0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
ESHRE не е регулаторен орган, а организация с доброволно членство и документите й са само препоръки за "добра практика" - нямат задължителен характер.

много е смешно така - изисквайте го! кой да го изисква и от кого? да идат Иванчо и Марийка на регистратурите на клиниките, да тропнат по бюрото и да изискат папките със статистиките?

надявам се, ако се създаде наистина така желания фонд за асистирана репродукция, този въпрос да бъде урегулиран там нормативно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

В сега съществуващата Наредба 28 от 20 юни 2007 за асистирана репродукция има текст , според който всяка клиника трябва ежегодно да дава информация за своята дейност. По долу посочвам точните членове от наредбата. До колко обаче се спазват незная.

Чл. 1. (1) С тази наредба се:
1. утвърждава медицински стандарт за асистирана репродукция съгласно приложение № 1;
2. утвърждава образец на годишен отчет за извършените дейности по асистирана репродукция съгласно приложение № 2;

Глава втора.
ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Чл. 3. (1) Лечебните заведения изготвят годишен отчет за извършените дейности по асистирана репродукция през съответната календарна година.
(2) Отчетът обхваща периода от 1 януари до 31 декември на всяка година.

(3) Отчетът се изпраща в Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) до 31 януари следващата календарна година
.

(4) Отчетът се подписва от ръководителя на лечебното заведение и от отговорното лице по приложение № 1, раздел III, т. 1.

(5) Копие от отчета се съхранява в лечебното заведение за срок 30 години

A това е приложението което всяка клиника трябва да попълни :


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1, т. 2
Годишен отчет на лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция

I. Брой и вид извършени дейности по експертиза на:

1. потенциални реципиенти на:

а) сперматозоиди;

б) яйцеклетки;

в) зиготи;

2. донори на:

а) сперматозоиди;

б) яйцеклетки;

в) зиготи.

II. Брой извършени дейности по вземане на гамети:

1. сперматозоиди;

2. яйцеклетки.

III. Брой и вид извършени дейности по асистирана репродукция:

1. хормонална индукция на овулацията;

2. хормонална контролирана овариална (яйчникова) хиперстимулация (КОХС);

3. инсеминации:

3.1. от партньор;

3.2. от донор;

4. оплождане на една или повече яйцеклетки, намиращи се извън тялото на жената чрез:

4.1. класическо "ин витро" оплождане (IVF);

4.2. интраовоцитно инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI);

5. вземане, експертиза, обработка, етикетиране и съхраняване на яйцеклетки, сперматозоиди или зиготи;

6. поставяне на една или повече зиготи в тялото на жената (ембриотрансфер - ЕТ), получени след оплождане на яйцеклетки от същата или друга жена;

7. биопсия на бластомери от зиготи за целите на предимплантационната генетична диагностика (PGD);

8. ембриоредукция.

IV. Брой реципиенти, на които са поставени гамети/зиготи:

1. сперматозоиди;

2. яйцеклетки;

3. зиготи.

V. Брой извършени дейности по съхраняване на гамети/зиготи:

1. сперматозоиди;

2. яйцеклетки;

3. зиготи.

VI. Брой извършени дейности по етикетиране на гамети/зиготи:

1. сперматозоиди;

2. яйцеклетки;

3. зиготи.

VII. Брой раждания в резултат на асистирана репродукция:

1. раждане на едно здраво дете;

2. раждане на близнаци;

3. раждане на повече от два плода;

4. раждане на плод (плодове) с вродени малформации или заболявания (следва да се посочи вид на малформацията/заболяването с код по МКБ-Х).

Отговорно лице:  Ръководител на 
   лечебното заведение: 
Подпис:  Подпис: 



Здравейте и от мен Ще изразя моето лично впечътление със което може много да не се съгласите но е време да се говори за нещата открито.Доста се лутах по клиники при едни от най известните имена и всеки път със голямата надежда. При док. Владимиров си изгубих близо година бях тотално разочарована от разтакаване и чакане всеки път едно исъщо чакам цял ден при положение че съм със час уговорен със него и да ме приеме и да каже "след месец пак ела "препълнено със пациенти и всички като на конвейр. Ходих и във Клиниката на Щерев там поне се спазват часовете ама няма донори за инвитро и да има те са за определени двойки със връзки и много пари.И във Селена ходих там наистина обслужването е перфектно и докато бях там се коментираха от пациенти че са със доста добри резолтати при ИКСИ но все още е много нова клиника и за такива като мен за донорски яйцеклетки няма.Във Варна добрите се знаят док.Александров и док.Халачева. За Плевен са с мнго доби резултати док. Емин и док.Бързашки. И истината е една всички лекари кото градят кариера тепърва се сатараят и влагат всички сили и възможности пациента да е доволен но изкачат ли се на връха започват да го карат през пръсти .каквото стане имам чуството понякага че на мен гледат като на "поредното животно  следващото моля "поемат изключително много пациенти от възможното и каквото стане. А ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ , ИЗГУБЕНИТЕ ПАРИ И НАЙ ВЕЧЕ НАДЕЖДАТА И ТЯ ОГАСВА МАЛКО ПО МАЛКО. ДО КОГА ????
  Съгласна съм с написаното...аз може би се лутам от по-малко време и навреме смених една клиника с друга ,но съм с абсолютно същото усещане и мнение по въпроса.
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
*
Лично мнение:
За да се стигне до АРТ процедура респективно до успешна процедура е необходимо да се направят поредица от изследвания, прегледи и дори само посещения и консултациипри съответен Д-р. Има двойки, при които отнема продължително време търсенето на причината на неуспеха. За това не бива да виним докторите и това, че чакаме пред кабинатите! При някои това отнема няколко месеца, при други - години. Понякога може би това зависи от екипа и клиниката
Здравейте момичета!
Точно по успеваемостта в центровеете искам да задам моя въпрос.
Имам един неуспешен опит и един в който стигнах само до пункция във Варна. Решила съм да пробвам още един път, но въпроса ми е Варна или София при Стаменов. Какво е вашето мнение?


*

    Aubergine

Успеваемостта се определя според толкова различни критерии, че никаква база са сравнение не може да съществува.
Всеки ще ти каже да идеш там, където той е успял -  това също едва ли ти е от полза.
Решението си е твое, в крайна сметка не са стотици клиниките , а само няколко.
Успех ти желая, където и да решиш да отидеш.
*

    slantze37

  • ***
  • 159
  • Това ,което не ме убива ме прави по силна!
здрафей Калина малина това че всеки хвали там кьдето е успял не е сьвсем така Аз бях в университетска при Щерев и Малинов досега никьде не успях но продьлжьвам в Малинов нарави си изводаІ- там е голямо мислене всеки случай Желья ти успех!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Здравейте момичета!
Точно по успеваемостта в центровеете искам да задам моя въпрос.
Имам един неуспешен опит и един в който стигнах само до пункция във Варна. Решила съм да пробвам още един път, но въпроса ми е Варна или София при Стаменов. Какво е вашето мнение?

въпросът ти изобщо не е по темата за успеваемостта. моля, не превръщайте темите в лични разговори.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Привет, доколкото си спомням при моето ин-витро доктора ми показа статистиката, която си води, беше за периода януари-май /около 50%/ и не ми спести това, че с опитите до края на годината процента пада до около 30%.
Мисля, че особено когато опита е финансиран през ЗК /както беше преди 2 год./ или по фонда /както е сега/, статистиката е задължителна и се преставя поне информация по изискванията на наредбата /публикувани по-горе/. Друг е въпроса доколко това е съобразено с нашето мнение за нужна и коректна информация и къде /най-вече/ се публикуват обработените резултати на различните клиники.
здравейте на всички искам да ви кажа че лично ас много вяра на бг.лекарите не вярвам всеки ти казва различно и всеки те лекува различно ас тичам за инвитро от март тази година и  чак октомври се реши всичко но при мене имаше и други неща реших да пробра,м в една клиника в гърция която ас лично я препоръчвам на всички персонала се отнася много добре с вас винаги гледат да ви помогнат и ще го направят сега аз съм бременна в трети месец и то с близнаци искам да дам вяра на всички не губете вяра има доста информация в интернет поровете ако пък не просто посете "iakentro"намира се в гърция солун процедурата не е много скъпа има дори бг.лекарка която се занимава специално с българите които се нуждаят от това уверявам ви че тази клиника с най извесния лекар прапа ще ви помогне повече отколкото нашите клиники.на някой им липсват донори на други надули цените трети незнам си какво.ний българите сме такива всичко за пари и аз съм българка но сам разочарована от всичко в бг.пожелавам ви успех
*
diwdqdowo, а ти в коя българска клиника си ходила или по подразбиране всичко мило и родно трябва да е кофти? В България също има достатъчно добри центрове и лекари също, които на независимо от ниския жизнен стандарт на страната ни, липсата на държавно субсидиране на науката в тази област и съвсем отскорошно финансиране на ин витро от държавата - постигат доста добри резултати, почти съизмерими с тези на големи европейски центрове. Всеки има право да опита където пожелае - има много добри центрове из цяла Европа - и в Австрия, и в Гърция, и в Белгия и в Турция и т.н. , но не е редно да оплюваш априори нашите лекари, защото има много много стойностни специалисти и хора и измежду тях! Радвам се, че си успяла и дано твоите лекари помогнат на още много хора. Успех!
« Последна редакция: Декември 13, 2010, 18:30:38 pm от cygnus »
*

    deep

  • *
  • 2887
  • believe in YOU
diwdqdowo, никак не е красиво да пишеш подобни заключения.

Явно не осъзнаваш, че обиждаш потребителите в България. Добре, че се появи ти с твоите 2 поста, за да ни покажеш правилния път.

Тук има достатъчно интелигентни хора, които могат да направят адекватен избор за себе си.

Както ти е писала cygnus в България има достатъчно добри специалисти и за радост се раждат много бебета след АРТ.

Успех!

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
diwdqdowo, когато искаш да напишеш нещо, било то и много важно, ако не го направиш както трябва - без правописни грешки и с пунктоационни знаци, никой няма да погледне сериозно на думите ти. Другото Сигнус и Дийп са го казали.
     
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Надявам се скоро да има официална статистика за всеки център. Като се замисля обаче ако съм доволна от лекаря си не бих го сменила само защото съседната клиника има 5% по-голяма успеваемост. Все так официалние данни ще помогнат на семействата, които тепърва ще тръгнат по клиники.

ПП Даже няма да прочета поста на diwdqdowo  :D. Би ми било невъзможно без никаква пунктуация, а и това "ас" направо ме втрещи.
*
Момичета,чета и тук и в бг мама желанията на едни и напъните на други да се изкарат едни клиники по-по -най от другите!
Като човек, който поназнайва от статистика искам да ви кажа две неща:
1.Една статистика винаги се прави с методите на стъкмистиката!
2.Хич не ми пука за някакви статистики! Аз искам да успея, да имам деца, а затова е важно да имам доверие на доктора,който ме лекува! Какво значение има ако той има 99%успеваемост, а аз водя в останалия 1%.
(няма да отговорям на забележки или постове с ...(след малко ще видите какво съдържание)!
Желая успех на всяка една бореща за детски смях двойка! И смятам,че най-истинската статистика ще бъде тази плачеща на леглото до нас без значение кой, кога и къде й е помогнал да се роди!
Приятна вечер!
*
Момичета,чета и тук и в бг мама желанията на едни и напъните на други да се изкарат едни клиники по-по -най от другите!
Като човек, който поназнайва от статистика искам да ви кажа две неща:
1.Една статистика винаги се прави с методите на стъкмистиката!
2.Хич не ми пука за някакви статистики! Аз искам да успея, да имам деца, а затова е важно да имам доверие на доктора,който ме лекува! Какво значение има ако той има 99%успеваемост, а аз водя в останалия 1%.

Като човек, който също поназнайва от статистика, считам горното мнение за емоционално и лишено от разум и логика.

Ако данните за успеваемостта са събрани и анализирани професионално от независима институция, те са много ценни не само за сравняване на една клиника с друга, но и за преценка на успеваемостта на инвитро процедурите при жени в различни възрастови групи и с различни репродуктивни проблеми. Освен това проследява промяната на успеваемостта по принцип при прилагане на нови лекарства, изследвания и процедури в по-дълъг период от време.

В САЩ, където живея и се лекувам, има почти десетгодишна история на подобна статистика и на мен тя ми послужи да преценя приблизителните отговори на въпросите ми: колко двойки с нашия проблем и в моята възрастова група са успели в моята клиника и колко от тях имат близнаци.

Прозрачната информация за това кой кого от какво и как лекува в България само би помогнала да се изясни колко много двойки с репродуктивни проблеми се подлагат на лечение, колко натоварени са клиниките и как нивото на успеваемост е сравнимо с това на страни с добра система на здравеопазване. Какъв по-добър довод и да се иска стабилно и адекватно финансиране от страна на държавата?!

Цитат
(няма да отговорям на забележки или постове с ...(след малко ще видите какво съдържание)!

vvi, няма нужда да ми отговаряш.
*
Няма смисъл от това кой е по-по-най, защото лекичко започва да се обезмислят нещата и заприличваме на бойно поле. В интерес на пациентите е да има статистика за всички клиники, а който не се интересува от нея, може просто да я прескача.

Категорично заставам зад думите на цигу - винаги ме е интересувало конкретно даден екип доколко има успеваемост в случаи като моя. Това става именно с подробна статистика. Спомням си бях намерила една разкошно оформена статистика на американски център, но след някоя от преинсталациите я загубих и не мога да я намеря отново. Таблицата беше направена по ординатата описани различни случаи на стерилитет, а по абсцисата - възрастта на жената + кумулативно натрупване включващо до 3 опита. Тоест да дам пример конкретно с моя случай - оттам видях в тази клиника семейтво с мъжки фактор налагащ ИКСИ и възраст на жената от 30-35 години, че вероятността да успее в рамките на 1 опит е еди колко си,  на два опита около 50% беше, а в рамките 3 опита (това обхваща 1,2 и 3) даваха около 70-80%. За да е достоверна тази статистика обаче трябва да обхваща достатъчен брой цикли и да има задължителна обратна връзка какво се случва с всяка бременност.
« Последна редакция: Декември 13, 2010, 22:35:28 pm от cygnus »
*

    Dolphin

  • ***
  • 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Тъкмо се зарадвах, че някой е съживил темата.. Като прочетох какво е писала diwdqdowo ми стана много мъчно...Не защото информацията е нелепо изтърсена, не защото мнението е абсолютно неподкрепено с факти, не заради изключително неграмотния начин, по който е написано, ами заради това, че авторката не я е досрамяло въобще да пише каквото и да било...
А относно професионализма на споменатата клиника- невероятен е! Още чакам отговор от юли месец 2009 година. След множество мейли и телефонни обаждания на три езика, по Велик ден тази година ми се извиниха за забавянето на отговора поради великденските празници. Може би си подбират случаите, сигурно им се видяхме прекалено сложни и застрашаващи общата статистика ;)
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
Доколкото си спомням министъра на здравеопазването поиска от ФАР да публикува на сайта си статистика относно успеваемостта на клиниките, с които се работи. Наистина те ще обханат само финансираните двойки, но все пак е нещо.
С интерес следя темата и бих се радвала да направим анкета във форума относно успеваемостта на процедурите през 2010г. Това макар и неофициално ще ни ориентира в борбата и лутането.