0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1100 -: Декември 27, 2010, 22:03:09 pm »
Мисля, че е редно да откажеш заповедта. Доколкото знам, не губиш възможност. Ако недай боже се наложи все пак да се ползва, мисля, че няма да е проблем, при положение, че си одобрена. Не е редно да се задържат средства. В крайна сметка, всеки се нуждае от тези пари. Аз също получих обаждане, след като разбрах, че ми е успешен опита, който самофинансирах. Е, отказах заповедта, така беше редно. Още повече, както каза Къди, удължаването става по медицински причини. Бременността не е сред тях, напротив, тя е причина, да отстъпиш парите на друг.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1101 -: Декември 27, 2010, 22:52:25 pm »
Може би не се изразих правилно,но по скоро ме интересува, дали да си изтегля документите, понеже съм подала оригинали на изследванията или да останат при тях ,като кандидатствам следващия, да не подавам отново?Благодаря!
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 22:54:12 pm от acq81 »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1102 -: Декември 28, 2010, 00:02:22 am »
Ти смяташ да кандидатстваш ли?
Някои от изследванията няма да важат след време, странно, че си подала оригинали. Освен ако не се касае за ФСХ, не мисля, че е редно да се взимат оригинални изследвания, а не копия.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1103 -: Януари 04, 2011, 14:12:15 pm »
Интервю с д-р Лалев за агенция Фокус
http://www.focus-news.net/?id=n1477531

Цитат

Д-р Николай Лалев: Нека се повиши допустимата възраст за процедура ин витро, но да не се финансира от държавата
04 януари 2011 | 08:18 / Агенция "Фокус" / Здравеопазване

София. Ние сме за това да се повиши допустимата възраст за процедура ин витро, но да не се финансира от държавата. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" д-р Николай Лалев - директор на "Фонд за асистирана репродукция". "След като това искане е поставено от родителските организации, разбира се, че е желателно да се повиши допустимата възраст за процедурата ин витро, само че с едно малко уточнение - за парите, които се използват от фонда и които се дават от държавата, възрастта ще остане същата - 43 години. Даже имаше много искания - да се намали възрастта поради по-малката успеваемост, но един път, когато е дадена една привилегия, гласувахме възрастта да остане същата. В зависимост от това, което се реши от контактната група, жените до 50 или 51 години ще имат право със собствени средства или със средства от различни фондации да направят такъв опит", коментира д-р Лалев. Още от началото на работа на фонда е взето решение с предимство да се разглеждат молбите на жени в гранична възраст -42 години. "Особено в последната 2010 година всички молби, които са на гранична възраст, са експресно разглеждани и те си получават заповеди, така че при нас някаква промяна няма да настъпи, няма да има искане, което да не е удовлетворено. За тези, които са навършили възрастта от 43 години - да хубаво е, нека да се повиши възрастта, въпреки че успеваемостта е много малка Статистиките са известни и има опасност от генетични аномалии, но със съвременната медицина и това се изследва навреме и се избягва. Ние сме за това да се повиши възрастта, но да не се финансира от държавата", посочи директорът на "Фонд за асистирана репродукция"


 
Фондът за асистирана репродукция отчита между 26-30% успеваемост на процедурите ин витро за 2010 г.
04 януари 2011 | 08:57 / Агенция "Фокус" / Здравеопазване  

София. Фондът за асистирана репродукция отчита между 26-30% успеваемост на процедурите ин витро и 20% на живородените деца за изминалата година. Това обясни в интервю за Агенция "Фокус" директорът на фонда д-р Николай Лалев. „Резултатите, които отчитаме са около 26% - 30% забременяване. Средно очаквам около 20% да е процентът на живородените деца, което по международните статистики са добри резултати и са на европейско и световно равнище. Дай Боже и така да продължават”, заяви д-р Лалев.
Той посочи, че все още няма информация колко са близнаците родени по метода ин витро с пари, отпускани от държавата. „Сега въвеждаме информационната система за работа, но три дни е обратната връзка от самите жени, което затруднява работата, защото няма как да бъдат задължени жените”.
На семействата с репродуктивни проблеми, които очакват одобрение от фонда семейства д-р Лалев каза: „Всички молби, които са постъпили са разгледани. Произнасяме вече заповедите месец за месец. За съжаление, дори аз да имам възможност да раздам на всички още 2000 заповеди, трябва да се съобразим с направения план и това беше изискването от страна на клиниките, тъй като се оказа, че сме допуснали повече жени, отколкото те могат да поемат. Нека да са спокойни, нека да имат търпение, пари има, разгледани са молбите и ще дойде и техният ред”.


 
Д-р Николай Лалев: Работата на „Фонда за асистирана репродукция” ще бъде подобрена
04 януари 2011 | 09:50 / Агенция "Фокус" / Здравеопазване  

София. Приоритетите на „Фонда за асистирана репродукция” за 2011 година са свързани с планирането и отпускането на заповедите за одобрение за семействата с репродуктивни проблеми в зависимост от възможностите на клиниките. Това обясни в интервю за Агенция „Фокус” д-р Николай Лалев - директор на „Фонд за асистирана репродукция”. „Ще има съвсем леки промени в самата организация на работата, ще бъде подобрена. След година и половина работа излизат някои от недостатъците в планирането на даването на заповедите и връчването им. До сега бързахме колкото се може повече жени да получат заповедите си, но се получи така, че самите клиники нямаха възможност да ги поемат”, обясни д-р Лалев.
Той посочи, че приоритетите ще бъдат в самото планиране и в леко оптимизиране в самата наредба, за да може отчитането да стане по-ясно. „Предвиждат се съвсем леки, козметични промени, които не се отразяват на отношението към жените и самата работа”, посочи д-р Лалев. Той обясни, че към момента се изгражда информационната система на фонда и затова все още не може да бъде реализирана идеята за он лайн проверка на статусите на кандидатстващите. По думите му в момента всеки месец в Министерство на здравеопазването даваме информация колко жени са кандидатствали, колко жени са одобрени и колко заповеди са раздадени.
„По закон ние не можем да оповестяваме имената на кандидатстващите, може само като бройки. Това е материя, в която не можем да оповестяваме кой е получил и кой не е получил средства, защото все пак е доста чувствителна и информацията представлява медицинска тайна. Евентуално след като се направи сайт. 11 000 досиета са доста голяма информация, която се въвежда в момента в информационната система. Предвиждаме, когато направим сайт, знаете че и за това се изискват и средства и време, тогава евентуално под номера, който е получила пациентката при кандидатстване, да има възможност за проверка на статуса и докъде е стигнал. Това мислим да го направим, но изисква време”, посочи д-р Лалев.
Той обясни, че при откриването на фонда в 2009 година изведнъж са кандидатствали 5 хиляди жени. „За тези пет хиляди досиета първо трябваше да се направи обществена поръчка, за да се избере фирма, която да направи програмата в информационната система. Докато това се получи вече станаха 8 хиляди досиета, а тези осем хиляди досиета при персонал от трима човека не можем едновременно и да приемаме и да въвеждаме данните. Затова и в момента се работи по този въпрос”, каза още д-р Лалев.


Фондът за асистирана репродукция ще разполага с 15 млн. лв. за 2011 година
04 януари 2011 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Начало /


София. Фондът за асистирана репродукция ще разполага с 15 млн. лв. за 2011 година. Това обясни в интервю за Агенция "Фокус" директорът на фонда д-р Николай Лалев. През 2010 година в бюджета са били заложени 10 млн. лв., но с решение на Министерски съвет са били отпуснати още 5 милиона допълнително, което общо прави 15 млн. лв. „За 2011 година са заложени 15 млн. лв. затова, че миналата година изразходвахме 15 и за тази година имаме 15 млн. лв. Евентуално може би ще се борим за повече средства, но това е една доста добра сума. Като философия мисля, че отговаря на възможностите на клиниките и на нашата работа и мисля, че парите ще бъдат достатъчни”, заяви д-р Лалев .
Във връзка с обвиненията за злоупотреби във фонда, д-р Лалев заяви: „Ние с реални пари не работим. Ние работим само с документи. Жените идват и получават заповеди, след което отиват в избраната от нея клиника, провежда се процедурата. Жената дописва, че това, което е на документите и на фактурата е извършено и тя е получила като услуга. След това се фактурира към фонда, ние правим проверка на документите и на материалите, дали отговаря на това, което е записано в закона. След което тези документи отиват в Министерство на здравеопазването, където се прави още една проверка и след това се отпускат парите от БНБ. Те постъпват директно към клиниката, която е извършила дейността. Пари във фонда не минават”, категоричен бе той.



Десислава АНТОВА





*

    anajens

  • ****
  • 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1104 -: Януари 04, 2011, 21:45:44 pm »
Чудя се какво ли е имал пред вид д-р Лалев в изказването си пред агенция Фокус, че са раздадени 8000 заповеди след като са стигнали дъ 7100 цитирам:
Фокус: Колко близнаци са се родили през 2010 година със средства, отпуснати от фонда?
Николай Лалев: Такава статистика не е направена още. Надяваме се скоро да имаме такава. По принцип в самия закон е записано, че жените трябва да дават информация за самите раждания, но за съжаление в момента, в който родят връзката с тях е много слаба - ангажименти, радост и обратната информация е много по-бавна, отколкото бихме желали. Все пак не можем да ги задължаваме и нямаме такъв механизъм, по който да ги задължим. Вече 10 500 молби са минали през нас, а 8 хиляди жени са получили заповеди. Доста голяма е информацията и тя трудно се обработва. Сега въвеждаме информационната система за работа, но три дни е обратната връзка от самите жени, което затруднява работата, защото няма как да бъдат задължени жените.
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1105 -: Януари 05, 2011, 10:04:50 am »
Момичета май сма станали доста търпеливи!?След като никоя още не се е изкушила да звънне във фонда за повече информация.Едвам издържам,кога ли ще бъде връчена първата заповед за тази година?
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1106 -: Януари 06, 2011, 14:40:20 pm »
Здравейте, имам няколко въпроса относно документите които трябва да подадем.Имам изследвания от преди 3г които няма да важат и ще направим нови. Не ми е ясно обаче  аз трябва ли да си направя нова  цветна снимка ,защото ми е от преди 5 год.При мен проблем няма ,с мъжки фактор сме.Къде се подават документите в клиниката която сме избрали(от Варна сме)или в София?Колко месеца се чака за удобрение?Благодаря!
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1107 -: Януари 06, 2011, 19:09:49 pm »
Branka, виж 1-ва страница на темата. Ако кандидатствате с мъжки фактор, не ти е нужна цветна снимка за Фонда. Трябват ти актуално изследване за ФСХ в норми (<12,5), две спермограми (виж изискванията на 1-ва страница), етапна епикриза от избраната клиника, където да пише, че нямаш контраиндикации, копия от личните карти и пакета декларации/заявления.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1108 -: Януари 06, 2011, 21:54:33 pm »
Благодаря.Извинявам се, ще прочета по-подробно.
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1109 -: Януари 07, 2011, 21:08:24 pm »
с мъжки фактор сме.

И два пъти проверете какви изследвания изискват от фонда за диагнозата с която кандидатствате. Ние бяхме с мъжки фактор и уж две спермограми бяха достатъчни, но ни отказаха от фонда, защото сме нямали биопсия на тестиси.
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1110 -: Януари 07, 2011, 22:06:35 pm »
Но защо биопсия(не сме правили),спермограмите достатъчно ясно показват че сме само и единствено за икси.Моля някой който е кандидатствал  за фонда с мъжки фактор да каже какви документи са подали.
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1111 -: Януари 07, 2011, 22:59:30 pm »
Биопсия се изисква ако диагнозата е обструктивна азооспермия, т.е. кандидатства се с мъжки фактор но все пак трябва да се докаже че има живи сперматозоиди които да с еизползват за иски, ако в спермограмите пише, че няма живи сперматозоиди какво правим?
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1112 -: Януари 08, 2011, 11:52:49 am »
ако в спермограмите пише, че няма живи сперматозоиди какво правим?

Ние бяхме за донорска процедура. Това най-много ни разстрои-след като в живота си е правил един куп спермограми-в различни периоди и в различни лаборатории и всички дават един резултат. Какво повече трябваше да се доказва-скъпа и болезнена процедура за човек, който и без това се измъчва, че не може да има собствено дете.
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1113 -: Януари 08, 2011, 12:06:32 pm »
бубе, разбирам те на пълно, но така са заложени правилата :(
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1114 -: Януари 10, 2011, 11:41:53 am »
Знаете ли какъв е срока за подаване на декларация към Фонда за неизвършена процедура  (след изтекло удължение на заповедта)? Причината е, че Фонда не изплащаше пари към клиниката и те отказваха да извършват нови процедури?
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1115 -: Януари 10, 2011, 18:58:37 pm »
Здравейте.Знаете ли утре Фондът дали приема документи и с какво работно време?
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1116 -: Януари 10, 2011, 20:04:46 pm »
Здравейте!Цеци,днес звънях във фонда по личен въпрос и се свързах ,така че би трябвало да работят.
*
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1117 -: Януари 10, 2011, 21:12:01 pm »
работи, разбира се всеки ден с работно време от 9.00 до 5.30, като има обедна почивка.
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1118 -: Януари 10, 2011, 22:07:37 pm »
А някой знае ли кога ще започнат да се обаждат за новите заповеди? Зная, че ще започнат и има пари, обаче тази неизвестност на моменти ме изнервя много.
Re: Фонд за асистирана репродукция
« Отговор #1119 -: Януари 10, 2011, 23:55:20 pm »
А някой знае ли кога ще започнат да се обаждат за новите заповеди? Зная, че ще започнат и има пари, обаче тази неизвестност на моменти ме изнервя много.
На този въпрос май никой не може да даде отговор,а ми прави впечатление и ,че всеки който позвъни във фонда си пита кога ще му се обадят,а никой не е питал кога ще започнат да връчват заповеди!Аз полагам неимуверни усилия,за да съм търпелива и да не ги притеснявам във фонда,но ако и тази седмица не се раздвижат нещата май ще се обадя! :(