0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
а сега накъде
« -: Февруари 27, 2008, 11:41:24 am »
Ще пусна темата тук,но ако модераторите решат,че е за друго място,нека я преместят.
И така,съвсем накратко за мен.Разбрахте вече ,яе и втория ми опит е неуспешен.Малко предисловие ,зада стане по-ясно:
           след операция на киста ме изписаха с диагноза карцином.Ходене по светила и накрая извода беше не съвсем точна диагноза.Естествено обаче ,въпреки че диагнозата е недоказана,ме предупредиха - никакви хормони...Опити за бебе по естествен начин неуспешни и ето стига се до АРТ.И двата опита са със съвсем малка стимулация,те даже го водиха на естествен сикъл.Образувам по няколко фоликула,но се стига само до едно ембрионче.И двата опита ,както казах са неуспешни.
          И двата пъти казвам питам доктора, дали не трябва да се направят някакви изследвания,а той мисли ,че неуспеха е от малкия брой ембриони.Сега мисли да пробваме със същинска стимулация.Смята че това е проблема,че нямат възможност да изберат най-добрите ембриони.
          ОК ето мислите,които ми се въртят в главата.Добре де ,бебето е така желано,но пък ето го и старото заболяване...не трябва ли да се отхвърлят всички други причини за неуспеха и чак тогава да ме стимулират....ииии дали пък не за мен не е най-подходяща матурацията,там няма стимулация...
          Момичета,споделете моля ви какво мислите по въпроса.Много ще ми помогнете...дали да не поискам мнение и на друг доктор...
          Моля,нека ,ако има момичета от клиниката на Щерев,да кажат дали им е предлагано след неуспех да направят имунологични,генетични и ли каквито и да е други изследвания.Изобщо при тях търсена ли е причината за неуспеха или просто опитват отноео и отново

          Благодаря на всички,които споделят и още веднъж ,ако темата не е за тук,нека я преместят модераторите
*

    elma

  • *****
  • 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
Re: а сега накъде
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2008, 11:57:45 am »
didon, съжалявам за неуспеха. Трябва да бъдеш силна и да продължиш!
Според мен матурацията би била добър избор, имайки предвид леката стимулация или даже липсата й. Най-малко ще бъде по-безопасно за теб. Моят личен съвет е да се консултираш с друг лекар, а именно лекарят, който познава метода и го прилага (аз също съм заинтересувана от метода и даже вече съм говорила с Док, така че, ако искаш мога да ти дам повече информация).
Успех ти желая и стискам палци да намерите най-доброто решение!
Re: а сега накъде
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2008, 12:02:02 pm »
И аз мисля, че трябва да се консултираш с д-р Владимиров. Ще има решение, само повярвай!
*
Re: а сега накъде
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2008, 12:12:45 pm »
Дидон и аз мисля, че трябва непременно да се консултираш с Владимиров! Недей да рискуваш със сериозни стимулации!
Re: а сега накъде
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2008, 12:34:53 pm »
didon,съжалявам за това което ти се налага да преживяваш.Аз не съм правила ин витро в клиниката на Щерев,при мен и 3те опита са при док Стаменов .След 1ви неуспешен правих лапароскопия за отстраняване на тръбата  и сраствания,след 2ри опит неуспешен док. каза че докато не намерим причината няма да правим 3 ти опит.Пуснах имунологични имах леко завишени NK клетки,направих вливания придружени с няколко боопсии на матката и резултата беше близнаци за съжаление не можах да стигна до край ,но причините са др.Според мен може би трябва да се потърси причината и другаде ,не виждам проблем да си пуснеш имунологични изследвания било то и за собствено успокоение и да пробваш матурация доколкото разбирам тя е подходяща за твоето положение.Не знам дали съм ти била полезна,но искренно ти желая успех да намериш най доброто решение за теб,а него винаги го има!
*
Re: а сега накъде
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2008, 13:05:35 pm »
Дидончо, зад гърба си имам две иксита в МЦРЗ. Правила съм каквото можеш да се сетиш, то имунологични ли не бяха, генетични ли, какво ли не. Повечето бяха по моя собствена инициатива, въпреки че след първото икси лекуващата лекарка сама ми назначи някои от нещата. В моя случай прецениха, че причината за неуспеха се крие в ембрионите и втория път опитахме трансфер на 5-ти ден. Опитът пак беше неуспешен, за съжаление. Най-общо, мога да кажа, че причина уж се търси, но не много настоятелно, поне в моя случай.
Съветът ми е да си направиш изследванията за твое собствено успокоение, да пътърсиш консултация и с друг специалист и накрая да решиш какво да предприемеш нататък. Има вариант матурация /ако си подходяща за нея/, има вариант да си продължиш с естествените цикли.
Аз лично не съм привърженик на стимулациите, дори съжалявам до известна степен, че се подложих два пъти на класическа стимулация.
Поздрави и не се отчайвай, ще изгрее слънце и на нашата улица  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*
Re: а сега накъде
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2008, 13:12:33 pm »
Дидон,прегръщам те силно-ти си смело момиче и ще намериш верния път към твоето щастие.Имунологичните проблеми не са толкова рядко срещани за колкото ги мислят.Аз съм за изключването на всички възможни причини за неуспех,доколкото е възможно,разбира се ,преди нов опит.
*
Re: а сега накъде
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2008, 13:49:57 pm »
Didon, мисля че момичетата по-горе са ти дали решението - матурация - там доколкото съм чела, наистина няма стимулация. Моля всичко се нареди така, както го искате. Късмет и знай, че каквото и решение да вземеш, за теб ще е правилно. :bighug:
Прегръщам те и ти пожелавам да си силна.
Благодарим Ви Д-р Александров!
Re: а сега накъде
« Отговор #8 -: Февруари 27, 2008, 14:22:03 pm »
Дидон, да разбирам ли, че при вас няма констатирана причина за стерилитет? Ако е така, пробвали сте известно време, ако не става, то значи трябва да се търси причина (за съжаление и аз като Грейс ще кажа, че не винаги се намира, но това е рядко).
Аз не бих се подложила на стимулация - при двойките без проблеми броят на ембрионите очевидно не е проблем, щом забременяват, и често не виждам с какво толкова ще спомогне стимулацията, особено претеглено към риска за здравето.
(аз съм си по принцип малко против стимулаците).

Опитите на естествен цикъл, на които съм фен, имат своите предимства - например могат теоритично да се правят всеки месец. Успеваемостта при трансфериран хубав ембрион (а на естествен стават хубави ембриони обикновено) е горе-долу сравнима с класическото ин-витро, пък и се избягва рискът от многоплодна бременност.
Така че, аз бих казала, или продължи на естествен, или наистина проучи възможността за ин-витро матурация. И ако не са правени изследвания (предполагам, все някакви са правени?) - търсете причини.

Успех! :D
Благодаря ти, Бени!







Re: а сега накъде
« Отговор #9 -: Февруари 27, 2008, 14:33:15 pm »
Здравей, Дидон!
Като пациент на същата клиника мога да кажа, че аз съм срещнала малко по-различен подход, отколкото Грейс, може би, защото съм при друг лекар.

Както и да е - при мен след всеки неуспех (включвам не само цикъл завършен с трансфер, но и незавършен по някаква причина естествен цикъл например) - се назначаваше ново изследване. Почти нищо не съм си "самоназначила". За съжаление до момента и при мен няма успех. Но със сигурност мога да кажа, че подходът не е в посока "количествените натрупвания водят до качествени изменения".

По отношение на по-леките стимулации, лекарката ми е категорична, че те са за предпочитане, защото макар че при класическата стимулация се получават повече на брой ембриони, с предимплантационна диагностика е доказано, че броят на качествените е еднакъв при двата вида (т.е. няма смисъл да те блъскат с хормони).

Не знам кой е лекуващият ти лекар, но въпреки гореказаното, аз също съм на мнение, че е добре да се консултираш и с друг специалист, ако се чувстваш несигурна и губиш доверие в този, който те лекува.

Поздрави!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: а сега накъде
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2008, 14:40:39 pm »
Didon, имам 2 процедури инвитро в МЦРЗ - една на естествен и една на стимулиран цикъл. Питах за имунологични и генетични изследвания, но ми казаха, че нямам индикации за такива проблеми, каквото и да значи това. На своя глава обаче се изследвах - и нищо особено, това само потвърди тяхното мнение. Предложиха ми кокултивиране на ембрионите с клетки от маточната лигавица при следващия опит /има статия по въпроса тук в сайта/. Смених клиниката и направих лапаро заради хидросалпингс. Последва нов опит, трансфер на 5 качествени ембриона, но неуспешен, явно пак съм попаднала в онези проценти с отрицателните резултати. И аз не знам накъде да хващам...но ще се явявам на поправителен. Сега само се моля да се възстановя от сериозната стимулация, която имах и тук твърдо подкрепям Фреши - стимулациите не са полезни нито за нас, нито за ембрионите. 
По твоя случай, момичетата са ти дали ценен съвет - пробвай с матурация или на естествен цикъл, не си рискувай здравето, дано все пак и тази диагноза не е вярна. И колкото и да ти е трудно - бъди силна и не спирай да се бориш.
*
Re: а сега накъде
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2008, 14:42:57 pm »
Дидонче,аз вече ти писах ЛС че си самоназначих имунологичните изследвания преди първи опит дори,откри се проблем и лекарите ми тука взеха мерки.Трябваше ли да чакам до 3ти опит? Когато видяха че имам проблем,никой не ми се скара че съм си ги самоназначила.
*
Re: а сега накъде
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2008, 19:48:14 pm »
Фреши,при нас след основния пакет,ако мога така да кажа, изследвания ,открихме мъжки фактор, под 50% подвижни, но пък с добро количество.При мен ,както д-р Тимева го нарича склонност към ЛУФ.Казва го така,защото колкото пъти ходя на профилактики и проследяване на цикъла - всичко е ОК.Решим ли да правим инсе - фоликула не се пука...Та така...При първия опит, ембриолога беше очарован от самото ембрионче.Каза ,че рядко има с толкова добро качество, отговаряше на 90% от критериите за оценка,но опита беше неуспешен.Втория път ми казаха ,че е добро...

Камбозолка,на мен след първия опит ми казаха ,че страшно съжаляват за резултата.Предложиха ми да опитаме още на др месец,обаче не се получи по финансови причини.Този път обяснението на док, написала съм го в първия пост...та така

Това,за което се сещам за дните след трансферае ,че на 10тия ден имах много силна режеща болка ниско долу.Не знам на какво се дължеше,но в този момент вярата и увереността ми изчезнаха...
Re: а сега накъде
« Отговор #13 -: Февруари 27, 2008, 23:43:51 pm »
И аз съм ЗА да се потърсят причини. При мен още след първия опит-мисед в 10седмица ми назначиха имунологични и ми препоръчаха генетични - поне за тромбофилия. Това е при д-р Стаменов. Почти всичко друго от стандартните съм изследвала + имунологичните и причина за миседа за сега няма открита. Така че поне имунологични направи, хламидии и потърси второ мнение. Препоръчвам ти Д-р Стаменов. Успех и не се отчайвай
Re: а сега накъде
« Отговор #14 -: Февруари 28, 2008, 00:58:50 am »
Здравей Didon! :bighug:

Преди близо 1 година си задавах същите въпроси като теб!
Имам 3 неуспешни опита в тази клиника! Първия опит започнах без да правя никакви изследвания - нямаше оплождане!
Оплодиха яйцеклетките втория ден Реикси(незнам дали се пише така)и ми върнаха 2 ембриона, въпреки, че нямаше никакъв шанс(след време осъзнах и разбрах това).
Втория опит също не ми назначиха изследвания, само лапароскопия за клампиране на тръбата. ИКСИ-оплодиха се повече яйцеклетки - върнаха ми три, но.....опитът беше неуспешен!
За третия опит аз поисках да се направят необходимите изследвания! ИКСИ - от 16 само една оплодена яйцеклетка.
Всичките ми опити бяха с дълъг протокол. Яйчниците ми реагираха добре - около 16 фоликула! За двата опита имах по 18 ампули ГОНАЛ. Третия опит - 32 ампули ГОНАЛ - резултатът беше очайващ!  :(

Не обвинявам никого, просто реших, че след три неуспешни опита трябва да сменя клиниката! Давам си сметка, че въпреки това, че яйцеклетките ми не се оплождаха дори с ИКСИ, не се търсеше проблема, не се смени схемата за стимулация, не се назначиха допълнителни изследвания, нямаше градация в опитите!!!! Направиха само разширена спермограма на съпруга ми, която беше перфектна!!!!

Сега пробвам в друга клиника! Още не съм имала стимулация и не знам как ще се развият нещата, но.....съм длъжна да пробвам, да търся и експериментирам.................докато не се получи!!!!

Дидон каквото и решение да вземеш ти пожелавам от цялото си сърце УСПЕХ!!! :)



Re: а сега накъде
« Отговор #15 -: Февруари 28, 2008, 07:52:44 am »
не мисля, че броя на яйцеклетките е от основно значение. По-скоро качеството. При мен на дълъг протокол, с доста ссмяна на лекарствата се получиха 2 зрели яйцеклетки. И двете се оплодиха и започнаха да се делят правилно. Имплантираха се и до 10 седмица всичко беше наред. За това д-р смята, че проблема е в храненето на ембриона, в кръвоснабдяването на плацентата и от там в износването. Да подчертая това ми беше първи опит. Преди това не съм правила инсеминации. Сега ми предстои втори - в началото на април предполагам и се надявам...на по-голям успех.
*
Re: а сега накъде
« Отговор #16 -: Февруари 28, 2008, 08:51:05 am »
Didon,
според мен трябва да си направиш имунологични и генетични изследвания. На мен док ми ги назначи след 1 неуспешно ИКСИ и каза, че след неуспех са задължителни. От там изскочи и евентуален проблем, но това е друга тема. Може би ще е добре да се консултираш и с друг лекар, защото след като вече не се доверяваш на твоя, няма смисъл да продължаваш просто за да правиш нещо. От цялото си сърце ти желая успех, каквото и да решиш!  :bighug:
*
Re: а сега накъде
« Отговор #17 -: Февруари 28, 2008, 09:01:19 am »
Didon,
Аз мисля, че трябва да направиш имунологични и генетични изследвания. На мен док ми ги назначи след 1 неуспешен опит. От там изскочи проблем, койот надявам се ще отстраним при 2 опит. Така, че са важни. Освен това е добре да поискаш и второ мнение, още повече, че май си изгубила вяра в своя лекар. Няма смисъл да продължаваш само, за да кажеш, че правиш нещо. А и все пак си пази здравето!
Каквото и да решиш, желая ти от цялото си сърце успех!!!
 :bighug:
*
Re: а сега накъде
« Отговор #18 -: Февруари 28, 2008, 10:52:29 am »
Момичета,много ми помагате с мненията си.
Писах до трима доктори,да видим какъв съвет ще ми дадат.Отивам да си пусна имунологични.Генетични в клиника по стерилител ли се правят.Колко горе-долу струват.
Записах час за 15ти май при д-р Владимиров.
И без това имам поне месец да чака и резултатите от касата ,пък и да събирам парички...така че ще го дочакам този месец май.
Прегръщам ви всички и от сърце ви желая всичко най-най-най
*
Re: а сега накъде
« Отговор #19 -: Февруари 28, 2008, 12:06:55 pm »
Didon,
Генетични можеш да пуснеш в СБАЛАГ "Майчин дом", 14 етаж, Нац. генетична лаборатория, тел. 9172-268 или да се свържеш с Плевенската клиника и да се уговориш с тях да ти изпратят документи за изпращане на кръв. Ние пускахме цитогенетични и при двамата, при мен изследване за тромбофилия и при мъжа ми изследване за микроделеции на Y -хромозомата. Надявам се това да е наборът от генетични изследвания. На съпруга ми препоръчаха да направи SDI тест, но ние сме с мъжки фактор и това е причината.