0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #80 -: Януари 10, 2009, 07:12:27 am »
Цитат
Не живея в БГ, но имам приятелка, която споделя с какво се сблъсква. Затова и пиша на лични ако има значение моето мениие:
* Ако е възможно ЗК да реагира в рамките на седмица макс месец за отпускане на средствата при правилно подадени документи.
* Да има програми за получаване на средства за процедура ин витро. (В САЩ има програма "Споделен риск" и кредитни карти,които отпускат николихвени кредити точно за такива процедури)
* Крайно време е клиниките, които за занимават със стерлилитет да правят всички изследвания по ин витро процедура до самия край. Имам предвид и кръвните тестове за бременност след трансфера. За мен е абсолютно необяснимо защо толкова скъпа процедура не завършва с такъв тест и проследяване на пациента до установяване на сърдечна дейност на плода, след което цялата информация да бъде предавана на следващият следящ бремеността гинеколог.(Интересно ми е как се установява % на успеваемост по така съществуващата система)

(Мога да споделя как е организирана една ин витро процедура в САЩ и как времето  за стимулация не се превръща в ад за пациентите ако това ще е от полза. Според мен се изразходва необяснимо много време в Бг и е изнервящо и за двете страни. За моите процедури не съм закъсняла минута за работа и не съм отсъствала ден по време на стимулациите).
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #81 -: Януари 10, 2009, 11:57:29 am »
Предложението ми към комисията е да иницира промени в  Приложение №1 Медицински стандарт "Асистирана репродукция"  към  НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция в частта в която е предвидено възрастово ограничение съответно 45 и 43 години /в т. 3. Определяне на индикациите и контраиндикациите на някои от методите за асистиране на репродукцията  -   т.3.10.7 , т.3.6.7 и т.3.8.5 / и същите отпаднат, като аргументи  ми за това са:
първо че възрастовото ограничение е дискриминационно и  противоречи на чл.4 от Закона за защита от дискриминация,
второ неправилно законодателя при критерий "напреднала репродуктивна възраст " е въвел две различни възрастови ограничения  45 години и 43 години макар макар и  за различни процедури
трето не е подходящо ограничение въз основа на конкретна възраст, защото това изключва възможността за индивидуален подход, а ако има нужда от ограничение следва да се приложи чисто мед.критерий например: опит /един или два/  при който вече няма образувани овоцити
 четвърто въведеното ограничението е насочено против БГ клиниките, защото мотивира жените да правят процедури в страни в които няма такова ограничение.

Дори  ако се въведе ограничение  за отпускане на средства  за жени на тази възраст, то нека да не съществува  ограничение те да правят процедури които си заплащат сами, защото при действието на тази наредба, може да се изпадне в ситуация да си подходящ за процедура, но навършването на 43години да е пречка тя да се реализира в Бг.

Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #82 -: Януари 10, 2009, 12:12:46 pm »
Накратко проблемите, с които се сблъска нашето семейство. Надяваме се най-искрено да се обърне внимание на тези неща, които понякога изглеждат маловажни, но когато си пациент са много, много сериозни.

1. При избора на клиника бяхме подведени от написаното на сайта на центъра, както и от множеството изказвания на ръководителя на клиниката в пресата. Например:

"Водени от своите идеи и опит в областта на репродуктивната медицина, лекари от Център за репродуктивно здраве - Плевен, Рaйнхард център за репродуктивна медицина и Миленова имунологична лаборатория - Чикаго, се обединиха в създаването на качествено нов за България център за диагностика и лечение на безплодие.
Мисията на центъра е да осигури на бездетните семейства комплексна диагностика на причините за безплодие ...
Философията на центъра е, че лечението на безплодието е сложен и комплексен процес и не е обект само на една медицинска дисциплина... (източник http://www.ivfpleven.com/index.php?l=16)
Тук се прави най-широката диагностика на причините за безплодие в страната. За мъжете това е уникално място, тъй като могат да получат пълна информация за себе си чрез разширена спермограма и най-вече чрез ДНК изследване ... (източник http://www.bgsever.info/br-45_2007/stranici/str-6.htm)"

Ние повярвахме и се насочихме към този център, за да получим обещаната уникална, най-широка и комплексна диагностика. Реално обаче ни бяха предложени само спермограма и ДНК тест, които в никакъв случай не могат да определят причините за мъжкия проблем. Не ни насочиха към уролог, макар че ние неколкократно попитахме нужно ли е да се прави още нещо, напротив, увериха ни, че не е нужно. Консултацията ни проведе лекар без специалност, който се представя за андролог. Впоследствие се оказа, че следващите двама специалисти, които посетихме, откриха два сериозни проблема - тумор на тестисите, който откри уролога при най-прост преглед и тумор в хипофизата, който пък откри ендокриноложката само с едно изследване на хормони и една снимка на главата.

Предлагаме да се контролира процесът на поставянето на диагноза, да има някакъв определен минимум от прегледи и изследвания, без които да не може да се преминава към другите скъпи и излишни тестове.

2. За лечение ни предложиха едно скъпо лекарство Харвест, което не може да се купува от аптека, а се продава само от лекар в клиниката.

Предлагаме да се упражнява контрол и да не се позволява на медицинските центрове да продават лекарства, и да се проверява дали тези лекарства са регистрирани.

3. При първия и единствен опит да убедим личния лекар да ни пусне някои изследвания получихме категоричен отказ с думите - "а, объркала си се нещо, това са женски хормони" (става въпрос за пролактин, фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон). След като настоях, че не са за мен, а за мъжа ми, лекарят буквално ме изгони с думите - "абе, момиче, аз от 30 години практикувам, ти ли ще ме учиш какви хормони има при мъжете, бе!"

Предлагаме от време на време да се провеждат някакви курсове на личните лекари, поне горе-долу да са запознати с нашите проблеми.

4. Финансовата страна на въпроса е засегната вече в много мнения, няма направления, не ни се полага почти нощи от касата, а ние си плащаме осигуровките. Разбиране от страна на работодателя - нула. Защото е нормално, когато някой кашля, киха и го боли глава, всички да му съчувстват и да му дават болнични без проблеми. А ние как да обясним от какво боледуваме. Това наложи да сменим работата си и града, в който да живеем и сега единият от нас не работи по специалността си и така държавата губи, когато не използва специалистите си.

Предлагаме да се сключва договор между здравната каса и частно практикуващите лекари, за да можем да си вземаме фактура от частните клиники и да получаваме осребряване от здравната каса, макар и да не е на 100%. Това е практиката в другите страни. Да се помисли дали е възможно поне за част от процедурите да можем да получаваме болничен лист или допълнителен отпуск.
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #83 -: Януари 10, 2009, 17:29:06 pm »
Аз напълно подкрепям nyny за възрастовото ограничение-напълно да отпадне, тъй като трябва да се има в предвид, че причините не са единствено и само в жената, а процентите от изследванията са: 50% женски фактор на 50% мъжки фактор и (ако изследванията покажат - мъжки фактор) по този начин се пренебрегва потенциала на жената чрез граница от 40 години. Другата ми препоръка е: задължително преди започване на Ин витро процедура да се извършат генетични и имунологични изследвания (независимо от това, че са скъпо-струващи)тъй като никой не знае с какви дадености се ражда. В нашия случай (поради това, че тези изследвания са скъпо-струващи) бяха направени вследствие първия неуспешен опит със забременяване и неразвитие на плодния сак. Тогава бяха установени: сериозни генетични проблеми-мъжки фактор и при мен-имунологични. Но за съжаление всичко това след сумата от 5000 лв. за ИКСИ и то без никаква помощ от НЗОК поради възрастово ограничение. Надявам се с новите критерии тези проблеми да бъдат решени. Благодаря на Ани и на всички, които неуморно се трудят и защитават нашите интереси.
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #84 -: Януари 11, 2009, 00:29:22 am »
Проблемите, с които съм се сблъскала са следните:
1.Проблеми с работодателя, поради чистите отсъствия от работа, особено по време на процедура
2.Губене на ценно време по квартални гинеколози, смятащи, че разбират от стерилитет
3.Финансови трудности, свързани със заплащането на абсолютно всичко свързано с изследвания, прегледи и манипулации

Затова мисля, че трябва да се помисли за:
1.Възможност специалистите по репродуктивна медицина да издават самостоятелно болнични листове за повече от 7 дни при извършване на ин витро процедура, така както е при болничните листове 45 дни преди раждането. Да има възможност полето „диагноза” на болничния лист да остава празно или да се попълва по-общ и неясен текст, а точната диагноза да се вписва само кодирана по МКБ
2.Да се възстанови работата на кабинетите по семейно планиране в областните градове, където да работят само обучени специалисти. Да се изработи определен алгоритъм по който двойката трябва да бъде изследвана и консултирана, след което  при необходимост да се насочва към специализирана клиника. Кабинетите да разполагат и предоставят пълния списък и информация за съответните клиники в страната
3.Прегледите и изследванията, включени в този алгоритъм за изясняване на проблема да бъдат безплатни за двойката. Отделно да бъдат поети и финансирани от държавата определен брой инсеминации и ин витро процедури в специализираните клиники
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #85 -: Януари 11, 2009, 03:02:21 am »
При нас 19 г стерилитет - точна причина не е установена все още .
Местожителство - на село , в дълбоката провинция .
Главен виновник за нещастието ни - липса на информация - за лекари специалисти -гинеколози , ендокринолози , тяхното местонахождение , адреси на клиники и др. под.

За преодоляването на проблема предлагам - дългосрочна , финансирана от държавен орган реклама по всички медии .

Красиви и многократно повтарящи се послания за създаване на семейство и деца , завършващи с единен телефонен номер, на който можеш да разговаряш с оператор и да получиш адреси на специалисти , клиники и т.н. Време е държавата да помогне , както на тези , които имат желание , но не могат , така и на тези , които могат , но не са усетили желание .

Подобен тип реклами са практика в много страни , лично аз съм гледала арабски и съм се чудила , как никой не се е сетил , нито е толкова скъпо , нито кой знае каква философия , бързо и лесно смелаемо достига до огромен кръг от хора .

Ние успяхме да преодолеем по приятелски препоръчаните лекари, след като имахме достъп до интернет - последните 4г . Дотогава дори личните лекари вдигаха рамене при въпроса ми къде да открия специалист по безплодие .Отговаряха ми "в София" !!! Вън от нет - пространството няма абсолютно никаква информация , а все още много хора с репродуктивни проблеми нямат достъп до компютър . Не говоря наизуст , в нашето приятелско обкръжение имаме 2 двойки , които нямат идея кой и къде може да им помогне .


Още нещо върху , което съм мислила е реалното преброяване на двойките с репродуктивни проблеми и създаване на регистър . Всяка двойка със собствен № - трябва да се отделят средства и хора това да бъде направено , като се има предвид, че много от тях живеят на семейни начала , но нямат брак . Може би и тук един телефон , на който безплатно да се регистрират , ще помогне . При записването може да се дава номер на двойката и когато имат бебе още в болницата номерчето им да отпада от регистъра . Така ще се поддържа база данни и няма непрекъснато да се спекулира с нашия брой , а защо не и да получаваме специализирани реклами , брошури от лекари , клиники , че и политици , желаещи да съдействат - време е те да ни потърсят !
Ние със съпруга ми никога не сме се крили и нямаме проблем с това да ни се знае адреса и прочие , само дето никой не "идвал" при нас като при клиенти или избиратели, било то, чрез писмо , картичка или рекламна брошура .
« Последна редакция: Януари 11, 2009, 03:10:13 am от Vili_to »
Преди да си създадено, аз те исках!
Преди да си родено - те обикнах!
В съня си видях лицето ти и знаех , че съм влюбена!
Преди да си заченато, аз знаех , че ще умра за теб!
Това е чудото на неосъществената майчина любов!
Моята любов!


Дневникът на New Love
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45823.msg827306#msg827306
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #86 -: Януари 11, 2009, 12:00:09 pm »
При мен "компетентните доктори"бяха много.Един-двама от тях ми казаха ,че проблема не е в мен- да СМЕНЯ БИКА.Друг пък ми каза че силното бяло течение пречиства организма и е много полезно.Трети  казва че няма проблем -но е добре да направим ин витро,по лесно ще е.И така..... 8O
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #87 -: Януари 11, 2009, 12:05:33 pm »
Бях на 22 години, когато ме оперираха - уж киста, рутинна операция... А като се събудих след упойката се оказа, че са ми отстранили двете тръби и единия яйчник... Кистата беше голяма, тръбите били възпалени...

Не бях предупредена за рисковете, което според мене е недопустимо!
По-късно разбрах, че преди операция на младо момиче задължително се провежда курс на лечение с антибиотик, за да няма възпаления... А мене ме оперираха без особени изследвания преди това...

Искаше ми се, да ви споделя и още нещо относно липсата на отношение и липсата на комуникация - този лекар не намери начин, да дойде при мене след операцията и да ми обясни, какво са ми правили... Така и ме изписаха, без да го видя отново...

Лошото е, че такива случаи остават безнаказани!
« Последна редакция: Януари 11, 2009, 12:11:20 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #88 -: Януари 11, 2009, 13:27:26 pm »
ОТ БГ-МАММА досега:

Незнам защо никой не се включва при положение,че проблеми  има много.
На кратко:
1.В малките градове няма добри специалисти в областта на репродуктивните проблеми.
2.От тук следва ходене в по-големи градове т.е. София-транспортни разходи, разходи за нощувки (понякога часовете са доста късно в клиниките).
3.Много са скъпи процедурите и лекарствата, помощ от държавата почти няма по тези проблеми. Ами една лапароскопия от 1000 лв. при заплата 300 лева как можеш да си позволиш.Да не говорим за инсеминации докато стигнем до инвитрото. Даже и да ти помогне НЗОК с 1350 лева  ти трябва да дадеш 300 лв. предваритерно за изследвания и накрая незнаеш дали ще бъдеш одобрен.  И като чуя по новините че държавата поемала по 1 опит инвитро до момента или по-точно казано 1350 лв. от мин.5000 лв. от процедурата. А всички неща които си минал да стигнеш до инлитрото? (малко се повторих,но самата в момента се ядосвам като пиша).
4.Направелние моя ЛЛ ми дава, но няма как да искам всеки месец, а на преглед ми се налага да ходя почти всеки месец.
Многооо е трудно всичко.....

1. Изследванията са много скъпи, а обикновено се налага да се правят многократно - държавата трябва да поеме поне хормони - полови и щитовидни и спемограма - разширена.
2. Няма специалисти извън София, Варна, Пловдив и Плевен, като тук имам предвид и специалисти за лапароскопия например, андролози, ендокринолози, имунолозите пък изобщо липсват.
3. Направление не съм ползвала никога - дори и личните лекари да дадат, то почти няма специалист по репродуктивна медицина да работи с касата.

Не знам  в чий телевизор е повредата, но е добре да бъдем малко по-обективни в исканията си.
Живея в голям град и може би поради тази причина не съм се сблъскала с много проблеми за всичките тези години.
1.Сменям трети личен лекар и никога не съм имала проблеми с получаването на направления.Но, гинеколозите, които се занимават със стерилитет не работят със ЗК.Въпреки, че по този начин могат да се спестят прегледи,хормоми,микробиология, цитонмазка, които се налага да се правят периодично.Дали това е проблем на държавата?!
2.Във всички по-големи болници лапароскопията се прави към ЗК.Направих я по този начин и заплатих само потребителска такса.Но, после в две частни клиники ми казаха, че е желателно да я повторя при тях.
3.Искаме финансиране на имунологични изследвания.Преди 6м. цената за изследване на НК клетки беше 80 лв., а преди месец заплатих 130.Дали отново държавата ми е виновна?!
Всъщност искаме финансиране на дейността на частни клиники по цени, които те сами си определят.


Моят проблем е ендокринологичен, но засяга репродуктивните ми способности.
Проблемите, които съм срещала са следните:
  • няма никакво сътрудничество между гинеколози и ендокринолози. На моменти дори е имало противоборство между лекуващите ме - отричаха взаимно методите си
  • срещала съм проблеми с даването на направления - при даване на направление за ендокринолог ми се прави първичен преглед, като в рамките на месец или два (не съм много сигурна) трябва да се проведе вторичен преглед, за да се установи дали лечението е имало резултат. Но при повечето ендокринологични проблеми лечението е с по-голяма продължителност (пиех бромокриптин 3 месеца, а метфогамата ми беше предписана за 6 месеца). За да ида на вторичен преглед, трябваше да си врънкам ново направление. И така няколко пъти в рамките на 7-8 месеца
  • не знам дали мога да отчета това като проблем, но като цяло ми прави адски неприятно впечатление, че ми отказват направления за изследвания, поемани от здравната каса, с оправданието, че аз мога да си позволя да си ги платя. Така излиза, че освен, че плащам годишно 4 цифрена сума за здравни осигуровки, трябва да плащам и за изследвания, които по принцип ми се полагат.

1. Във всички по-големи градове да има поне по един Център за борба със стерилитета,където да работят компетентен екип от гинеколози,андролози,имунолози,ендокринолози,психолози и т.н.Факт е,че в Бс няма,и ни се налага да пътуваме до Сф,Пловдив или Варна.Към всеки център да има и лаборатория,работеща по единни стандарти със всички в страната,защото за 6 години по доктори ни се е налагало във всеки град да повтаряме всички изследвания,защото искаха да са правени в тяхната клиника.
Пътуването,разходите по изследванията,прегледите при множество различни специалисти в различни градове натоварва много финансово бюджета.
2. Да има ако е възможно нещо като регистър между всички Клиники по стерилитет достъпен до всички лекари работещи там.Всяка двойка,бореща се за дете да има подробно досие вътре - минали заболявани,наследственост,какво е направено досега,лечение,лекарства,всичко да бъде описано там.
3. Задължителни профилактични прегледи поети от ЗК на мъжа и жената.
4. Адекватно лечение,вървящо по обща схема във всички лечебни заведения.
5. Безплатни консултации при психолози на клиниките - имаме нужда от такава.
6. Бързо реагиране от страна на специалистите по стерилитет - има  предвид,че в момента те са няколко в страната и са пренатоварени.За прегледи се чака с месеци,процедурите вървят тромаво,поради запълнени графици на лекари ....
7. Улеснена процедура за ин-витро.


Нека Здравната каса по-бързо да разглежда молбите и придвижва цялата там документация при одобряването им за платените лекарства за ин-витро процедури.
Нужни са повече клиники и повече доктори, специалисти в тази област.
Касата да плаща повече от изследванията, например имунологичните и генетичните са скъпи....
За мен лично беше трудно и с отсъствията от работа. Многото изследвания, висенето пред кабинети..... при самото ин-витро ежедневното ходене по 2 пъти в клиниката за инжекции, за прегледи..... всичко това отнема време. Понякога цялата платена годишна отпуска отива за това.
Повече и по-квалифицирани психолози, които да работят в клиниките по стерилитет. Касата да плаща за консултациите с тях.




Подкрепям с две ръце поста ти. Аз също съм от Бургас и едва от три месеца ходим по мъките и вече сме хвърлили една доста крупна сума за изследване на хормони, спермограма/разширена/, имунологични, генетични, гориво, спане. В нашия град сме ощетени от където и да го погледнеш. То ти стига да си спестиш времето и  разходите за път.

Аз като препатила след моя първи ин-витро опит искам да кажа, че има нещо много основно и това е неонатологията и условията за тези деца в България.
При ин-витро много от опитите завършват с преждевременно раждане, а няма условия за тези деца.

Иначе съм съгласна, че няма специалисти в малките градове.
Процедурите и изследванията са много скъпи, а за повечето изследвания не може да се вземе направление. Особено за ендокринолог.

Това е от мен.

На мен определено най-големият проблем ми е отсъствието от работа и дългото висене пред кабинетите на лекарите.
Този проблем би могъл да се реши както с наличието на повече специалисти (така че да не се трупаме всички пред 5 кабинета), така и със създаване на възможност за даване на болничен за целия месец (или поне за 20 дена от този месец), в който си в процедура - по време на инжекциите, когато се налага да ходиш по 2 и по 3 пъти на ден в клиниката и след пункцията и трансфера.
Цените на процедурите, лекарствата и изследванията няма какво да ги споменавам.  :?


От 2 години се боря с този проблем, като преди 1 година напуснах работа. Нямаше как да продължа да работя при последвалите ми 2 операции и стимулации за ин витро и т.н. Проблемът е, 4е дори и да успея сега на следващия ми опит и забременея, докато родя ще е минала още една година, в която аз съм безработна. Доколкото ми е известно не мога да се надявам на май4ински при положение, 4е не съм работила през последните 2 години. А аз не съм се отказала да работя, защото ме мързи, а защото се боря със стрилитет. Надявам се разбирате какво имам предвид.  :peace:

Идеята ми е след създаването на този регистър - лицата в него да се ползват със всички привилегии на бременните и младите майки в трудовоправните си отношения!
Подкрепям с две ръце!  :peace:


Подкрепам идеята жена бореща се със стерилитет да се ползва с определени права пред работодателя.

Аз много трудно си намерих работа, още повече, че живея в малък град, винаги са ме питали дали имам деца или планувам да имам деца  :ooooh:, защото не искали служителите да излизат в болнични.  :bad-words:

От 8 години се борим със стерилитета.В момента сме в процедура,второ инвитро.Мога да забременея единствено чрез Инвитро,а знаете колко излиза една такава процедура.Вече и не работя,трябваше да избера,или да следвам ме4тата си за бебе,или да работя!На една заплата сме,държавата не мисли за семействата като нас.
Проблема.........от където и да го погледнеш е........ФИНАНСОВ!

1. Липсата на специалисти по стерилитет! Това е огромен проблем, от него произтичат ужасно дългото чакане с месеци, понякога година за първи преглед и започване на лечение, огромни транспортни разходи за семейства, живеещи на по 400 км. от клиниките, още по-големи отсъствия от работа поради нуждата от преспиване в чужд град, доста често на хотел (допълнителен немалък разход). Трябва да има специалисти по стерилитет поне в десетте най-големи града, или поне разпределени така че максимално много хора да имат достъп до такова лечение.
2. Цени, цени и пак цени! Невъзможно скъпо е всичко. Плащат се огромни суми за нашите стандарти, непосилни за семейството на учителка и работник, примерно (познавам такива хора). Залагат се къщи, затъва се в заеми, заплатите отиват само за това. Това е ненормално!
3. Недостатъчна профилактика на репродуктивното здраве, особено при мъжете буквално липсва такава. Ако някои от проблемите се установят по-навреме, има вероятност да се спести ин-витрото. За съжаление именно нелекувани с години заболявания понякога могат да са причина за стерилитет. За какво изобщо плащаме здравни осигуровки, съм се питала неведнъж  newsm78 И без това си плащаме като попове почти всичко, а за процедури, покривани от касата, са ме карали да си нося игли, спринцовки, памук и марля  :ooooh:

Липса на достатъчно информаци и компетентни лекари в малките градове си е сериозен проблем, който още повече услужнява ситуацията с работодателите, понеже ако можеш да направиш една фоликуметрия или да пуснеш хормони в обедната почивка си е направо лукс за нас. Вярно, че във всяка болница не може да има специалисти по стерилитет, но може да има центрове по стерилитет, в които всеки да може да получи достатъчно компетентна информация и препоръки за специалист.
Трябва и да има и повече информираност за проблемите които има при мъжете, защото в БГ все още се смята, че стерилитета е „женска болест”!!!


Един сериозен проблем според мен е не само, че липсват достатъчно подготвени лекари, които да се занимават с този проблем, но и че има ужасно много 'доктори" които решават, че след като са били гинеколози няколко години са достатъчно компетентни да назначават лечение за стерилитет. Предписват стимулации, ненужни, понякога опасни процедури и застрашават живота на пациентките си. Би трябвало да има някакъв контрол от страна на МЗ. Специалистите, които имат право да лекуват двойки с репродуктивни проблеми да са задължително специализирали в тази област.
Високите цени на изследванията и висенето през кабинетите в работно време също за значителен проблем за повечето двойки.

Липса на достатъчно информация и компетентни лекари в малките градове си е сериозен проблем

Според мен най-лесното и бързо нещо, което може да се направи в малките градове е да има програма или клинична пътека (подобна на следенето на бременните) според която всеки генеколог да може да назначи рутинните изследвания за стерилитет подкрепени със съответни направления за консултации и изследвания.
Какво имам в предвид - не да четем като луди кое след кое се прави къде и т.н. и след това да се чудим кой лекар да изнудим за направление, а като отиде семейство при генеколог с такъв проблем да му се каже:
1. Спермограма и съответното направление за консултация при специалист.
Къде в България могат да се направят адекватно и т.н.
2. Изследвания при жената .....къде, в какъв ред и т.н.

Така поне нещата, които могат да се направят във всеки град да се правят, а не за всяко нещо да тичаме до Пловдив, София, Плевен и т.н.
Ще се спестят много време, нерви и средства за да се лутаме от лекар на лекар, ще имаме направления поне за основните изследвания (дано списъка да бъде увеличен).

Обобщението на резултатите вече трябва да се направи от специалист по стерилитет или от такъв екип.
Разликата е в това, че семейството ще отиде с 80% готови неща и ще има съвсем малко за уточняване, а не тепърва да започва изследванията. Още повече в резултат на изследванията проблема може да бъде открит и в клиника по стерилитет да се поеме направо лечението.

Във връзка с това трябва да има и лиценз за изследванията т.е. кой има право да ги прави (коя лаборатория) или поне да се дават направления само на категоризирани лаборатории и лекари.
Не може куцо и сакато да прави спермограма, да изследва хламидии и т.н. - говоря за лекари - генеколози, които си позволяват да го правят в кабинетите си. Не може една двойка, която скоро е започнала да се бори със стерилитета да знае къде се правят нещата коректно и къде просто ти взимат парите. Това се научава след години борба !
А и защо е нужно да се плащат пари (било дори и от касата) за некадърни изследвания.

Смятам, че това е една мъничка крачка напред, която не изисква много средства, но ще засегне доста интереси.
Едно е да имаш 5 проблемни семейства, които да са то доход всеки месец, друго е да им кажеш къде могат да им помогнат без да им губиш времето.

До преди няколко години въобще не ми беше хрумвало, че спермата си има показатели, а когато видях спермограмата на моя съпруг с какви отклонения е от нормите, направо онемях. Разбрах и смисъла на онази реклама на DUREX – Поради 100 мл. причини (аз повече от 18 мл. на спермограма не видях)
Ако не бяха зачатие и бг-мама нямаше да съм наясно нито за тези нещо, нито за съществуването на д-р Кацаров, който извърши операция от варикоцеле, нито пък за клиниките по стерилитет.
Съобщавала съм на няколко гинеколози след операцията, докато чакахме подобрение, че правим опити, че сме с лоша сперомграма и т.н, но все едно нищо. Тук-там някой неадекватен съвет…(изкл. тук специалистите по репр. здраве)

С други думи, ако не беше тази информация, до която обаче не всеки има достъп, не знам на какъв етап щяхме да сме още.
Повтарям се, но това е истината.


Нещо много важно, което прочетох по-горе: времето: ясно е че един преглед при специалист често отнема поне половин работен ден и ако няма разбиране от страна на работодателя, това е изкл. стрес за жената. (ако се налага и пътуване от друг град – става още по-сложно). В този смисъл склонни ли са работодателите да дават поне полагаеми отпуски (там където има такива) накъсано за по ден два (знам, че има началници, които се сърдят, ако някой на всеки две седмици да речем закъснява по здр. причини или иска отпуск).
В моя случая невъзможността поради служебни ангажименти да започна процедура, се оказа само в моя полза, защото точно в месец с много натоварване в работата и мислейки, че ще ми е въобще невъзможно, да излизам в работно време с или без отпуск, ми донесе така желаната бременност (по естествен път).

И последно, но не последно по важност – финансовия фактор. Не знам колко двойки НЕ могат да си позволят ин-витро, дори ако са по ЗК, защото не могат да покрият другите разходи, но съм сигурна, че има и такива.

Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #89 -: Януари 11, 2009, 15:14:23 pm »
Относно преброяването и регистирирането на двойките с репродуктивни проблеми,само искам да припомня,че някъде беше комнтирано,че би било удачно това да се направи при предстоящото преброяване на населението.
Ето ви регистъра,точната бройка и координатите на всички засегнати!
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #90 -: Януари 11, 2009, 15:33:04 pm »
И ние минахме по трънливия път на незнанието на местните обикновенни гинеколози копо ито хем незнаят хем не те насочват за да не изтърват кокъла.Направихме спермограма която беше на хвръчящо листче написана с химикал сама с два три показателя които съответно бяха като на полов атлет.На мен хормонални изсл.на някой си ден от цикъла без значение и диагноза няма проблем само спокойствие и ако до две години не стане тогава елате.В следващия момент откривам зачатие и тръгвам по специалисти и наново спермограма наново хормонални но вече както трябва и резултатие коренно различни.Първото нещо обучение на тези обикновенни гинеколози нека научат елементарни неща и да не губат ценно време на младите хора.Все още не съм постигнала резултат но се надявам да успея защото вече съм при специалист и ще следвам инструкциите .В малките градове положението е плачевно даже и разбирането на хората за стерилитета е остаряло примета го като болест като белязан си като кажеш че не можеш да забременеш.А в областа на стерилитета е тъмна дупка за нашите гинеколози.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #91 -: Януари 11, 2009, 19:39:05 pm »
Всички мнения са изпратени на д-р Узунов.
Оставям темата отворена за нови мнения и предложения.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #92 -: Януари 11, 2009, 22:22:36 pm »
Момичетата са казали и описали почти всичко, но въпреки това аз бих повторила "ХЛАМИДИЯ, ХЛАМИДИЯ, ХЛАМИДИЯ"! Конкретното ми предложение е да се правят задължителни изследвания /може би като част от пакет профилактика/ на всички в подходяща за това възраст, за да се установяват и лекуват навреме, без непроправимите последствия...
Освен това, нека общопрактикуващите гинеколози да не губят времето на двойка със стерилитет - за целта да има компетентни центрове, където бързо и последователно да се правят нужните изследвания.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #93 -: Януари 13, 2009, 14:34:34 pm »
Отговор от д-р Узунов:

Blagodarya mnogo za predostavenite materiali,
 
Mislia che opita na patientite i potrebitelite na zdravni uslugi e ot nai goliamo znachenie pri podgotovkata na nacionalna programa po daden problem. Ot tova koeto prochetoh mi stava iasno che vsashtnost nie shte imame edna trudna zadacha - da napravim vsichko vazmojno daden potencialen pacient ili chlen na negovoto semeistvo da moje v samoto nachalo da poluchi neobhodimata informacia i nasoka kak da procedira, za da poluchi pravilnata usluga, na tochnoto miasto, ot kvalificiran personal vaorajen sas savremenni tehnologii i to v opredelen red - ot po prosti kam po slojni.
Cheteiki peripetiiti na grajdanite stigam do zakluchenie che pat na pacienta niama, che se rebati ne na profesionalen princip, a na priatelski nachala, che pacienta se hvashta za vsichko kato udavnik za slamka i se luta mejdu specialisti ot vsiakakv rod dokato moje bi otkrie nakraia pravilnia pat.
 
Shte vi bada blagodaren ako prodaljite da mi izprashtate takiva materiali, zashtoto mi e malko oskadno vremeto da gi kopiram ot foruma i da gi sledia neprekasnato/ a veroiatno vie imate i drugi iztochnici/ Tova koeto se opitvam da napravia e da grupiram problemite za koito saobshgtavat pacientite. Te sa svarzani s - informiranost, obuchenie, kvalifikacia, obezpechenost s kadri, nalichni dogovorenosti s NZOK, administrativni prechki. korupcia i dosta drugi. 


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #94 -: Януари 13, 2009, 14:37:39 pm »
Браво на Доктор Узунов:)
Благодаря Ви.
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #95 -: Януари 13, 2009, 15:29:21 pm »
Забравих да отбележа в постинга си, затова го добавям сега.
Трудно намирах медикаменти из аптечната мрежа на гр.Бургас, когато се борех за бебе (това преди близо 3 г.). Става въпрос за медикаменти свързани със стимулация за овулация, като Кломифен Цитрат, Кломид, Клостилбегит или пък по специфични като Прегнил например и доста други. За съжаление винаги съм срещала и срещам трудности за налични дори и не чак толкова специфични медикаменти в нашият голям град Бургас.
Предложението ми е следното, когато една двойка стигне до специализиран център по репродуктивно здраве, в програма или клинична пътека, да е заложено и отпускат средства за медикаменти, които могат да разрешат проблема на двойката,без да се стига до асистирана репродукция. Или иначе казано, при доказан стерилитет от специалист,да има програма или клинична пътека за лечение, покрито от НЗОК, за всички двойки с доказан такъв, а не само за тези които единственото решение е АРТ.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Здравейте - от един представител от другата страна на бариерата !
Аз съм акушер-гинеколог в неголям областен град.Старая се , да направя за пациентките си със стерилитет възможното от мен и да получат съвет къде да продължат след изчерпване на моите възможности.Работя с касата , но май е по-точно да кажа мъча се с работата ми с НЗОК.Според техните специалисти всички ние , които за тях сме "изпълнители " нямаме много право да мислим , а в повечето случаи само изпълняваме точки по разни наредби , защото - който не изпълнява го глобяват , ...здраво.По тази причина в големите градове колегите с добри практики не работят с тях - хем тормоз , хем почти за без пари.
Първо предложение:
 Да отпаднат лимитите за вторични посещения при АГ специалиста.Когато се прави фоликулометрия в рамките на 1 менструален цикъл за 1 пациент трябват поне 3 посещения , а лимитът ни от касата е 50 % ( т.е. на половината от пациентките се прави по 1 контролен преглед).И ако искаш да обслужиш коректно пациентка за фоликулометрия , то отнемаш правото на няколко други жени на контролен преглед - направете сами изводите .
Второ предложение:
НЗОК да поеме изследванията при стерилитет : тестове за хламидии(и то сигурните начини за изследване - ДНК , ELIZA , имунофлуорисценция например, а не старите РПХА неточни проби ), за микоплазми , цитомегаловирус , токсоплазмоза .
HSG ( т.нар. "цветна снимка" ) - в момента се плаща само работата на рентгенолога , но не и на гинеколога .
И съответно да няма лимити за изследванията - тази част от договора бе отменена от съда без възможност за обжалване , но от касата пак ни работят с лимити и като нямаш пари за изследвания не можеш да ги назначиш , дори касата да ги плаща .
Спермограма  ( поне ) - за господата.
Трето :
Лапароскопските операции също не  са клинични пътеки .
Е , на първи поглед това - сигурно после ще се сетя и за други неща.
Вярвай в успеха и той няма да те подмине !
*
И моля , не правете такива обобщения за "обикновените " гинеколози - не всеки може да работи в лъскава частна клиника . А местоработата не определя информацията и начина на използването и в главата на лекаря .
Вярвай в успеха и той няма да те подмине !
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Скъпа, nad, никой не иска да обижда вички "обикновенни" гинеколози.Никой не е казал, че всички са некадърни и лоши.Но съгласи се, че повечето не са съвсем добри и съвестни.Защото, когато здравната каса ги ограничава е едно, но да лекуват без да са наясно напълно и да си правят експерименти е друго.Както и да те уверяват, че си напълно здрав, без да са ти направили нужните изследвания и да ти назначават за лечение "времето" и "спокойствието".Що за лекар лекува стерилитета със спокойствие?И веднага ти цитирам пример - лично мой - при посещение при гинеколог в моя град, казвайки, че вече година не мога да забременея, тя ме прегледа с обикновен преглед, БЕЗ УЗИ, пусна ми едни хормони, установи повишен тестостерон, който лекува с дуфастон.Вкарахме го в норма и вече хормоните ми бяха ок.При което, повтарям БЕЗ УЗИ, тя ми каза, че за нея съм в ИДЕАЛНО здраве, че нищо ми няма,че няма причина да не забременея, сякаш освен хормони друго няма в половата ми система 8O да се успокоя и да си дам време, защото нямало смисъл да ходя по лекари и да се изнервям и травмирам. 8O .Представяш ли си!И тази лекарка е ХИРУРГ, ЗАВЕЖДАЩ АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В ОКРЪЖНА БОЛНИЦА В БУРГАС,/поне тогава беше/.А всъщност се оказа, че изобщо не съм в идеално здраве, а си имам ПКЯ, запушени тръби и ендометриоза.Добре, че не я послушах, а потърсих истинска, адекватна помощ.
Съжалявам ако си се засегнала от думите ни, но не можем да кажем на черното бяло.Сигурна съм, че ти не си сред тези лекари, и ти гарантирам, че аз като пациентка не търся лъскавата клиника, а качествената помощ.Лукса не е гаранция за качество!Желая ти много успех и дано предложенията, които си дала бъдат приети.
П.П.В момента ходя при обикновен гинеколог, между прегледите в клиниките, и съм изключително доволна, жената наистина ми помага и си знае възможностите, не ги надценява, така че, има и добри, знам го.
Извинявайте за дългия пост и за спама.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Аз също съм от малък областен град и никога не съм ползвала услугите си от здр.каса.Напротив обиколих повечето уж добри лекари в нашия град на частни прегледи и изсл.си правих на частно и пак не получих адекватно лечение.То незнанието си е незнание без значение къде и в каква клиника работиш .Лъскава или  не няма значение ама да ти загубят времето три години в бесмислени изсл.си е ужасно.Няма какво да се лъжем че голяма част от лекарите гинеколози в провинцалните градове дори и бегла представа си нямат за какво става въпрос.Думите ми не са насочени абсолютно към никой лекар конкретно не искам никого да обиждам но разликата е огромна .Казвам това от лични наблюдения .Само в заключение  мога да кажа че сигурно за времето което прекарах в зачатие научих много повече неща от лекарите в нашия град. Поздравления за екипа на Зачатие.Това е.