0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Висок пролактин и лечение
« -: Май 13, 2008, 12:45:44 pm »
Здравейте, момичета!
Това е първата тема, която пускам в този форум, по принцип пиша в БГ-мама.
След направени хормонални изследвания миналия месец, се устнови, че имам много завишен пролактин - 1135.44 при референтни стойности (29.46-513.04).Направо изпаднах в ужас, тъй като към всичките ми проблеми, се прибави още един, който е доста сериозен. Записала съм си час при ендокринолог на 15.05.08 и едва чакам срещата с него. Знам че сигурно ще ме изпрати на ЯМР, знам че може би имам аденом на хипофизата, въпреки че нямам признаци за това, нямам главоболие, секрет от гърдите, нарушение в цикъла и т.н. Може би за сега единственото нещо, което ми е в ред, това е редовната ми менструация (на 29 дни). Около 10 дни преди настъпването й обаче гърдите ми се подуват и силно ме болят, може би това има нещо общо с пролактина.
Та живо ме интересува всякаква информация за високия пролактин. Тъй като целта ми е забременяване, много се притеснявам. Четох, че достинекса е най-доброто лекарство в случая и е без странични ефекти, в сравнение с бромокриптина и парлодела, но пък не се препоръчвал за жени, целящи забременяване. А иначе колко време трае лечението, за да влезе пролактина в норми? И също при висок пролактин бременност не може да настъпи, нали? А смятате ли, че доктора ще ми изпише медикаменти преди направено ЯМР? Искам колкото може по-скоро да започна лечението...
Благодаря на всички, които ще ми помогнат с информация!
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #1 -: Май 14, 2008, 12:16:30 pm »
ако те изпрати на ямр с направление е пич...ама едва ли ще се случи. така или иначе лечението е все с бромокриптин. парлодела вече няма внос :x. продължителността на терапията обикновено е до към 3-4 м на настъпила вече бременност, но зависи от конкретния случай и лекар естествено.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

    krasiko

  • ***
  • 412
  • Щастлива мама на двама
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #2 -: Май 14, 2008, 14:31:09 pm »
И аз имах същият проблем , пролактина ми беше завишен двойно .
Док ми изписа бромокриптин и два месеца по-късно всичко беше в норма , а на следващият месец забременях .
Дано и при теб всичко е ОК .
:goodluck:
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #3 -: Май 15, 2008, 18:35:12 pm »
Вече може би е късно,минала си при док,но направлението за ямр го дава гинеколога с диагноза безплодие при жената.При мен също се беше покачил до 800,нямах аденом,доки каза че е от пкя и от стреса,пролактина и тестостерона са стресови хормони.Не се притеснявай преди да ти направят изследването може да ти няма нищо,от сърце ти го желая.
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #4 -: Май 16, 2008, 21:20:57 pm »
на мен направлението за ЯМР ми го даде ендокринолога, вече година и полвина пия Достинекс и съм със стойности на пролактина в норма. Аз съвсем случайно открих високия пролактин и аденома, и тъй като все още не съм в период бебеправене, чакам да минат 2 години от ЯМР-то за да го направя пак. Дано да нямаш аденом и скоро да ни зарадваш с новината че си бременна.
:)
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #5 -: Май 17, 2008, 23:08:09 pm »
Благодаря ви за отговорите и успокоенията, момичета!
Ходих при ендокринолога, той ме праща още веднъж да изследвам пролактина и ако отново е висок каза, че ще ме прати на ЯМР и ще ми изпише лечение. В понеделник ще ходя да си правя изследването. Почти съм сигурна, че пак ще е висок, въпреки че док не искаше да се довери само на едно изследване. Ще видим ...
*

    eloiz

  • ***
  • 167
  • Чакам те бебчо...
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #6 -: Май 18, 2008, 12:52:25 pm »
Когато го изследваш предната вечер не трябва да правиш секс,да си докосваш гърдите по какъвто и да е повод :DА вденя на изследването трябва да си в пълен покой 20-30 минути преди да ти вземат кръв.Успех!!!
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #7 -: Ноември 13, 2008, 10:08:58 am »
Казвам на всички Здравейте!!!
Имам нужда да споделя с някои, който да ми даде съвет.Когато бях в 10 клас още не ми беше дошъл първия цикъл,отидох на лекар-беше при д-р Каварджикова. Тя ми изследва хормоните:FSH с резултат 6,39 Prolaktin-1106.49 Estradiol-167 и тестостерон 3.13  Съшо така ми направиха и КАТ на хипофизата-там нямаше нищо всичко беше нормално.Пролактина беше завишен доста и ми предписа бромокриптин. Започнах да го пия и горе долу след 20-тина дни ми доиде за първи път. След няколко месеца отидох да се изследвам пак и тогава пролактина беше спаднал на 14,09
След извесно време ми се наложи да отида на гинеколог(д-р Ю.Бейлерян) и там тя ми прегледа яйчниците и ми откри кистички по тях. Посъветваме да започна постепенно да спирам да пия бромокриптина-направих го и отидох при нея за изследвания на пролактина и ми предписа достинекс.
*
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #8 -: Ноември 13, 2008, 12:12:40 pm »
dimitrovaa, достинексът е по по добрият вариант от бромокриптина. Съветвам те обаче да си иzдействаШ направление zа ЯМР. Ако раzбирам правилно последното ти иzследване е било преди доста време. 
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #9 -: Ноември 16, 2008, 13:46:49 pm »
mile07 благодаря ти за съвета,който ми даде а за това изследване за което казваш имаш предвид пак да си направя снимка на хипофизата? сега чакам да ми доиде цикала кам 24-ти, много ме плашат думите на парвата ми лекарка че дори да имам менструация не значи, че имам овулация. :( пак и с тези кистички по яичниците направо ми идва да умра Наскоро една жена ми каза че с всяка ментруация яичниците се чистели -вярно ли е?
*
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #10 -: Ноември 16, 2008, 13:57:05 pm »
Менструацията наистина не оzначава, че е имало овулация. Не се иzчистват яйчниците, а матката. След овулация тя се подготвя zа имплантиране на евентуално оплодената яйцеклетка. Лигавицата се удебелява и "чака" ембриончето. Когато не настъпи бременност лигавицата се иzхвърля с кървенето.

Най добре е да отидеШ на преглед при добър ендокринолог. Той Ще ти наzначи необходимите иzследвания и лечение.
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #11 -: Ноември 16, 2008, 14:59:41 pm »
да и аз така съм решила. Незная ти от каде си ,аз съм от варна и ми препоръчаха д-р Ковачева. Надявам се вече да случа и всичко да потръгне. :lol:
*
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #12 -: Февруари 07, 2014, 10:48:28 am »
Момичета, поради висок пролактин, други разклатени хормони и микроаденом от 1 седмица приемам Достинекс. Но забелязах, че на следващия ден след приема имам силно главоболие.

Преди да започна да приемам лекарството също имах главоболия, но мислих, че ще отшумят. Ендокринологът казва, че микроаденомът не е причината, защото засега е МИКРО. Има ли надежда с по-продължителен прием, Достинекса да повлияе и главоболията да спрат или трябва да посетя отново лекар?

Хубав ден!
  :)
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #13 -: Октомври 11, 2014, 21:32:23 pm »
здравейте подарявам опаковка Parlodel 2,5mg годен до края на 2014г ако на някоя от вас е предписан за пролактина да ми пише на лични ще го изпратя
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #14 -: Март 14, 2016, 20:47:34 pm »
Може би късно се включвам в темата, но го правя за да могат хора, които имат проблем с висок пролактин да знаят нещо много важно: Задължително преди да започнете да се притеснявате и да си въобразявате всички болести свързани с висок пролактин - направете второ изследване на пролактин, като спазите всички условия за правилните изследвания. Дъщеря ми си направи изследване за пролактин като не спази някои от условията /имаше стрес на работа предния ден и не лежа преди изследването/ - 5 дена без секс преди изследването, ограничаване консумацията на месо, спокоен ден преди изследването ,8 часа сън,  ставане 1 - 2 часа преди изследването и спокойствие и лежане поне 10-15 мин. преди изследването и естествено на гладно, без кафета и т.н. Първия тест показа 2480 - доста над нормите. Втория път  спази всички изисквания, направи изследванията в друга лаборатория, дори поръчахме лаборант да посети дома ни и направихме изследването в домашна обстановка, на спокойствие. Когато видяхме резултатите радостта ни беше голяма...!Перфектен пролактин. Зададохме си следния въпрос на който не можахме да дадем обяснение - Казват, че  всяка жена на 13 месеца има ановулаторен месец /няма овулация/Защо е така? Какво се променя в организма и тя няма овулация? Дали ако оцелиш точно този месец за изследване на пролактин не показва тези високи стойности и затова да няма овулация - нали тези две неща са обвързани? Затова повторното изследване е задължително. Пожелавам на всички много здраве, вяра ,спокойствие и сили!
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #15 -: Ноември 07, 2016, 18:39:04 pm »
Zdraveite parvo se izvinqvam za latinicata pisha ot tel . Kazaxa mi che imam visok prolaktin I dnes pusnax oshte edin pat da go proverqt . No edin doctor me stresna mnogo I kaza che ne e samo prolaktina ,ami I che drugi hormoni sa razbarkani   :( I taka nqma da moga da zabremeneq ......mnogo me stresira I mi e super gadna . Shte se radvam ako nqkoi gi pogledne I dade mnenie ot vas .
Blagodarq predvariteno 💝
*
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #16 -: Ноември 08, 2016, 00:09:12 am »
Здравей, Chocholinka!
- Пролактинът е висок;
- LH е по-високо от FSH (стойностите на LH и FSH  трябва да са приблизително 1:1 или близко до това съотношение). Когато има превес на LH може да е свързано с поликистоза, трябва да се доуточни с УЗ прегледи (преброяване на антрални фоликули в началото на цикъла и ехографско проследяване, за да се провери настъпва ли овулация).
Лекарят споменавал ли е за ПКЯ при прегледите досега?
Има случаи, при които високите нива на пролактина може да са свързани с понижена функция на щитовидната жлеза, досега изследвала ли си хормони на щитовидна жлеза?
Добре е да се консултираш с репродуктивен специалист (възможно е той да те насочи и към ендокринолог), евентуално за допълнителни изследвания и терапия.

Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2016, 11:44:39 am »
Zdravei Marsi
Da doktora mi kaza che imam PKQ I na baza na pregleda mi pusna hormonite . Sega chakam rezultata ot vtoriq kraven test da se vidi prolaktina pak . I utre e 21 den ot posledniq cikal I trqbva da pusna I proggesteron . Shtitovidnata jleza q izsledvah avgust mesec I togava beshe vsichko v normi . Pregleda pri doktora I ustanovqneto na PKQ beshe na 29 septemvri . Kaza che nai veroqtno trqbva da napravq hormonalna terapiq mejdu 3 I 6 meseca ,zashtoto s tezi rezultati nqmalo kak da zabremeneq . Btw malko ne mi haresva otnoshenieto mu  kak se izkazva kategorichno za nqkoi neshta I mislq s rezultatite ot izsledvaniqta da otida I za oshte edno mnenie . Az poslednite 5 meseca minah prez golqm stres I si mislq che e ot tova . Zashtoto za parvi pat v jivota mi (na28 sam ) mi se sluchva da mi kajat che mi ima neshto . Do sega nikoga ne sam imala problemi :-( . Izvinqvam se za latinicata ,no pisha ot tel
*
Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2016, 11:30:48 am »
Разбира се, консултирай се и с друг специалист, важно е да имаш диалог с лекаря и да му имаш доверие. 
Какъв е резултатът от второто изследване на пролактина?
« Последна редакция: Ноември 09, 2016, 12:00:58 pm от marsi »

Re: Висок пролактин и лечение
« Отговор #19 -: Ноември 09, 2016, 12:13:47 pm »
Чакам резултатите в петък . Днес пуснах и прогестерона. Ще пиша като излезнат . Взех си и билет до България ( защото не живея там ) и на 8 дек имал час при двама доктори .