0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #460 -: Март 29, 2008, 09:29:26 am »
Оси, да мисля, че това е името на цветето!Ето и малко инфо, за тези, на които им е харесало:
Описание: Родината на есхинантуса е Югоизточна тропическа Азия. То е вечнозелено цъфтящо в красиви ярко червени, или жълто-оранжеви цветове, които са в приятен контраст с тъмнозелените, с правилна форма гладки и месести листа. През пролетта и лятото в краищата на клонките израстват гроздчета от цветни тръбички с наситеночервени чашелистчета.

Известни са стотина негови разновидности. Най-известните сортове на пазара са Mona Lisa, Purple Star и Topaz.
Грижи: За съжаление и тук важи правилото, колкото по-красиво, толкова по-трудно за отглеждане. За да цъфне (обикновено лятото) вашия есхинантус, трябва да му осигурите тропически климат – много топлина и влага. При температурни колебания цветовете падат. Поддържайте температура от 18-20 С.

През лятото може да се изнесе на слънчеви балкони и тераси, където закачените саксии са много красиви с висящите и отрупани с цветове стъбла.

Дръжте централната "ваза" на цветето пълна с вода, използвайте дъждовна вода. Поливайте редовно с филтрирана вода. Редовно оросявайте листата му, също е с мека вода, защото в противен случай ще се появят петна по листата му. Не преполивайте!

Наторявайте два пъти месечно с течни торове през листата.

Пресажда се пролетта. Почвата му трябва да е богата на хумус и с добри дренажни свойства.

Есхинантусът често се напада от пухеста въшка и миниращи молци.
Място: Растението е подходящо за отглеждане във висящи саксии, тъй като клонките му са дълги, увивни с восъчни островърхи листа. 
Размножаване: Размножава се с петсантиметрови резници, през май или юни, които се вкореняват за 3 седмици в смес от торф и пясък или субстрат за азалии без варовик. Добре е в една саксия да се засадят от 3 до 5 резника.
Орязването на връхчетата стимулира израстването на странични клонки.
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #461 -: Март 29, 2008, 16:24:14 pm »
Забравих нещо да добавя. Пръскаш всички цветя, не само тези кото имат паразити, защото в много случай те нападат веднага и другите и в началото почти не се забелязват, но по-късно, само една да е останала и почва цялата комедия на ново.
Оси Благодаря ти за съвета!То без пръскане няма да стане.Ама сега като гледам дръвцето което ми ги донесе тия гадинки май му е малка саксията и корените взели да се подават.Може ли това да е причина.Ще трябва да го местя.Как само ми се иска да видите и моите цветя но камерата нещо се прецака.До няколко дни ще ви ги покажа.
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #462 -: Март 29, 2008, 17:37:21 pm »
   Осинко,ох колко са ти сладки мини лаленцата!Обожавам минитата!Ето още от обикновените ми, че "по-модерните" ги чакам всеки момент да цъфнат...нещо изостават. :wink:


...Аз например мисля да пусна снимки на градинката, която все още се оформя, ма нали така после ще се види от къде съм тръгнала и къде съм стигнала.
:lol: :lol:

  Mary, това е "заготовка" на една от градинките ми.Както вече забелязвате,доста се е раззеленила. :D Айде сега чакаме да видим,ти докъде я докара! :D
                       

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=232001 ми то трудна работа я.......даже и за брюнетки

Браво Рита, добре дошла в отбора!!! :lol:

  Прекрасен цветен албум имаш,Рита!Браво!Много се радвам,че го сподели със нас!Майсторка си!
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #463 -: Март 29, 2008, 18:15:52 pm »
Завиждам ти аз, Бари.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #464 -: Март 29, 2008, 19:37:59 pm »
Фани градината ти е чудна! И аз завиждам, признавам си без бой  :oops:
Оси и твоите лаленца са много красиви!
Страхотни сте момичета, ще чакам още снимки като цъфнат и другите цветенца!  :bighug: :grouphug2:

Re: Моята Градинка 3
« Отговор #465 -: Март 29, 2008, 20:50:10 pm »
Завиждам ви какви хубави градинки имате,аз немам такова място за много цветя пък много искам,голяма градина. :wink:

за основаване на фонд за ин-витро - подпиши се и ти  http://www.bgpetition.com/asistirana-reproduktsia/index.html
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #466 -: Март 29, 2008, 21:24:52 pm »
Баракуда, благодаря ти!
Майсторки сте ти и Оси - признавам!Градините ви са прекрасни!
Аз имам още бая хляб да ям, та да ви стигна!
Страхотни сте!Ще чакам с нетърпение да видя още снимки от градините ви!
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #467 -: Март 30, 2008, 14:36:49 pm »
Момичета,тук ще пусна снимка на Калите си  :?
От 3 години не са цъвтяли, уж не са много на топло макар че съвсем на близо имат печка , и другото което е че им се чупят листата , а аз съм виждала страхотни кали с дебели листа ,който изобщо не се чупят ,но ще ми е интересно да научи повече за това как да ги отглеждам.


*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #468 -: Март 30, 2008, 15:52:55 pm »
Фанта виж тук


http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12804.msg276513#msg276513


Кала

Калата се отглежда с интерес по целия свят, затова е известна с много имена. Ще я срещнете още като “рикардия” или както у нас я наричат, “булчин букет”. Масовият цъфтеж е през зимата и пролетта, но със специални технологии продукция може да се получава по всяко време на годината. Интересно е да знаете, че истинските цветчета са много дребни, жълти, събрани в сбито, подобно на свещ съцветие, обвито в едра бяла спата (прицветник), която придава декоративния ефект. Доскоро се отглеждаха само такива сортове. Сред новосъздадените високо се ценят тези с яркооцветени спати, като жълти, розови, сини и др.

Почвата трябва да позеленее от влага
За жалост любителите се оплакват, че според тях добре гледаните им растения не цъфтят. Какво трябва да знаете за този толкова красив и търсен вид? В своята родина - Южна Африка, цантадешията расте на открито по блатисти места. Нейното основно биологично изискване е почвата да бъде тежка, богата с хранителни вещества. Затова най-подходящи са почвените смески, съставени от равни части речен талог и добре разложен оборски тор или черноземна почва и торф. Запомнете - в смеската не се включва пясък, защото водата бързо се отцежда. Калата е блатно растение, затова, за да се развива успешно и да цъфти, тя трябва да получава много вода. Поливайте я редовно и подложката на саксията винаги да е мокра. Нещо повече, когато повърхността на почвата в саксията позеленее, тогава растенията имат това, от което се нуждаят.

През лятото цветето има нужда от покой
След прецъфтяването поливките постепенно трябва да се намалят. Това се налага, за да могат растенията да встъпят в покой. Не е желателно обаче да изсъхнат всички листа. През лятото помещенията трябва да са прохладни и светли или саксиите да се изнесат на тераса или балкон. Още по-добре е те да отидат в градината. Само така ще осигурите условията растенията  да преминат период на почивка. Тя е задължителна, защото само тогава растенията оформят бъдещите си цветове.
Най-подходящият срок за размножаване на калата е в края на август-началото на септември. Туфите се разделят внимателно. По-дребните растения се засаждат в саксии номер 15-19, а по-едрите - в номер 30. Важно е коренищата да се покрият с 5-7 см от почвената смес, но връхните пъпки да останат напълно открити. Докато растенията се прихванат, се полива внимателно.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #469 -: Март 30, 2008, 16:19:58 pm »
Цветята на Еквадор




Какво да правим със стайните растения, ако:



Крайчетата на листата и перифериите им покафевеят
Причината може да е в преполиването или недостатъчното подаване на вода, прекалено излагане на слънце или топлина, прекаляване с минералните торове, недостатъчна въздушна влажност или излагане на въздушни течения, а може би комбинация от няколко такива фактора. Добре ще е да проумеете коя именно е причината, а ако това не е лесно, опитайте по пътя на елименирането на различните причини една по една.


Листата пожълтяват
Най-често това се дължи на прекалена светлина, твърде много или твърде малко торене. Листата може да пожълтеят и от прекомерно висока нощна температура или преполиване. Проверете също така за неприятели (по всяка вероятност въшки или памуклийки).




Листата окапват
Причината отново може да е в преполиването или недостатъчното поливане, прекаляване с излагането на слънце, с торенето, недостатъчната влага в атмосферата. Ако са опадали само най-долните листа, растението може просто да се нуждае от повече светлина. Имайте предвид, че дори да разберете каква е причината и да я коригирате, нови листа на мястото на окапалите едва ли ще поникнат, но поне ще спасите растението като цяло.



Вялост и отпуснатост
По този начин растенията най-често реагират на прекомерната светлина и топлина, преполиване и недостатъчно поливане, а понякога и на неподходящо разположение. Преместете растението и проверете какво е положението с влажността на почвата. Растенията, които са били оставени на сухо, веднага ще живнат, щом ги полеете.


Сухи и чупливи листа
Сухите чупливи листа най-често са индикатори за недостатъчно поливане и сух въздух. Повишете влажността на атмосферата чрез редовно пръскане  или друг метод и проверете дали правилно поливате растението.




Рстението е  издължено, с дребни и редки листа
На хилавите растения най-често не им достига светлина. Отщипете връхчетата на стъблата и разположете саксията на по-светло място.


Кафяви и жълти петна по листата и перифериите им
Това е сигнал за преполиване, прекалено много директно слънце или въздушно течение.


Растението не цъфти
Причините може да са високи нощни температури в периода на почивка на растението или недостатъчна светлина, особено в периода на активен растеж.


Пъпките окапват
Ако цветните пъпки окапват, преди да са се разтворили, може светлината да не е достатъчна или слънцето да е прекалено силно, да не се полива правилно, да не се тори както трябва, ниски стайни температури (след появата на пъпките на растението трябва да се предоставят няколко дни по-топла температура).


Омекване на стъблата в основата
Това обикновено е признак на загниване, причинен от недобър дренаж, преполиване или и двете. При това положение стъблото става меко и се обезцветява около основата. За съжаление, ако положението е изтървано, ще се наложи да унищожите растението заедно с пръста и да започнете всичко отначало. Ако много искате  да опазите ценния екземпляр, отрежете внимателно с остър нож повредената част от стъблото, напудрете я с дезинфекционен прах (или с активен въглен) и се опитайте с много грижи да спасите растението. Пресадете го в саксия с добър дренаж, като на всяка цена промиете добре старата  пръст, а още по-препоръчително е да я обеззаразите чрез изпичане във фурна.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #470 -: Март 30, 2008, 18:58:54 pm »
http://pictures.nicolas.delerue.org/japan/20040911_Ikebana/  Икебана - снимки







Какви саксии и съдове да използваме


Такива, каквито ви харесват и кавито можете да си позволите. Класическите глинени саксии си остават най-популярни и достъпни. Техният земен цвят е подходящ за всякакъв интериор и не засенчва красотата на самото растение. Битува разбирането, че за картини рамката и съответно саксията имат естетическо въздействие равно, ако не и по-голямо, от това на самата картина или растение. Глинените саксии са порести, попиват влагата и правят възможна здравословната циркулация на въздуха. Те са много подходящи за начинаещи градинари, тъй като е по-трудно да се преполее растение, засадено в глинена саксия. Освен това при предозиране на изкуствените торове, те избиват на повърхността на саксията и образуват там коричка, като по този начин предпазват растението. По същия начин ако водата, с която поливате, съдържа голяма концентрация на минерали (твърда вода), излишъкът им се просмуква навън и образува подобна бяла коричка. Само порестите глинени саксии могат да предупреждават по този начин градинаря, че нещо в грижите му към растението куца.
Напоследък масово се наложиха пластмасовите саксии, тъй като са относително евтини и леки, а освен това  се предлагат в голямо разнообразие от форми и цветове. При тях има един проблем – трябва да се внимава с поливането, тъй като нито попиват водата, нито пропускат въздуха , за това по парвило растенията , засадени в такива саксии, трябва да се поливат по-предпазливо.
Гледжосаните керамични саксии са много красиви и желани, но за тях важи всичко, казано за пластмасовите. Много са естетични и металните контейнери от мед, месинг, сребро, полирана стомана  или алуминий. По редица причини обаче най-добре е те да бъдат използвани като кашпи. Много популярни сред градинарите са и плетените кошници, тъй като тяхната текстура добре си пасва с растенията. Те също се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери и изработки, някои в естествени цветове, други лакирани или боядисани за по-голяма живописност. Тъй като кошниците не са водонепроницаеми, използвайте ги само като декоративни външни контейнери. Някои се продават с подвижни метални „хастари”, но те са без дренажни дипки и трябва да се внимава дали ще се използват като кашпи или за директно засаждане с произтичащите от това последствия.
Тъй като вече стана душа за кашпите, нека перво поясним, че по-правилно би било да казваме кашпо, понеже думата произлиза от френския глагол каше (cacher), означаващ „крия”, и по (pot) „саксия”, или иначе казано кашпо ще рече съд, в който крие саксията. Кашпите нямат дренажни отвори и в тях не е препоръчително  директно да се засаждат растения, макар че понякога това се практикува. Кашпото трябва да е поне два-три сантиметра по-голямо от саксията , за да се позволи добра циркулация на въздуха. Ако кашпото е прекалено дълбоко, запълнете дъното с керамични топчета, парчета от натрошена тухла, камъчета или дори друга саксия, обърната с дъното нагоре, и поставете върху тази „подплънка” засаденото растение. Тази повдигната повърхност освен това не позволява на дъната на саксиите да киснат в отцедената на дъното вода. Ако кашпото ви е прекалено ценно и не искате да го повредите при поливане, отнасяйте растението до мивката за всяко подаване на вода и го връщайте в кашпото след отцеждането. Другият начин е като подплатите кашпото с плътен найлон или поставите на дъното подложка за отцеждане.
Някои градинари използват мъх, камъчета, керамични топчета или торф за запълване на пространството между саксията  и кашпото, като по този начин се създава  ефектната илюзия за директно засаждане. При това положение особено трябва  да се внимава да не се преполее растението.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #471 -: Март 30, 2008, 20:16:25 pm »
За какво говорят листата





• Здрав лист
Здравият лист има твърда структура, безупречни ръбове и върхове, както и характерен за вида цвят.

Грешки в отглеждането:

• Жълти листа
Причини: прекалено поливане, недостиг на азот, недостиг на светлина, остаряване.
Премахване на дефекта: по-малко поливане, наторяване, преместване.


• Накъдрени листа
Причини: суха туфа, твърде горещо място, увреждане на корените.
Премахване: отстраняване на грешките в отглеждането, смяна на мястото, при нужда пресаждане в друга саксия.


• Бледи листа (хлороза)Жилките на листата са все още зелени.
Причини: недостиг на желязо и магнезий.
Премахване: омекотяване на водата за поливане, добавяне на железен хелат към водата за поливане.


• Слънчево изгаряне
Симптоми: червено, кафяво или сивосребристо оцветяване на листата.
Причини: занемарено аклиматизиране, твърде слънчево място.
Премахване: смяна на мястото.

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #472 -: Март 30, 2008, 20:32:53 pm »
Вредители  



• Акари
Симптоми: паяжини в основата на листата и по върховете на издънките, бяложълтеникави, точковидни светли петна по горната страна на листата. Причина: сух, топъл и застоял въздух.
Премахване: Поставете растенията на прохладно, сенчесто и влажно място. През горештите дни поливайте обилно. Поставете ги под душ с хладка вода или многократно ги пръскайте със средство срещу акари. Ако се налага, можете да смените препарата, тъй като акарите бързо стават резистентни. Или напръскайте основно растенията с меки листа със сапуноподобен препарат, а растенията с твърди листа с препарат,  приготвен от парафиново масло (и двата препарата се продават в магазините). Евентуално повторете процедурите.

• Щитоносни въшки
Симптоми: лепкави листа, кафяви, восъчноподобни щитчета, под които се крият въшките, опадане на листата.
Причина: зимуване на много топло място.
Премахване: Щитчетата се остъргват, отстраняват се нишките от пашкула, листата се измиват от блестящата лепкава медна мана и мръсно-черната саждива мана. Парафиново масло или инсектициди.


• Листни въшки
Повсеместни вредители на открито.
Симптоми: лепкави листа, деформации на листата. Най-напред засягат пъпките и върховете на издънките.
Премахване: Извлек от коприва, чай от пелин, сапуноподобен готов препарат, пиретрум-спрей и други инсектициди. Внимавайте за мравките, които си отглеждат листните въшки като „млечни крави” и ги бранят от естествените им врагове.


• Бели мухи
Симптоми: по долната страна на листата бели насекоми, които излитат при допир.
Причина: заразяване от други  засегнати растения (среща се при фуксията и доматите).
Премахване:  инсектицид.


• Нематоди
Симптоми: тъмни петна, ограничени от жилките на листата.
Причина: намокряне на листата, което благоприятствува заразата. Премахване: листата да се пазят сухи.


• Щитоносни въшки псевдококциди
Симптоми: образувания подобни на памук, грозен растеж, лепкави отлагания, саждива мана.
Причина: зимуване на сухо и топло място.
Премахване: Щитчетата се остъргват, отстраняват се нишките от пашкула, листата се измиват от блестящата лепкава медна мана и мръсно-черната саждива мана. Парафиново масло или инсектициди.


• Трипси
Симптоми: сребристи листа на фини точици. По долната страна на листата кафеникави засмуквания.
Причина: зимуване на много топло и сухо място.
Премахване: растенията да се поставят на прохладно и влажно място. Сапуноподобен готов препарат, пиретрум-спрей и други инсектициди.


• Цикади по розите
Симптоми: Листата на розите са напръскани с белезникавожълто. По долната страна на листата има зеленикаво жълти безкрили ларви.
Причина: сухо и топло място.
Премахване: преди да покарат, розите се напръскват с парафиново масло. Ако бъдат нападнати, да се прилага сапуненоподобен готов препарат или пиретрум-спрей.


• Миниращи мухи
Симптоми: нередовно тъмно, или светло, проядени от ларвите ивици по горната страна на листата. Преждевременно опадане на листата. Премахване: отстраняват се  нападнатите листа, в които са заседнали ларвите. В случай на силно засягане се прилага инсектицид многократно на периоди от 10 до 14 дни.


• Дебеломуцунест хоботник
Симптоми: кръгообразни прояждания по ръбовете на листата, внезапно увяхване, предизвикано от бръмбарите (по листата) и ларвите (по корените). Премахване: бръмбарите се събират през май/юни и през август/септември. Ларвите се събират от областта около корените. Или се полива с паразитни нематоди (във воден разтвор) при гарантирана температура на почвата на 13оС.


• Листни дървеници
Симптоми: ветрилообразно разгърнати и надупчени листа, деформации на листата и цветовете.
Премахване: вредителите излизат върху листата (Datura/Brugmansia) по обед, за да се греят на слънце. Тогава се прилага инсектицид.


• Хризомелиди
Симптоми: нащърбени, ивичести проядени листа на лилията.
Причина: неизвестна.
Премахване: редовно да се събират бръмбарите и ларвите. При силно натрупване да се използва пиретрум-спрей или друг инсектицид.


• Малка гъсеница-педомерка
Симптоми: наядени листа до пълното им  загубване.
Причина: зелени гъсеници, придвижващи се с „котешко изгърбване”. Премахване: животните и засегнатите листа се отстраняват. Биологични средства за пръскане срещу гъсеници (Bacillus thuringiensis).


• Охлюви
Симптоми: раздърпани или простъргани листа и цветове, слузести следи. Премахване: събиране на животните сутрин и вечер. Сега има и ефикасни отрови срещу тях.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #473 -: Март 30, 2008, 20:35:20 pm »
Гъбични заболявания




• Същинска брашнеста мана
Симптоми: бял до мръснокафяв праховиден налеп по горната и долната страна на листата.
Причина: гъбични спори, донесени от вятъра.
Премахване:болните листа се отстраняват и унищожават. Отвара от хвощ. Фунгицид, съдържащ лецитин или друг специфичен фунгицид.


• Фалшива брашнеста мана
Симптоми: бял до мръснокафеникав, праховиден налеп по долната страна на листата.
Причини: гъбични спори, донесени от вятъра.
Премахване: болните листа се отстраняват и унищожават. Отвара от хвощ. Фунгицид, съдържащ лецитин или друг специфичен фунгицид.


• Сиво гниене
Симптоми: кафявосин налеп върху листата, стъблата или цветовете.
Причина: прекалено наторяване с азотен тор, зимуване на хладно и влажно място, разположени на гъсто растения.
Прeмахване: отстраняват се болните части на растенията. Растенията се поставят на по-сухо и проветриво място. Не ги претоварвайте чрез едностранно торене с азот. При силно нападане – специален фунгицид.


• Гъбички
Симптоми: ръждиви натурпвания на прах по долната страна на листата, светли петна отгоре, опадане на листата.
Причина: гъбични спори, донесени от вятъра, продължително зимуване на влажно и топло място.
Премахване:отстраняват се засегнатите листа. Специален фунгицид.


• Саждива мана
Симптоми: черен налеп по листата.
Причина: гъбички, които се отлагат върху медната роса от листни въшки.
Премахване: отстраняват се силно замърсените листа, слабо зацапаните се измиват с хладка вода. Отстраняват се причинителите (листни или щитоносни въшки, както и белите мухи).


• Аскохитоза
Симптоми: повехнали листа, прекършени издънки, червенокафяви петна в оста на листата.
Причина: инфекция, чието развитие се благоприятствува от продължителни валежи.
Премахване: растението веднага се прибира под покрив защитено от дъжд. Засегнатите части се изрязват. Напръсква се основно с фунгицид и малко препарат за измиване.


• Петна по листата
Симптоми: разпръснати жълти до кафяви петна, частияно оградени със спори.
Причина: инфекция Phyllosticta.
Премахване: растението се поставя на по-сухо и проветриво място. Фунгицид.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #474 -: Март 30, 2008, 20:36:49 pm »
Бактерии


• Олеандров рак
Симптоми: кръгли, обиколени с жълто петна по листата, избуяване и пропукване на кората, осакатени цветове.
Причина: инфекция от Pseudomonas.
Премахване: засегнатите издънки веднага се отстраняват и унищожават. Причинителят остава латентен, поради което не е възможно ефективно лечение.



• Повяхване на мушкатото
Симптоми: увяхване и изсъхване на по-старите листа, загниване на основата на стъблото, петна по листата.
Причина: бактерии Xanthomonas. Няма възможност за премахване.

 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #475 -: Март 30, 2008, 21:24:13 pm »
Фонтан от подправки


Разнообразни ароматни подправки можете да отгледате освен в градината или в малки саксийки на перваза, и в гърне или делва. Най - подходящи са тези с няколко отвора отстрани, които често се използват за засаждане на ягоди.

Повечето подправки могат да бъдат отглеждани в такъв съд, но все пак трябва да прецените, колко големи стават те и колко пространство им е нужно. Например ментата не е много подходяща в случая, защото става твърде голяма, докато розмаринът, въпреки че на практика е храст, ако бъде грижливо и редовно подрязван, няма да създаде проблеми.

Изберете делва, с големина по избор. Напълнете я с почвена смес, до първата дупка. Сложете първия корен и допълнете с пръст отгоре.

Във всяка дупка сложете различна подправка.

Запълнете делвата догоре, заравнете и леко притеснете горния слой почва.

Полейте обилно, но бавно, за да проникне водата до соновата, без да се отмие през дупките на гърнето.

Ако с времето почвата се слегне, добавете още малко, така че да стига почти до ръба.

Подходящи за този проект подправки са:

мащерка, розмарин, босилек, салвия, къдрав магданоз, чийвс и др.

Най - важното при поддържането на ароматния фонтан е, редовно да късате от подправките за вашите зеленчукови и месни рецепти.
 
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #476 -: Март 30, 2008, 21:48:37 pm »
Градински дизайнер - Редуване на цъфтежа  



 Какво е градината без цветя? Без прелестните багри и упояващи аромати, без жужащите насекоми, без пърхащи пеперуди, привлечени от омайните цветове?

За голяма част от хората градината е именно място за цветя, макар често да се създава от цъфтящи храсти и дървета, виещи се растения и рози. Добрият градинар се старае да я поддържа привлекателна колкото се може по-дълго. А голямо значение за това има продължителността и времето на цъфтеж.

Безспорно градината се ползва предимно лете, докато през зимата обикновено й се любуваме през прозорците на дома. Но през цялата година тя трябва да е красива и да радва собствениците си. Затова изборът на видове се прави така, че винаги да има нещо цъфтящо - ако едно растение прецъфти, то през това време друго да разтваря венчелистчета.

Ако размерите на градината позволяват или собственикът има определени предпочитания по отношение на сезона, интересът може да се съсредоточи в неголямо пространство чрез създаване на пролетен или летен бордюр. Когато растенията едновременно достигнат до пика на тяхната декоративност, резултатът обикновено надминава всякакви очаквания, но през останалото време този участък изглежда доста скучен. Затова повечето градинари имат практика да сменят пролетните цветя, след като залинеят, с летни или да сътворяват смесени лехи от многогодишни видове с различен период на цъфтеж.

Създаването на цъфтяща градина с продължителна декоративност е изкуство, изискващо широки познания, а и огромна работа, свързана с премахване на прецъфтели съцветия, подрязване, засаждане на нови или формиране на съществуващи вече растения, запълване на празните пространства и т.н. Но когато постигнете желания резултат, няма да има съмнение, че трудът си е струвал.

Пролет


Пролетта е любим сезон на мнозина, когато природата се събужда и всичко наоколо изглежда свежо и младо. По това време господстват жълтите и сини багри при цветята и бели, розови и жълти - при дърветата и храстите. Голяма част от пролетноцъфтящите видове са произлезли от растения, обитаващи горите. Те цъфтят и израстват максимално в началото на сезона, за да се възползват от слънчевите лъчи преди дърветата да са облекли зелената си премяна. Повечето притежават луковици или грудки, които са складове за хранителни вещества, поддържащи бурния растеж в хладни дни и  при кратко слънчево огряване.

Възможностите, които предоставят пролетните цветя за привлекателния вид на градината са неоценими. Те могат да преобразят обикновено незацветените пространства под короните на дърветата. Кокичета, минзухари и съсънки са създадени за такива места. Ако луковичните са включени в смесен бордюр между многогодишни цветя или край храсти, през този сезон те могат да изпълнят цялия бордюр с цветове. Тъй като те залиняват след като прецъфтят и оставят празнини, трябва добре да се обмисли къде ще бъдат засадени.

Най-подходящите места са в средата на лехата или на заден план, поотделно или на малки групи между другите видове. Така празните пространства след края на пролетта ще се маскират от листата и цветовете на растенията, които разцъфват през лятото. Многогодишните пролетноцъфтящи видове, които след прецъфтяване запазват красиви възглавнички листна маса (каменоломка, иберис – цъфтеж през май) се подреждат на преден план, по краищата на бордюра. Друга прелест на пролетта са цъфтящите храсти като форзиция, дрян, камелия, калини и др. и много дървета – ябълки, сливи, вишни, магнолии, рожков, конски кестен, пауловния и т.н. Непременно трябва да  съобразите продължителността на цъфтежа и багрите на цветовете, особено на тези храсти, които участват в цветни композиции.

Лято

Лятото градината е най-използваема. Тогава се появяват най-много и разнообразни цветове и съцветия. В началото на сезона преобладават пастелните тонове, които по-късно се заменят от жълто-червената гама. В ранното лято господстват цъфтящите храсти – рододендрони, спиреи, божури, люляци, ракитовица, вейгела. Много от тях могат да участват в композиции с други цъфтящи храсти или като допълнение към бордюрите с цветя. След като прецъфтят те въздействат с листната си маса, която обикновено е добър фон за изява на летните цветя.

Цветята на ранното лято се разпукват в края на май и началото на юни. Някои от тях, подобно на пролетните луковични видове, също изчезват след прецъфтяване (мак, маргаритки). Тъй като след тях остават значителни празнини, те трябва да се засаждат поединично или на малки групи. Ярките им едри цветове въздействат дори, ако са малобройни. Удачно е да се използват в средата на лехата или на заден план.

Числото на цъфтящите тревисти растения в средата на лятото значително се увеличава. Освен големия брой многогодишни видове, сега цъфтят и почти всички едногодишни цветя. Те създават трайна украса на градината, поради по-дългия си цъфтежен период. Интензивният им растеж, непретенциозност и продължително цъфтене ги правят идеален избор за всяко кътче на градината. Подреждат се с оглед на разпределението по багри и групиране по височина. Могат да заменят и изчезналите вече пролетни цветя.

Есен

Есента се свързва предимно с обагрените в огнени нюанси листа на дървета и храсти, но съществуват достатъчно много есенноцъфтящи видове, които да красят градината. Сред тях се срещат жълти, виолетови, сини и пурпурни тонове. Голям е изборът за ярки цветни композиции – жълт енчец, кореопсис, рудбекия, пъстри гергини и хризантеми,  виолетови и пурпурни димитровчета и богородички и т.н. Тук подреждането също се съобразява с багрите – сините и лилави цветя стоят прекрасно на фона на храсти с пожълтели листа, но жълтите и оранжеви видове не бива да се поставят пред такива храсти. Ниските есенни цветя се засаждат на преден план, където оптически задържат лехата. По-високите видове се разполагат в средната или задната част на бордюра. Преди да цъфнат, те подсилват с листата си багрите на по-рано цъфтящите растения. Есенните луковични и грудкови растения, като есенен минзухар и циклама, могат да се засадят в предния край на лехата или да се пръснат на малки групи сред ниските многогодишни видове или сред тревата.

Храстите, които цъфтят през есента са ограничен брой: хортензия, прозорче, хебе, ерики, жасмин, калини. Подреждането им се подчинява на същите принципи за хармоничност на багрите и групиране по височина.

Зима

Обикновено зимно време градината се декорира от вечнозелени видове, от растения с интересни и дълго задържащи се плодове, с ярки окраски на кората и клонките. Тогава никой не мисли за цъфтящи видове. Може да ви се стори учудващо, но има някои растения в градината, които цъфтят и през зимата. Така например огромно съкровище представляват хамамелесите. Някои от тях разтварят златисти цветове през януари –март. Има и ерики, които също цъфтят през зимата (февруари-март). В края на снежния сезон с цветове се обсипва и бясното дръвче (Dapne mezereum). Тези растения се използват изключително рядко у нас, но правят извънредно впечатление в този беднен на цветове сезон.

Подреждане по период на цъфтене

1. Избират се отделни растения или група от водещи многогодишни видове. Те образуват скелета на композицията, обикновено са по-високи и с продължителен цъфтежен период. Задължително се съгласуват по багра с останалите растения в лехата.
2. Пролетните цветя се засаждат по-отзад на малки групи или поединично, така че след прецъфтяване и излиняване да бъдат замаскирани от листата и цветовете на останалите участници в лехата.
3.Летните и есенни цветя запълват останалата част от лехата. По-високите се засаждат отзад, а по-ниските на преден план. Непременно трябва да се мисли дали различните оттенъци се съчетават хармонично.
4.Луковичните и грудколуковични растения се разполагат последни. Раноцъфтящите видове се поставят в средата на лехата, пръснати на малки групи, така че в началото на сезона да покрият с цвят лехата. Късноцъфтящите растения могат да се засадят и на преден план.

ланд. арх Фани Ичева

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #477 -: Март 31, 2008, 02:47:02 am »

 Осиана направо си супер мила.Толкова полезна информация.Тъкмо днес си купих такава делва за подправки,че моя мъж се ме караше да си засадим в саксии подправки и да си ги държим в кухнята.Е то хубаво ама колко саксии ми трябват само.А сега въпроса ми е решен :lol:
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #478 -: Март 31, 2008, 12:08:08 pm »
Арлина, благодаря ти.  :D
Радвам се, че ти е харесала идеята за делвичката. От къде я купи? С дупки ли е ?



Сега малко пресни снимки от мен.



Розово зюмбюлче  :D



Интересното на тези мини лаленца е, че повечето имат по два цвята  :wink:



Това дребно цветче е много нежно, но как му беше името, не помня... :oops:



Тук по отблизо, имам го и в друг цвят, кремаво бяло, като разцъфне ще покажа снимки.  :D
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
Re: Моята Градинка 3
« Отговор #479 -: Март 31, 2008, 13:50:14 pm »
Оси мерси за полезната информация! Страхотна си!   :bighug: