0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #380 -: Януари 05, 2009, 16:13:09 pm »
Аз през цялото време си мислех,че зад тяхната защитна и дежурна фраза "конфликт на интереси",визираха именно д-р Стаменов.Особено господинЪ Щерев!!!Но то времето ще покаже и всичко рано или късно ще си излезе на яве!

Ултра,успех утре на срещата.Ще стискам палци за ползотворни и леки преговори.И разбира се,ще чакаме новини с нетърпение.
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #381 -: Януари 05, 2009, 16:14:14 pm »
Ще чакам с нетърпение новини. Успех!
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #382 -: Януари 05, 2009, 16:36:33 pm »
Успех в преговорите, Ани.
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #383 -: Януари 05, 2009, 18:25:37 pm »
Утре сутринта имаме работна среща в министерство на здравеопазването. Ще обсъждаме параметрите на бъдещия фонд "Асистирана репродукция", ако той бъде гласуван с министерско постановление.
поканени са "Зачатие", "Искам бебе", експерти от МЗ, д-р Владимиров и д-р Николов. За обсъжданията ще ви информираме още утре  :)
Все пак ми е интересно защо д-р Стаменов не е поканен също...

Ани, успех утре!   :crossfingers: :crossfingers:

Бихте ли ми казали, моля, за кой д-р Николов става дума?
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #384 -: Януари 05, 2009, 18:35:21 pm »
предполагам сина на д-р Табакова.
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #385 -: Януари 05, 2009, 18:50:14 pm »
А по отношение на това защо не е поканен д-р Стаменов... и отношението на г-н Атанас Щерев - последният си каза позицията още на 4 декември, от ясно по ясно!


АТАНАС ЩЕРЕВ: Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, искам преди всичко да съобщя за този конфликт на интереси, който имам, защото работя в тази област. Естествено аз и тима, с който работя сме заинтересовани от това да се получат повече средства за такава дейност. Оттук нататък искам да кажа следното.
Правят се някои много погрешни заключения. Има и такава насока в предложения законопроект. Ако смятате, че демографското състояние на нацията може да се поправи с 10 милиона лева, много бъркате. Всеки поставя въпроса дайте сега да дадем тези 10 милиона лева, защото ще ги загубим? А през следващата година? Така не може да се разсъждава.
Не мога като човек занимаващ се със здравен мениджмънт, независимо, че съм заинтересован от това да се отпуснат средства за нови репродуктивни технологии, но това нещо не е справедливо решение на въпроса, когато няма средства за лечение на деца, когато няма средства за лечение на онкологично болни, на хронични заболявания, на сърдечно съдови и мозъчно съдови заболявания, от които е основната смъртност в България.
Необходимо е да подходим по един рационален начин и отново повтарям, че тук има един уклон да се определят заведения, с които ще се работи. Например, чл. 136, точка 7, Управителният съвет определя лечебните заведения, които ще извършват дейности по асистирана репродукция. Извинявайте, но Агенцията по трансплантация какво прави? Тя прави акредитация. Тя е държавен орган и е определила тези заведения. От определените заведение сега ще определяте други заведения, които са наши и не са наши заведения. Това въобще не е правилно. Да не говорим за това, че се определя списъкът на лекарствените продукти. Кои сте вие да определяте списъка на лекарствените продукти? Вие чувате ли, че има закони в тази страна. Има Агенция по лекарствата, как така ще определяте списъка на лекарствата. Ние ще търгуваме с тази фирма, на нея ще разрешим, а на другата фирма няма да разрешим лекарствата да се ползват от този фонд. Много погрешно са направени тези сметки. Такова нещо не може да стане.
Много отдавна пледирам хората, които имат репродуктивни проблеми в България се нуждаят от помощ. Това е европейска практика. Трябва да бъдат осигурени средства за тяхното лечение. Тези средства следва да се дадат на тези хора, които са страдащи, а не на лечебните заведения, които ще лекуват тези хора. Те имат право да избират. И най-добрият начин за това е в Закона за здравето или в отделен закон да има Закон за фондовете в здравеопазването в обществена полза. Тогава този Закон за фондовете в здравеопазването в обществена полза напълно ви подкрепям ще бъде за децата, за различни болни, за редки заболявания, включително за новите, но не фонд по фонд. Сега тук да започнем да правим един фонд, който утре ще се седят по други заболявания, след това по трети заболявания и ние непрекъснато да правим фондове, които ще се управляват от чиновниците.
Изреждате „Зачатие” това е една пациентска организация. Да, така е. Пациентска организация, която включва работа с всички екипи, но другата организация, която споменахте е на един от екипите. Това означава, да си направим по една фондация и ние и да участваме в управлението или контрола на тези пари. Не правете смешни неща. Няма да участвам в гласуването поради този конфликтна интереси, но призовавам на първо място действително да се защити интереса на двойките, които имат нужда от обществена подкрепа. Солидарно предплатено здравеопазване. Това е европейска практика.
Второ, нека да се спазват определени критерии и да не робуваме на някакви намерения, които няма да ни доведат до добър път. Благодаря ви.


цитатът е от "Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я, ЧЕТИРИДЕСЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, Комисия по здравеопазването, Стенографски запис, П Р О Т О К О Л № 131"



Няма какво друго да кажа, освен че всеки мисли според собствената си логика!
За съжаление имаме горчив опит как фондове и фондации източваха средства през последните 19 години! Ако могат държавните люде да си сложат ръка на сърцето и да кажат, че не е така! И това е основната причина за мен в България да не стигат средства за лечението на болни деца, на онкоболни и пр. Другото за мен е цинизъм!
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #386 -: Януари 05, 2009, 21:28:55 pm »
Късмет утре на преговорите и ползотворна среща. Дано се окаже светлина в тунела.
никога не отстъпвай на принципите си!
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #387 -: Януари 06, 2009, 02:15:30 am »
ultra, успех, разбира се, но аз оставам верятно един от малкото песимисти за изхода. Следя внимателно и пресата, и изказванията във форума, които са огледален образ, за съжаление. Оставам зад идеята за протест - като му дойде времето.
*

    Vickson

  • *****
  • 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #388 -: Януари 06, 2009, 08:28:57 am »
Ултра, късмет и успех на преговорите днес. Ще очакваме новини.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #389 -: Януари 06, 2009, 09:27:49 am »
 :crossfingers:  дано чуем хубави новини .
ultra , благодарим ти за  силата  и всичко  ,което дваваш от себе си .


Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #390 -: Януари 06, 2009, 09:35:48 am »
Успех момичета! :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
Е,в крайна сметка те се опитват тези пари да ги прекарат пак през ЗК ли,гадовете политици?
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #391 -: Януари 06, 2009, 15:18:10 pm »
Свърши първата работна среща. Тя беше опознавателна и на нея нахвърляхме основните посоки за работа. Следващата среща, която ще е посветена изцяло на създаването на фонда, ще е на 12 януари, следобед.
на тази среща се обсъди идеята на министъра за създаването на програма за профилактика, превенция, мониторинг и лечение на стерилитета. Създаването на фонда ще е част от тази програма, но той е приоритетен и ще заработи по-скоро. Няма да се чака написването на програмата, защото това би забавило много процеса. парите, гласувани за фонда от излишъка си остават за него, а програмата ще се дофинансира от министерството.
Екипът на работната група ме обнадежди и ме зарадва с желанието си за работа и с грижата за двойките със стерилитет. Неприятни впечатление направи само проф. Налбански, който ще е председател на работната група. Той твърди, че в България стерилитетът засяга под 6% от двойките в репродуктивна възраст, а от инвитро се нуждаят едва 0,1% от тези двойки! Според него ние сме искали да изразходваме десетки милиони като се съсредоточаваме в една нула 8O
Тъй като през цялата среща настоявах да се изясни проблемът с фонда и неговото финансиране, проф. Налбански изказа мнението си, че ние сме толкова настоятелни, защото сме били имали ангажименти към вестници и телевизии и че сме били "медийни надувки". Струва ми се, че ще е много трудно да се работи в такава неприятелска атмосфера...
Ще допълня след малко впечатленията си...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #392 -: Януари 06, 2009, 15:21:58 pm »
Много добро развитие, Ани, очаквах постинга ти. Много е неприятно, че Налбански  е председател на работната група, всъщност винаги съм имала негативно мнение за него. И няма как да нямам такова към човек, който твърди, че ин витро заченатите деца са изкуствено създадени деца или нещо от сорта беше. При това лекар !!! При това многократно го е тиражирал като свое мнение.

Недоумявам как такъв човек може да е председател на работната група! Недопустимо!
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 15:25:41 pm от cygnus »
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #393 -: Януари 06, 2009, 15:23:20 pm »
Според мен това са хубави новини... Или греша... Че вече не смея да мисля...

Нека Господинът си мисли, че сме "медийни надувки" - още по-добре, нека му е гореща седалката. И да не важничи, че току-виж жените, които са "доволни" от неговата медицинска компетентност вземат, че станат активни...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #394 -: Януари 06, 2009, 15:26:26 pm »
Ани , каква е най-лошата прогноза , ако този човек (председателя) реши , че ще пречи активно?
И още едно питане , кой го назначава и защо , точно него?
« Последна редакция: Януари 06, 2009, 15:47:58 pm от Eфирче »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #395 -: Януари 06, 2009, 16:04:48 pm »
Министърът го е включил в комисията.
Не мисля, че има явно намерение да пречи, по-скоро гледната му точка се разминава с нашата.
Разпределихме си задачите на срещата. Налбански ще съставя тази част от програмата, която ще отговаря за обучението на специалисти, райониране на кабинети и оборудване с апаратура.
От МЗ ще работят по частта за превнция и профилактика.
От НЗОК ще поканят представител, за да участва в разработването на нови клинични пътеки за мъжки и женски стерилитет.
Д-р Владимиров и д-р Николов ще изготвят предложения за работа на програмата съобразно европейските практики. Предстои им сериозно проучване. Ще трябва да остойностят всяка една дейност, която смятат, че трябва да е заложена в програмата.
Ние, пациентите също имаме задача! Тя е да опише всеки от нас с какви конкретни затруднения се сблъсква, какво смята, че трябва да се промени в здравния сектор, така че двойките със стерилитет да получат адекватна помощ. Идеята е да се видят реалните проблеми на пациентите и да се работи конкретно върху тях, а не да се пише измислена програма.
пускам отделна тема по въпроса, линк след малко...
Освен това очакват от нас да им помогнем с насоки за създаване на регистър на двойките с репродуктивни проблеми. Екипът на Зачатие вече работи върху визия за това как трябва да е структурирана базата и от какви въпроси да е анкетната карта. помагайте и вие с идеи :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #396 -: Януари 06, 2009, 16:07:17 pm »
Само дано не се бърка в обсъжданията на асистираната репродукция!
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #397 -: Януари 06, 2009, 16:09:16 pm »
на комисията за фонда е различен председателят :wink:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #398 -: Януари 06, 2009, 16:09:41 pm »
на комисията за фонда е различен председателят :wink:
ох, олекна ми
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Фонд "Асистирана Репродукция"- последствията!
« Отговор #399 -: Януари 06, 2009, 16:11:02 pm »
Ани, благодаря ти.
Отново и отново:)
На всички, които сте били на срещата и които не спирате да се борите.
Всичко друго си го знаеш:)