0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« -: Август 17, 2008, 18:57:24 pm »
Zdraveite momicheta,

Reshih da pisha za da potarsia pomosht ot horata koito nai-dobre mogat da mi pomognat, horata preminali ili koita sa vse oshte v borba sas steriliteta, vsichki vie, koito znaete kolko chustvitelna e dushata na vseki, koito varvi po tozi pat, vie, koito znaete kakvi sa sledite ot ranite, koito ostaviat vsichki neuspeshni reproductivni opiti. Nie s mujut mi jiveem ot 6 godini v Ispania, v poslednite 3 godini napravihme 5 opita – 4 in vitro(iksi) i edin tcikal na transfer na zamrazeni embrioni. Vsichkite neuspeshni. Ne iskam da navlizam v podrobnosti za bolkata i razocharovanieto, koito prejiviahme, za neizpalnenite nadejdi, za investiranite emocii vav vseki opit. Sled vseki neuspeh mi be nujna vse poveche viara, za da zapochnem novia opit bez da go obricham predvaritelno na neuspeh...

S maja mi iskame da si osinovim dete ot BG, veche prochetoh vav foruma vsichko svarzano s osinoviavane ot balgarski grajdani postoianno jiveeshti v chujbina, no vse oste ne mi e iasna posledovatelnostta na stapkite, koita triabva da predpriemem. Namerih telefona na Mvo na pravosadieto i utre smiatam da se obadia za da vidia te kakvo ste mi preporachat i kakvo triabva da napravia tuk v Ispania. Istinata e obache, che imam nujda ot vashite saveti i opit, ot vasheto razbirane i napatstvia za kup konkretni vaprosi, koito ne znam dokolko sa vajni – kato napr. che vse oste ne sam smenila familnoto si ime tai kato bg documentite mi sa vse oste validni, nujna li e obshta adresna registracia v BG sled kato jiveem v chujbina i t.n…. Vremeto teche, az veche stanah na 35 ot opit na opit i mi se iska da razbera vsichko, za da moga da predpriema vazmojno nai-skoro neobhodimite stapki.

Mnogo vi blagodaria predvaritelno

*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #1 -: Август 17, 2008, 19:22:06 pm »
Цитат
Здравейте момичета,

Реших да пиша за да потарсия помощ от хората които най-добре могат да ми помогнат, хората преминали или коита са все още в борба сас стерилитета, всички вие, които знаете колко чуствителна е душата на всеки, които върви по този пат, вие, които знаете какви са следите от раните, които оставиат всички неуспешни репродуцтивни опити. Ние с мъжът ми живеем от 6 години в Испания, в последните 3 години направихме 5 опита – 4 ин витро(икси) и един цикъл на трансфер на замразени ембриони. Всичките неуспешни. Не искам да навлизам в подробности за болката и разочарованието, които преживяхме, за неизпълнените надежди, за инвестираните емоции вав всеки опит. След всеки неуспех ми бе нужна все повече вяра, за да започнем новя опит без да го обричам предварително на неуспех...

С мъжа ми искаме да си осиновим дете от БГ, вече прочетох вав форума всичко сварзано с осиновиаване от балгарски граждани постоянно живе ещи в чужбина, но все още не ми е ясна последователността на стъпките, коита трябва да предприемем. Намерих телефона на Мво на правосадието и утре смятам да се обадя за да видя те какво сте ми препоръчат и какво трябва да направиа тук в Испания. Истината е обаче, че имам нужда от вашите съвети и опит, от вашето разбиране и напътствия за куп конкретни вапроси, които не знам доколко са важни – като напр. че все още не съм сменила фамилното си име тай като бг документите ми са все още валидни, нужна ли е обща адресна регистрация в БГ след като живеем в чужбина и т.н…. Времето тече, аз вече станах на 35 от опит на опит и ми се иска да разбера всичко, за да мога да предприема възможно най-скоро необходимите стъпки.

Много ви благодаря предварително
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #2 -: Август 17, 2008, 22:01:29 pm »
Първо трябва социален доклад от Испания, с който се връщате в бг и подавате молба за вписване в регистрите,
не знам медицинските дали от бг да се изкарват или в испания,
ний скоро пак проу4вахме въпроса, мъжо ходи до един дом да говори с шефката, дали може някак си да се преско4и соц доклад от 4ужбина и да ни направи такъв от бг като някой приятел ни впише 4е работим за 4астната му фирма, или нещо подобно,
шефката на дома казала на мъжо, приберете се в бг да си направите тест за спин и другите му там изследвания,
мъжо казал, ама нии сме си ги правили вси4ки изследвания само 4е в англия,
тя казала, не! трябва да са от бг, ще ви кажа в коя клиника да идете и там ще ви ги направят- смях!
Та се оказа, 4е не може да ни се направи соц. проу4ване в бг, трябва от 4ужбина такова, ний нали все пак сме 4ужденци- с българско гражданство,
извинявам се 4е оспамих темата, ама мн ме е яд  :BangHead: :BangHead:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #3 -: Август 17, 2008, 22:40:08 pm »
Osiana, blagodaria za prevoda, sajaliavam che pisha na latinica no niamam kirilica ma komputara.

Makiyaki, i az vseki pat kato imam rabota s bg burokratichna mashina izpadam v ujas i za tova mi se iska da se informiram dobre za vsichko, za da ne me razigravat po instituciite. Razbiram emociite i gneva ti, porodeni ot bezpomoshnostta i otnoshenieto na samata ni darjava kam balgarite, puk dori i jiveeshti v chujbina. Tova s izsledvaniata v tochno opredelena klinika mirishe dosta na stranna obvarzanost s opredelena tcel...Dano da vi poslujat izsledvaniata koito ste pravili v Anglia. Vie izglejda ste po napred, nie teparva zapochvame,i mi se iska da napravim vsichko vazmojno nai barzo. Uspeh v nachinanieto!

===================================================================================
Осяна, благодаря за превода, съжалявам че пиша на латиница но нямам кирилица ма компютъра.

Макияки, и аз всеки път като имам работа с бг бурократична машина изпадам в ужас и за това ми се иска да се информирам добре за всичко, за да не ме разиграват по институциите. Разбирам емоциите и гнева ти, породени от безпомошността и отношението на самата ни държава към българите, пък дори и живеещи в чужбина. Това с изследванията в точно определена клиника мирише доста на странна обвързаност с определена тцел...Дано да ви послужат изследванията които сте правили в Англия. Вие изглежда сте по напред, ние тепърва започваме,и ми се иска да направим всичко възможно най бързо. Успех в начинанието!
« Последна редакция: Август 18, 2008, 16:54:19 pm от evro »
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #4 -: Август 18, 2008, 10:34:09 am »
Zdraveite,

Toku sto se obadih v Mvo na pravosadieto za da si raziasnia malko poveche nestata, no vmesto raziasnenie poluchih dosta protivorechiv otgovor, koito dosta me otchaia. Momicheto, t.e. iuristkata, nai-uchtivo mi obiasni, che e po dobre da napravim osinoviavane po nacionalen red, z mejdunarodnite osinoviavania se baviat mnogo, bukvalno "tochat se s godini". Na vaprosa mi "E kak da go napravim po vatreshen red, ako mi iskate fishove za zaplata moga da vi dam samo ot Ispania" samo mi kazaha Aaa, da...Ste triabva da izpratia pismeno zapitvane na faksa na Mvoto, ne znam kak ste go napravia, z niamam kirilitca na komputara mi. Tova, koeto me otchaiva e vremeto - naistina li se tochi vsichko s godini...Ami tova e zasega, nadiavam se skoro da razbera koi sa nujnite dokumenti i koi dokument ot kade triabva da se izvadi. Ako niakoi moje da mi pomogne s informacia ste sam mnogo blagodarna. Pozdravi na vsichki!

===================================================================================
Здравейте,

Току сто се обадих в Мво на правосъдието за да си разясня малко повече нещата, но вместо разяснение получих доста противоречив отговор, които доста ме отчая. Момичето, т.е. юристката, най-учтиво ми обясни, че е по добре да направим осиновяване по национален ред, з международните осиновявания се бавят много, буквално "точат се с години". На въпроса ми "Е как да го направим по вътрешен ред, ако ми искате фишове за заплата мога да ви дам само от Испания" само ми казаха Ааа, да...Сте трябва да изпратя писмено запитване на факса на Мвото, не знам как сте го направя, з нямам кирилитца на компютъра ми. Това, което ме отчайва е времето - наистина ли се точи всичко с години...Ами това е засега, надявам се скоро да разбера кои са нужните документи и кой документ от къде трябва да се извади. Ако някои може да ми помогне с информация ще съм много благодарна. Поздрави на всички!

« Последна редакция: Август 18, 2008, 16:55:51 pm от evro »
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #5 -: Август 18, 2008, 12:47:52 pm »
Моля ви се - не обърквайте момичето!!!
Нека да дава съвети само, който със сигурност знае или е минал през процедурата.

НЯМА НУЖДА от соц. доклад от испания, защото и двамата са бг граждани. Ако единият от съпрузите е чужденец - тогава се налага въпросната процедура.

Суерте, писах ти на лични
В очакване ....
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #6 -: Август 18, 2008, 14:11:55 pm »
Fussii, mnogo ti blagodaria za barzia otgovor, ste vidia kak moje da organizirame nestata, loshoto e che i 2ta sme na rabota i edva li shte ni dadat tolkova vreme otpuska, a puk mojem da predstavim dokazatelstva za dohodi samo ot Ispania. Ste vidia kakvo moga da razbera i septemvri ste ti pisha. Shtastliva otpuska!

=====================================================================================
Фусии, много ти благодаря за бързия отговор, ще видя как може да организираме нещата, лошото е че и 2та сме на работа и едва ли ще ни дадат толкова време отпуска, а пък можем да представим доказателства за доходи само от Испания. Сте видя какво мога да разбера и септември ще ти пиша. Щастлива отпуска!
« Последна редакция: Август 18, 2008, 16:57:34 pm от evro »
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #7 -: Август 18, 2008, 16:21:13 pm »
Моля ви се - не обърквайте момичето!!!
Нека да дава съвети само, който със сигурност знае или е минал през процедурата.


Фуси,
ний не сме минали още по процедурата именно защото всеки път като се опитаме- ни искат соц. доклад по местоживеене- Англия, а не по гражданство- българско!


НЯМА НУЖДА от соц. доклад от испания, защото и двамата са бг граждани. Ако единият от съпрузите е чужденец - тогава се налага въпросната процедура.

Мога да ти дам и имената на соц. работници с които съм контактувала и на директорката на дом Майка и дете в един провинциален град, където намерихме уж връзки и мислехме 4е поне там- като на наши хора, ще ни кажат, 4е няма нужда от соц. доклад от Англия, но нищо подобно.
Така 4е, ние и двамата сме бг граждани, кажи къде да отидем да си направим соц. доклад в бг- можеш и на мен да ми пишеш на ли4ни, защото темата много ме вълнува!
Благодаря!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #8 -: Август 20, 2008, 13:35:21 pm »
Здравейте момичета!

И ние със съпругът ми сме български граждани, живеещи в чужбина и решихме да предприемем първи стъпки в посока осиновяване. Опита ни с българската бюрокрация не се различава много от вашия… Първоначално много се шокирахме от бездушието и некомпетентността на социалните работнички. Та те дори не пожелаха да ни отговорят на простички въпроси относно процедурата (изисквания, неоходими документи и т.н.)… Като чуха, че живеем в Германия, само повтаряха, как нямало да стане, защото имало нормативно противоречие (от една страна социалният доклад трябвало да е по местоживеене, от друга страна немската социална служба не била ратифицирана, да изследва български граждани??!!). Наистина се почувствахме в патова ситуация – за германските закони ние сме временно пребиваващи в страната, а от българската „Служба социално подпомагане” ни „посъветваха”, да си осиновим дете от друга държава… Както и да е… Обидно е, но решихме, че няма да ни помогне много, ако приемаме случилото се лично и продължихме да търсим варианти... И в крайна сметка след много лутане получихме следната информация:
Наистина може да се направи социален доклад и в България. За целта обаче ще трябва да се приберем и двамата за известно време там. Тъй като ще кандидатстваме с българската си адресна регистрация е логично, медицинските изследвания също да са направени в България. Доходите могат да бъдат не само от заплати, но и от наеми, например...
Това, което не разбрах е, колко време може да продължи социалната проверка?
Тъй като сме в начална фаза и не знаем подробности, ще съм благодарна на всеки, който може да ми даде по-пълна информация за такъв вариант!

Желая на всички успех и приятен ден!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #9 -: Август 20, 2008, 14:56:52 pm »
По закон в 3-месечен срок социалните са длъжни да ви проучат и да изготвят доклада. За съжаление някои от тях се моткат.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #10 -: Август 20, 2008, 15:10:27 pm »
Zdravei Chandra,

I nie sme v proces na sabirane na informacia, nadiavam se vazmojno nai-skoro da si iziasnia nestata. Zakonnia srok, v koito triabva da se izdade doklada e 3 mesechen, no ot foruma i opita na momichetata, razbrah che pochti nikoga ne se spazva, no puk i ne zakasniavat mnogo - obiknoveno go praviat za okolo 4 meseca.Tova, koeto az ne razbiram e kak da dokaja dohodi, sled kato niamam otdaden pod naem imot i niamam dogovor v BG s koito moga da dokaja dohodi. Vie kak smiatate da se spravite s tozi problem? Sled vpisvaneto v registara moje pak da izlezem v chujbina, no do togava? Tova si e problem, az imam dogovor i edva li ste me pusnat prosto taka... Vie i dvamata li smiatate da se varnete ili samo edinia?
Uspeh i priaten den!

===================================================================================
Здравей Чандра,

И ние сме в процес на събиране на информация, надявам се възможно най-скоро да си изясня нещата. Законния срок, в които трябва да се издаде доклада е 3 месечен, но от форума и опита на момичетата, разбрах че почти никога не се спазва, но пък и не закъсняват много - обикновено го правят за около 4 месеца.Това, което аз не разбирам е как да докажа доходи, след като нямам отдаден под наем имот и нямам договор в БГ с които мога да докажа доходи. Вие как смятате да се справите с този проблем? След вписването в регистъра може пак да излезем в чужбина, но до тогава? Това си е проблем, аз имам договор и едва ли сте ме пуснат просто така... Вие и двамата ли смятате да се върнете или само единия?
Успех и приятен ден!
« Последна редакция: Август 20, 2008, 15:14:10 pm от evro »
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #11 -: Август 20, 2008, 15:14:17 pm »
 Suerte, като пишеш, отгоре преди емотиконите има кредор, може да го ползваш, за да пишеш на кирилица. Или бутончето до него, има и фонетична. Опитай, защото това просто не се чете. Аз също го ползвам, защото нямам кирилица.


http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=334.msg2601#msg2601
« Последна редакция: Август 20, 2008, 15:16:55 pm от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #12 -: Август 20, 2008, 16:24:45 pm »
Suerte,
доколкото разбрах, е задължително и двамата да се върнете в БГ. (това е в случай, че искате да осиновите като семейство). Социалните работници ще се интересуват от това, как живеете като семейство. Те задавали дори въпроси от рода на: Как и при какви обстоятелства сте се запознали двамата…  Доходите, които трябва да докажете, не трябва да са космически суми. (Има кандидат-осиновители, при които единият е безработен, а другият не получава висока заплата и пак влизат в списъците…) Ние в БГ имаме доходи от наеми и ни казаха, че може би ще стигнат (тук искам да попитам тези, които са по-наясно, дали наистина е така?)

Спонтанно ми идва на ум, че ти би могла например да „даваш частни уроци по английски”. Не знам, как се урежда законово това, но ако го направиш със задна дата и в края на годината  декларираш доходи (сега май е задължително да се подават такива декларации независимо от облагаемия минимум), то данъчната декларация пак доказателство, или?  Не знам, могат да се мислят варианти…
Но имайте в предвид и това – ако живеете в БГ, трябва да сте подали данъчна декларация! (ако бъркам, нека по-вещите ме поправят)

На нас най-големия ни проблем е дългият престой… (и ние, като всички, не можем да си позволим дълго отсъствие)… Ако човек живее в малък град, сигурно би могъл да уреди по-бързо минаване на социалните проверки… (До колкото знам, само един (или двама?) социален работник (по район) отговаря за вас и изготвя доклада…)-??  :?

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #13 -: Август 20, 2008, 16:49:05 pm »
(До колкото знам, само един (или двама?) социален работник (по район) отговаря за вас и изготвя доклада…)-??  :?


Eдин социален работник отговаря за вас, но трябва да направите и една среща с психолога. Мисля, че е най-добре ако идвате към България да посетите отдел Закрила на детето към който се водите и да говорите с тях - има доста разбрани социални работници, които могат да забързат процедурата.
На другото не мога да отговоря - не съм компетентна.
А и последно - малко е клюка, но доколкото ми е известно готвят промени в СК и се готвят да приравнят осиновяване от българи, не живеещи постоянно в България с осиновяване от чужденци. Ако това е вярно, по-добре е да се задвижите по-бързичко.
Успех от мен.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #14 -: Август 20, 2008, 20:45:32 pm »
Ох, най после се вклю4ихте, мислех, 4е никой не иска да ми помогне с инфо  :?
С две думи, ситуацията си е същата- соц долкад от бг не може, наща социална каза 4е трябва да сме живели в бг минимум 6 месеца за да ни направят соц доклад, даже ни посъветва, по-лесно щяло да бъде, на първо време аз да се прибера само и само аз да осиновявам, а мъжа ми после да осиновява след мен някак си, та така
загубена държава, уж сме семейство а за да осиновим, да се разделим за 6 месеца- глупаци
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #15 -: Август 20, 2008, 20:50:53 pm »
А и последно - малко е клюка, но доколкото ми е известно готвят промени в СК и се готвят да приравнят осиновяване от българи, не живеещи постоянно в България с осиновяване от чужденци. Ако това е вярно, по-добре е да се задвижите по-бързичко.
Успех от мен.
Ако това е верно, по - добре да влиза в сила по бързо, защото все пак ще има някакви ясни критерии за осиновяването на бг граждани от 4ужбина, защото сега е просто НЕВЪЗМОЖНО!!!
Ние 4акаме и питаме и се лутаме ве4е 15 месеца, до сега сигурно и 4ужденци да бяхме щяха да ни намерят детенце, но ний дори не сме 4ужденци- а българи, които са си развяли байряците из 4ужбина- как изобщо ни е хрумнало такова нещо- да ходим в 4ужбина- не ни е срам  :x
То4но намерим някой, който уж може да ни помогне и който уж се заема да проу4ва за нас и познаите- секира, да, да не сме заминавали, да бяхме си стоели в бг, пфуууу, 4е се ядосах ....
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #16 -: Август 21, 2008, 14:13:37 pm »
Моля ви да ме извините, че не отговарям, но съм в отпуска и в момента пиша от чужд комп и не разполагам с много време.
В момента, в който успея, ще отговоря на всички подробно.
Проекта за нов СК не е клюка  :wink:. Внесен е за обсъждане в НС и се надявам до края на годината да бъде разгледан
В очакване ....
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #17 -: Август 21, 2008, 19:48:09 pm »
Здравеите момичета,

изникна ми 1 вапрос, когато подадем документите триябва ли да се придържаме към определен план пред социалния работник, например че се прибираме в Бг за постоянно или е по добре да обясним каква е ситуацията?
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #18 -: Август 21, 2008, 20:27:53 pm »
Ох,
аз нямам идея, май е по-добре да лъжете- те така предпо4итат- да 4уят квот искат да 4уят и квот трябва да 4уят, а не истината, поне мойто мнение е такова, аз до сега навсякъде истината казвах............и нннннииииииищщщщщщщщщщщщщоооооооо  8O
Вий до сега какво сте направили?
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Molia vi za pomosht - osinoviavane ot bg grajdani ot chujbina
« Отговор #19 -: Август 21, 2008, 20:38:02 pm »
Фуси,
4акам с нетърпение да се завърнеш от отпуск,
м/у другото при нас се появи и друг проблем, с мъжо сме от 2 разли4ни града- т.е. къде трябва да подадем молба или трябва парво да си сменим местоживеенето, да го уеднаквим???
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!