0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бавно нарастващо ЧХГ
« -: Октомври 29, 2009, 19:32:10 pm »
Здравейте, момичета!

От няколко дни ровя по сайтовете, събрах безброй парченца, а не мога да сглобя мозайката... за това реших да ви помоля за помощ!

историята ми е такава:
Второ ИКСИ и последен опит за мен (отписват ме поради възраст 43...)

На 15-ти ден след трансфера ЧХГ 134. Не успях дори да му се зарадвам истински (по други причини) и поради съмнения в резултата, пуснах на следващия ден пак - 217. След това се удвояваше за по-малко от два дни (средно 1.7), стигна до 1249 и тогава се поуспокоих и спрях да правя тестове. Дори малко започнах да вярвам, че съм бременна.

След 3 дни - преглед. Според лекарката бях 6с.0дни (по калкулаторите в нета излизам 5с.6д. ...не, че 1 ден има значение..) и тя изказа съмнение, че сакчето е по-малко от възрастта си и отговаря на началото на 5-та седмица (5,8мм). Тя разбира се ме успокои, че това нищо не означавало и т.н.... но аз останах с впечатление, че тя очакваше да види повече.
Спомена, че "може би" вижда жълтъчно мехурче, но не беше сигурна. Каза "хайде, следващият път ще видим повече", но в мен се сви пак кълбото на съмнението и... бегом в лабораторията:
- ЧХГ 1913 - минимално нарастване, удвояването отговаря на 4.9 дни (117 часа).
Следващ тест след още 3 дни - ЧХГ 3048, удвояване на 4.5 дни (107 часа).

какво успях да разбера от прочетеното до тук:
- Има много случаи, когато при преглед, сакът и ембрионът не отговарят на седмицата си и после нещата се оправят.
- Има случаи на чудесни бебета с ниско ЧХГ (тук е мястото да благодаря на Пуканка и Фифа!  :balk_81:техните постове ми помогнаха да не полудея в първия момент. Моите ЧХГ-та даже приличат на тези на Фифа и това ме крепи.)

но:
- има случаи (много повече, за съжаление), когато ЧХГ нараства, но ембрионът не се развива, няма пулс и следва мисед. Лошото е, че при тези случаи момичетата не са писали конкретни стойности на ЧХГ, а само са споменавали, че "не нараства правилно" или "нараства бавно"... и не мога да се ориентирам, какво имат предвид (може би просто не успявам да намеря, къде са ги описали...)

освен това:
- има описани случаи, при които развитието на ембриона и/или нарастването на ЧХГ се забавят за дни до седмица, но пък след това рязко се покачват. Явно аз не съм в тази група - при мен нарастването е постоянно, но двойно по-бавно от нормалното.


Постът ми стана дълъг, надявам се да ме извините! но искам да ме разберете правилно - целта ми не е, да се успокоя на всяка цена. Аз до последно ще се надявам и ще вярвам в добрия край! Но все пак, на моята възраст, по-лошият сценарий е по-вероятният и затова, не искам излишни илюзии. По-добре е да знам, какво да очаквам.

Знам, че всеки случай е специфичен и няма готови отговори, но досега споделените сходни проблеми от други момичета са ми помагали много пъти (най-малко, да не се чувствам напълно изгубена и сама в проблема си), затова ще съм ви благодарна за всичко, което споделите или ако ме насочите към информация!


След 5 дни съм пак на преглед, но... 5 дни са безкрайно много време, когато очакваш присъда... знам, че вие ще ме разберете и ще ми простите дългото излияние   :flower:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2009, 19:38:07 pm »
Здравей!
Моята кумица е бременна в 8г.с. КОгато отиде на преглед беше в 6г.с. и 4 дни и нищо не видяха освен околоплоден мехур. Лекарите я наплашиха - било малко, ембриона не бил точно там където трябва да бъде,....
И така до следващата седмица когато отиде на преглед и се видя че всичко си е наред!

Има всякакви случаи и всичко е строго индивидуално.
Стискам палци всичко да е наред и след 8 месеца да ни се похвалиш!
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2009, 19:48:55 pm »
Рlumeria, здравей! Мисля, че се притесняваш много повече, от колкото трябва, но напълно те разбирам. Аз съм почти на твоите години и ми предстои също най-много още един опит.  Стискам ти палци на следващия преглед всичко да е наред, а така също и до края на бременността. Вярвай, бъди по-спокойна(по възможност) и си почивай повече. Каквото е писано да стане, ще стане - ние нищо не можем да направим. Само излишно си вредим с тези притеснения и съмнения. Сигурна съм, че всичко с теб и бебчето ти ще е наред! Прегръщам те!

Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2009, 20:28:52 pm »
kriska, du6ka, благодаря ви за успокоителните думи!

Аз съм си такава - опитвам се да превръщам всеки въпрос в изчисления, проценти и теория на вероятностите. И въпреки, че "медицината не е математика", мен точно изчисленията ме спасяват да не се побърквам (поне не напълно :wink:) докато чакам.

kriska, в случая ме притеснява съвпадението на двата фактора (което може и да е естествения и логичен процес.. на което най-много се надявам). Ако беше само прегледа или само ЧХГ-то, нямаше да се шашкам толкова.


du6ka, аз ви следя редовно в другата тема и много ви стискам палци  :crossfingers:  Само че заглавието й все ме възпира да се включа. Да си на 43 въобще не е като да си "над 35", много, много повече е  :balk_144: Хората даже и наредба са ни направили за това  :wink:
извинявам се за офтопика!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2009, 21:31:42 pm »
Здравей, и аз съм горе долу на твоя хал...Хареса ми това "медицината не е математика". Вчера го чух и от моя лекар. При мен също беше сравнително ниско ЧХГ на 15 ден от трансфер. Две седмици след това преглед, аз съм на 6 с. и 5 д.-няма пулс, има ембрион. Докторът каза-ела след две седмици, само че аз като тебе...обърнах нета и стигнах до извода да ида на лекар пак, на 7с. и 3 д.-преглед,при друг лекар, та за всеки случай...с чудесен апарат-пулс пак няма. Настроих се за мисед. Изчетох всичко за мисед, само дето не прокървявах и се ядосвах, че трябва да ми правят кюртаж. Дори планирах и следващия си опит. Е да, ама не. Вчера 8с. и 3д.-се видя пулс,слаб, малък плод, отговарящ на 6с.3д....И аз нетърпелива в чудом се чудя-ще го бъде ли не. Преглед-след месец. Дотогаз как ще изтрая не знам. Търсих подобен случай-не намерих. Така,че надежда му е майката.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #5 -: Октомври 30, 2009, 13:24:29 pm »
Мариетка, мила, една и съща въртележка ни върти и двете и не ще да спира  :balk_144:

Вярвам, че за теб има много надежда всичко да потръгне добре! Това, че сте чули сърчицето е много важно и сега остава само мъничето да си расте, а пък нека да го прави, както на него си му харесва. Дори да не спазва точно графикът на докторите, важното е да е борбено и да не спира да расте. Ще ви стискам палци на двамата!  :crossfingers:

Само за прегледа, защо чак след месец? Няма ли как да те видят пак след 10-тина дни, примерно.. Все пак ще се види развитието и в каква посока вървят нещата. То на лекарите им е лесно да казват "чакай", нали не чакат те  :balk_600: (това на шега, разбира се)

Колкото до случаи, подобни на твоя... между нещата, които изчетох, попаднах на това - пулс открит в 9г.с., ембрион с 2 седмици по-малък, при това пулсът много бавен спрямо нормалното. Преди това са имали съмнения за извънматочна. И накрая - успешна бременност. Там следваха теории за късна овулация и т.н., което в нашия случай не важи, но все пак това си го наредих при сламките, за които съм се хванала. (Щеше да е хубаво да намеря линка и да ти го изпратя, но едва ли ще успея, то такова ровене падна...)

Освен това попадах на постове, в които се коментираха разни случаи от американски сайтове. Сега съм започнала да се ровичкам там, но английския ми е супер зле и ми върви трудно.


Моята теория е такава - Вярно е, че статистически, т.к. сме извън нормите, вероятността за прекъсване на бременността е много по-голяма, отколкото да продължи. От друга страна обаче, статистически вероятността за бременност при АРТ е едва... 15-20-(25?)% А ние сме бременни! Значи малките %-ти вероятност се сбъдват за нас. Защо да не продължава да е така?!
Сега остава само да оцелеем в дългото очакване, което не е никак лесна работа...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2009, 14:53:27 pm »
plumeria,  :bighug:

Аз пък с най-добри чувства, мисля, че е по-добре да се успокоиш на всяка цена до идния преглед  :D

Като говорим за математики и статистики, погледни в този сайт http://betabase.info/showBasicChart.php?type=Single

Медицината, не само че не е математика, но ние и представа си нямаме колко повече са въпросите без отговор, отколкото с еднозначен.

Стискам палци след пет дни да ни зарадваш с хубави новини, и да изкараш една спокойна бременност  :crossfingers:
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #7 -: Октомври 30, 2009, 18:13:30 pm »
mmary, с този линк наистина успя да ме успокоиш  :bighug:
Благодаря !!!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2009, 17:15:20 pm »
Здравей, и мен ме побъркаха с това ЧХГ в клиниката. Направиха ми 4 теста, почти го бяха отписали опита.
12 ден след трансфер ЧХГ-48,22
14 ден- ЧХГ-70,7
15 ден ЧХГ -97,45
19 ден ЧХГ -312

Докато нараства и има пулс има и надежда. Мен Пукито много ме успокои да е жива и здрава.

[/url]
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #9 -: Ноември 03, 2009, 17:47:21 pm »
За статистиката... Прегледът мина. Още сме много мънички, но растем.

На 6с.5дни плодното сакче е 8,4 и има ембрионче 3,5мм, улавят се единични сърдечни пулсации. Докторката каза "добре оформено" и това много ме зарадва.
Докато не чуем ясен сърдечен ритъм, няма да се успокоя напълно, но сега се чувствам много по-добре.

Много предпазливо споделих за тестовете ЧХГ, които си самоназначих. Очаквах доки да ми се скара или да ме отсвири, но тя е чудесна жена и нищо такова не направи. Каза само "защо се тормозиш с това", но после обсъдихме въпроса и тя предложи, предвид размера на ембриончето, моята възраст и т.н., да подкрепим процеса с Овитреле или Прегнил.
Сега ще си правя Овитреле (него намерих, но ще търся Прегнил, че май е по-добре) по схема, до следващия преглед. Направих леко зацапване след първата инжекция. Предполагам, че е нормално, но утре ще звънна за консултация.

И нали съм такава, не се стърпях и пуснах последно ЧХГ преди инжекцията - 5428. Продължава да расте на 4,5 дни. Е, поне вече няма да съм изкушена да го меря през ден...  :)

ЕVIQ, защо да те отписват с тези стойности, ако правилно смятам, те се получават в нормите  osi_10  Представям си какво си изживяла.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #10 -: Ноември 03, 2009, 18:07:06 pm »
plumeria, радвам се, че всичко върви добре с вас! Стискам палци до края!

*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #11 -: Ноември 03, 2009, 18:33:14 pm »
plumeria браво ще стискаме палци всичко да е наред до края. :crossfingers: yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #12 -: Ноември 03, 2009, 20:03:34 pm »
du6ka , denisa:bighug:

Чакането е по-лесно с добра компания  :wink:

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #13 -: Ноември 03, 2009, 20:05:44 pm »
Браво миличка! Видя ли че всичко ще е наред  :wink:
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #14 -: Ноември 04, 2009, 08:00:33 am »
Беше ме почти отписал доктора или не ми даваше големи надежди, защото ЧХГ-то не се увеличавало както трябва и било доста по ниско от на другите му пациентки за съответните дни.

[/url]
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #15 -: Ноември 04, 2009, 21:17:17 pm »
да, защото не е гледал таблицата от линка mmary по-горе, там каквито стойности има....  :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #16 -: Ноември 09, 2009, 21:30:41 pm »
plumeria,
Ovitrelle и Pregnyl са все търговски марки с една и съща активна съставка...
Също и Novarel, Ovidrel, които не знам дали се внасят у нас ... всичко е ЧХГ -human chorionic gonadoptropin ...

Така че по-доброто на Прегнила е само по-ниската цена ...

*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #17 -: Ноември 09, 2009, 23:38:56 pm »
plumeria,

стискам ти палци много, много!!! Всичко да върви добре! Ще си страхотен пример и кураж за много момичета тук!!!
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #18 -: Ноември 10, 2009, 09:04:12 am »
plumeria много се радвам, че нещата потръгват. Да сте живи и здрави и ти и ембриончето ти, да изкарате щастливи и спокойни девет месеца!  :bighug:
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #19 -: Ноември 13, 2009, 19:35:46 pm »
Момичета, искам много силно да благодаря на всички вас, които ми писахте тук и на лични и ме подкрепяхте през тези трудни седмици!

За съжаление, за мен всичко свърши. :balk_145:  Развитието на ембриончето е спряло и няма сърдечна дейност. Следва последен контролен преглед и абразио.
Всичко беше така видимо и ясно, че няма място за надежда. Аз самата разбрах какво става, още преди лекарката да е казала нещо.
Заради всички проблеми, не си бях позволила да се почувствам истински бременна и уж бях подготвена за удара. Въпреки това, боли.

Съжалявам, че разочаровах толкова хора около мен. Явно няма да съм аз тази, която ще опровергава статистиките. Сега съм само още една единица в по-мрачните им колонки :balk_144: .... FSH-то не успя да ме събори, но друг хормон го направи успешно... какво да се прави...
« Последна редакция: Ноември 13, 2009, 19:37:59 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #20 -: Ноември 13, 2009, 19:52:04 pm »
 :bighug:
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #21 -: Ноември 13, 2009, 19:55:19 pm »
Много съжалявам, миличка.  :( Много исках да успееш, много...  :(
Прегръщам те силно  :bighug:

*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #22 -: Ноември 13, 2009, 20:37:52 pm »
Съжалявам, че разочаровах толкова хора около мен.

Надали си разочаровала някого!

Нямам какво да кажа, освен че силно те прегръщам и ми се иска да поема част от болката ти!

Бъди силна и не се отказвай!
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #23 -: Ноември 13, 2009, 23:00:34 pm »
 Изивнявай, ама ме вълнува какви ти бяха признаците? Имаше ли изобщо такива?
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #24 -: Ноември 13, 2009, 23:51:33 pm »
Плумерия, нямам думи, които да са удачни за този момент!  :bighug: :bighug: :bighug:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #25 -: Ноември 16, 2009, 15:47:13 pm »
Мариета, а с теб какво става? Аз чакам поне ти да пишеш добри новини  :crossfingers:

Колкото до признаците... ниско ЧХГ, изоставане с 1 седмица на първия преглед и.. предчувствие... Това не са никакви категорични признаци, просто при мен така се получи :(  За известно време имах ясни симптоми на бременност, които после постепенно отшумяха.
Няма смисъл да търсиш признаци, винаги могат да те подведат. Само прегледът показва, как вървят нещата и дано при теб да вървят добре yahoo_17

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #26 -: Ноември 17, 2009, 14:18:09 pm »
Плумерия съжалявам , не се отказвай!!!
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #27 -: Ноември 17, 2009, 16:59:47 pm »
Миличка, толкова много съжалявам! Прегръщам те много, много силно!  :bighug:
Толкова много искам да ти вдъхна надежда и вяра... :balk_21:
Моля те не се отказвай!
 
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #28 -: Ноември 17, 2009, 17:50:20 pm »
При мен се получи същото-няма да има бебе. Въпреки признаците за бременност и липсата на кървене, бремеността не се развива и ще се наложи абразио. Жалко за трите месеца надежди и мечти.... Но да сме живи и здрави, догодина -пак  :D
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #29 -: Ноември 17, 2009, 17:51:35 pm »
Благодаря ви момичета, на всички!

Аз съм голямо магаре и не се отказвам лесно :)  Еее.. бях се оставила малко да се скапя, ама се взимам в ръце...

Сега имам 2-3 месеца време да мисля и да търся начини, да заобиколя наредбата. Ако някой случайно знае клиника в България, която да прави нелегално инвитро, може да ми пише на лични :wink:  :D




На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #30 -: Ноември 17, 2009, 18:01:30 pm »
О, Мариета, много, много съжалявам!   :(

аз не видях, че си писла, като публикувах предния пост, не знам къде съм гледала...

Знам как се чувстваш в момента и каквото и да се опитам да ти кажа, все не ми звучи достатъчно утешително.
Много силно те прегръщам. Бъди силна! Не оставяй болката да те събори сега, защото силите ще ти трябват за следващият опит, който ще е успешен. Желая ти го от цялото си сърце!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #31 -: Ноември 17, 2009, 18:02:57 pm »
Сега имам 2-3 месеца време да мисля и да търся начини, да заобиколя наредбата.

Ако имаш сили, не търси начини да заобиколиш наредбата, поискай да я промениш. Сдружение Зачатие отдавна е заявило своята подкрепа - организационна, финансова, юридическа ... така че нашата колективна помощ е налице, остава да се намерят хора, които искат да се борят.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #32 -: Ноември 17, 2009, 18:19:38 pm »
Мели, това беше опит за шега... явно неудачен  :?  съжалявам!

Аз съм напълно съгласна, че трябва да се опитам да помогна за промяна на наредбата (и разбира се не бих тръгнала да правя инвитро в клиника, която ми го предлага "нелегално", просто ме избива на черен хумор... :( ).
В момента още има да изясня някои варианти със сегашната си лекарка и затова не мога да поискам документ за отказ. Затова и не съм писала още в другата тема. Щом изясня нещата, ще се обадя.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #33 -: Ноември 17, 2009, 18:25:13 pm »
Разбирам те отлично, и за миг не съм си помислила, че си търсиш нелегална клиника.  :)
Написах го дори повече за другите хора, които четат твоята тема и не намират изход заради ограниченията в наредбата. За да знаят, че изход има.

Пожелавам успех на всички, независимо по кой път вървят.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Бавно нарастващо ЧХГ
« Отговор #34 -: Ноември 18, 2009, 09:28:39 am »
И аз съм съгласна да се боря за тази кауза (промяна в наредбата относно възрастовото ограничение).
Като начало станах член на Зачатие, честно казано не знам какви точно последващи стъпки да направя. Много благодаря на УС на Зачатие, Мели и лично на теб, тъй като се включи в темата, за всичко, за което се борите така всеотдайно. :balk_47: :balk_63:
стойности ЧХГ???
« Отговор #35 -: Януари 08, 2017, 19:41:36 pm »
Здравете.
Моля за мнение.
Днес, 10 ден след ЕТ на 2 ембриона (ИКСИ), на 4 дни, и  стойности на ЧХГ 9.53mU/ml при референтни стойности небрем. <1 пременопауза и <7 при постменопауза...... Какво за Бога означават тези стойности? При все таблици из нета....
Благодаря предварително.