0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #20 -: Юни 16, 2008, 19:13:28 pm »
Накрая звучиш оптимистично. :lol:
Вярвам, че и ние ще се справим някак. Просто си мислех, че препатилите мами ще дадат някакъв съвет, който магически ще свърши работа.
Е ще поживеем, ще видим.
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #21 -: Юни 22, 2008, 01:05:28 am »
За съжаление при нас нищо не върви. Нито игри, нито песни, нито маймунджалъци.
започни когато се храните да я взимаш с тебе/вас на масата- да гледа и да си прави изводите
моя маймунчо понеже имах такива ядове с баткото така нпаравих, като давам от пюрето/кашата гледам да не е отделно акагота седнем на масата, някога нарочно го дразня- хапвам му от пюрето, показвам му какво ям и изощо си давам много важен и зает вид когато ям. има ефект.
а и още нещо никога не го гоня с лъжицата, докато не се обърне той към нея и не си отвори устата: чакам никакакво насилие. и никога не давам втора лъжичка от нещо което не му хареса от първата. и го храня с прибори които ползваме ние- с средните лъжички, кашата му я правя в купите в които пием чай, давам му да пие от същите чаши от които и ние пием сок и вода.
сега чак се ядосва ако му опитам яденето защото ме чувства като някакава конкуренция за него  :lol: :lol: 8) което си е супер.
споко.


 
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #22 -: Август 20, 2009, 22:31:15 pm »
А според вас възможно ли е в периода на никнене на зъби да не иска да яде с лъжичка? Защото моята щерка се захрани нормално, нямаше никакъв проблем, докъм 7-я месец, когато почнаха да я мъчат зъбите. И оттогава - не иска да яде твърда храна- пюрета, каши, които преди това обожаваше. Да не говорим за ДМК- хвърляме на кучето. И лъжицата и лигавника ги мрази - просто думи нямам. Иска само АМ сутрин и вечер. Вече е на 1г. и 1 месец и тежи 8.480 кг.
Какво да правя? То не беше сменяне на храни, лъжички, купички,  играчки, стаи, пеене, а бе направо цирк. Изнервихме се всички.
*
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #23 -: Август 21, 2009, 09:06:48 am »
Най-вероятно е от зъбите, а не от лъжичката. Има деца, които ядат повече, има и такива които ядат по-малко. Моята дъщеря е почти на две, а няма 10 кг. А на годинка май нямаше 8 кг. Пие мляко вечер и през нощта, а през деня яде като врабче.
Сега пие сиропче за апетит, ама няма особна промяна в хранителните навици. :?
Приеми детето такова. Щом е здраво и жизнено и постоянно му се предлага храна, явно яде колкото да се нахрани. Просто се наяжда с мъничко.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #24 -: Август 21, 2009, 09:13:12 am »
Мелиса, може да от зъбките, нашето Кате е същата терца, като й дадат зор зъбчетата и не ще да види лъжичката, тогава-разреждам с АМ и в шишето-изпива си всичко без остатък. Бибата явно много я успокоява, защото си чеше венеца и дори се ядосва като й я взема :) Ама такива са слънцата ни, трябва много търпение към момента с храненето и много фантазия-всичко ще се подреди :) Пък и какво като с апо-дребнички, не отглеждаме прасета, а дечица, те хапват точно колкото им е нужно. Няма да се оставят гладни :)
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #25 -: Октомври 13, 2009, 21:14:19 pm »
Разговарях с лекари-специалисти по хранене. Казват ми- не предлагам разнообразна храна. Детето било слабо за възрастта си- на 1г. и 3мес тежи 8.600 кг. И аз го знам това. Ама не иска да яде с лъжица и това е. Вярно е, че когато разредя с АМ, пие от шишето, а напоследък и биберона дъвче, като пие вода. Иначе биберон-залъгалка не пое въобще.
Тя проявява интерес към нашите яденета- иска да яде сандвичи, обожава домати, предпочита бучици, натопени в соса от нашето ядене. Ама не смея да давам, не знам удачно ли е това. Обича много и кисело мляко, но предния месец имаше разсройство и инфекционистката, при която ходихме каза, че киселото мляко намаляло киселинността в стомаха и не се препоръчвало.
Да не говорим, че не иска и да чуе за макарони, кус-кус и попара, супи- също. Е, как да го храня това дете- само АМ ли да давам?
Направо гледам със завистливи очи на майките  на децата, които си ядат с лъжичка, че не им и стига яденето от ДМК. На мои познати детето е на 8 месеца и яде по две порции от кухнята /сега им даваме и нашия порцион/. Да не говорим,че вече е с килограм и кусур по-тежко от наша Маги.
А според вас възможно ли е детето да проявява нервно безапетитие? Четох наскоро нещо по въпроса, още повече, че много се стряска- понякога дори от слаб шум, кихане или кашляне, изпусната от нея играчка, а вечер се събужда с плач и трепери, стиска и зъби?
« Последна редакция: Октомври 13, 2009, 21:18:32 pm от melisa »
*
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #26 -: Октомври 13, 2009, 22:13:29 pm »
Тя проявява интерес към нашите яденета- иска да яде сандвичи, обожава домати, предпочита бучици, натопени в соса от нашето ядене. Ама не смея да давам, не знам удачно ли е това. Обича много и кисело мляко, но предния месец имаше разсройство и инфекционистката, при която ходихме каза, че киселото мляко намаляло киселинността в стомаха и не се препоръчвало.

Готви така за вас, че да е подходящо и за нея, без пикантни подправки, с минимално сол, внимателно с невъведените храни и давай.
Сандвичи си е таман на време да яде. Ако яде и белтък, пробвай филийка със сирене и яйце запечен, филийка със шунка. Стига да не се дави от едри храни няма пречка да даваш.
А за киселото мляко за първи път чувам, че не се препоръчва.  :?
За доматите също няма пречка. Какво по-хубаво от пресни зеленчуци и плодове. Давай докато има хубави, че идва сезона на пластмасовите домати.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #27 -: Октомври 16, 2009, 13:10:28 pm »
Е, как да го храня това дете- само АМ ли да давам?
Ако трябва давай известно време наистина само АМ. Може нещо да и е дошло някога лошо на вкус, или да пази някаквъ крив спомен от нещо, така че опитай ако трябва известно време само АМ, да забрави и след седмица две пак пробвай с лъжичката. На сила хубост не става, така че по-добре я остави известно време да си почине и после пак“
Хайде успех и дано скоро разминат неволите ви :)
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #28 -: Октомври 29, 2009, 09:06:57 am »
Мелиса, по-добре слабо и здраво дете, отколкото затлъстяло. Малките човечета са като попивателна гъба за нашите емоции и чувства. Ти сама казваш, че нещата с храненето са много изнервени. Пробвай да се успокоиш. Детето само ти подсказва, че иска от вашата храна. Все повече майки се ориентират към педагогическото захранване точно по тази причина, а вие пък сте достатъчно големи за да яде от вашата храна, като малко я съобразиш с възрастта. Като готвиш за вас, преди да сложиш подправките, отдели за нея една порция, а после овкуси манджата като за възрастни. Така ще си спестиш допълнителното готвене, а и ще ядете една и съща храна.
Храни я заедно с цялото семейство, дори и на вас да не ви е време за ядене, може поне една салатка да си сложите на масата. Добре е да има установено място за хранене, да го свързва с това само. Тръгвайте към кухнята с усмивка. Може да я включиш в приготвянето на храната, да подреди картофите, напр., някакви уж игри, за да е съпричастна с храната.
Отидете заедно в магазина и изберете любими прибори. Много от детските купички имат картинка на дъното, подкани я да си изяде ястието, за да я види.
Аранжирайте заедно масата. Подреждай храните цветово в чинията, зелен грах и оранжеви моркови, напр.
Превърнете храненето в празник, а не в мъчение. Нека изяжда толкова, колкото иска, не я насилвай.
Ако не иска лъжичка, нека се храни с пръсти, децата откриват по този начин света.
*

    eleonor

  • ****
  • 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #29 -: Октомври 29, 2009, 13:41:31 pm »
Мелиса,и аз 6те ти кажа по4ти съ6тото като Сиа и Микки
Мойта Беа, в момента тежи 11кг.,много е злояда, но пък се храни с лъжица и вили4ка и то детски пластмасови, с разли4ни картинки и силиконови има.Но понякога си хапва и с пръсти.
Остави детето само да си хапва с пръсти, готви му храна на куб4енца, като варени зелен4уци и месо, да може само да си взема.
Готви така, 4е храната да става и за нея и за вас, сядаите заедно и никога не давай насила храна и не тикай в устата, за6тото така съвсем 6те се откаже.
И да ти кажа, 4е дъ6теря ми понякога яде само салатка от домати и си топи вътре пар4енца хляб, какво да направя, не насилвам. И през но6та съ6то пие АМ.
Успех и търпение :)



Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ
*

    chapla

  • ***
  • 217
  • хубавица-умница
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #30 -: Октомври 30, 2009, 13:14:22 pm »
Нашата дъщеря също не яде още сама, да не говоря, че и с яденето не сме много на ти, но съм го приела, да яде колкото иска, в рода ни няма едри хора, така че е нормално. Но за лъжичката се притеснявах, но от скоро започна да иска и тя като я храня и караме с две лъжички - аз й давам, тя си бърка и успява да я сложи както трябва д устата си и дори да сложи ядене в нея!!! Много съм впечатлена, при условие, че от няколко месеца й давам лъжичка, но тя освен да си чеше венците, за друго не я използваше. Така че явно всяко дете си има време да почне с лъжицата, май все бързаме майките :P
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #31 -: Декември 03, 2009, 13:23:40 pm »
Здравейте! Да се включа и аз. Дъщеричката ми е на 1, 2 г. и яде почти само АМ. Направо в чудо се виждам и нерви нямам вече. Нито сокове, месо, плодове, жълтъци, нищо - вода и ам. По що доктори ходихме, трябвало да яде пълноценно,ама ще ги викна те да я хранят. Да съм била измисляла начини, е то като беше по-малка на какво ли не се правехме с баща й, за да отвори уста и да успеем да хакнем някоя и друга лъжица , ама сега почна да разбира и това не помага. Има някой дни , в които яде по малко сандвич сутрин, някоя и друга бисквита, солета, сухар, но тези дни са изключение. и не мога да разбера, но май е така , че тя не иска лъжицата, ако избщо реши да яде нещо , предпочита да си го вземе тя или ако е с лъжица, тя да се опитва да се храни. преди от време навреме й слагах разбит жълтк в млякото , но последните пъти го надушва и отказава и млякото. Нощем яде по един , а понякога и по два пъти. Преди така беше с кърмата, до 9 , 5 м я кърмих, накрая нямаше кърма , скимтеше от глад, и ам не искаше, нито пък биберона, нощем почти не спеше от глад, корема й къркори , яде си устните, ама ей ам не иска, давали сме и за 1 час с лъжичка (Защото тогава пък я искаше лъжичката,  а не искаша биаб ) , та з а1 час сме й давали 30 мл ам , от което рабзира се имаше и по дрехите, защото лигавник не търпим. мъчи се, мъчи се с малко кърма, и после отведнъж при едно от предлаганията захвана бибата с ам и оттогава няма спиране, а имах чувството, че цял живот ще е на гърда. Та сега (след това лирично отклонение) надеждата ми е че изведнъцж ще започне да яде , неща, различни от ам. То кухня ли вземах, то всикчи известни марки пюрета, то не готвих ли - и не - една -две лъжички и посли или не иска да си отвори устата или го плюе. А преди обичаше попара, банани, бисквити, ядеше и супи и т.н. по малко, ама пак добре, опитвам се да се сетя откога прави тпзи бойкот, ама имам чувстовот че така е било винаги и не го свързам с определено събитие. Някои казват о тзъби е -добре, ама тя има 8 , докато израстат всички все така ли ще е. И другите деца им ничат зъби , а пък ядат като невиждали. После се вгледах че сигурно нещо е болна и тръгнах да я влека по лекари, Последните й кръвни изследвания са добри, хемоглобина й е съсвем в норма, но серумното желязо е близо да долната граница, та днес започнах да й давам малтофер, по предписание на една от лекраките, ще видим ще има ли резултат, освен запека, който очаквам в резултат от желязото. Казаха й мултисаностол да й давам, но не ми се иска да й товаря организма с още химии. Иначе е 11 кг, качила е за два месеца 800 грама, но това че си е в нормата е отпреди, защото от кърмата ми качваще по 1, 5 на месец и на 6 м, беше 9 200 кг. Иначе не се спира, расте си , приказва си нейни неща, ама аз немога да не се притеснявам , като знам че не получава необходимите за растежа и правилното й развитие храни. в последната урина й откриха няколко еритроцита, но посявката й беше чиста п- няма бактерии, няма инфекция. според някои лекари при момиченцата е нормално д аима до няколко еритроцита, според други - не. та отвреме навреме психясвам на тема отделителна система. то вече направо ще се побъркам. Та ако има мами , на които им се пише по темата, ще се радвам,

Сори,за дългия пост, но видях подобни елементи и в постовете на други мами във форума, та реших и аз да споделя, и разбира се ако започне да си яде твърда храна ще пиша да кажа как е станало това чудо:)
Re: Не можем да ядем с лъжичка
« Отговор #32 -: Декември 03, 2009, 22:29:52 pm »
Здравей, Мерилина!
Доста отчаяно звучиш, не ти е лесно с това хранене явно. С риск да се повторя, но пробвала ли си педагогическо захранване?
Синът ми в момента също проявява желание да се храни сам с лъжица. Когато имам време го оставям сам да се омаже и нахрани. Но когато бързам, ползвам две лъжици - с едната той си бърка, с другата аз го храня. Може да пробваш и този метод.
Погледни и съветите ми към Мелиса малко по-нагоре, може пък някой да не си го изпробвала и да проработи при вас.