0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    aii

  • ***
  • 386
  • На мама чудото :)
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #660 -: Юли 20, 2008, 17:58:52 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Бях Ви писала,че Алис много плаче нощем и иска все нещо да пие като се събуди и Вие ми отговорихте,че било вреден навик.Но от 2-3 дни тези събуждания започват около 01.00 часа и се редуват на по 20-30 мин. и все с писък и рев.Направо е малък кошмар!!!Нчма ли някакъв начин да се успокой беба,че и аз малко да поспивам нощем.През деня като спи няма този проблем.Изобщо нощното спане е съпроводено с много въртене и неспокойство.Нещо успояващо няма ли?
И другото - докога се дава през ден в зеленчуковото пюре жълтък?
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #661 -: Юли 20, 2008, 19:29:47 pm »
Вземете я във вашето легло да спи.
Иначе може би има причина за това? отит? или уроинфекция?

"...докога се дава през ден в зеленчуковото пюре жълтък?"
Няма такова изискване изобщо.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #662 -: Юли 20, 2008, 21:40:17 pm »
Здравейте д-р Бърди!
Имам дъщеря на 8 месеца.
Поради ред причини /гастро проблеми/  :( досега й бяха отложени ваксините /има поставени само тези в родилния дом и първи прием на противохепатитна/.
Другата седмица започваме поставянето на останалите.
Но съм в чуденка на какъв вариант за ДТК и полиомиелит да се спра.
По принцип, мислихме да закупуваме Пентаксим.Но днес попаднах на ваша публикация, че е крайно нежелателно поставянето на Акт Хиб след 24 месеца. А при започване на първия прием на осем месеца и половина, реваксинацията се очертава точно около 24 месец, а не дай Боже и по-късно /примерно ако пак се наложи някакво отлагане, дори и поради банални разболявания или неразположения, които не мога да предвидя/ :(
Какъв вариант /т.е. точно какви ваксини да закупим/ и схема на ваксиниране можете да ми предложите вие?
Възможно ли е поставяне на три дози Пентаксим, а четвъртия прием да е с друга ваксина?
А каква е причината да не се поставя АктХиб след 24 м?
« Последна редакция: Юли 20, 2008, 22:54:15 pm от athina »
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #663 -: Юли 20, 2008, 22:41:57 pm »
Здравейте докторе, имам близнаци момче и момиче на 25 дни. Родиха се недоносени, Калоян прекара в интензивно отделение 12 дни, а Катерина - 20. Поради тази причина не съм ги кърмила, изцеждах се и им носех замръзена кърма всеки ден в болницата. Там са ги дохранвали с АМ - Калоян с Friso HA, а Катерина - с Friso Prematuire. Казаха ми да следвам същата схема и в къщи. С Калоян през деня се хранихме с кърма която изцеждах, а през ноща давах едно хранене Friso HA (60 ml). Така изкарахме 1 седмица когато започнаха проблеми с изхождането. Памперсите му бяха пълни с изхождания на всяка смяна преди хранене (на 3 часа) като цвета им беше зеленикав. Миналия понеделник от сутринта имаше червеникави изхождания, като по време на самата смяна на памперса имаше и изхождане от кръв. Това се случи 3 пъти. Също беше много неспокоен, плачеше и се свиваше почти по всяко време на денонощието. Заведохме го в болницата и от там предположиха че е реакция от по-продължителното даване на Friso HA или от някакви дразнители в кърмата или от двете. Само за информация да спомена че от както имам кърма не ям продукти от краве мляко, шоколад, кафе, ядки, консерванти и т.н. алергенни храни. Кравето мляко и продукти замествах с такива от овче и от болницата ме посъветваха да ги спра и тях. Направихме и изследване за кръвоизливи на изпражненията 2 поредни дни и са отрицателни. За Калоян взеха решение да мине 3 дни само на Frisopep. Още на първия ден кървавите изхождания спряха, разредиха се и детето си стана спокойно - без да се превива и да плаче. Обадих се на докторката и тя каза да пробваме пак с кърма. Пробвахме 1 ден и да другия се появи същия проблем с кървавите изхождания. Докторката каза пак да минем на Frisopep и така да го даваме известно време (можело и 3, 4 месеца, не се уточнихме понеже вторник сме на консултация и тогава ще говорим по-подробно). Сега детето пак се подобри, спокоен е. Изяжда по 100 мл на хранене. Забелязвам обаче че кожата на главичката отпред и към челото му се бели. Не знам дали това е от значение или е някакъв симптом. Междувременно утре ще дам кърма за бактериологично изследване. На мен тази идея с даването на Frisopep за по-дълго време никак не ми харесва. Въпросът ми е има ли някакъв друг вариант на лечение? С друг вид АМ? Дали можем според вас да пробваме пак с кърма? Детето има доста силно изразен сукателен ефект и тъкмо бяхме започнали с него да се учим да се кърмим и имахме голям напредък... Много искам да ги храня с кърма до колкото мога. Извинете за дългия пост, но само да спомена че Катерина сега се храни само с кърма и нейните изпражнения са златисти. Няма симптомите които има Калоян - болки с коремчето, плач, неспокойство. Само забелязвам че са и по-редки и попиват изцяло в памперса. Няма по-гъсти остатъци по памперса... не знам дали е нормално. Мислите ли че ако имам проблем с кърмата това може да се отрази само на едното дете а другото да си е добре? Благодаря ви предварително за отговора.
« Последна редакция: Юли 20, 2008, 22:56:11 pm от МиленаМ »

Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #664 -: Юли 20, 2008, 23:28:32 pm »
До сега се изцеждах и давах от шише за да следя колко яде. Количествата са между 65 и 95 мл и се буди на 3 часа. От два дни го слагам по-често на гърда,но през нощта сука 2 часа без прекъсване(и от двете гърди), а след това повърна. Посъветваха ме да го държа само по 20-30 минути на едната гърда и ако се буди по-често да му давам пак. Но заради това безсъние и плач започнах пак да давам от шишето. Изяде 95 мл и пак не заспива и плаче дори когато го гушкаме. Затова докторката заключи, че са колики. Дали е така?
Защо щом като само се хранеше на 3 часа минахте на два? Ако се опитате да го минете на два часа ще преяжда, ще е неспокоен и ще започне да повръща. Ако не стига храната, добавяме в съществуващата схема, а не сгъстяваме храненията.
Може в едно хранене да хапва повече, в друго-по-малко. Следователно в едно да се храните на два часа, в друго-на 3. 10-15 минути на едната гърда, оригване, 5-10 на другата. Но без часовник, разбира се.
Не се цедете-слагайте на гърдата!! Много често чета това-не е правилно да се цедите. Количествата изяждана кърма се регулират от детето. Освен това, ако детето свикне на биберон (независимо какво има в биберона) кърменето се компрометира. А и с биберона пият много въздух и пак започва безпокойствие. Тоест, добавяте си и други проблеми.


Днес опитахме тази схема, първо около 20 минути на едната гърда, оригване и около 10 минути на другата. Заспива за 5 минути и се буди и започва да гледа и да мрънка или да плаче. Не иска повече да яде като му предложа гърда. Само биберон приема и се успокоява, но не винаги. След около 1 час евентуално успява да заспи и ако спи 1 час е истинско щастие. Докато спи трябва непрекъснато да му се слага биберона ако я изплюе иначе се разбужда. И трябва да има някой до него. След около 2 часа - 2 часа и нещо започва да плаче безутешно и се храним. Не може да издържи 3 часа. Не знам какво да го правя.
А след като се нахрани да доизцеждам ли? Днес не съм доизцеждала, но гърдите ми стават много твърди и напрегнати.
Не знам дали стана ясно положението от обърканите ми обяснения, но ви моля да ни помогнете.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #665 -: Юли 21, 2008, 00:27:25 am »
Това е често в първият месец. Иска или биберон или да го държите на ръце.
Потърсете по-малки по размер биберони-НУК например-може да ги задържа и ако не ги изхвърля ще заспива с тях.
Може да го храните щом са минали два часа, разбира се.
След хранене може да изцеждате толкова кърма,колкото гърдите да не са препълнени и напрегнати.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #666 -: Юли 21, 2008, 00:40:36 am »
Здравейте докторе, имам близнаци момче и момиче на 25 дни. Родиха се недоносени, Калоян прекара в интензивно отделение 12 дни, а Катерина - 20. Поради тази причина не съм ги кърмила, изцеждах се и им носех замръзена кърма всеки ден в болницата. Там са ги дохранвали с АМ - Калоян с Friso HA, а Катерина - с Friso Prematuire. Казаха ми да следвам същата схема и в къщи. С Калоян през деня се хранихме с кърма която изцеждах, а през ноща давах едно хранене Friso HA (60 ml). Така изкарахме 1 седмица когато започнаха проблеми с изхождането. Памперсите му бяха пълни с изхождания на всяка смяна преди хранене (на 3 часа) като цвета им беше зеленикав. Миналия понеделник от сутринта имаше червеникави изхождания, като по време на самата смяна на памперса имаше и изхождане от кръв. Това се случи 3 пъти. Също беше много неспокоен, плачеше и се свиваше почти по всяко време на денонощието. Заведохме го в болницата и от там предположиха че е реакция от по-продължителното даване на Friso HA или от някакви дразнители в кърмата или от двете. Само за информация да спомена че от както имам кърма не ям продукти от краве мляко, шоколад, кафе, ядки, консерванти и т.н. алергенни храни. Кравето мляко и продукти замествах с такива от овче и от болницата ме посъветваха да ги спра и тях. Направихме и изследване за кръвоизливи на изпражненията 2 поредни дни и са отрицателни. За Калоян взеха решение да мине 3 дни само на Frisopep. Още на първия ден кървавите изхождания спряха, разредиха се и детето си стана спокойно - без да се превива и да плаче. Обадих се на докторката и тя каза да пробваме пак с кърма. Пробвахме 1 ден и да другия се появи същия проблем с кървавите изхождания. Докторката каза пак да минем на Frisopep и така да го даваме известно време (можело и 3, 4 месеца, не се уточнихме понеже вторник сме на консултация и тогава ще говорим по-подробно). Сега детето пак се подобри, спокоен е. Изяжда по 100 мл на хранене. Забелязвам обаче че кожата на главичката отпред и към челото му се бели. Не знам дали това е от значение или е някакъв симптом. Междувременно утре ще дам кърма за бактериологично изследване. На мен тази идея с даването на Frisopep за по-дълго време никак не ми харесва. Въпросът ми е има ли някакъв друг вариант на лечение? С друг вид АМ? Дали можем според вас да пробваме пак с кърма? Детето има доста силно изразен сукателен ефект и тъкмо бяхме започнали с него да се учим да се кърмим и имахме голям напредък... Много искам да ги храня с кърма до колкото мога. Извинете за дългия пост, но само да спомена че Катерина сега се храни само с кърма и нейните изпражнения са златисти. Няма симптомите които има Калоян - болки с коремчето, плач, неспокойство. Само забелязвам че са и по-редки и попиват изцяло в памперса. Няма по-гъсти остатъци по памперса... не знам дали е нормално. Мислите ли че ако имам проблем с кърмата това може да се отрази само на едното дете а другото да си е добре? Благодаря ви предварително за отговора.
Кърма за "бактериологично изследвание"? това не се прави от доста отдавна. Кърма, от която (поради бактериологичен проблем) само едното дете да има проблем?

Това,което описвате е сложен проблем.
Тъй като в Бг НЕ правят ВитК трябва първо да се изключи хеморагична болест от недостиг на Вит К (късната и форма!!)със съответните изследвания. Ако не са направили Вит К непосредствено след раждането, помолете ги незабавно да направят (но след изследванията).
Посявка на изпражнения ще е добре също.
Както и РАСТ тест към протеини на майчиното мляко.
Ако РАСТ е (+) ще трябва да продължите със специално мляко (аз лично препоръчвам и давам Алфаре, но ако с Фризопеп е добре-ОСТАВЕТЕ го).

Докато приключите изследванията оставете Фризопеп и не сменяйте. НЕ давайте соеви млека, и не сменяйте безразборно млека!

Хеморагичната болест на новороденото е особено важен проблем,който трябва да се изключи възможно най-бързо!! Ако е направен Вит К при раждането, по принцип нещата стоят по-добре.
« Последна редакция: Юли 21, 2008, 00:43:17 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #667 -: Юли 21, 2008, 09:43:58 am »
Благодаря ви, докторе. Нощта мина по-спокойно като ме чувства непрекъснато до себе си, даже се хранихме на 3 часа  :) Днес продължаваме по същия начин и дано да имаме напредък. Ще пиша пак, дано да не досаждам.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #668 -: Юли 21, 2008, 09:55:20 am »
След седмица ще се регулират нещата напълно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #669 -: Юли 21, 2008, 13:51:28 pm »
Докторе благодаря за бързия отговор.
Витамин К е направен - цитат от епикризата: "Vit K 1 mg i.m.".
Ще проуча къде можем да направим РАСТ тест. Бихте ли ми казали малко повече за този тест? Какво представлява?
За кърмата препоръчвате ли някакво друго изследване освен бактериологичното?
Благодаря предварително за отговорите и лек ден!

*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #670 -: Юли 21, 2008, 15:06:56 pm »
Няма основание и повод за повече изследвания. Оставете детето на спокойствие... моля :).
НЕ мисля че ХА играе роля.
Не мисля че има нужда от ограничение в храните. Не мисля че има нужда от "диети", но с глутена внимавайте поне до 11 месец. Не бързайте с обилие от глутенови храни.

Може да преминете на пълно мляко на 14м възраст. Не е проблем. Така или иначе ХА си е почти пълноценно АМ, леко модифицирано. Не мисля че детето ще има проблем от пълноценното прясно мляко. Стига да е качествено.

1,Значи да го оставя на ХА, мляко?
2,А, мога ли да давам млечни каши или не е удачно?
3,Да разбирам, че според Вас пилешкото месо не трябва да ме притеснява и мога да дам?
4,Жълтък да давам ли или да изчакам след годинката?
5,Гледам онази схема, която Вие коментирате като добра, там в 9ия месец са дадени домати, краставици, риба...
6,Последен въпрос, докога детето ако е на 4 хранения, то първото и последното може да са си изцяло мляко?

Ох, много станаха въпросите. Неудобно ми е да Ви занимавам, но няма кого да питам. Педиатърката на детето ми каза "Той вече всичко яде, нали?" Като и обясних как стоят нещата и я помолих за съвет, каза "Както си решиш" , Гастро... казва "Нищо няма да му давате преди годинката" , но същевременно иска да почвам попари, кисЕли и прочие неща, които на мен не ми се струват удачни  :?

Благодаря Ви за отделеното време и за търпението и разбирането!
Моля, не се притеснявайте да ме "отрежете", ако е нужно!

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #671 -: Юли 21, 2008, 15:21:40 pm »
Докторе благодаря за бързия отговор.
Витамин К е направен - цитат от епикризата: "Vit K 1 mg i.m.".
Ще проуча къде можем да направим РАСТ тест. Бихте ли ми казали малко повече за този тест? Какво представлява?
За кърмата препоръчвате ли някакво друго изследване освен бактериологичното?
Благодаря предварително за отговорите и лек ден!
Много добре за Вит К. Но въпреки това е добре да изследвате за К недоимък-ами ако не са направили Вит К, а са го написали "наизуст"?
РАСТ тест изследва антитела към специфичен причинител-например казеин и лакт-албумин в майчиното мляко. Независимо че клиничните прояви са силно подозрителни за АБКМ към протеини на кърмата (което между впрочем е МНОГО рядко)е нужно и обективно потвърждение. Теста е за това-прави се с малко венозна кръв. Ако е (+) детето се храни с Фризопеп. Ако не е, се обмислят дълбоко нещата и възможните варианти.

Не виждам смисъл бактериологично да изследвате кърма-другото дете се храни с нея и няма проблем. По-удачно е да направите посявка на изпражнения-може детето на има Кандида глабрата(вид гъбичка) (извънредно често в Бг!!), или друг микроб, вследствие на лечение в интензивно отделение, и оттам да са находките.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #672 -: Юли 21, 2008, 15:31:10 pm »
Здравейте докторе,
Дясното око на дъщеря ми от раждането сълзи и отделя секрет.Диагнозата първо беше стафилококова инфекция след което очен лекар каза запушен слъзен канал.Каза ни да изчакаме и ако не се оправи до 6-тямесец да отидем на продухване.Аз ви писах и вие ме посъветвахте да изчакам и че до годинка нищо не се прави на очите.Периодично правим по 10 дни капки Тобрадекс.Секрета намалява но после пак започва.Моля ви да ме посъветвате да предприемам ли някъкви манипулаци или да изчакам още.
Благодаря
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #673 -: Юли 21, 2008, 17:24:57 pm »
Изчакайте поне до 12м възраст.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #674 -: Юли 21, 2008, 17:50:22 pm »
@коки

1.Да.
2.Да-те са с АМ. Но все пак много ограничено и умерено.
3.Може да опитате-по малко, през 2-3 дена. Бяло пилешко само, в началото!
4.Три седмици след успешното въвеждане на пилешко може да опитате с жълтък по 1/4.
5.Да, така се дават и тук.
6.Няма възрастово ограничение. Просто се добавя леко хранене в 20-21 след 14-16-18м възраст.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #675 -: Юли 21, 2008, 21:19:40 pm »
Здравейте,момичета моя приятелка роди преди 2 седмици, 22дни преди термина малката беше на кислород 3 дни и скоро ги изписаха с такава диагноза-със затворени фонтанели.Сега ще й дадат направление за специалист и питането ми е ако някой е имал подобен проблем да сподели и препоръча добър лекар.

Благодаря предварително!
   
Здравейте докторе!Преместих темата тук с молба да ми кажете до колко е сериозен проблема и какво трябва да се предприеме!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #676 -: Юли 21, 2008, 22:37:43 pm »
Малката фонтанела си е по принцип или съвсем малко отворена, или затворена при раждането.
Не вярвам голямата фонтанела да е затворена, но ако е, има ред причини за това.
Търсят се те-те са десетки.
Естествено  започва се първо с УЗ изследване през голямата фонтанела.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #677 -: Юли 21, 2008, 23:19:44 pm »
Докторе,и двете са напълно затворени при опипване -остановено е още при раждането в болницата ,след това и личната и педиатърка .Отгоре главичката,където трябва да е фонтанелата е малко надебелено като гребен.На УЗИ не са ходили още,но никой не им е казал къде да ходят и какво да правят,педиатърът казала,че ще им даде направление и нищо повече.Какви са вероятните причини и преодолим ли е проблема.От къде можем да прочетем повече.
Благодаря!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #678 -: Юли 22, 2008, 00:10:53 am »
Може да са затворени, и да изглеждат така (голямата), но всъщност това може да е хрущялна пластинка, а не костна. И голямата фонтанела всъщност ДА НЕ Е затворена.
Тук (Гърция) Педиатърът преглежда тези деца и решава ДАЛИ изобщо е нужно нещо и какво.
Обикновено оставяме 1 месец децата и наблюдаваме растежа на главичката.
НЕ бързаме с хаотични "мерки", "паника". "Кръщавате" нещо че е "проблем", без изобщо нещата да са обмислени в дълбочина.
Колко е обиколката на главата на детето при раждането? тегло? ръст?
Къде е в кривите по тези параметри?
« Последна редакция: Юли 22, 2008, 00:13:23 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Мнения на Birdie- деца от 0 до 12 месеца (4 част)
« Отговор #679 -: Юли 22, 2008, 00:26:35 am »
Благодаря за бързите отговори!
Малката е родена с тегло 2400,ръст 47,обиколка на главата 32 и на гърди 29.Родено е недоносено 22дни преди термина и е била на кислород почти 3дни.Утре са на преглед за евентуален шум на сърцето-това е Бургас и всички са големи специалисти и поставят диагнози всякакви.Ще проверят теглото и мерките й.