0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #100 -: Август 06, 2008, 23:23:04 pm »
Благодаря ви момичета, ама има още повече от седмица. Освен ако бебето е на друго мнение  :)


*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #101 -: Август 07, 2008, 00:01:08 am »
абе в МД си е трудно да се получи разрешение за секцио, Габи е права. и аз трябваше да постъпя 2 седмици по-рано. при положение, че имах 15 документирани причини да родя секцио, като постъпих спешно

Напълно потвърждавам. Сестра ми роди преди 4м в МД и я накараха да постъпи 1 седмица по-рано, да мине комисия, т.е. шефът на отделението да потвърди, че е за секцио, а нейните показания бяха, че бебето е седалищно и въобще не беше слязло надолу. Според мен го правят заради ЗК.

Момичета, а какво ви е мнението за спиналната упойка и пълното приспиване? Нещо почвам да се чудя дали да не си ме приспят... :? Пък и с тези отзиви за анестезиолозите в Токуда ... хич не ми се ще да ме пипат по гръбнака... аз избрах Илиев.
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #102 -: Август 07, 2008, 00:01:22 am »
е да, то за второ раждане 2 г. след първо секцио абсолютно няма кой да се навие да те изроди нормално, това е ясно :)
Д-р Даскалов е съгласен  :wink:.

Габи, нищо че има време, желая ти леко раждане. Това е доста неприятно с постъпването толкова по-рано преди датата на секциото в държавна болница.
Аз излязох в 5.00 от вкъщи, в 6.25 изплака Хриско. Но така май е с всички, които са в ТК и при този екип.
« Последна редакция: Август 07, 2008, 00:03:52 am от kassi »


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #103 -: Август 07, 2008, 00:12:12 am »
Момичета,  Обаче като ви чета, ами то на нито една тук досега не прочетох да и препоръчват естествено раждане! Не е ли съмнтелна тази работа! Може пак аз да не съм в час, разбира се! Вярно, че се водите проблемно забременели, но това има ли винаги дирекна връзка с раждането!

Последния път даже акушерката ме пита какво мисля за водно раждане. Ами, нищо не мисля, щото нямам идея въобще.

Не винаги стерилитетът е показател за секцио, поне в моя случай не е. Мила, мислиш ли, че ако естественото раждане в БГ беше наистина Ествествено щяхме да лягаме под ножа. Как ми се иска и мен да ме попитат дали искам водно раждане и да ми правят масаж на перинеума ... за това давам толкова пари, за да получа поне половината от това, което безплатно предлагат на Запад.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #104 -: Август 07, 2008, 08:39:17 am »
Момичета, Здравната каса не поема ли безплатно раждането и евентуално секциото по спешност?! Какви са тези почти колосални суми, които обсъждате! Направо не е за вярване, че може да искат толкова много пари! Може и аз да не съм в час с нещата вече. Обаче като ви чета, ами то на нито една тук досега не прочетох да и препоръчват естествено раждане! Не е ли съмнтелна тази работа! Може пак аз да не съм в час, разбира се! Вярно, че се водите проблемно забременели, но това има ли винаги дирекна връзка с раждането!

Ми мен Дяволов ме пусна нормално раждане, но след няколкочасово разкритие 1 см и влошаване на тоновете на плода се наложи секцио.
Виж сега, ЗК поема априори раждането, вкл и секцио по спешност. Само че примерно в моя случай, ако не си бях избрала екип, щяха да ме чакат за разкритие, щяха да ми бухат ситема след система осцикотин и чах на финала с риск за живота на бебето биха пристъпили към оперативно раждане.
Специално в МД-София има "двоен стандарт" - тези само по ЗК и тези с избор на екип. Като почнем оттам, че  на бебетата , родени без избор на екип пъпчето се връзва с прост операционен конец, а на тези с избор - с клипс както си е реда, и стигнем до по-сериозните случай, при които бебетата на родилите без предварителна уговорка отиват в интензивния серктор на неонатологията /не че при избор пак не може да стане гаф, но са рядкост/. В нощта на моето раждане имаше един такъв случай, а в следродилна клиника други две момичета също бяха потърпевши от този двоен стандарт.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #105 -: Август 07, 2008, 16:22:42 pm »
Уайт и Мишанта, значи да ви разбирам, че не са успели да ви поставят спинална упойка и затова са ви сложили пълна? Егати... Моят гръбнак на нищо не прилича, износени междудискови пространства, шипове, а да раждам с пълна упойка ми се струва доста странно в днешни дни... :?

Ето задари това, че дори след секцио не е невъзможно да родиш нормално, ме съмнява това показание, че заради махана миома преди 8 години (и все пак не е отваряна кухината на матката), трябвало секцио. И то засега само според лекаря в Тодуда. Пак ще видя какво ми е общото състояние, заболяването и анемията, та ако си намеря и други причини - няма да се чудя за секцио, но само заради старата операция - може да поискам още мнения. Възрастта пък осевн в БГ не съм чувала на друго място да е показание за секцио, да не говорим, че тук над 30 и вече си стар да раждаш нормално :lol:

А това, че след секцио вдигаме тежко, не означава, че е хубаво. То е ясно, че видимо няма нищо да ни изпадне, но аз съм за предпазливостта, да не съжаляваме след време.
Благодаря ти, Бени!







*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #106 -: Август 07, 2008, 16:50:39 pm »
Фреши, и аз бях с пълна упойка, имам 2 дискови хернии и спиналната изобщо не беше добра идея. Колкото до това, че е странно, единственото странно или и аз незнам как да опиша това усещане е, че не чуваш първия плач на детето си и че не си го виждаш първа, а чак като излезеш от упойката и в общи линии вече си си в стаята и ти показват едно бебе и ти казват, че е твоето и усещането е различно от това което си очаквал, поне при мен беше така, но то и упойката не ме беше пуснала напълно. Но после ще си наваксаш с гледането, 24 часа, 7 дни в седмицата ;).


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #107 -: Август 07, 2008, 16:55:04 pm »
FreshBreeze
не че те агититрам да раждаш със секцио, ни най-малко. Ама аз сега като съм си от февруари вкъщи и започвам да се побърквам вече с какво да си запълвам времето, та реших да пообиколя родилните домове да ги разгледам. И като да ги разгледам и да поразпитам :)
Та като цяло мнението ми е, че както ги попиташ лекарите, така ще ти отговорят. Ако те усетят, че искаш да раждаш със секцио ще ти кажат нормално, за да си платиш. Ако те усетят, че искаш да платиш, ама се чудиш на коя болница да дадеш парите - ще ти кажат че ако искаш можеш и да го излюпиш/измътиш, само да им дадеш парите.
Както се спазариш - това е пазрния принцип. На тях не им пука, както е написала Лейдито - в края на краищата ще ви спасят, ако толкова се налага тяхната намеса. Ама едва ли ще те вземат много присърце.

Иначе аз когато лежах с Марио за задържане преди 6 години в майчин дом, там имаше категорична заповед, ако жената веднъж е раждала със секцио и вторият път е задължително да е така. Без преценка, без нищо. На фона на тогавашните случки в болниците това на мен ми прозвуча не като медицинско показание, а като антикорупционно.
Сега като отидох да разгледам тази болница пробвах и си зададох въпросите точно така:
В: Аз съм раждала веднъж със секцио, задължително ли е и второто да е със секцио?
О: Не не е задължително. Ще ви прегледа акушерката и ще реши.
В: Ама аз искам да си избера лекар и искам да раждам пак със секцио. Може ли лекаря да прецени, а не акушерка и мога ли да платя на болницата след като решат да е със секцио?
О: Ама Вие след като веднъж сте раждали със секцио, най-вероятно е сега пак да решат със секцио. Защо родихте първият път със секцио?
В: Бебето се извъртя
О: Оооо ама това говори за деформация на таза. Това си е показание за секцио! Не се притеснявайте. Бебетата не се извъртат ако всичко е наред...
Ей ти една преценка за две минути пред 10 бъдещи родилки. Давай парите и може и маса да си избереш (едва ли не).

Така че ако разчиташ на професионално мнение... ннам, мисли как точно да попиташ.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #108 -: Август 07, 2008, 19:48:27 pm »
Тамара, аз пък предполагам, че на лекар, дето така и така ще платиш (за избор на екип) му е далеч по лесно да направи едно планово секцио, вместо да виси с часове и да се изправи пред не се знае колко нестандартни ситуации, които ще изискват решение.
Интересно ми стана, че в Майчин дом изглежда подкрепят нормалното раждане (щом за секцио назначават комисии и пр.)

За пълната упойка - всъщност едва преди половин месец чух сефте, че можело и така да се ражда, просто всички със секцио около мен явно са раждали със спинална и затова ми стана много странно.
Гери, и аз имам дископатия и казах на лекарите в МД преди хистерото, те въобще не се впечатлиха и даже не задълбаха в темата, сложиха си ми спинална. Мен честно казано доста ме притесняваше спиналната (и сега ме притеснява, заради проблемите в гърба).
Благодаря ти, Бени!







*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #109 -: Август 07, 2008, 21:56:47 pm »
FreshBreeze
Иначе аз когато лежах с Марио за задържане преди 6 години в майчин дом, там имаше категорична заповед, ако жената веднъж е раждала със секцио и вторият път е задължително да е така. Без преценка, без нищо. На фона на тогавашните случки в болниците това на мен ми прозвуча не като медицинско показание, а като антикорупционно.
Сега като отидох да разгледам тази болница пробвах и си зададох въпросите точно така:
В: Аз съм раждала веднъж със секцио, задължително ли е и второто да е със секцио?
О: Не не е задължително. Ще ви прегледа акушерката и ще реши.
В: Ама аз искам да си избера лекар и искам да раждам пак със секцио. Може ли лекаря да прецени, а не акушерка и мога ли да платя на болницата след като решат да е със секцио?
О: Ама Вие след като веднъж сте раждали със секцио, най-вероятно е сега пак да решат със секцио. Защо родихте първият път със секцио?
В: Бебето се извъртя
О: Оооо ама това говори за деформация на таза. Това си е показание за секцио! Не се притеснявайте. Бебетата не се извъртат ако всичко е наред...
Ей ти една преценка за две минути пред 10 бъдещи родилки. Давай парите и може и маса да си избереш (едва ли не).

Така че ако разчиташ на професионално мнение... ннам, мисли как точно да попиташ.

Минава главна визитация  в Патологията. Знаех, че съм с плацента трета степен от началото на осмия месец /щото пушех, не ме бийте/. И се обяснява на професора , на който само на тази визитация видях очите: Плацента трета степен с калцификати , Ретроградио фетус и нещо си на матката - щото фанах като термин само това , както и гестационна хипертония. На което доктора се упули и вика : Ако се налага да я видя, а док отговори, че не е нужно, били предприети всички мерки. А сетете се.

Ся Фреши, аз съм с кифоза /изкривяване на гръбначния стълб/ и ошипявания от врата до кръста. Имах съмнения за поставяне на спиналната упойка, но анастезиолога - едно младо момче, жалко , че не му запомних името ме изнацели от раз. Писах в листа за анестезията тези проблеми /ако е разчел нещо, щот ме мъчеха контракции/ - само ми опипа леко прешлена и каза "споко". При мен имаше един анестезиолог от предишното раждане секцио, който заедно с младия говореха - влей това, влей онова. Просто в МД - лош анестезиолог няма.

Колкото до назначаване на комисия за секцио - при мен нямаше такава, но раждах в нощта петък срещу събота. 
*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #110 -: Август 08, 2008, 15:03:01 pm »
Момичета, да ви попитам при раждане със секцио прави ли се микробиология? Сетих се, че на мен не са ми взимали вагинален секрет и реших, че може би не е необходимо, предвид че ще раждам с операция. Какво мислите?
*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #111 -: Август 08, 2008, 15:22:12 pm »
На мен също ми предстои секцио-лекаря ми каза към 34г.с.-да си пусна влаг. и анален секрет.
*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #112 -: Август 08, 2008, 15:35:43 pm »
Аз днес се чудих за същото, зашото последния ми влагалищен секрет беше преди месец и то с неустановен резултат: "възможна колонизация на ...". Лекаря ми предписа някакъв мехлем, но след това не съм парила ново изследвания. Спомням си обаче, че предния път като ме приемаха за ражданев Шейново ми пуснаха.


Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #113 -: Август 08, 2008, 16:42:26 pm »
Здравейте, момичета!

Чета, чета и сега си задавам въпроса: Защо трябва да се прави секцио, ако няма явни медицински показания за това. Аз ли нещо не разбирам или.....Възрастта не ми се струва критерий за или против секцио. И с това за парите, не съм много съгласна. Ето какво ми каза на мен вчера моята гинеколожка, когато я попитах как ще е най-добре да раждам (да уточня, че това за мен е второ раждане. Казвам го, защото се оказа, че има разлика. Родовата дейност била различна, прилежанието на плода и други такива). Когато раждах първото си дете на 27 г., тя тежеше 3,800 и я родих нормално, без нито един шев. Чувствах се отлично, нямах никакви обезболяващи и болеше в рамките на нормалното. Сега съм на 35 г., бебето върви едричко и въпреки това лекарката ми препоръча нормално раждане, ако разбира се бебето не се обърне седалищно или няма други усложнения по време на родовата дейност. За нея със сигурност е по-лесно да ме среже и то планирано, но тъй като си гледа съвестно работата избира по-трудния път. Да изражда нормално, дори и да се наложи спешно секцио. Така, че начина на раждане зависи от лекаря, неговия професионализъм и общото състояние на родилката. Всеки случай е индивидуален.
Но да се смята, че нормалното раждане е едва ли не мазохизъм....?! Не е така.     
*
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #114 -: Август 08, 2008, 17:02:08 pm »
Здравейте, момичета!

Чета, чета и сега си задавам въпроса: Защо трябва да се прави секцио, ако няма явни медицински показания за това. Аз ли нещо не разбирам или.....

Диспут по този въпрос има по-назад в темите. Нека не се връщаме пак към същите полемики...
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #115 -: Август 08, 2008, 17:11:51 pm »
Здравейте, момичета!
Чета, чета и сега си задавам въпроса: Защо трябва да се прави секцио, ако няма явни медицински показания за това. Аз ли нещо не разбирам или.....
Диспут по този въпрос има по-назад в темите. Нека не се връщаме пак към същите полемики...
подкрепям на 200%
scarlet, мерси че сподели с нас това че си раждала нормално, но това не е по темата.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #116 -: Август 13, 2008, 17:34:51 pm »
Здравейте мацки! Реших и аз да се включа в темата за цезаровото сечение /имам две зад гърба си, от които последното преди 5 месеца/. На тези, които им предстои раждане, успех и скоро да се похвалите с хубави новини!
Раждах в "Токуда" при екип: Диков и Колева - гинеколози, Илиев - анестезиолог, Масларска и в общи линии цялото отделение - неонатолози. Когато ходех по консултации, беше истинска лудница от наплив; що списания изчетох, докато чаках...Доволна съм и като проследяване, и като операция, и като грижи за бебето и като престой там. Да кажа по няколко думи за всеки: Диков е страхотен оператор, Колева прави шевовете, шегуват се, че тя "бродира" най-изискано,реагират по всяко време на денонощието. Неонатолозите освен че изцяло поемат бебето, му правят и множество важни изследвания /ортопедични, ехография на коремни органи,ехография на черепа през фонтанелата, на слуха/, обучават майките как да се грижат за новороденото, подсигуряват всичко необходимо за него /казвам го, защото знам, че има места, където трябва да си носиш памперси и т.н./ и накрая като те изписват даже ти подаряват малък комплект козметика.За анестезиолога Илиев - какво да кажа; той знаеше, че ако обърка нещо, щях да му дърпам ушичките, меко казано. Всъщност той има "честта" да ми е съпруг. Убеди ме да ми сложи епидурален катетър за обезболяване след операцията, свърши страхотна работа.
Май се унесох в писане, сори. Ама има важни неща, които трябва да се обсъждат.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #117 -: Август 13, 2008, 18:07:49 pm »
За анестезиолога Илиев - какво да кажа; той знаеше, че ако обърка нещо, щях да му дърпам ушичките, меко казано. Всъщност той има "честта" да ми е съпруг.
То в такъв случай няма как да кажеш нещо лошо за Токуда.
Ама ако споделиш как се чувстваше след второто секцио в сравнение с първото... ще е добре. На мен са ми казвали, че възстановяването тогава е по-трудно. Има ли нещо вярно в това? И ако да какво е :)
А какво е положението с дежурните лекари в Токуда в събота и неделя - има ли достатъчно?
Другото, което лично мен живо ме интересува за Токуда е заплащането:
- при секцио упойката плаща ли се отделно
- колко струват изследванията на бебето ако не са в пакет (има ли ги някъде описани какви са и резултатите дават ли ти ги написани на хартия, че в други болници само ти казват добре ти е детето, нищо че му тече носа и очите, бЕгай си)
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #118 -: Август 13, 2008, 19:00:47 pm »
Tamara,абе не е точно така, че за Токуда трябва да говоря само в суперлативи. Просто знам много неща от кухнята, които добре че другите не знаят - като например на какъв безумен график работят лекарите и т.н.
Отговарям ти по точки на въпросите /поне доколкото аз имам информация и дано да съм ти от полза/:
- След второто секцио се чувствах като на 20 години, а не съм първа младост, много неща ми помогнаха да се възстановя бързо, на шестия ден обикалях из квартала на бавни разходки; помогна ми епидуралния катетър - бързо и безболезнено се раздвижих, много хитро беше и електрическото легло в стаята - нагласяш си го в удобни позиции при ставане и лягане; абе някак си и настроението на хората ми помогна, нищо че имах сраствания след първото раждане. Тръгнах си за вкъщи заредена с много положителна енергия.
- Това за Smile, сори, ама нещо явно блея и не разбрах.
- Дежурни си има, следват си график, вярно, че сега е отпускарски сезон; дали са достатъчни - зависи от натоварването, плюс това има и лекари на разположение.
- това за допълнително заплащане на упойка - не е вярно; избираш си лекарите, а не медикаментите;
- за изследванията за бебето - издават ти официална епикриза, заверена, подпечатана, аз я представих на педиатърката и тя си я прие /сега не сме ходили например на детски ортопед/, после -мисля че беше през първия месец -имаш право на две консултации за бебето. Обаче може да не си поръчваш цял пакет, а само някои от изследванията, за съжаление не мога да ти кажа цената, защото не знам последно каква е, звънни на регистратурата - ще те информират. Вярно, че е минус за болницата, че в интернет страницата си нямат публикувани цени.
Дано да съм ти била полезна с нещо.
Re: Цезарово сечение: къде, при кого и колко струва?
« Отговор #119 -: Август 22, 2008, 10:27:53 am »
Повдигам пак темата да помоля Бижу да сподели къде избра последно да роди и какви са й впечатленията.
Бижу, мила, пиши като имаш време :D
Благодаря ти, Бени!