0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Само да допълня мнението си, че от него не става ясно. Идеята ми е след създаването на този регистър - лицата в него да се ползват със всички привилегии на бременните и младите майки в трудовоправните си отношения!
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Всички ного ясно сте обяснили какво трябва да се направи. Така че просто ще дам примери, нали това се искаше.
Имам късмета да съм от голям град. Започнах посещения при "специалист". Наистина много известен. Следи ми овулацията и предписа стимулация с Клостил. Без снимка на тръби естествено. Нея я направихме след около 9 месеца. Но без изследване на влагалищен секрет, без микробиология - нищо. След снимката с малки прекъсвания които аз си назначавах, понеже чета какво пише в листовките на лекарствата, стигнахме до инсеминации. И за цялото това време имахме само една спермограма - отлична естествено. Никакви хормони, за имунологични и генетични не мож и дума да става. След година и половина, стигнахме до въпроса "е що не става" зададен от него. И предложение да направим лапаро - защо не знам.
Добре че попаднах на Зачатие и си поотворих очите за много неща.
Не зная дали е за тази тема, но това е сериозен проблем за много от нас, които са на трудов договор. Един от проблемите с отсъствията и болничните е фактът, че не искаме работодаделят да научи за нашите проблеми. Основната причина за това е, че мисленете на всички е "Тя иска да забременява и по-добре да се отърва от нея и назнача сигурен служител". Да, но ако става дума за бременна жена, тя е защитена по кодекса на труда по време на цялата си бременност и до навършване на определена възраст на децата. За жена, планираща бременност или бореща се със стерилитет защита няма ! А усетят ли проблемите и намеренията й - в повечето случаи е вън ! Този допълнителен стрес добавен към всичко просто разсипва психиката. Защото на всичките по-горе описани проблеми се добавя и потенциалната опасност да останеш без работа, което автоматично означава и без средстава да продължиш да се бориш за бебе !
Да, това е изключително сериозен проблем, особено за малките градове,където
1. няма специалисти и трябва да си вземеш отпуск за всеко елемнентарно изследвани и фоикулометрия
2.ако си започнал работа някъде, гледаш да не те съкратят, защото друга работа много трудно се намира
3. и за капак  клюките хвърчат със светлинна скорост и трябва да си голям талант, за да успееш да укриеш от шефа си лечение на стерилитет, особено ако е свързано с АРТ.
*
Аз искам да отбележа няколко неща:
1. Наистина е много важно по някакъв начин да се създаде защитен статус за жената, бореща се със стерилитет. Колкото и да проявява разбиране работодателя /ако изобщо проявява/, в масовия случай, той не е запознат чисто в медицински план какво означава това и в един момент отсъствията от работа, манипулациите, болничните и пр. ще му се сторят твърде чести и неоправдани /"Миналия месец отсъства, сега пак ти се налага... защо така?"/;
2. Аз лично се сблъсках с некомпетентността на личния лекар. Добронамерена, но некомпетентна по моя проблем - все трябваше да й обяснавам какво искам, как го искам и т.н. Ако не се бях намесила кетегорично, щеше да ми изпише отпуснатите от касата 26 ампули Гонал по 1 бр. месечно  8O. Отказваше да ми даде направление за изследвания, които принципно се покриват от касата с мотива, че били високо специализирани /в случая ставаше дума за хуморален имунитет и още някои други/. След като запитах касата и й занесох отговора черно на бяло вече ми даде направление. Говоря в минало време, защото доста отдавна престанах да се срещам с нея  :lol:, просто си плащам.

When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*
Ето това трябва да им се предаде на всичките господа там горе...
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=32947.0
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Късно виждам темата, но ще споделя какво мен ме е подразнило най-много. Това е неграмотността по проблемите на стерилитета не само на личните лекари, но и на много "квартални", както ги наричам аз, гинеколози. Когато споделих с джи пи-то защо ми е поредното направление за гинеколог, ме погледна сякаш бях смъртно болна и не отрони и дума. По-лошото дойде от страна на гинеколога, който след поредния УЗИ преглед каза, че всичко си ми е наред, а след като му казах, че проблемът е в мъжа ми, веднага ми пердложи донорска инсеминация. Нямало смисъл да се минава през ИКСИ. Отделен е въпросът, че нямаше представа какви са тия проценти подвижност и морфология от спермограмата. Едва ли знаеше дори приблизителните референтни стойности на показателите. А когато го попитах за свестен уролог се опита да си спомни името на един от преди много години, който работел кой знае къде (ако още работи), а мен самата ме прати в Майчин дом. Ами вбесявам се, че един съвременен лекар не си прави труда да се "ьпдейтне". Срамота е.
Та въобще според мен проблемът се състои в това, че няма клинична пътека нито за мъжки нито за женски стерилитет. И съответно всички знаем какви са последиците от това- финансови, емоционални, здравословни..

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #66 -: Януари 08, 2009, 21:26:43 pm »
Ще изредя проблемите пред които се изправи нашето семейство, зная че ще се дублират с посочените тук, но все пак съм длъжна да споделя с вас.

1. Липса на специалисти по стерилитет по градове- в голям регионален град, 6 в страната по големина от над 50-60 титуловани със специалността гинеколог нито един, който да разбира от стерилитет
2. Липсват специалисти от други специалности /ендокринология, андрология/ пряко ангажирани със стерилитета /направленията нямаме при кого да ползваме, дори и да ни бъдат издадени/
3. Първото място което посетихме, след като предположихме, че може би има проблем, беше кабинет по семейно планиране, от който би трябвало да получим адекватна информация, но се оказва, че тези кабинети съществуват, за да раздават безплатни презервативи за 1 декември и брошури как да се предпазим от полово предавани болести- какво ли планиране може да се направи с това
4. Липсват качествени лаборатории и добре обучени лаборанти /налага ми се да ходя в други градове, за да си направя голяма част от клиничните изследвания, а дори и да мога да ги направя в нашия град, не мога да им се доверя, защото се оказва, че се пишат напосоки/

Разработването на една национална стратегия за превенция и лечение на стерилитет и прилагането й посредством специализирани кабинети би подпомогнало цифрата на засегнатите от проблема стерилитет драстично да намалее, защото единствено адекватното и навременно намиране на проблемите ги решава.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #67 -: Януари 08, 2009, 21:33:06 pm »

3. Първото място което посетихме, след като предположихме, че може би има проблем, беше кабинет по семейно планиране, от който би трябвало да получим адекватна информация, но се оказва, че тези кабинети съществуват, за да раздават безплатни презервативи за 1 декември и брошури как да се предпазим от полово предавани болести- какво ли планиране може да се направи с това

Това имах предвид с моя пост, а именно, че репродуктивни специалисти няма как да има навсякъде, ама ей тия кабинети/аз даже не знам дали още съществуват/ да работят ефективно и хората там да са компетентни, а не да раздават презервативи.
 Ако още съществуват, за мен това са хвърлени държавни пари на вятъра.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #68 -: Януари 09, 2009, 08:13:41 am »
Момичетата са написали всичко по темата с което и аз самата съм се сблъскала!

На  :balk_47:Оги специални адмирации!

 :good_post:Подкрепям Мини!Обобщава всичко което искам да кажа!


Разработването на една национална стратегия за превенция и лечение на стерилитет и прилагането й посредством специализирани кабинети би подпомогнало цифрата на засегнатите от проблема стерилитет драстично да намалее, защото единствено адекватното и навременно намиране на проблемите ги решава.

П:П:Злати е права, личните лекари и обикновенните гинеколози са изключително неинформирани относно проблема!
"Има там някаква програма на касата!-
"Има да - аз, затова идвам при вас, ще кандидатствам..."

Според мен е до професионализъм, ходила сум и при един лекар в голяма АГ преди години!
Откровенно и честно ми каза човека-аз съм дотук,
ако желаете ще ви свържа със моя колежка занимаваща се със стерилитет,
при вас освен да установя овулация друго не мога да сторя!

Лично стана, извинете ме!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #69 -: Януари 09, 2009, 10:27:15 am »
Проблемите, с които ние сме се сблъскали, са същите като вашите момичета, но това само потвърждава, къде куца здравеопазването.
1. Профилактични прегледи в детска възраст на момченцата от уролог.
2. Липса на специалисти по репродуктивно здраве. Не всеки гинеколог и уролог е такъв. Ей тази точка води до неправилно поставяне на диагноза (ако въобще има такава) и години лутане по кабинетите. Не всички двойки страдащи от репродуктивни проблеми са за арт процедури.
3. От малък град съм. Лично на мен ми се наложи да напусна работа за да си направя второто ИКСИ. Не ми разрешиха отпуск. Нямам право на болничен.
4. От Здравната каса не се поема никакво изследване. Да не говорим и за спермограмите.
Завърта се един порочен кръг. Параграф 22. Касата не поема нищо. Изследванията са скъпи. За да се направят, трябва да се работи. Стерилитета не е заболяване и за него не се полагат болнични. Изходите са два: пуска се неплатен отпуск (защото платения отдавна е изчерпан по други изследвания) или се напуска работа. И в двата случая няма приходи. Касата не поема нищо, а изследванията са скъпи...

Вече не работя по професията си. Трябваше да избирам между кариера и това да имаме бебе. Постъпих на работа при нов работодател с уговорката какво ми предстои. Още от началото беше наясно с нашите проблеми. Никога не ми е създавал пречка относно отсъствията ми. Радваше се заедно с нас, когато разбра, че ще си имаме бебе. Но такива работодатели се броят на пръсти.

Това отклонение го направих за да уточня как държавата губи от такива като мен, които не си работят по професията. Сигурна съм, че не съм единичен случай.
 

*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #70 -: Януари 09, 2009, 10:43:53 am »
Да споделя и аз.Живея в малко градче,където няма никакъв гинеколог,да не говорим за специалист.Ако ми се наложи да си правя някакво хормонално изследване,то трябва да отида до областния град.А за кръвен тест най-близкото място,където мога да го направя е на 300км. 8OДа не говорим,че постоянно се сблъсквам с некомпетентни медицински лица,които и представа си нямат какво е това ЧХГ или пък Естрадиол 8O
Всичко останало момичетата са го написали и няма да го повтарям.Мини много добре е обобщила,това са проблемите и те трябва час по-скоро да бъдат решени!
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #71 -: Януари 09, 2009, 11:02:08 am »
Виждам че почти при всички проблемите са едни и същи,но все пак:
Министъра няма как да ни направи специалисти,а и на всички ни е ясно,че никой няма да си хвърли парите при някой новобранец.
 Ако може да има един кабинет поне в големите градове който всички да знаят/голяма реклама,голяма табела или незнам какво/в който само да ни насочат към центровете за репродуктивни проблеми.
  Не може толкова известни имена и толкова уж добри гинеколози в град като Стара Загора да не могат да ми поставят диагноза поликистозни яйчници 10години при всички налични признаци само защото нямат вагинален видиозон.
  Не може да ме лекуват с оргаметрил и да ме карат да правя бебе в този момент.
  Не може лекар на който съм много благодарна,че ми откри поликистозата след това да ме стимулира 6 месеца с клостилбегит без проходимост на тръбите,без спермограма.
  Не може да ми вземат пари за спермограми/3направихме за по сигурно/които по резултат нямат нищо общо с тези в репр.центрове.Кой им дава лицензи?
  Не може да не искат да ми поставят инжекции за стимулация.Какви са тези сестри който никога не са ги чували,на които аз обяснявам как се поставят по колко се смесват и в крайна сметка да ми кажат: Отиди където са ти ги изписали,аз не мога да не спя цяла вечер от притеснение.
  Как сега тези хора ще бъдат наказани за това че ми увреждат здравето,за изгубеното ми време,за средствата.
 Не може аз да отсъствам от работа,да пътувам до София да правя изследвания и всичко това да ми струва около 500лева и да чакам някога държавата да ми отпусне1500лева.Благодаря от такава помощ!
  Как им се дават дипломи на тези хора?Не може ли да има някакви образователни курсове за тях?Трябва да има закон с който да се разрешава лекуването на стерилитет
само от определени специалисти.
  Трябва ли да научавам всичко от интернет,от Зачатие/МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ!/
  Нека в училищата се правят кампании и се осведомяват учениците за тези проблеми,
така утре като се сблъскат с тях те ще знаят къде да отидат.Трябва да се даде гласност на този проблем.Той не е по малък от проблема с децата без родители.
   И в крайна сметка:
                     не можем да търсим отговорност от лекарите,
                     назначаваме си сами необходимите изследвания,
                     плащаме си ги сами,
                     напускаме работа защото не сме защитени,
                     осигуряваме се сами
                     НИКАКВА ПОМОЩ ОТ НИКОЙ И ОТ НИКЪДЕ!
 И ние имаме нужда от "Българска Коледа"-Да подарим надежда на дете в беда!
 А защо не "Да подарим надежда на семейства без деца!"
*

    wild cat

  • ***
  • 404
  • Няма начин да няма начин!
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #72 -: Януари 09, 2009, 13:28:54 pm »
Темата е огромна и лесно няма да я изчерпим, защото в нашата татковина реално за борба със стерилитета нищо не се прави. Всеки се спасява – така  както може, хвърля луди пари по изследвания, операции и манипулации и се моли на Бог, дано най-сетне да успее.
В общи линии основните проблеми вече са споменати по-горе, но нека пак да ги преговорим:
 1. огромна липса в страната на достатъчно като брой и квалификация специалисти и съвременна техника, с която да работят /както в лекарските кабинети, така и в лабораториите/. Последствията - грешни диагнози, грешни лабораторни резултати, неуспешни процедури и невъзможност да се излезе от този омагьосан кръг. 
2. липсва финансова подкрепа /или е смешно малка/ от страна  на държавата за хората засегнати от проблема. Последствията - много семейства отлагат фатално дълго или въобще не правят така нужните им изследвания и ART-процедури, тъй като не могат да си ги позволят. За съжаление отлагането на решението на проблема във времето най-често води до неговото задълбочаване.
3. липсва достатъчно и достъпна информация по въпросите на стерилитета /в семейството, в учебния материал, в кабинетите по семейно планиране, в средствата за масова информация и т.н/. Последствията – огромно невежество по въпроса.
4. липсва достатъчно разбиране и подкрепа от страна на обществото във връзка със същността и значимостта на проблема. Стига се до там, че се вярва на хора /някои от тях с доста титли пред името си/, които твърдят, че едва ли не си заслужаваме съдбата, защото стерилитета е следствие от безразборните ни  полови контакти, полови инфекции и аборти по желание.
Всеки човек е важен и значим по своему и е напълно погрешно да се слагат на везните и да се противопоставят нашите проблеми и тези на хората с различни тежки заболявания. Абсурдно и нелепо е да се поставя въпроса  обществото да избира - или да спасява вече създадени човешки животи, или да създава нови, тъй като парите не стигат за едните и за другите едновременно.
След като ще се създава най-сетне Национална програма за борба със стерилитета, мисля, че е най-добре да се вземе под внимание и опита на други държави в тази насока, които са /както винаги/ на светлинни години от нас.
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #73 -: Януари 09, 2009, 16:15:45 pm »
Само мен ли ме интересува публикуването на официални статистики за успеваемостта на центровете за репродуктивна медицина? Не срещнах друг такъв въпрос  :?
Според мен това е изключително важно и е неизменна част от проблемите с които се сблъскваме.
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #74 -: Януари 09, 2009, 16:45:37 pm »
Ама как, това си е адски важен въпрос.Освен това има и един доста забележителен факт, в тази връзка, ама не сме го дискутирали. Ще го напиша в кратце, защото бързам сега, подробности, ако ви е интересно, в понеделник.
Съгласно измененията на законодателството във връзка с трансплантациите и АРТ, всички клиники задължително трябва да изпращат в агенцията по трансплантации огромен обем информация относно извършените процедури, вкл и резултатите от тях - разбирай както брой на манипулациите, брой на настъпилите бременности, брой на живородените бебета.
Не ми е известно колко от клиниките съвестно го правят. Със сигурност знам за една, която го прави.
С горното искам да кажа, че клиниките са длъжни по закон да водят такава статистика.
« Последна редакция: Януари 09, 2009, 16:50:56 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #75 -: Януари 09, 2009, 16:48:52 pm »
Съгласно измененията на законодателството във връзка с трансплантациите и АРТ, всички клиники задължително трябва да изпращат в агенцията огробем обем информация относно извършените процедури, вкл и резултатите от тях - разбирай както брой на манипулациите, брой на настъпилите бременности, брой на живородените бебета.
Не ми е известно колко от клиниките съвестно го правят. Със сигурност знам за една, която го прави.
С горното искам да кажа, че клиниките са длъжни по закон да водят такава статистика.
Това звучи добре, но защо тази информация не е достъпна за пациентите, това питам аз? Може би тези статистики трябва да се контролират по-добре и съответно да се обобщават и публикуват някъде, където ние да можем да ги следим.
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #76 -: Януари 09, 2009, 16:52:51 pm »
Ами това което със сигурност може да се направи е да се поиска от АТ информация (тя е обществена без всякакво съмнение по ЗДОИ)за статистиките. Честно да си призная може ми и по спец. закон тя е публична, но не съм проверявала. Ще го видя в пон.
Поздрави
В очакване ....
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #77 -: Януари 09, 2009, 20:26:22 pm »
Цитат
Прекалено дълъг е периодът от първоначалната визита на пациентите при лекар до поставяне на точната диагноза. Поради тази причина предлагамe двойките с проблемно забременяване да бъдат обект на изследване и лечение само от специалисти по репродуктива медицина в специализираните клиники.
Прекалено голям е броят на жени във фертилна възраст, третирани с радикални хирургически методи, в следтвие, на което са с намален или изчерпан яйчников резерв. Предлагамe плановите операции на яйчници да бъдат извършвани само след щателна консултация със специалисти по репродуктива медицина.
Стимулиране от страна на държавата на репродукцията в по-млада възраст.
Ограничаване на броя на сексуално преносимите заболявания чрез интензивно обучение в средните училища.
Въвеждане на минимални критерии за успеваемост в клиниките по ин витро – например над 30 % клинична бременност.
« Последна редакция: Януари 10, 2009, 07:13:00 am от cygnus »
*
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #78 -: Януари 09, 2009, 21:47:26 pm »
И аз ще се повторя, но проблемите, с които се сблъскахме ние бяха:
1. Липса на специалисти по стерилитет-всички обикновени АГ-та започват със стимулация и "ще мериш температурата", да не говорим, че предложи и инсеменация да направи-да не си мисля, че и тя неможе.
2. Джипито/и предишното и сегашното/ не са ми отказвали направление за специалист, но след това специалистите ти носят от девет реки вода, за да те убедят,че немогат да ти дадад.
3. Във клиниките по стерилитет, трябва задължително да има ендокринолог-това за сега при нас се оказа най-големия проблем-основно на хормонална основа са ни проблемите, но много късно ги разбрахме.
4. Въвеждане на правила и норматив от изследвания за провеждане на АРТ-процедури в клиниките.
5. Некомпетентост на обикновените АГ-та и джипита за стерилитет. Джипито ми, искаше да ми изписва лекарствата по касата, в продъжение на 6 месеца. АГ-то, след като му казах, че имам неуспешно инвитро, ме писа в бланката, за прегледа, че имам една прекъсната бременност.
6. Поради тази некомпетенност,всички ние,които с години сме се борили със стерилитета, и най-накрая успеем, незнаем, или по-точно не се доверяваме на обикновен АГ,който  да  ни следи бременността, освен при лекаря, при когото сме правили АРТ- а това в повечето случаи е пътуване на доста километри.
7. И аз смятам, че жените с репродуктивни проблеми, трябва да са защитени, като бременните по трудовото законодателство.
Това се сещам за сега, но мисля, че другите момичета вече са писали за основните неща.
Re: С какви проблеми се сблъсквате при лечени
« Отговор #79 -: Януари 10, 2009, 00:14:08 am »
Не съм сигурна дали беше писано вече.

В Русе няма лаборатория, в която да се изследва ЧХГ. Затова пробата се праща зо Варна, а аз си получавам резултата след 4 дни....!
А знам, че в София става за няколко часа.

Бъдете добри и не губете кураж! :)