0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #400 -: Януари 06, 2009, 16:15:26 pm »
на комисията за фонда е различен председателят :wink:
това да се чува. :wink:
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #401 -: Януари 06, 2009, 16:25:19 pm »
ето обещаната нова тема за похвали и оплаквания :wink:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=32898

Разпишете се и там, моля, за да бъдем експедитивни.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #402 -: Януари 06, 2009, 18:10:29 pm »
Ани, още веднъж най-искрени поздравления и огромно БРАВО за всичко, което правиш!

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #403 -: Януари 07, 2009, 09:41:19 am »
Искам да питам кога ще станат ясни критериите за включване в програмата. След като бъде изяснена структурата на фонда или на друг етап? Извинявам се ако някъде е писано по този въпрос но не го видях.Конкретно ме интересува дали ще наложат възрастови ограничения?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #404 -: Януари 07, 2009, 15:08:21 pm »
На тази среща се обсъди идеята на министъра за създаването на програма за профилактика, превенция, мониторинг и лечение на стерилитета.

Искам да обърна внимание на този факт, защото той някак остана незабелязан. От самото си създаване преди 5 години сдружение Зачатие настоява да започне изработване на единна национална програма по проблемите на репродуктивното здраве и началото вече е факт! Това е много сериозен успех.

Второто нещо, което ми прави впечатление, е битуващото мнение, че не се знае колко са хората с репродуктивни проблеми у нас и често се коментира, че 270 000 са някаква измислена цифра. За пореден път ще го напиша, защото очевидно е необходимо.  Изследването върху състоянието на репродуктивното здраве у нас е направено в рамките на проект BUL00P01 “Разгръщане на националната програма по репродуктивно здраве”. Повече за проекта може да се прочете тук - http://www.devco.government.bg/LANGbg/public/portal/prj_view.php?id=1977
Резултатите са публикувани тук - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=520&Itemid=30
Ако проф. Налбански смята, че Министерството на здравеопазването е изхарчило тези 727 271 долара напразно или ако има други данни, нека ги сподели с нас, иначе се получава някакъв диалог като на женския пазар.

И отново искам да ви призова да дадете своето мнение в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=32898.0, защото това е уникален шанс специалистите да обърнат внимание върху конкретните трудности, с които реални пациенти се сблъскват по пътя си. 


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #405 -: Януари 07, 2009, 23:36:36 pm »
Ако донякъде зависи от професор Налбански това ще е лошо за нуждаещите се от инвитро понеже той е твърдо против асистираната репродукция.
Жена която мечтае
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #406 -: Януари 08, 2009, 10:19:30 am »
Ани, браво и благодаря, че ни държиш в течение.  :D
Момичета, за съжаление, все още има хора, които смятат, че едва ли не няма проблем с репродуктивното здраве на българите, оспорва се броя на засегнатите двойки, задават се въпроси от рода: Е това ли е най-големия проблем на страната, че се отпускат толкова пари за ин-витро?.....  Според мен трябва да се работи в насока на обществото да бъдат разяснявани нашите проблеми, да се направи проучване на общественото мнение и според изводите от него да се начертаят конкретни мерки с цел да спрат незаслужените обиди и неприятни коментари по наш адрес. Нужни са ни PR-специалисти, още хора, които да застанат пред медиите и да говорят обосновано и убедително. Знам, проблема е деликатен. Едва ли някоя известна личност с репродуктивни проблеми ще застане пред камерите и ще заяви открито проблема си. Но трябва да опитаме и това. Колкото повече обществото слуша, вижда и чете за нашите проблеми, толкова по-скоро ще разбере, че никой не е застрахован от това. И надявам се толкова повече компании и бизнесмени ще се включат с дарения. Друг сериозен проблем е психологическата подкрепа. Това е нещо, което много от нас недооценяват. Освен това специалистите-психолози конкретно в тази сфера са... единици. Трябва да настояваме да има повече обучени такива и консултациите с тях да бъдат широко достъпни, безплатни ако може....
Благодаря ви, че изчетохте дългия ми пост.
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #407 -: Януари 08, 2009, 15:04:13 pm »
Ако донякъде зависи от професор Налбански това ще е лошо за нуждаещите се от инвитро понеже той е твърдо против асистираната репродукция.

И аз съм на това мнение.След три неуспешни опита, реших да правя пластика при него.Няма да забравя думите му, като каза, че инвитрото си е едно тото и чист късмет, и най-добре е да си осиновим дете,а не да играем лотария.

Поне се успокоих, че той няма да се бърка във фонда.Ох, дано.
« Последна редакция: Януари 08, 2009, 15:08:41 pm от ketti »
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #408 -: Януари 14, 2009, 00:15:31 am »
" ПОДГОТВЯ СЕ ПРОЕКТ НА ПРАВИЛНИК ЗА РАБОТАТА И ДЕЙНОСТТА НА „ФОНД ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ” КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Работна група, назначена със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, проведе своето първо заседание, на което обсъди проекта на Правилник за организацията на работа и дейността на Център „Фонд за асистирана репродукция”. Фондът ще бъде част от подготвяната от МЗ Национална програма по репродуктивно здраве. В работната група участват водещи акушер-гинеколози – проф. Богдан Налбански, проф. Григор Горчев, доц. Милко Сираков, експерти от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве - д-р Явор Владимиров и д-р Георги Николов, представители на неправителствени организации – Анна Зашева от Сдружение „Зачатие” и Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”, както и специалисти от Министерството на здравеопазването. В заседанието  участва и народният представител д-р Антония Първанова. "

Как няма да се бърка, ето го на първа линия.

Тази личност  Богдан Налбански може всичко да се нарече но не и лекар.

Думите, които чух от него и отношението, което получих, планирайки лапароскопия и пластика на тръби преди 9 години никога няма да забравя ... Никога!

Думи и отношение, които никой лекар не бива да допуска.

А личното му мнение беше...

" И... ако не забременееш спонтанно до 9 месеца да не вземеш да правиш ин витро!"
 
Беше твърдо против ин витро процедурите.

Какво доживяхме, един антилекар, който е против АРТ той да участва в работната група. Гадост!

Извинявам се на потребителите за негативизма и антагонизма но с тази новина ме връхлетяха спомените от преди близо 10 години. Отново преживях цялата болка.



« Последна редакция: Януари 14, 2009, 00:19:00 am от deep »

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #409 -: Януари 14, 2009, 08:23:49 am »
deep, когато прочетох думите ти, имах чувството, че това са моите думи.  :(

Ето какво написах на едно момиче относно запитването му за специалист по ин-витро в София:

Цитат
Не знам за кой Налбански питаш, понеже са баща и син   И защо пък точно за Налбански ...
Ама като чуя Налбански, тръпки ме побиват 
Аз лично съм била пациентка на Проф. Налбански преди 2 години. Два пъти той ме е оперирал.
След разговорите си с него съм излизала от кабинета му разтреперана, с подпухнало от сълзи лице, срината емоционално отвсякъде. Държеше се грубо, цинично, отвратително с всички момичета. Това НЕ Е лекар. Един лекар,не бива и няма право да се държи така с пациентите си! Оносно думата "ин-витро" - тя беше табу, дума не даваше да се спомене за това. Бил твърдо против "изкуствените работи", както се изрази.
Но знае ли човек... Може да си е променил мнението ... И няма да се учудя, ако вече го практикува. Между другото, замисляла съм се над този въпрос. Дали след като толкова отричаше ин-витрото, сега не се занимава и с това 
Аз лично за НИЩО на света не бих отишла повече при него.
Някога може е бил, но днес от него е останало единствено името му. Нищо повече.

За пореден път се убеждавам, че този човек се държи отвратително с всяко момиче, потърсило "помощта" му.

А, това, че е начело на работната група е просто ужасно!  :x
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #410 -: Януари 14, 2009, 18:11:54 pm »
Фондът "Ин витро" ще се финансира и с дарения
Мартина Бозукова
14 Януари 2009
Mediapool.bg

Във Фонда за асистирана репродукция освен парите от държавния бюджет ще могат да постъпват и средства от дарения. Около това са се обединили участниците в работната група по проблема, назначена от здравния министър Евгений Желев, съобщиха за Mediapool представители на неправителствените организации, участващи в нея. Център "Фонд за асистирана репродукция" ще има банкова сметка подобно на този за лечение на деца и в нея ще могат да постъпват дарения от физически и юридически лица. Такова бе и първоначалното желание на организациите, представляващи бездетните двойки.
Така освен 20-те млн. лева, които се очаква да постъпят през тази година от държавния бюджет, ще могат да бъдат осигурени допълнително средства, за да се помогне на повече бездетни двойки.

Все още продължава работата по проекта за правилник за дейността на фонда, като в понеделник се очаква да бъдат събрани и обсъдени последни предложения, а до края на месеца постановлението за създаването на Център "Фонд за асистирана репродукция" да бъде гласувано от Министерския съвет.

Все още се уточнява елиминирането на възможността специалисти със собствени клиники за асистирана репродукция да участват във вземането на решения къде ще бъде насочено семейството.

На заседанията на работната група досега е уточнено, че фондът ще се управлява от специален център с директор, назначаван от министъра на здравеопазването. Към Центъра ще функционира Обществен съвет от представители на неправителствени организации и медицински специалисти в областта на асистираната репродукция, акушерството и гинекологията.

Общественият съвет ще осигурява прозрачност и контрол, ще разглежда и ще се произнася по всеки конкретен случай и, ако заявлението на дадено семейство е одобрено, ще се определя и размера на паричната сума, която е необходима.

В края на миналата година парите за "ин витро" и тяхното изразходване станаха повод за шумен скандал в парламента и изостряне на отношенията между коалиционните партньори НДСВ и БСП. Царистите искаха фондът да е независим, от левицата – да е към здравното министерство, което се управлява от техен министър.

В първоначално лансирания от депутата на НДСВ Антония Първанова проект съществуваше възможност експерти по "ин витро" да насочват семействата към собствените им клиники, което стана повод в разгара на скандала председателят на здравната комисия да даде проектозакона на антикорупционната комисия. В крайна сметка БСП се наложи и здравният министър Евгений Желев обеща създаването на фонд, но към неговото министерство.


Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #411 -: Януари 14, 2009, 19:17:24 pm »
...
Все още се уточнява елиминирането на възможността специалисти със собствени клиники за асистирана репродукция да участват във вземането на решения къде ще бъде насочено семейството.
...

Това нещо май не го разбирам :oops:? Какво значи семейството да бъде насочено, означава ли че двойката няма да може сама да си избере лекаря и клиниката?
Обещах на Ganka:)
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #412 -: Януари 14, 2009, 19:50:32 pm »
Аз също не го разбирам  :ask:няма ли да имаме възможноста да си избираме лекаря и клиниката  къде да правим опита . До колкото си спомням  се пишеше клиниките да бъдат лицензирани
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #413 -: Януари 14, 2009, 20:36:35 pm »
...
Все още се уточнява елиминирането на възможността специалисти със собствени клиники за асистирана репродукция да участват във вземането на решения къде ще бъде насочено семейството.
...

Това нещо май не го разбирам :oops:? Какво значи семейството да бъде насочено, означава ли че двойката няма да може сама да си избере лекаря и клиниката?

Сигурно имат предвид, че ние ще си избираме клиниката  :wink:, ако не е така, за мен това означава предпоставка за к.....я  и конфликт на интереси, както обича да се изразява един човек, не от собствениците на частни клиники, както се пише ,а от "някой", който ще ме прати определено да отида "някъде".Ама хайде да не избързваме.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #414 -: Януари 14, 2009, 20:47:46 pm »
Няма такова нещо като насочване на пациентите към определена клиника.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #415 -: Януари 15, 2009, 12:39:47 pm »
Объркала се е журналистката :wink:
Помолили сме за текста на предложението в електронен формат, за да го видите и вие. Аз го имам само на хартия, а са много страници, за да го снимам.
Текстът не е окончателен, по него се работи непрекъснато.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #416 -: Януари 15, 2009, 13:08:10 pm »
и  кога ще могем  да разберем какво са решили.много е гадно да зависищ от едни добре облечени политици,които решават как и кога ти ще имаш дете,за такива като мен ,който нямат финансова възможност
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #417 -: Януари 16, 2009, 19:13:00 pm »
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-01-16&article=262981

Може ли някой от запознатите да коментира?

lb2f
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #418 -: Януари 16, 2009, 20:21:40 pm »
Момичета, браво!
най-сетне мечтата за фонда се осъществи! Сърдечни поздрави за всички които се бориха за него!!!!

Косето е на небето.
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #419 -: Януари 16, 2009, 21:04:02 pm »
Защо си мисля, че е рано да се радваме  :?

lb2f