големи надежди, защото ЧХГ-то не се увеличавало както трябва и било доста по ниско от на другите му пациентки за съответните дни.

[/url]
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #15 -: Ноември 04, 2009, 21:17:17 pm »
да, защото не е гледал таблицата от линка mmary по-горе, там каквито стойности има....  :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #16 -: Ноември 09, 2009, 21:30:41 pm »
plumeria,
Ovitrelle и Pregnyl са все търговски марки с една и съща активна съставка...
Също и Novarel, Ovidrel, които не знам дали се внасят у нас ... всичко е ЧХГ -human chorionic gonadoptropin ...

Така че по-доброто на Прегнила е само по-ниската цена ...

*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #17 -: Ноември 09, 2009, 23:38:56 pm »
plumeria,

стискам ти палци много, много!!! Всичко да върви добре! Ще си страхотен пример и кураж за много момичета тук!!!
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #18 -: Ноември 10, 2009, 09:04:12 am »
plumeria много се радвам, че нещата потръгват. Да сте живи и здрави и ти и ембриончето ти, да изкарате щастливи и спокойни девет месеца!  :bighug:
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #19 -: Ноември 13, 2009, 19:35:46 pm »
Момичета, искам много силно да благодаря на всички вас, които ми писахте тук и на лични и ме подкрепяхте през тези трудни седмици!

За съжаление, за мен всичко свърши. :balk_145:  Развитието на ембриончето е спряло и няма сърдечна дейност. Следва последен контролен преглед и абразио.
Всичко беше така видимо и ясно, че няма място за надежда. Аз самата разбрах какво става, още преди лекарката да е казала нещо.
Заради всички проблеми, не си бях позволила да се почувствам истински бременна и уж бях подготвена за удара. Въпреки това, боли.

Съжалявам, че разочаровах толкова хора около мен. Явно няма да съм аз тази, която ще опровергава статистиките. Сега съм само още една единица в по-мрачните им колонки :balk_144: .... FSH-то не успя да ме събори, но друг хормон го направи успешно... какво да се прави...
« Последна редакция: Ноември 13, 2009, 19:37:59 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.