0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #40 -: Юни 14, 2009, 13:24:14 pm »
Прави сте, мили дами, че често се срещат елементарни и дори грозни правописни грешки.За пунктуацията, няма да коментирам.
Аз лично винаги препрочитам поста си, ако имам колебание за някоя дума, на помощ идва чичко Гугъл. Не се срамувам, човек  се учи, докато е жив.
*
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #41 -: Юни 15, 2009, 00:45:26 am »
И на мен ми прави впечатление очевадната неграмотност на някои потребители. Но най-много се вбесявам, че след като видя една грешка 20 пъти, започвам да се съмнявам в себе си.  :x
Факт е, че неграмотността ни залива от вестници, списания и дори книги, чрез които се опитвам да си поддържам нивото на езика.  :?

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #42 -: Юни 15, 2009, 01:16:56 am »
Ами, Дони да спретнем нещо като речник с терминологията, защото е специфична наистина и не всеки може да я изписва правилно. Все пак латинският не влиза в общообразователното обучение. :wink:

Терминология :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #43 -: Юни 15, 2009, 09:35:30 am »
Най-използваната грешка във този форум май си остава съжЕлявам. Абе хора, коренът на думата е жАл, не жЕл.  8O

Ааа, има още едно по-култово - замрЪзени  :x :x :x Вярно, че докато ги замразяват, то мрЪзнат, но все пак думата идва от мрАз :lol:

В този ред на мисли, да се присъединя и аз към групата на радетелите за правопис и правилна пункцуация :lol:, но в интерес на истината мен най-много ме дразни "мекането" в медиите :lol: Иначе казано говориМЕ вместо говорим, пиеМЕ вместо пием, и т.н.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Aia

  • *
  • 48
  • Аз летя...
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #44 -: Юни 15, 2009, 12:51:09 pm »
Браво, Ефирче!!!
НЕ ЗНАМ са 2 думи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Съжалявам, но просто откачам като ги видя написани по този начин: "незнам"8O
За съжаление във форума прекалено често се среща тази грешка...
И още нещо - този път за правилния говор:
училища, съдилища - ударението пада на първото и!!!
Това ме вбесява от телевизионния екран, радиото, ежедневната реч...
Казах си го да ми олекне :wink:
« Последна редакция: Юни 15, 2009, 12:58:37 pm от Aia »
*
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #45 -: Юни 15, 2009, 13:56:48 pm »
Поздравления за темата!!!
Много често (всъщност все по-често напоследък :x) и аз се замислям, особено, когато се касае за пунктуация.
Също така е добре да кажем наколко думи за пълен и непълен член. Правилото  сигурно всички го знаем, но може би е добре да споменем по-практичното правило, а то е, че пълен член се слага там, където можем да заменим думата с Той, Тя, То, а непълен там, където можем да заменим с Него, Нея...
Не е срамно да сгрешим, срамно е да отказваме да се поправим :wink:
В този ред на мисли, момичета има ли някой сайт, който прави проверка за правилна пунктуация?
*
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #46 -: Юни 15, 2009, 14:01:33 pm »
Мили момичета,спомням си времето когато попаднах съвсем случайно във форума.Поглъщах всичко написано без значение дали е граматически издържано,четях денонощно.Мина доста време преди да се осмеля да задам въпрос или пък да напиша нещо.Аз също съм на мнение,че трябва пишем грамотно но това от друга страна не бива да е повод да се делим на грамотни и не дотолкова.Великодушието, толерантността и разбирането,които получаваме тук са нещо уникално и незаменимо за изтрадалите ни души.Забележките, които се отправят по повод правописни грешки,терминолигия и др.са много полезни но трябва да се поднасят с много търпение и добро отношение а не е лошо и с мъничко чувство за хумор.Когато имам време чета постингите на Джам,Ефирче на Рали и други-все готини образовани мацки и е наистина истинско удоволствие.Ние тук сме много различни а в същото време обединени от мечтата за дете,важно е да пишем грамотно но още по-важно е да бъдем приети топло и приятелски без значение тук таме някоя правописна грешка.Пиша това защото едно е да те одрежат и да ти кажат как се пише инсеминация друго е когато от забележката лъха високомерие нетърпимост.Независимо дали си циганка,вишистка,черна или бяла в природата ни е да раждаме и отглеждаме децата си.Нека в този форум, никой да не се съмнява че е достоен да участва!Обичам ви!   
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #47 -: Юни 15, 2009, 14:58:00 pm »
Здравейте! :)

Така ме развеселиха някои от примерчета…  :D Ей на това много се смях:
...Ааа, има още едно по-култово - замрЪзени  :x :x :x Вярно, че докато ги замразяват, то мрЪзнат, но все пак думата идва от мрАз :lol:
Представих си, как мръзнат сладолеТчетата…  :lol: :lol: :lol:

Или на това:
... Но , все пак, можем да се постараем да не правим груби и наистина дразнещи, като удобрение, гениколог и цитона маска.
:lol: :lol: :lol:

Иначе аз, също като Аlia, повече се дразня от грешките на професионалисти – журналисти, учители, издатели… Защото (примерно) това ужасно използване на "Й" за образуване на множествено число се дължи изключително на незнание (!)… То се употребява толкова систематично, че (според мене) просто е грешно заучено… Затова се и питах, дали незнанието не е най-напред от страна на учителите?(!?)

С две ръце подкрепям мнението наCygnus, че:
[…] Пишейки във форума общуваме неформално - тоест не сме като на изпит по български. Понякога бързаме, натискаме някой друг съседен клавиш, не сме догледали, защото сме притеснени от нещо или не сме имали време да проверим написаното. Не мисля, че е фатално чак толкова. Винаги си личи кога една грешка е от бързина и невнимание и коя от незнание. И ако някой има малък проблем с правописа какво правим с него - връщаме го да си преговаря уроците ли?

и особено тази, последната част:
П.П. По-важно е ключовите думи да се изписват вярно за да се индексират правилно от търсачките.
Например пише се хидросалпинкс, макар, че и аз самата сигурно съм го писала на много места с г.

Между другото, трябва да ви призная, че (тъй като живея от почти 9 години в чужбина) често съм се замисляла, че езикът не е константа, че той се развива (това отстрани много ясно се вижда!)... Тази промяна я чувствам предимно, когато имам допир с медиите… Преди време по вестниците се пишеше по един начин, сега е друго...  Дори като слушам радио или гледам телевизия, хората звучат различно…  (говорът е станал по-твърд… Никой не държи на дикция…)… Честно казано, не ми харесва посоката на това развитие, но какво да се прави…

А какво беше изумлението ми да науча, че има законопроект, според който усвояването на българския книжовен език НЕ трябва да е част от образователната ни програма. Ето тук една петиция…

И най-важното, което исках да споделя ;) :D
Не знам при вас как е, но аз мога да кажа, че форумът на Зачатие е един от най-грамотните български форуми, на които съм попадала…

Много ви прегръщам!


П.П. Малко дълго стана, но исках да ви споделя още нещо  :D
По повод на следното:
Най-използваната грешка във този форум май си остава съжЕлявам. Абе хора, коренът на думата е жАл, не жЕл.  8O
Исках да си призная, че аз съм една от тези, които доскоро допускаха тази грешка (и винаги знаех, че имаше нещо, ама какво бешеее...)... :oops:  Странно, но не се сещах, как да си правя проверка (това с "жЕл" и "жАл")... Така, че може да се каже, че аз със сигурност научих нещо от темата...  :)




« Последна редакция: Юни 15, 2009, 15:14:55 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #48 -: Юни 15, 2009, 15:56:09 pm »
Моля ви, оставяйте празно място СЛЕД препинателните знаци! Освен правописът, който в повечето форуми в нета е потресаващ, е изключително нечетивно, когато един текст е написан с препинателни знаци без интервали след тях.

Благодаря!

П.С. От нашия форум, "любимата" ми правописна грешка е овОлация.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #49 -: Юни 15, 2009, 15:59:09 pm »
ised , съгласи се с мен, всъщност с клишето, че по дрехите посрещат. :)
Етиката на всеки от нас, няма да позволи да отидем на първа среща изпокъсани, дрипави, несресани.
Същото е, когато се срещаш виртуално с група хора. Написаното са твоите дрехи, твоя външен вид. Малко старание се изисква. :)
Никой от нас не е безгрешен, това е повече от сигурно.
Никой не е бил натирен заради правописни грешки, това също е сигурно. :wink:
Темата просто напомня за това. Хубаво е да се говори, така става ясно, че на много от нас им прави  впечатление тази "небрежност" и поне тук можем да го коментираме, явно сме имали нужда.
Да пишеш грамотно не означава, че си по-достоен да бъдеш потребител от обратното.
И ако една високомерна забележка за правопис отблъсне нуждаещ се, то същото би могло да се случи с потребител/и, нетърпящи заливащата ги, да го наречем, липса на желание за грамотно писане.
Затова ефектът от такива теми е ползотворен, изпуска пара и поддържа духа на разбирателството (поне се надявам да е така :)), без да създава конфликтна ситуация.

tanita7 , за пълен и непълен член (аз самата често ги бъркам  :oops:), съм преформирала правилото в нещо смешно - пълният член е за шефа в изречението (кой? - Той  :D), а непълния за подчинените (кого - него).

По повод употребата на 2л. мн.ч, като уважителна форма за 2 л.ед ч., наскоро се консултирах с чичко Гугъл.
Попаднах на интересно мнение. В неформалното общуване, каквото е във форума, не е нужно да използваме главна буква, още по-излишно е (направо - грешно), буквата да е главна когато 2л. мн. ч. , не се използва за уважителна форма, т.е. отнася се за повече от един човек.
пример:
Иванова, вие ли ме потърсихте? , но в официален документ: Моля Ви, за Вашето становище!
Момичета, много Ви благодаря!- правилно е - Момичета, много ви благодаря!

повече, за интересуващите се: тук.

И нещо, за което не съм сигурна, как е правилно?
-Заседанието се проведе при закрити врата
-Заседанието се проведе при закрити врати

Мели , да разбирам ли, че този речник винаги го е имало в сайта?  :?
« Последна редакция: Юни 15, 2009, 17:14:53 pm от Eфирче »
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #50 -: Юни 15, 2009, 16:13:13 pm »
Чела съм някъде, че думата "врата" не е имала ед.число. И до днес се запазила като словосъчетание , просто остатък от по-стара езикова форма.Може и да греша.


“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке
*
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #51 -: Юни 15, 2009, 16:14:43 pm »
 Да, и аз така знам. Като очила.
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #52 -: Юни 15, 2009, 16:23:43 pm »
Много любимо ми е "здравей те" - сигурно го употребяват хора, които поздравяват множество други хора по няколко пъти.

Друго, което ме ужасява е "еми, да". Всъщност, аз съм Еми. А вметнатата дума трябва да е "ами".

Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #53 -: Юни 15, 2009, 16:53:15 pm »
Браво, Ефирче!
Поздравления за темата! Аз също отдавна съм искала да пусна такава, но не съм се осмелила до сега.
Смятам се за радетел за чистотата на българския език и за правилния говор и правопис.

Ще призная, че има някои потребетели тук, които отдавна съвсем целенасочено съм ги игнорирала, т.е. не ги чета, а продължавам нататък. Не ги чета, защото се дразня от неграмотността им.
Ето ви най-фрапиращия пример:
Цитат
мъжъ ми
:x 8O
Когато го видях това за пръв път, реших, че е печатна грешка. Но тази грешка бе неколкократно повторена от този потребетел и стана ясно, че просто си е от неграмотност.

Няма да коментирам
Цитат
съжЕлявам, еми,... незнам, замрЪзих кърма и зеленчуци за бебето, през ноЩа бебето ми се буди, бременоста ми беше тежка
и много други подобни нелепици.

Тук ще помоля за извинение :oops: и ще си призная, че често от бързане "изяждам" букви :oops:. По някой път пиша с малка буква, вместо с главна. Но наистина това е от бързане. Повярвайте, много чевръсто тракам по клавиатурата, после не чета какво съм написала, а направо чуквам "Публикувай" и ставам. :oops: :lol:
« Последна редакция: Юни 15, 2009, 17:07:22 pm от синьо кокиче »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #54 -: Юни 15, 2009, 16:58:24 pm »
Синьо кокиче , имаш една грешчица , думата е "Осмелявам"! Дано не се сърдиш, че го видях! :wink:


“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #55 -: Юни 15, 2009, 17:10:54 pm »
Синьо кокиче , имаш една грешчица , думата е "Осмелявам"! Дано не се сърдиш, че го видях! :wink:

Кой - аз? Аааа, нямам грешка. :lol: Нещо ти се е сторило. :lol: :wink:
Редактирах я. :oops: :lol: Добре си мислех да използвам думата престрашила, ама що не я използвах!?! :lol:

Луничке, благодаря за забележката. Винаги приемам градивната критика.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #56 -: Юни 15, 2009, 17:16:08 pm »
 Дааа,май съм за очила ! :lol:


“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #57 -: Юни 15, 2009, 17:27:02 pm »
Хм, май ще се окажа доста неграмотна. :)
Кажете сега, как е правилно досега или до сега.
Мисля, че правилно е до сега да са две отделни думи. Сега е обстоятелство. Отговаря на въпроса до кога?.
Гугъл (както и Елфи) обаче ми казва, че правилно е да се изпише слято.

Оня ден ми се наложи да изпиша думата "узаконявам". Според Гугъл се оказа, че много хора, дори и журналисти я пишат с о, което е грешно.
Ако пуснете в търсачката досега и до сега и в двата случая, излизат доста неща. :?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #58 -: Юни 15, 2009, 17:57:49 pm »
Кажете сега, как е правилно досега или до сега.
Мисля, че правилно е до сега да са две отделни думи. Сега е обстоятелство.
И аз мисля като теб - до сега - за правилно.
Ако сменим обстоятелството за време с обстоятелство за място, то следва че "дотук", също би трябвало да е слято , а не е. Виж само как изглежда така написано. :lol:
Или "до скоро" , "до после" - пак са обстоятелства за време, но ги пишем разделено.
Re: Важно е да пишем грамотно!!!
« Отговор #59 -: Юни 15, 2009, 17:58:52 pm »
Понякога и аз се двоумя, като се замисля за някоя дума , а тези правила за слято и полуслято писане винаги са ме мъчили ,така и не ги оправих :oops:  А колкото до "досега "  знам , че е наречие и се пише слято.
А сега започвам да мисля дали написах правилно "полуслято"? :lol:


“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке