0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #360 -: Март 19, 2011, 12:32:08 pm »
Може и да си права, но мога ли да питам , нещо .Смяташ ли , че донорството на яицеклетки трябва да е изцяло безвъзмездно?
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #361 -: Март 19, 2011, 13:06:03 pm »
Tanita, няма да има промяна в положението, че донорството не се заплаща. имаше дори предложения да се определи таван на сумите, изплащани за възстановяване на разходите на донора, но възразихме и в крайна сметка остана досегашното положение.
просто няма начин да се разреши законово търговия с органи и клетки, това е абсурд.

Jam, a има ли промени в наредбата и какви ще са относно донорските процедури, примерно отменя ли се изискването донорката задължително да е раждала жена?
Мислех си, че и относно овъзмездяването ще има някакви промени, ясно е , че не може да разреши законово търговията с органи и клетки, но нещо относно възстановяване на разходите и т.н.
Не за друго, а защото, така или иначе има клиники, които не спазват наредбата...и други, които спазват.
Логично е, че при тези, които не спазват отиват много повече донори.
Jam и накрая едно огромно благодаря, че отделяш от личното си време и от това на семейството си, за да участваш в работната комисия за промени в Наредбата.

 
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #362 -: Март 19, 2011, 20:32:51 pm »
Аз тези пари не ги искам за да ги харча за рокли и заведения , а защото семейството ми има належаща нужда от дадена сума. Но вместо хората да помислят над това , че за да направя такова нещо , съм останала без друг избор , тукашните потребители ме напад. Ваша си работа дами , щом ви е по леко и приятно , давайте смело. Моята съвест е чиста.
Именно тук се намира истината. Ти не искаш да станеш донор, защото го чувстваш със сърцето си и защото си решила с разума си. Ти просто още не си осъзнала какво е донорството и какво точно е донорството на яйцеклетки. Просто си намерила един начин да си набавиш доходи на семейството ти.

         Здравейте , и от мен  :) Силно ме възмущава това изказване  osi_7  как може да има подобни хора ?????? Всеки който става донор на я. има семейство или поне дете .....Нали за това ставаш донор да дадеш възможност и на други да чуят своето "мамо" няма морално оправдание за това че Sofia иска допълнително обезщетение а за законовото ....да не говорим !Аз съм донор и обмислям да го направя пак  :oops: искаше ми се да споделя . Според мен грижите които се полагат за донорите са напълно достатучни (по моя преценка) аз не съм от сф. и трябваше да пътувам и да остана за 15 дни.беше ми предоставена стая в хотелче разходите за път поети и накрая след пункцията получих обезщетението което се полага по закон .Нищо от казаното в защита на исканите пари в повече не е вярно :x това е само прах в очите  :) никои минал през процедурите няма да се хване те съвсем не са толкова страшни  :wink: обаче при наличието на такива НАГЛИ хора други които  искат  да станат донори може и да се откажат .Мен ще ме е срам да кажа че съм донор за да не си помислят другите че и аз изнудвам жени които нямат друг избор. :) слънчев ден и успех на всички не позволявайте да ви изнудват :) :bighug:
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #363 -: Март 19, 2011, 21:05:59 pm »
след пункцията получих обезщетението което се полага по закон .

аз ли нещо криво разбирам или клиниките имат тарифи за заплащане на донорите?!
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #364 -: Март 19, 2011, 21:47:21 pm »
след пункцията получих обезщетението което се полага по закон .

аз ли нещо криво разбирам или клиниките имат тарифи за заплащане на донорите?!
Да има заплащане.Аз лично го разбрах едва когато получих "информирано съгласие" за подпис.Там пишеше нещо такова (не помня точните думи) "След пункцията донора получава 1500лв обезщетение за пропуснати ползи и нанесени щети".  Нали да си донор е да дариш без лични облаги от това даряване? Но обезщетение има така е по закон .Аз лично съм с чиста съвест от никого не съм искала допълнително заплащане.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #365 -: Март 19, 2011, 22:35:10 pm »
Здравейте момичета изчетох доста мнения досега Ние българите много  обичаме да играем ролята на съдия ,затова кое е морално и кое не. Мисля че всеки решава сам за себеси .На 21 се мисли  доста по различно от 5 или 10 години повече Не съм донор също имам репродуктивни проблеми.
Красиfile:///
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #366 -: Март 19, 2011, 22:36:41 pm »
текстът на Наредба №28/2007 г. на МЗ относно дейностите по асистирана репродукция е достъпен публично, четете:

3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:

....

3.9. комерсиализирането на донорството на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, като се забранява предлагането на материална облага на донорите и приемането на такава от донорите; разрешава се единствено да им се възстановяват направени разходи в разумни размери, свързани с акта на даряване:
3.9.1. за ползване на транспорт;
3.9.2. за причиняване на временна неработоспособност, болка или дискомфорт;
3.9.3. за специфични пропуснати ползи (загуба на време, на дневни приходи и др.);
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #367 -: Март 19, 2011, 22:59:49 pm »
Jam аз не успорвам закона, и не смятам ако аз реша да стана донор да искам пари .Прекалено много напатки за едно момиче на 21 което все още само не се е осъзнало и даже не достатъчно образовано.Децата като сгрешат родителите не винаги ги наказват.
Красиfile:///
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #368 -: Март 19, 2011, 23:40:41 pm »
k.s.stoyanova, не е дете жена, която е на 21 години и има две деца. 18 години е границата, след която човекът се смята за отговорен за делата си, защото му се позволява да избира управниците си, да създава семейство, да употребява алкохол и да воюва във войни. Да се инфантилизира младото поколение е груба грешка, която всяко общество плаща рано или късно.

Sofia1989, много ми е трудно да повярвам, че няма абсолютно никакъв друг начин да изкараш пари за семейството си, ако това действително е основният ти мотив. Работа има, винаги има - не много приятна или добре платена, но има.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #369 -: Март 20, 2011, 09:28:23 am »
А има ли такива, който даряват единствено и само от добро сърце, и всички клиник ли предлагат това?
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #370 -: Март 20, 2011, 11:38:39 am »
Има, но са много малко.

Според мен това се дължи до голяма степен на липсата на информация. Има жени, които носят духовното богатство за да направят такава постъпка, но изобщо не знаят за този проблем. Пък камо ли за това как протича подобна процедура.

Така съдя от моя личен опит. Жените, с които съм говорила чуваха за пръв път от мен за донорството на яйцеклетки. И първата им асоциация като чуят за подобна манипулация беше за коремна операция...
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #371 -: Март 20, 2011, 11:44:49 am »
plami80, радвам се, че се включи в темата! Помня, че беше споделила с нас, че ще ставаш донор. Радвам се, че си го направила и това е по собствено убеждение! Много се радвам, че реши да споделиш подробности тук. Аз лично не знаех, че се заплаща хотел, пътни и възнаграждение за нанесени щети. А как стои въпроса с времето, през което трябва да си в София? Болнични дават ли или трябва всеки да си уреди сам отпуска н-р? Ако дават и болнични, това все пак е нещо хубаво, защото когато правим процедури на нас не ни дават такива преди пункцията и като знам как пътувам през ден до София и как вземам по 1 ден неплатен - ужас... Може би тези нерви и притеснения ми струваха опитите... Благодаря ти за жеста от името на всички жени, които ползват или ще ползват дарителски яйцеклетки! Благодаря ти, че си станала донор, че разказваш а това и че искаш пак да станеш!
П.П. Надявам се, че не си се възмутила от моето мнение, цитирайки го заедно с предишния постинг.  :wink:

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #372 -: Март 20, 2011, 12:23:46 pm »
Здравейте,извинявам се ,че се намесвам в темата,но какво значи комерсиално?Всичко в днешно време се заплаща.Не живеем отдавна в комунизма.Едно се цитира по закон,но в действителност под друга форма клиниките финансират донора.Не виждам нищо лошо в това.По този начин повече жени ще дарят яйцеклетки и повече рецепиенти ще имат възможност да станат майки.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #373 -: Март 20, 2011, 13:55:57 pm »
plami80, радвам се, че се включи в темата! Помня, че беше споделила с нас, че ще ставаш донор. Радвам се, че си го направила и това е по собствено убеждение! Много се радвам, че реши да споделиш подробности тук. Аз лично не знаех, че се заплаща хотел, пътни и възнаграждение за нанесени щети. А как стои въпроса с времето, през което трябва да си в София? Болнични дават ли или трябва всеки да си уреди сам отпуска н-р? Ако дават и болнични, това все пак е нещо хубаво, защото когато правим процедури на нас не ни дават такива преди пункцията и като знам как пътувам през ден до София и как вземам по 1 ден неплатен - ужас... Може би тези нерви и притеснения ми струваха опитите... Благодаря ти за жеста от името на всички жени, които ползват или ще ползват дарителски яйцеклетки! Благодаря ти, че си станала донор, че разказваш а това и че искаш пак да станеш!
П.П. Надявам се, че не си се възмутила от моето мнение, цитирайки го заедно с предишния постинг.  :wink:
 
Здравейте, извини ме du6ka  неумишлено съм сложила и твоя постинг просто цитирах всичко :). А за въпроса с болничните ,дават ако е необходимо .аз взех само за периода през който бях в сф. чувствах се добре и не ми трябваше повече време за възстановяване веднага се върнах на работа.                                                                                           
Има, но са много малко.

Според мен това се дължи до голяма степен на липсата на информация. Има жени, които носят духовното богатство за да направят такава постъпка, но изобщо не знаят за този проблем. Пък камо ли за това как протича подобна процедура.

Така съдя от моя личен опит. Жените, с които съм говорила чуваха за пръв път от мен за донорството на яйцеклетки. И първата им асоциация като чуят за подобна манипулация беше за коремна операция...
Така е и аз не знаех .Случайно попаднах на едно предаване по БТВ може би си го спомняте стана ми интересно .Започнах да търся в нета по форумите и разбрах за какво става въпрос  :? И реших да помогна ако мога разбира се жена от един от форумите ме свърза с клиниката и така започна всичко .Не сметнах за редно да търся жена на която да съм личен донор ( според правилника личен донор може да стане само роднина ).Донорството е анонимно и ако обещая на някой да съм личен донор ще е лъжа. Според мен всеки човек в даден момент от живота си иска да направи нещо стойностно.Аз реших това да е даряването на Я. Надявам се да е било полезно на някой,и скоро да има своето малко-голямо щастие. :D
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #374 -: Март 20, 2011, 14:36:48 pm »
Страхотна постъпка!
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #375 -: Март 20, 2011, 14:53:59 pm »
Страхотна постъпка!
  Благодаря .Не го направих както и няма да го направя и следващият път за признание или заплащане! Правя го защото ме кара да се чувствам повече човек,дава ми нещо повече като усещане (не мога да го обясня точно).Преживяването емоциите не могат да се опишат трябва да се изживеят! :)
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #376 -: Март 20, 2011, 16:54:14 pm »
Здравейте,извинявам се ,че се намесвам в темата,но какво значи комерсиално?Всичко в днешно време се заплаща.Не живеем отдавна в комунизма.Едно се цитира по закон,но в действителност под друга форма клиниките финансират донора.Не виждам нищо лошо в това.По този начин повече жени ще дарят яйцеклетки и повече рецепиенти ще имат възможност да станат майки.

дълбоко, дълбоко си неправа. не се заплаща всичко в този свят. или поне стремежът на мислещите хора е това да не се случва.

пак повтарям - търговията с органи, тъкани и клетки е забранена в цял свят! и има сериозни причини това да е така.

ако ти се струва дреболия да продадеш яйцеклетка, как гледаш на търговийката с бъбреци, примерно?

цитирам закона, именно за да ви стане ясно, че клиниките не купуват яйцеклетки от донора, а му изплащат компенсация за претърпените от него разходи и щети, свързани с акта на даряване. това са тия пари, дето ги дават клиниките. научете се да четете и разбирате писмен текст, да правите разлика между термините.

а ако знаете за клиника, която търгува с яйцеклетки - редно е да съобщите за това на надзорния орган на инвитро клиниките - Изпълнителната агенция по трансплантации. анонимността ви е гарантирана.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #377 -: Март 20, 2011, 17:20:50 pm »
Да ви кажа , че на мен едно и също ми се вижда
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #378 -: Март 20, 2011, 17:32:16 pm »
Плами, поздравления за постъпката :D! Много хубаво си го обяснила ; "исках да направя нещо стойностно". Усещанията на всеки човек за света са различни.

И не е, чак до липса на информация, колкото до интерпретацията на всеки поотделно. Има хора им се обяснява, клатят умно глави и накрая пак бабаитско заключение :x, щото иначе ще си нарушат стила.



малко офф; Имам познато  близко семейство също с репродуктивен проблем. Обменихме информация веднъж,  после две години те говореха по проблема - стерилитет, където им падне ,че "мъжа ми си го е качил на тавана" - извинявам се за точния израз. Приемах с усмивка и търпение, те са хора, които имат нужда да си чешат  нараненото егото върху някой друг.
 Сега след две години, тръгвайки един ден за преглед, се оказа, че и те ще пътуват в същата посока :lol:. По пътя, момичето се оплака, че вече е в ранна менопауза и алтернативите, които са и предложили....
Понеже отиваха за първи път, аз го раздавах навигатор; по пътя, в клиниката и прочие.
Прибрахме се заедно, поканих ги вкъщи на по питие. Разговора естествено продължи - кое, какво, що. Те през цялото време ги тревожеше какво сме правили ние. Мъжа ми обяснявайки нещо за разположението етажите в клиниката  казва - там където ти правиха манипулация. В отговор веднага;ха-ха, абе, то ще си признаете  :lol:

Нямаше да са хората, които познавам, ако не се държаха така.
 Човек  страда или не, в крайна сметка всеки има различна сетивност, лошото е когато се върти само около себе си.
« Последна редакция: Март 20, 2011, 17:51:36 pm от Тара »
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #379 -: Март 20, 2011, 20:31:18 pm »
Всичко е много красиво на думи,но за съжаление действителността е друга.Изобщо не е дреболия да дариш яйцеклетки, напротив изисква се най-малкото кураж да го направиш(влючва време,стимулации,пункции и т.н.)Безпредметно е да спорим ,защото монетата има две страни.