0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    naiema

  • ****
  • 998
  • Да бъдем силни и последователни в борбата!
1. Във всички по-големи градове да има поне по един Център за борба със стерилитета,където да работят компетентен екип от гинеколози,андролози,имунолози,ендокринолози,психолози и т.н.Факт е,че в Бс няма,и ни се налага да пътуваме до Сф,Пловдив или Варна.Към всеки център да има и лаборатория,работеща по единни стандарти със всички в страната,защото за 6 години по доктори ни се е налагало във всеки град да повтаряме всички изследвания,защото искаха да са правени в тяхната клиника.
Пътуването,разходите по изследванията,прегледите при множество различни специалисти в различни градове натоварва много финансово бюджета.
2. Да има ако е възможно нещо като регистър между всички Клиники по стерилитет достъпен до всички лекари работещи там.Всяка двойка,бореща се за дете да има подробно досие вътре - минали заболявани,наследственост,какво е направено досега,лечение,лекарства,всичко да бъде описано там.
3. Задължителни профилактични прегледи поети от ЗК на мъжа и жената.
4. Адекватно лечение,вървящо по обща схема във всички лечебни заведения.И след като се открие точната причина да се предприеме вече индивидуално лечение.
5. Безплатни консултации при психолози на клиниките - имаме нужда от такава.
6. Бързо реагиране от страна на специалистите по стерилитет - има  предвид,че в момента те са няколко в страната и са пренатоварени.За прегледи се чака с месеци,процедурите вървят тромаво,поради запълнени графици на лекари ....
7. Улеснена процедура за ин-витро.

С толкова много проблеми сме се сблъсквали през тези години - грешни диагнози,лечение на сляпо,некомпетентност,неразбиране от страна на лекари.Всичко това ни е докароло освен психологически стрес и много финансови проблеми,защото трудно се издържа на всички онези обявени цени на клиники,лаборатории,пътни и т.н.
« Последна редакция: Януари 07, 2009, 17:25:01 pm от naiema »
*
 Най-големия проблем, според мен е, че репродуктивни специалисти има само в четири града в България.
 Аз лично пътувам 300 км, за да ме лекуват.
И съм се насочила към тях благодарение на интернет.
Ами какво да прави едно семейство , което няма достъп до него и живее в дълбоката провинция?
 Ясно е, че лекарите ще си останат в големите градове.
В такъв случай, трябва да се работи за информационни кампании в по-малките градове ,и то не веднъж в годината. И не от тези, дето раздават презервативи и  безполезни брошури. Просто трябва да се измисли нещо в тази насока.
 Защото въпросното средностатистическо семейство отива при местния гинеколог и всички знаете какво става - години губене на време.
 Трябва да се измисли начин да се избегне това.

П.П. Във връзка с това, точно как ще стане преброяването?
Надявам се , да не се броят само пациентите в клиниките, защото тези хора, за които говоря по-горе, ще останат в небитието.
« Последна редакция: Януари 07, 2009, 18:43:48 pm от Елфи »
всички сме се сблъсквали с тези проблеми, дано решение има.
1. направленията! когато става въпрос за проблеми със стерилитет, трябва постоянно и адекватно лечение - факт че трудно се взимат направления! / за съжаление клиниките са частни и често не работят с касата!/
2. направления за изследвания, който се поемат от касата! в една тема тук срещнах списък с първите необходими изследвания при репродоктивни проблеми и кои от тях се поемат от касата. повечето репродуктивни хормони се поемат както при жените така и при мъжете, да ама не!!! никой не е чувал да се поемат хормоните при мъжете, а ако трябва да се изследват женските такива то те трябва да се пуснат  в един месец - 7 - 8 хормона / всички поети от касата!/ парадокса тук е, че направление могат да ти дадат само за един хормон на месец!!! пък ти си избери кой да е! всичките са по 20 лева, но няма какво да ви обяснявам всяка от нас знае за какво говоря дори само във финансов аспект!
3. мъжки фактор!!! това явно не се брой за проблем!!! а ето какво беше при нас: спермограма - 50 лева, първи преглед - 40 лева, изследвания хормони и микробиология - 170 лева, лечение на трихомони, спермограма - 50 лева, втори преглед - 40 лева диагноза - варикоцеле, операция / 300 от 750те лева се поемат от касата/ - 450 лева, като не включвам витамините и добавките който пие мъжчето. та по най - прости сметки над 800 лева до тук - не са малко пари.
има и още много, но предпочитам да говоря от опит.
Ето в какво се ударих аз след два и половина не успешни опита ин витро.До сега бях пациент в клиниката на Щерев .Реших , че е време да я сменя по куп причини и си поисках досието и епикриза.Издадоха ми смешна епикриза , жалко нямам скенер , за да ви я покажа.Отказаха да ми дадът пълното досие .Получих копие само на някои от нещата.Мисля , че това трябва да се промени и да не се допуска подобна порочна практика.Плащала съм всичко и не съм търсила направления , така че не съм запозната с проблемите покрай тях.Колкото до лечението на стерилитет , всеки ще потърси най-доброто за себе си.Дори да има повече лекари в провинцията , пак ще се идва в София - вярвайте ми .
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
При попадането на гениколог/един от най-прехвалените във Варна /не ме лекува адекватно.Не ми даваше направления за хормони и изследвания, които се покриват от Здравна каса.Пет години ми взема парите и губи времето.Прати ме при свой колега за фенестрация,а той ми разказа играта./Там историята е много дълга и с тежки поръжения за мен,довели до още 3 операции!/
Научих се да нямам пълно доверие на лекар!И до днес е така,независимо ,че сега посещавам едни от най- добрите!Винаги проверявам и за второ  мнение!

Имала съм намеци за даване на пари при постъпване в болница по спешност за извършване на манипулация!


Д-р Стаменов,обичаме ви!
най- големия проблем според мен е компетентността на гинеколозите, които дълго експреиментират с пациените си. Според мен трябва да има ясни критерии за категоризиране на 1 двойка , като двойка със стерилитет и от там тя да бъде насочвана задължително към специализирани центрове. Трябва да се забрани на "конски" доктори да експериментират с този проблем.
Следващия проблем е финансовия. Според мен всеки здравно осигурен пациент трябва да има право на пакет основни изследвания - хормонални, цитонамазка, микробиология, спермограма и др. специализирани такива. Освен това на база сумата , която се осигурява да получава и доълнителни изследвания
Много си права krisi!Присъединявам се към мнението ти и към мненията на другите момичета.От скоро имаме интернет и се радвам, че и аз се включих към семейството на zachatie но много хора нямат тази възможност!
И аз искам да споделя това, което мисля относно проблемите:
Много двойки като нас, които живеят в села и градове с малко население нямат достъп до много важна информация, която е свързана с техните проблеми, затова се доверяват на лекарите си!Ние имаме нужда да се доверим на някой!
1.Въпреки финансовите трудности винаги се е налагало да плащам (въпреки, че нямам проблем с взиманито на направление?),поради простата причина, че лекарят не ми обяснява, че имам право на някои безплатни изследвания...
2.Много двойки, включително и ние понякога нямаме финансова възможност дори за изследвания като спермограма и хормони.Спестяваме само за лечение, което отнема много ценно време...
3.Трябва да пътувам за да си намеря добър специалист.Всички знаем, че това лечение изисква последователност и много средства...
Нека тези хора, от които зависи разрешаването на този проблем разберат, че това е много важно!Не мисля, че има по-трудно нещо от това да мечтаеш за дете, а да го нямаш!Да имаш дете е смисъла на живота!Вече от 5 год. има толкова много неща, които сме преживели, че едвам се сдържам.Това което споделих е най, най-обобщеното да не почвам с емоционалните проблеми свързани с изпадане в отчаяние...  :balk_145: :balk_144:
Извинете ме ако съм се изявила нетактично - просто така ги разбирам нещата.
Искам да благодаря на всички, които се трудят за нас, търсят правата ни и ни дават надежда!БЛАГОДАРЯ ВИ
Отговарям конкретно на въпроса от темата, а после ще я изчета.

Един от проблемите са ниските лимити за направленията на ендокринолозите и гинеколозите за хормони, т.е. за направления за хормонални изследвания.
Така, на практика, в повечето случаи, повечето пациентки си заплащат хормоналните изследвания от джоба си, защото няма направления, лимитът е изчерпан.
С това съм се сблъсквала аз.

Друг проблем, но няма как да се представи официално е некомпетентността на някои АГ специалисти, които без да назначат нужните хормонални изследвания и цветна снимка, веднага назначават лечение с Дуфастон и с Клостилбегит. Аз така съм лекувана на сляпо.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
1. Липсват добри специалисти в малките градове.
2. Добрите не работят със Здравната каса и заплащането си е чисто обирджийство.Например над 100 лв. на преглед! Да не говорим за други процедури, без които не може. Това е безумие, при сегашната ситуация. Аз поне не знам нито един специалист по стерилитет, който да работи със здравната каса.Семействата с подобни проблеми са жертви на тези лекари и на цялата система. А желанието ни е да раждаме деца и да даряваме живот. Явно в днешно време всичко струва пари!
3.Изследванията - например цветна снимка за проходимост на тръби да се поемат от касата.
4.Никакви превенции няма.
5.Прегледи при психолози, защото повярвайте ми, когато искаш дете и то се забави дълго,а около теб другите забременяват и раждат дечица, на Вас ще Ви трябва такъв.
6.Безплатни прегледи и консултации задължително трябва да се предвидят.
Някои момичета не могат да си позволят да пътуват стотици километри, да нощуват по хотели, да се хранят по ресторанти и да плащат за безброй процедури и изследвания. Но и те имат правото да бъдат майки, нали?!
7.Всяка лаборатория отчита различно- в една те изкарват болен, в друга здрав.
8.Безхаберие на държавата по отношение на ин-витро процедурите.
Колкото и да кажа ще е малко, чувството е наистина неописуемо. Живееш месец за месец и чакаш чудото! Защото, ако нямаш пари да си плащаш наистина чудо ще трябва да чакаш в 21 век!
url=http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?userLoginName=simona1982][/url]
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
1 града ми няма добър гинеколог и се налага да пътувам
2 джипи-то ми не ми дава направления
3 не ми поставиха правилна диагноза и ми загубиха времето
4 дадоха ми недостоверна спермограма
1 Живея в Пловдив (води се голям град), а диагнозата за стерилитета ни получихме след 8-мата година година от стерилитета ни и то от специалист в Сф.
2 Джипи-то ми дава направления за специалисти, но специалистите не са много дашни.
3 Както споменах от общо 11 години стерилитет, през 8 от тях не знаехме срещу какво се борим.
4 Да, имаме 4 "спермограми", 2 от които са от отделение за стерилитет в града ни.
---------------------------------------------------------------------------------
Нужадем се от:
1 Грамотни и не комерсиални АГ, ендокринолози, имунолози, уролози.
2 Консултативни центрове/кабинети в по-малките населени места.
3 Програми за спонсориране за АРТ.
4 Разбиране.
 



Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
И аз ще изтъкна същите проблеми както и останалите .
1.Липса на репродуктивни специалисти-Да има повече такива специалисти и в по малките градове ,защото повечето от нас нямат тази възможност да чакат цяла година за час и в последствие да пътуват стотици километри.Просто е абсурдно че те са няколко ,а ние 270 000.
2.Липсват  специалисти ендокринолози,уролози.
3.Изследванията на двойката са много скъпи-Хубаво е да се предостави пълен пакет изследвания за мъжа и жената за превенция и профилактика.
Надявам се,да се вземат напредвид всичките тези проблеми и най-вече да се разрешат,защото така ще се помогне на много двойки да сбъднат мечтите си.
*

    eloiz

  • ***
  • 167
  • Чакам те бебчо...
Цитат

Нужадем се от:
1 Грамотни и не комерсиални АГ, ендокринолози, имунолози, уролози.
2 Консултативни центрове/кабинети в по-малките населени места.
3 Програми за спонсориране за АРТ.
4 Разбиране.
 



подкрепям написаното от Евро!
И аз се включвам:моето мнение е 1.Да се заплащат процедури като "пункция" за кисти вместо всеки лекар да насочва директно към операция.Защото не може всеки път когато се появи киста всеки лекар да казва това е единствената възможност при положение, че има алтернатива която е щадяща и при която не се премахват яйчници и тръби и по този начин да се окаже потърпевшия със стерилитет който е могъл да бъде избегнат.Аз съм една от тези потърпевши.Ако преди 15 години това беше направено нямаше да съм с три операции, една лапароскопия и една пластика.И един лекар след това да иска да ми прави четвърта операция (при което аз категорично отказах).Ами ако при всяка поява на киста се опира до операция и се премахва част от репродуктивните органи то тогава какво ще остане и как няма да се увеличава броя на нуждаещите се от инвитро.2.Да се поемат от здравната каса всички хормони.3.Да се поема лечението  на мъжкия стерилитет.
Жена която мечтае
На първо място е финансирването.
Поне в областните градове трябва да има кабинети по репродуктивни проблеми,а не просто гинеколози.Защото аз загубих много време докато попаднах на съвестна докторка,която ме препрати към специализирана клиника в София.Момичета за какви направления говорита,аз небях взимала,докато не установих ,че имам репродуктивен проблем.Почнах да си искам от личния,тя даваше и после в коша.Оказа се че нищо не минава по здравната каса-пример-цветна снимка,изследвания за инвитро и др.
*
- в Бургас няма лекари към които можеш да се обърнеш с проблем стерилитет! (благодарение на това всеки път пътуваме по 1000 км на ден , за да отида на лекар в София)
-финансово- всеки преглед , всяка операция , всяко изследване ...всичко се плаща както си му е редът ; да не говорим колко струва 1 ин-витро процедура...
- всеки доктор при когото отидеш първо иска да направи лапароскопия (поне в моят случай) . Е добре ама 2 операции за 1 година....а сега искат и 3-та.......
-Всяка лаборатория отчита различни резултати!


Имаме нужда от АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ и ВНИКВАНЕ В ПРОБЛЕМА НА ОПРЕДЕЛЕНАТА ДВОЙКА , а не лечение тип "това след това..."

И ПОДКРЕПЯМ ПОСТА НА ЕВРО!
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Аз лично от 8 год.лекувам стерилитет и до сега най-вече се сблъсквах с некомпетентността на лекарите и именно заради това претърпях операция,понеже предния лекар при когото ходих,който има звание професор, не обърна никакво внимание на хормоналните ми изсл.,с които отидах при него без той да ми ги е назначил,имала съм двойно завишен Пролактин и въпреки всичко слагах Пурегон,после Прегнил и съответно нищо не се получи и вероятно от стимулациите и нелекувания висок пролакин съм се сдобила с миома.Това е едино от разочарованията с които съм се сблъскала за тия год.казвам ви го просто като пример.И разбира се не на последно място е и финансовия проблем,както всички са писали,все нямат направления.И при мен също джипито ми дава за специалист,но той никога няма направл.и съответно всичко до сега съм си плащала и продължавам да плащам.Сега ще подам документи в ЗК,като знаете всички колко е дълъг списъка с исл.които трябва да се направят,съотвитно пак всичко се плаща.Просто държавата ни не дава и 5 пари за репродуктивни проблеми.
« Последна редакция: Януари 08, 2009, 10:31:35 am от marina75 »

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Цитат
Нужадем се от:
1 Грамотни и не комерсиални АГ, ендокринолози, имунолози, уролози.
2 Консултативни центрове/кабинети в по-малките населени места.
3 Програми за спонсориране за АРТ.
4 Разбиране.
 

Напълно подкрепям.

При нас:
1. поставиха ми правилната диагноза след 4 години ходене по доктори (в Шумен), на които аз обяснявах, че нещо не е наред защото имам болки а те след преглед ми казваха "ходи си, нищо ти няма". Добре, че Варна е близо и имах шанс макар и след мнооого време да попадна на правилните хора.
2. 1999 г.операция за пластика на тръбите. 8 години по късно се оказва , че пластиката е направена така, че нямам никакъв шанс за естествено забременяване , въпреки уверенията в  обратното години наред от лекаря направил ми операцията.Добре, че има и-нет, Зачатие и хора, които бяха готови да споделят и помагат за да не чакаме 8 години да забременея на сън.
3. Джипи-то ми дава направления за специалисти, но специалистите не работели със здравната каса.
4. За да си плащаме процедурите и всички съпътстващи я изследвания, съпруга ми отсъства от държавата по 9 месеца в годината. Няма шанс да спре и да е до децата си (някой ден) ако държавата не поеме отговорност.
« Последна редакция: Януари 08, 2009, 09:06:50 am от Lisko »
Включвам се, за да допълня нещо относно некомпетентността на някои лекари.

През 2003-та правим спермограма във Варна. Попаднахме при един шарлатанин, чието име за жалост не помня. Ако го помнех, щях да го напиша. Помня адреса на кабинета: ул. Битоля № 1, Медицински център д-р Петинка Цветкова. Ето какво представляваше спермограмата при въпросния доктор. Погледна материала под микроскоп и каза: "О, мърдат, мърдат! Ела да ги видиш и ти! Ето може цяла Варна да оплоди!" С това изследването приключи. Даде ми и някаква бележчица, на която написа "има подвижни сперматозоиди". Смешно е, нали! Но е жалко! Чудя се сега да се смея ли, да се ядосвам ли!
Тогава нали си бях невежа, интернет за мен звучеше непознато и се доверих на шарлатанина. А после гинекологът ми, като погледна бележчицата, се втрещи!

Проблемът на практика си беше финансов тогава. По принцип, ни пратиха при д-р Александров, но при него спермограмата струваше 50лв., а при този - 10лв. Глупава съм била тогава, че съм искала да спестя 40лв.

В Русе няма андролог. Ендокринолози има 2, които минават за добри.

За следенето на рисковата ми бременност се налагаше постоянно да пътуваме от Русе до София, защото не се доверявам вече на русенските специалисти. При евентуална следваща бременност, отново ще се следя в София и ще родя там.

За различните лабораторни резултати виждам, че вече е писано.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Не зная дали е за тази тема, но това е сериозен проблем за много от нас, които са на трудов договор. Един от проблемите с отсъствията и болничните е фактът, че не искаме работодаделят да научи за нашите проблеми. Основната причина за това е, че мисленете на всички е "Тя иска да забременява и по-добре да се отърва от нея и назнача сигурен служител". Да, но ако става дума за бременна жена, тя е защитена по кодекса на труда по време на цялата си бременност и до навършване на определена възраст на децата. За жена, планираща бременност или бореща се със стерилитет защита няма ! А усетят ли проблемите и намеренията й - в повечето случаи е вън ! Този допълнителен стрес добавен към всичко просто разсипва психиката. Защото на всичките по-горе описани проблеми се добавя и потенциалната опасност да останеш без работа, което автоматично означава и без средстава да продължиш да се бориш за бебе !
« Последна редакция: Януари 08, 2009, 10:57:29 am от cygnus »
*

    Лина80

За областният град Бургас - наистина НИТО ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ. Жалко е! Ако имаше поне един щяха да ми бъдат спестени две операции, вместо компетентен преглед и съвети, обаче тук съм получавала съвет от д-р Скочева в св.София да си мажа белега от операцията на апандесит с Контратубекс и само от мануален преглед установи/понеже бях по здравната каса, а тогава преглед с ултразвук не се полага/ , че нищо ми няма, млада съм и да действам спокойно. Ако тази лекарка беше чувала за цветна снимка може би операцията от извънматочна щеше да ми е спестена.
Това , което ме натоварва много е отсъствието от работа. Голям проблем ми е !
Примерно , ако в нашия град имаше център , който да посещавам нямаше да се налага за едно изследване да пътувам 200км, и за прегледа също. Така цялата процедура по инвитро щеше да ми спестява много нерви дали работодателя ще ме освободи точно този ден, дали ще ми даде отпуск. Може би трябва да може да се ползва и болничен лист за тази процедура- все пак доста е продължителен процеса. И се получава така, че 5 дни от год.си отпуск да съм ползвала останалите 15 не ми стигат за осъществяването на процедурата.
Личния лекар никога не ми е отказвал направление , но за жалост наистина няма къде да отидеш с това направление.
Здравейте , подкрепям всичко което е написано по горе от всички вас , но мисля ,че се отдалечаваме от идеята която има Ани ,трябва да постовим конкретни проблеми . Колко е компетентен или не един лекар -няма как да се реши с тази програма ,за това му трябват 6-7 години здраво учене и после поне 5-6 практика ,и най -вече да бъде ЧОВЕК , за да не ни манипулират и гледат на нас като касичка . Това е лично мое мнение не ангажирам никой с него . Като искам най -доброто ще пътувам . Сега конкретно по въпроса. Тази програма трябва да обхваща един пакет от дейности ,като се започне от профилактични прегледи ;изследвания на хормони -хипофиза и щитовидноа жлеза / да не се чака да минат въпросните 2 години и тогава да говорим за стерелитет / Да се приеме клинична пътека за хора със стерилитет и да се подлагат на физиотерапевтични процедури / не съм много сигурна ,но това в момента се прави  по Програма на НОИ - мисля че за цяла България  са два сананаториумите в който се приемат хора с гинекологични заболявания  Поморие и  Кюстендил/.  Въпроса с направленията , ако си знаете правата няма да имате проблеми с тях при личния лекар ,и моят в началото ми казваше ,че нямало дори ми посочвоше ,че ще ми даде направление ако отида при точно определен гинеколог ,но всичко приключи до момента в който му показах ,че си знам правата и сега по този въпрос нямам проблем.Друг въпрос по който трябва да се помисли е какво правим и как ще се разбираме с работодатели те си когато трябва да отсъстваме от работа -една ин витро процедура трае около месец  в годината имаш право на 20 дни платен отпуск . Да от клиниката дават болничен 15 дни но след трансфера а преди това дните на стимулацията ,които са около 13 -14 аз не мога да пътувам всеки ден по 300  км  до клиниката за изследвания  и обратно на работа ,няма кой да ме държи  на работа съответно ще закъснявам ,а това е проблем не всеки работодател влиза в положение . за се га това ако се сетя друго по конкретно ще пиша пак