0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мастопатия и ин витро
« -: Октомври 11, 2009, 20:39:07 pm »
 Наскоро ми откриха фиброаденом и киста на гърдата. Докторът - Иво Гергов от НОМЦ - гр. София препоръча операция за отстраняването им преди следваща стимулация.
Ходих на преглед и при д - р Георги Байчев - хирург , онколог в Плевен , който каза , че болките , които имам в последно време са следствие от мастопатия , но не изказа категорично мнение за операция. Аз реших да се оперирам преди стимулацията.
  Има ли тук жени , които са правили стимулация за ин витро при наличие на мастопатия? Как ви се е отразила стимулацията?
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #1 -: Октомври 11, 2009, 21:07:41 pm »
Аз съм с мастопатия и в момента съм в процес на стимулация. Не знам как ще ми се отрази. Имам болки в гърдите (особено в дясната) всеки месец от овулация до менструация. Потърсих мнения преди да започна стимулация. Единия лекар беше на мнение, че няма проблем да започна, а другия - да потърся мнение на онколог (понеже в дясната гърда имам някакво мастно образувание, което е колкото малко бобено зърно). Може би постъпих глупаво, но не потърсих второ мнение. Сигурно щяха да ми препоръчат операция и направо ми се гадеше от тази мисъл.
Дано не съм сбъркала много. Не помогнах с отговора си, но всъщност страха ми от стимулацията беше и е точно заради това.
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."



Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #2 -: Октомври 11, 2009, 21:13:23 pm »
 mira_m66 , много се радвам , че ми отговори !
 Как се справяш с болките в гърдите?
 Интересното при мен е че болки имам през първата половина на цикъла.
 Стимулацията ти съобразена ли е с мастопатията по някакъв начин? По какъв протокол си?
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #3 -: Октомври 11, 2009, 22:27:58 pm »
Фаталче, аз също съм с кисти и фиброаденоми и в двете гърди. Пунктирала съм и двете преди време - казаха че са доброкачествени. Ама ако съм искала да ги резнем. Дай им да режат само на хирурзите. И аз имах болки в гърдите преди цикъл, но не съм се притеснявала особено. След стимулацията особена разлика няма. Просто понеже ми наедряха гърдите по-лесно намирам едната кистичка. Ще ги мисля като родя.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #4 -: Октомври 11, 2009, 22:48:56 pm »
Имах мастопатия установена на узи между първите две процедури, не съм се замисляла за нея тогава.
Сега на втория месец след раждането, в процеса на кърмене от едната гърда започна отделяне на капчици кръв и напипах уплътнение, при преглед с узи лекуващия предположи че е фиброаденом. При обстоен преглед при онкохирург заключението беше цитирам: тумор на жена със стимулация не оставм" на следващия ден ме приеха за отстраняване на образуванието. Хистологията е "мастопатия аденоза". Доверявайки се на Д-р Балева, ВМИ гр. Пловдив - изцяло подкрепям нейното становище.
Обръщайте внимание на гърдите си и си правете редовни прегледи.
Кърмих (цедях) се до 8-я месец.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #5 -: Октомври 11, 2009, 22:58:28 pm »
Аз също съм с мастопатия. През април дори направих мастит с температура /не съм кармачка/. Препоръката на мамолога е веднага след стимулацията да отида да направя преглед.В момента още пия хормони /4 ден след трансфер съм/ и после ще ходя.
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #6 -: Октомври 12, 2009, 16:45:21 pm »
Аз си имам две кистички в гърдите.С болката  се справям като използвам прогестогел.Предписа ми го лекарката,която ми откри кистите.Може да се използва по време на стимулация и бременност.
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #7 -: Октомври 12, 2009, 17:11:55 pm »
И аз си имам мастопатия, но не знам дали е в резултат от стимулациите (имам си три до сега). Понякога като ПМС много силно ме болят гърдите и на мен ми предписаха Прогестогел и Дуфастон от 16 до 25 ден на цикъла, но терапията проведох 2 мес. може би. Реших, че мога да изтърпя болката пред това да пия още хормони.От утре започвам отново стимулация за ICSI(дано да е последна, но успешна), та имам въпрос, ако до края на седмицата отида на мамолог дали прегледа ще е обективен?
Нашата сбъдната мечта - Мария и Тодор - 14.06.2010г.!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #8 -: Октомври 13, 2009, 06:56:19 am »
 Благодаря ви за отговорите ! До месец мисля да се оперирам. Това , което ме тревожи е , че болките ги имам не след овулация , а от менструацията до овулацията , т.е. първата половина на цикъла. Болките са вече втори цикъл.

alex_roz , струва ми се , че няма да има проблем за прегледа ти , че си започнала стимулацията.
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #9 -: Октомври 13, 2009, 09:21:34 am »
Фаталче, аз имах един стар доста голям фиброаденом (голям, голям, 1.3 на 1.7 см, но за моите гърди това е доста), който малко преди цикъл започваше да ме боли и след това се успокояваше. При прилагането на Диферелин срещу ендометриоза се наду и стана много болезнен. Мамолозите и Владимиров ми казаха задължително да го махам преди първото ми ин витро. При операцията се оказа, че имам и мастопатия. Мненията дали да се махат фиброаденомите или не са доста противоречиви, но аз лично не съжалявам че се оперирах, още повече предвид факта как ми се отрази Диферелина. А и натоварването с хормони не се отразява добре на тези образувания, те се повлияват доста от тях.
4 процедури ин витро по-късно нямам никакви оплаквания в гърдите - нищо не ме боли, редовно ходя на прегледи и нямам нови образувания, така че всичко е наред. А и белегът ми вече доста избледня  :)
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #10 -: Октомври 13, 2009, 10:11:45 am »
Момичета, тази тема се оказва много полезна. Сега вече съжалявам малко, че не си направих консултация с мамолог или поне една контролна мамография (имам такава от преди 2 години - след лечение със Золадекс и операция от миома). Ще се заема с този проблем възможно най-бързо. Знаех си, че трябваше да свърша тази работа, но исках колкото се може по-бързо да стартирам инвитрото (защото имам отново миома). Постъпката ми сигурно е глупава, но пък реших да предприема този риск, защото с док се бяхме разбрали за лека стимулация. Дано да нямам проблеми.
Иначе в клиниката никой не ме пита, пък и аз нищо не казах. Голямо съм магаре. 8O
Нищо не пия за болките в гърдите. Те са от овулация до менструация. Малко преди ми дойде - те спират. Болката не всеки месец е еднаква.
Кажете нещо повече за операцията - тежка ли е, как протича, колко време е възстановяването, колко време е горе-долу престоя в болницата... и въобще каквото се сетите. Благодаря предварително!!!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."



*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2009, 14:11:09 pm »
Приеха ме в петък, купища изследвания и т.н., цепнаха ме в понеделник. Мен ме оперираха с местна упойка, не боли но усещаш инструментите и страха. Почти веднага излиза първата хистология и те шият, ако е добро. Иначе я правят и с Деприван (като за пункциите). След два-три дни те изписват, промивки, превръзки и на 5-6 ден свалят конеца.
Добри резултати за всички ни!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #12 -: Октомври 13, 2009, 14:39:41 pm »
Хм, Евро, това което казваш ми е странно, но то може би зависи и от самият аденом и анамнезата ти като пациент.   :?
Мен ме рязаха в онкологията в София. Предварително (на предходен ден) ме пратиха за тестване за алергии, на кардиолог и май на още някакъв лекар (не помня точно). Общо ми отне около 3 часа с чакането пред кабинетите. В деня Х "ме приеха" в болницата сутринта в 7.30, в 10.30 ме цепнаха с местна упойка (и то толкова късно защото бях трета по ред) и в 11.30 ме "изписаха". Официално се водех с леглодни, но всъщност седях там едва няколко часа. Викаха ме през следващите дни два пъти на преглед и така...  :)
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #13 -: Октомври 13, 2009, 15:14:50 pm »
Пак, така де. :)
Справих се с предварителните изследвания в петък и веднага ме приеха за да мога в понеделник да съм първа, все пак събота и неделя не правят такива процедури, а и нали съм с малко дете. Мен също веднага ме пуснаха, но болничния леглоден е 5 дни ако не се лъжа.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #14 -: Октомври 13, 2009, 18:12:01 pm »
Аз имам 2 операции на фиброаденоми през 2000 и 2001г. Първия път бях с местна упойка и ми прилоша при шиенето. Тръгнах си веднага след операцията - била амбулаторна-20мин. Втория път поисках пълна упойка, тогава платих 1 ден болничен престой, но реално си тръгнах същия ден след излизане от упойката.
Сега имам едно образувание 5-6мм, мамологът казва, че не е сигурно дали е киста или аденом, не трябвало да се оперира, само го следим на 6 мес. вече няколко години. Правих 4 стимулирани инсета (Клостил и Мерионал)за последната 1 година. След последното много ме боляха гърдите и отидох на преглед - нямало проблем, било на нервна почва. Сега се готвя за ин витро и от 5 дни пия Марвелон. Пак ме болят гърдите. Може и да е от нерви, доста съм напрегната. Успокоявам се с това, че в брошурата на Марвелона пише, че предпазва от доброкачествени образувания на гърдите. Всеки път напомням на д-р Владимиров,че имам проблем с гърдите. Той ме успокоява, че приема на хормоните е за кратко и няма проблем.
Фаталче, и моите болки са преди цикъл, а не след. Може би трябва да потърсиш 3-то мнение. Иначе операцията не страшна.
« Последна редакция: Октомври 13, 2009, 18:15:27 pm от Meme »
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #15 -: Октомври 13, 2009, 18:28:39 pm »
Болките и напрежението в гърдите наистина в повечето случаи е на хормонална основа, но напипате ли уплътнение, топче, бучка, деформация на гърдата - бегом при специалист!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #16 -: Октомври 13, 2009, 19:50:29 pm »
 А боли ли ви в посока към под мишниците ? Аз мисля че е възможно мен да ме боли през първата половина на МЦ , заради ниските нива на прогестерона , но дали е така?! :ask:
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #17 -: Октомври 14, 2009, 10:28:41 am »
Да, точно такава беше болката - посока мишницата. Беше толкова силна, че вървях по улицата, притискайки с ръка мястото. Понякога пак имам подобна болка, но не толкова силна. Мамологът ми обясни, че имам концентрация на жлези от едната страна на гърдата и болката се получава при хормоналните промени преди цикъл и при нервно напрежение. Предписа ми Прогестогел, той облекчава. Но ако е аденом, аз лично бих се оперирала. Операцията не е страшна и си спестяваш притесненията дали няма да стане злокачествено.
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #18 -: Февруари 03, 2010, 18:47:36 pm »
 Аз се оперирах на 29.10.2009г. във ВМА при доц. Байчев.  Трудно изчаках хистологията - фиброаденом и фиброкистична болест на гърдата. Белег почти нямам вече , само корав ръб под операцията.
 Проблемът ми е , че ще започваме ин витро отново и ми изписаха Диане 35 за цикъла преди процедурата. Много се притеснявам как ще ми се отразят противозачатъчните и натоварването с хормони по време на процедурата.
mira_m66 ,silvi 35, ходихте ли на прегледи след процедурите ?
*
Re: Мастопатия и ин витро
« Отговор #19 -: Февруари 03, 2010, 19:35:19 pm »
Fatalwoman,много добре разбирам притесненията ти!Основно естрогените влияят негативно,което означава,че една бременност също ще влияе зле в това отношение.8мес след 1-я ми опит ИКСИ ми махнаха фиброаденом,6мес след 2-то ИКСИ имах образувание и в другата гърда-направиха ми пункция и изследването на материала показа,че няма туморни клетки-явно беше на етап като киста.Гаранция няма!Просто трябва да се следим често и при най-малкото съмнение да ходим на лекар,за да се хващат нещата във въжможно по-ранен етап.Късмет!