0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мисля, че това ще е полезно за всички бъдещи майки, затова го пускам като отделна тема. Надявам се да се включат повече от настоящите майки с опит, за да ви помогнат да избегнете ненужните покупки.
Аз ползвах този списък: http://www.pakostnik.com/bg/motherbabylist.php
Започвам подред: комплектът за изписване е хубав, защото има много части, но обикновено е голям като размер -нашите ританки примерно ги обувахме до 8 месеца, така че ако решите можете сами да си комплектовате дрехи за изписването на бебето.
Шишета -това ще го прецените най-добре след раждането, в зависимост от това дали бебето ще суче или не. В комплект с помпата на авент има 2бр. Ние бяхме с изцедена кърма, а после и на смесено хранене,  така че ползвах около 5 шишета.
Термометър за вана е добре да имате в началото докато се ориентирате, такъв за въздух не е необходим, както и овлажнител за въздух, освен ако стаята, в която ще спи бебчо не е много топла.
Термос и термобокс - след раждането в зависимост от това дали ще се кърмите или ще сте на АМ.
Хавлии - на мен лично 3 броя ми бяха перфектни като бройка.
Обикновени пелени - в началото се чудех за какво са ми, но после се оказа че вършат страхотна работа и си купувах допълнително - завиваш бебето с нещо тънко, когато заспи или я подлагаш под главичката и т.н.
Протекторът за матрак върши страхотна работа и бих ви посъветвала да си вземете 2, за да може като перете единия, да имате втори под ръка.
Долна камизолка и блузки не са нужни -за новородените най-удобни са бодитата и гащеризончетата.По 6-7 броя бодита с къс и дълъг ръкав и 4-5 ританки. В началото бебетата често връщат, така че за да не перете всяко боди поотделно, по-добре да са малко повече.
С играчката за леглото изчакайте до края на първия месец. Преди това не е необходима.
Плотът за повиване е много удобен и абсолютно необходим.
Бебефон - в зивисимост от апартамента или къщата, вие си преценявате. За мен е изключително удобство.
Сокоизтисквачка - най-рано 6-7 месеца след раждането.
Аз ползвах 3 спални комплекта, 2 одеала и 1 олекотена завивка.
Има нещо, което липсва в този списък, но е удобно -специална възглавничка за спане на бебето настрани.
Лигавници -повече бройки ако ще се храните с шише.
Нагревател за шишета -може и без него, моят стерилизатор е комбиниран и има и такава функция, но я ползвах повече за пюретата, а не за млякото.
Другите неща са необходими и трябва да ги имате.
Ако имате въпроси, питайте.
<br />[link=http:
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #1 -: Юни 19, 2007, 15:06:42 pm »
Еха Мешко, страхотна си, ще си ги запазя твоите препоръки като дойде момента. Сега това ми се струва толкова далече! Благодаря ти!
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #2 -: Юни 19, 2007, 16:06:25 pm »
Тази тема е страхотна. Благодаря ти, meshko106 , за препоръките, които със сигурност ще са много полезни.
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #3 -: Юни 19, 2007, 16:24:10 pm »
Дано някога и на мен ми потрябва този списък.
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #4 -: Юни 19, 2007, 16:36:22 pm »
Mary,  :bighug: пожелавам ти да е по-скоро от колкото очакваш!
Благодаря за съветите! Изчетох толкова много най-различни и противоречиви мнения в bg-mama, че съвсем се обърках! :(
При положение, че на мен явно ми е нужен овлажнител за въздух, сигурно бебо е наследил финото небце на майка си и ще трябва да си вземем. Тамън и аз ще живна малко. :)
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #5 -: Юни 19, 2007, 19:03:14 pm »
Лан,  :balk_21:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #6 -: Юни 19, 2007, 19:26:50 pm »
meshko106  :flower:

Мариииии  :hug2: ще бъде :rainbow: , ще се случи  :babydust:
 yahoo_17 yahoo_17 yahoo_17
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #7 -: Юни 19, 2007, 22:26:31 pm »
Браво, Мешко! Много исках да имаме такава тема конкретно с полезни съвети, защото като се заключи другата тема, не знам после дали ще се ориентираме къде какво е писано. Благодаря ти! Касси


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #8 -: Юни 19, 2007, 23:06:15 pm »
отдавна бяхме говорили за такава тема, благодаря ти, meshko, че я започна.
ето и моите лични наблюдения като добавка към вече изброеното.

1. бархетни и тензухени пелени - много нужна вещ. за какво? тънките бархетни пелени са идеално чаршафче. това го видях в Майчин дом и го усвоих като много практично, след мен и други майки го прилагат. леглото си има голям чаршаф, но върху него постилам една пеленка за чарфашче, която отначало сменях всеки ден, а сега през ден. по-лесно и удобно се перат и гладят тези мини чаршафчета, отколкото големия чаршаф, който сега може да се сменя по-рядко. постилам ги и на плота за повиване, да не лежи на гола мушама. тензухените пък ползвам за фино попиване след избърсването с хавлия след банята. малки парчета тензух вършат чудесна работа вместо лигавник докато бебето пие от шише в началото. попиват фино разлятото мляко по устните и брадичката.
2. категорично съм против разните ританки, камизолки и изобщо дрешки от 2 части за началото. бодита и гащеризони е това, което трябва на практичната майка.
3. не забравяйте чорапчета - аз не бях купила такова изделие за началото, та се наложи таткото да подтичне до магазина. почти винаги стъпалцата на гащеризона са големи в началото и с чорапчето, обуто отвън, ги фиксирате върху крачето. после ги обувах под гащеризона - няма събуване.
3. канче за преваряване на вода - също го бяхме забравили при първите покупки.
4. без бебефон не се живее, освен ако не сте в 1-стайно жилище.
5. вместо специална възглавничка за спане настрани, която се ползва най-много 3 месеца, използвах сгъната завивка, подлагана зад гръбчето на бебето. така правеха и в родилното, много успешно.
6. уред за подгряване няма да ви трябва, ако овреме свикнете бебето да пие мляко със стайна температура (ако не сте на кърма).

не купувайте повече от 4-5 комплекта дрешки за първите 1-2 месеца. след това ще купувате нови.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #9 -: Юни 20, 2007, 02:17:53 am »
Списъците са малко преувеличени според мен, но всеки сам си преценява.наистина детето расте много бързо и няма смисъл от много дрехи.Не купувайте комплекти с 2 части, много е неудобно и за вас и за бебето при обличане и събличане.Само цели бодита - и да не се закопчават отзад.Незнаех,че има такъв вид възглавничка,аз ползвах пелена сгъната.бархетни и тензухени не съм купувала вобще.Това,което забравих аз при покупките беше ножичката и аспиратора и имаше тичане до магазина.Ножичка на Чико - много хубава, ползваме я и до сега.Аспиратор за нос първо взех Камера поради липса на друг в магазина - все едно нищо не взех.До към едната годинка имах и кварцова лампа в стаята на бебто.За завивка ползвах олекотена.Чорапки задължително под гащиризона.Един съвет - избягвайте залъгалки - после отърването от тях е ад,даже по голям от това да сяда на гърне и да си казва нуждите.
  Мари, пожелавам ти съвсем скоро да ти потрябва и на теб този списък :hug2:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #10 -: Юни 20, 2007, 07:00:24 am »
Цитат
До към едната годинка имах и кварцова лампа в стаята на бебто
Това пък за какво се слага?
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #11 -: Юни 20, 2007, 10:10:10 am »
1. За бархетните и тензухени пелени - подкрепям Джам, много са удобни и практични! Малките бебта често връщат малко от храната и така ще си спестите постоянното сменяне на чаршафа. Тензухените пелени и досега ги ползвам след баня, за да подсуша внимателно косата.
2. За облеклото в началото - определено само бодита и гащиризончета! Най - удобно е да се закопчават по цялата дължина отпред. Бодитата, които се обличат през главичката никак не са удобни при съвсем малките бебнца, защото те се плашат, поне при нас беше така.
3. За лигавниците - хубаво е да са подплатени от обратната страна - с хавлиен плат или мушама. Ако бебето често връща храна, както беше при нас или се храни от шише, обикновените тънички лигавчета се мократ веднага.
4. За леглото - лично аз съжалявам, че взехме легло само с две нива - долно и горно. Много скоро горното ниво вече няма да е безопасно за порастналото ми бебе и ще трябва да го сваля на долното ниво, което пък е твърде ниско за мен. Затова мислим да приспособим нещо, за да се получи едно средно ниво.
5. Задължително ново канче, което да е само за преваряване водата за бебето.
6. Хавлиите - мисля, че трябва да са поне три. В началото често се случва бебето да напишка хавлията, докато го подсушавате след миене или къпане.
« Последна редакция: Юни 20, 2007, 10:11:47 am от tzvetenze »
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #12 -: Юни 20, 2007, 10:22:25 am »
Мили мами, благодаря за полезната тема.Ще я следим и ще задаваме въпроси.Дай Боже на още много момичета от Зачатие да бъде полезна.
И аз се зачудих, за какво е кварцовата лампа?
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #13 -: Юни 20, 2007, 10:24:10 am »
 :lol:Това даже и аз го знам - зимните бебета да се нагряват. Соц. практика и според мен, много полезна. Лично на мен ми помогна като дете след прекарани две тежки бронхопневмонии да се съвзема и да добия някаква имунна защита.
Така като гледам всичко на куп леко ми е отчайващо, но като ги започна пазаруванията предполагам, че едно по едно ще ги понатрупам нещата. Много благодаря!
« Последна редакция: Юни 20, 2007, 13:50:19 pm от Lan »
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #14 -: Юни 20, 2007, 10:35:29 am »
:lol:Това даже и аз го знам - зимните бебета да се нагряват. Соц. практика и според мен, много полезна. Лично на мен ми помогна като дете след прекарани две тежки бронхпневмонии да се съвзма и да добия някаква имунна защита.
Така като гледам всичко на куп леко ми е отчайващо, но като ги започна пазаруванията предполагам, че едно по едно ще ги понатрупам нещата. Много благодаря!

Във връзка с мойто пазаруване - мъж ми вчера ми пита - Ти излиза ли днес? - да - и какво купи за бебето?  :lol:

Даже не бях осъзнала, че при всяко излизане домъквам по нещо вкъщи - ма не мога да устоя, бе  :D

Тъкмо ги поизпрах и поизгладих нещицата, че то времето си напредва...
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #15 -: Юни 20, 2007, 11:10:44 am »
Бори, много ти се кефя! Много гуш от нас тримата!  :wink:

Благодаря ви за съветите, всичко ще си препиша в един файл! Супер сте, мамчета!


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #16 -: Юни 20, 2007, 12:08:07 pm »
Нещо, което се сетих за майките, особено при естествено раждане - продават едни медицински еднократни чаршафи. Тъй като при престоят в болницата чаршафите не се сменят, еднократните ми свършиха много добра работа.
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #17 -: Юни 20, 2007, 12:48:35 pm »
Темата е повече от чудесна! Благодаря за опита, който споделяте с нас :youwoman:

Искам да ви питам кога почнахте да обикаляте по магазини и да купувате неща за бебчетата? Аз съм 25 седмица и си мисля, че още ми е рано.
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #18 -: Юни 20, 2007, 13:02:25 pm »
Аз съм 27 и 4 дни и още не съм купувала нищо.
*
Re: Списък с нужните неща за бебето и майката
« Отговор #19 -: Юни 20, 2007, 13:13:39 pm »
 :(И аз - все си виках "рано е", това в комбинация с вродения ми мързел, незнанието какво точно (на коя марка и т.н.) и не особено голямото харесване на пазаруването въобще, си казаха думата до сега. Сега обаче съжалявам, защото от жегата ми е много зле, хубавите магазини са далеч, ще става все по-топло и няма кой - трябва аз да го свърша  :(.