0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #180 -: Февруари 23, 2010, 15:42:53 pm »
Благодаря ти за съветите ЗАИ.Искам да те попитам какво е варикоцеле...........Ние след спермограмата ходихме и при уролог и тои ни каза след прегледа,че всичко е наред и няма видими причини резултатите да са лоши.......
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #181 -: Февруари 23, 2010, 15:53:26 pm »
Благодаря ти за съветите ЗАИ.Искам да те попитам какво е варикоцеле...........Ние след спермограмата ходихме и при уролог и тои ни каза след прегледа,че всичко е наред и няма видими причини резултатите да са лоши.......

Варикоцелето е разширена вена на тестиса.Ако е малко, то не се вижда, установява се с ултразвук. Моят личен съвет е за преглед и при андролог.

Тук в темите за мъжки стерилитет има много дискутирано по въпроса и за варикоцеле, и за морфология.

Успех!
 

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #182 -: Февруари 23, 2010, 16:01:35 pm »
Mary Angel, аз лично предполагам, че агрегацията е вероятно резултат от микробиологията, която сте лекували.

Още нещо - Мели беше писала, че при мъже с проблемни спермограми (цитирам по памет) след втория ден въздържание показателите падали. Моят мъж спазва 2.5 дни въздържание и резултатите му са много по-добри отколкото, ако е пазил над 3 дни въздържание. Най-лошата ни спермограма беше след 4.5 дни въздържание. Може и хич да не съм права, но това евентуално може да обясни подвижността....

Не знам как точно се смята TZI индекса, но вие сте на границата, така че не бих се тревожила за него.

Като цяло имате подобрение, нали? Какви добавки пиете?


 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #183 -: Февруари 24, 2010, 09:30:36 am »
Николинко, ние също ходим в Плевен за разширена спермограма и на нас ни казаха с лекота ин-витро и то по телефона (за съобразителност просто не може и да става дума). Личното ми мнение е че за всяка лоша спермограма има причина. Тя трябва да се открие, ако може да се лекува и чак тогава, ако няма друга възможност да се мисли за ин-витро.
Много хубаво е че сте били на уролог. Това е първата стъпка. Според мен трябва да процедирате по следния начин: пуснете микробиология (високото рН обикновено говори за наличие на инфекция, а тя влияе лошо на морфологията); отидете на андролог - това е специалист по мъжка репродуктивна система - добър специалист в областта е д-р Милен Кацаров, както ти е казала Зай; посетете и ендокринолог - той да ви назначи изследване на различни хормони - полови и на щитовидната жлеза (при нас това се оказа проблема - хипофункция на щитовидна жлеза); ако съпругът ти има някакви други проблеми - примерно сърце, диабет, т.н да посети съответния специалист, тялото е една система, не се знае кое как влияе.

Зай, като цяло имаме подобрение след този 3-месечен прием на витамини. Надяваме се на още по-добри резултати на следващата спермограма (тогава ще са станали 3-4 месеца от приемането на хормона за щитовидната жлеза, което май първоизточника на проблема).
Съпругът ми пие: Fertilaid; L-carnitine; Коензим Q10; Оксибор форте; Спимен; Вит. С и Е. Яде бърканицата с мед и пие чай от бабини зъби и магарешки бодил. Отделно спря цигарите и започна да ходи на плуване 3 пъти в седмицата. Алкохол почти не пие.


*
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #184 -: Февруари 24, 2010, 10:05:10 am »
Ние също правихме спермограма в Плевен.Резултатите ни бяха морфология 6%, повишено pH и добра подвижност.Рилчева ни каза, че с тези резултати можем спокойно да пробваме по нормален път  8O а ако не стане да пробваме с инсета и чак после да мислим за ин витро.Не ни каза, че е добре да се консултираме с уролог - андролог.Изписа лекарства на мъжът ми без да го попита дали има проблеми със стомаха в следствие на което се раздразни гастрита му до такава степен, че повърна кръв.
Сега тепърва ни предстои пускане на нова СГ и ходене на уролог, за да го прегледа.А сега чета, че е добре да се пусне и микробиология за pH-то.Момичета благодарна съм, че ви има, че иначе не знам как щях да се оправя :(

Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #185 -: Февруари 24, 2010, 10:24:13 am »
Момичета д-р Кацаров е андролог в София нали..........В коя клиника преглежда....Микробиологиата може ли да направим  в Плевен и с резултатите да отидем при Кацаров.....
*
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #186 -: Февруари 24, 2010, 10:49:15 am »
Николинко,
Д-р Кацаров има собствен кабинет, който се намира на ул. Шандор Петьофи. Това е близо да Петте кьошета. Можеш да запишеш час на телефон 0888620246.
Да, можеш да направиш микробиологията в Плевен и да я занесете заедно с другите документи.
Успех :)
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 10:52:30 am от Раши »


Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #187 -: Февруари 24, 2010, 19:01:06 pm »
Благодаря за информацията момичета.Безкрайно съм щастлива че попаднах във форума,защото вие много ми помагате всичките...........
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #188 -: Февруари 24, 2010, 19:23:19 pm »
Момичета ние със съпруга ми ходим в центъра по репрод.медицина в Плевен.Искам да попитам има ли други,които са ходили там и какво наблюдение имате за д-р Рилчева.....Последният път ,когато бяхме при нея беше за да ни разчете спермограмата-Диагноза Астенозооспермия,с повишено РХ и морфология по Крюгер 2 процента(норма 14).Когато видя резултатите и направо ни хвърли в тъч.........каза,с такова резултати сте направо за ин витро-няма какво да се направи,няма смисъл да чакате,пускайте документите,млади сте ще ви одобрят........и т.н.Аз много се разтроих и се разплаках защото не очакваш такова заключение.Когато ме видя че съм разтроена каза........ами пробвайте с Профертил......Сега ние поръчахме от Австрия Профертила и ни предстои да го пиеме 3 месеца,но и двамата с мажа ми се чудим дали има смисъл,тя Рилчева така ни наплаши.........Нещото,което ме озадачава е че във форума има случеи,с още по-големи проблеми и с по-лоши резултати,а е предписано многостранно лечение и е дадено на двойките някаква надежда а за нас.............пише те ми ,ще съм ви задължена

В този подход има няколко основни грешки, затова ще си позволя да коментирам.

1. По една спермограма не бива да се правят сериозни изводи. Минимумът е 2 спермограми през 1 до 3 седмици. Така се избягват лабораторни грешки, както и неправилни заключения при мъже, които имат вариабилни показатели.

2. Спермограмата не е изследване, което може да прогнозира как ще се получи забременяване. Спермалният анализ е просто едно лабораторно изследване на определени параметри, които се оценяват дали са в норма или не. И като всяко изследване има своите ограничения. С други думи, трябва да се разбира не само какво е, но и какво не е спермограмата.

3. При първа спермограма показателите на спермалния анализ не са основание за изписване на лечение. Ако показателите са извън нормите, това налага тяхното внимателно интерпретиране и търсенето на причини за влошаването им. Причините са много групи - инфекциозни, хормонални, генетични, морфологични, имунологични, ятрогенни и т.н. Не бива да се чака нещата да се оправят сами, но и не бива да се впряга каруцата пред коня. Запомнете: Първо диагнозата, после лечението.

4. Интерпретацията на спермограмата, на отделните показатели, назначаването на допълнителни изследвания и последващо лечение трябва да става от специалист - андролог /в България са рядкост/, по репродуктивна медицина или ембриолог.

5. Уточняването на причините трябва да става от специалист - микробиолог, уролог, генетик, ендокринолог, имунолог и т.н.

Разбира се, не пречи да си подадете документите за фонда, но докато чакате, опитайте да направите нещо за подобряване на сперматогенезата, и за ин витро ще ви трябват добри, качествени сперматозоиди.

Пожелавам ви успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #189 -: Февруари 25, 2010, 15:08:18 pm »
Здравейте,
Искам да попитам доколко е възможно подобряване на спермограмата след лекуване на инфекции. Мъжа ми е с 2 % по Крюгер и намален брой. Пи антибиотици заради някакви инфекции, след което микробиологията показа, че вече ги няма. Но се чудя колко ще се променят резултатите след прием на всички витамини и добавки, които му изписаха. Бият му и прегнил по веднъж на седмица.
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #190 -: Февруари 25, 2010, 16:43:49 pm »
Д-р Мели безкрайно ви благодаря за изчерпателните съвети,ние с мъжа ми сме по-млади и още объркани и незнаем пой път да поемем,какжо дрябва да направим.Засега сме ходили само при Уролог и той каза че няма видими причини за лош резултат.......Сега моят мъж пие Профертил......след това ще напражим ножа спермограма за да видим все пак какво е полойението(прави сте че от 1 спермограма не трябжа да се правят кардинални решения).После мисля да посетим и андролиг(момичетата ми писаха за д-р Коцев във София).Ще пуснем и микробиология за ПХ-то и да видим какжо ще стане.......Благодаря ви отново :P
*
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #191 -: Февруари 25, 2010, 16:49:00 pm »
Здравейте,
Искам да попитам доколко е възможно подобряване на спермограмата след лекуване на инфекции. Мъжа ми е с 2 % по Крюгер и намален брой. Пи антибиотици заради някакви инфекции, след което микробиологията показа, че вече ги няма. Но се чудя колко ще се променят резултатите след прием на всички витамини и добавки, които му изписаха. Бият му и прегнил по веднъж на седмица.

Правен ли е преглед за варикоцеле при уролог? Правени ли са изследвания на хормоните (напр. естрадиол, тестостерон, ТСХ)?

Прочети точка 3-та в коментара на др. Даскалова малко по-нагоре. Не е редно да приемате инфекцията като единствената причина за проблемната спермограма.
« Последна редакция: Февруари 25, 2010, 17:29:20 pm от цигуларче »
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #192 -: Февруари 25, 2010, 17:17:51 pm »
Забравих да благодаря на Зай,Мари,Маги и Раши за предоставената информация.....малко по малко нещата ми се изесняват...... :oops:
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #193 -: Февруари 25, 2010, 17:19:42 pm »
Да, всичко друго илиза ОК. А иначе преглед и консултации правим с аднролог от клиниката на доц.Щерев. Той назначи всички изследвания и само микробиологията излезна зле.
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #194 -: Февруари 26, 2010, 11:34:44 am »
Момичета реших да напиша резултатите от нашата спермограма за да ги коментираме,тъй като няколко пъти в темата стана дума за това.Изследжането е пражено след 6 дена въздаржание(а от прочетеното във форума разбирам че не е хубажо да има повече от 3 дни въздаржание).                                         ПХ 8.2 (норма 7.2-8.0)Брой сперматозоиди 11 500 000(норма над 20 000 000)Брой сперматозоиди в еякулата 27 600 000 (норма над 40 000 000)Морфология по Кръгер 2%(норма над 14%).Спатологична морфология 98%.Диагнозата ни е Олигозооспермия с повишено ПХ.                   Искам да ви попитам толкова ли са лоши тези резултати,защото много гадно ни отрязаха като видяха изследването-казаха че с такъв резултат няма какво да се направи,направо да се готвим за инвитро......Пишете ми,защото на мене не ми се вярва,че няма какво да се направи и че нямаме шанс.....да се лекува
*
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #195 -: Февруари 26, 2010, 11:58:21 am »
Николинко, спермограмата не изглежда добре. Но 6 дни въздържание са много. Защо не направите още една след между 3 и 5 дни въздържание и направо на доктор да ви я разтълкува?

Виж какво е написала Мели "Спермограмата не е изследване, което може да прогнозира как ще се получи забременяване. Спермалният анализ е просто едно лабораторно изследване на определени параметри, които се оценяват дали са в норма или не." Тоест по нея не може да се съди със сигурност възможно ли е естествено
забременяване или не.

Почети из форума и ще видиш, че има забременели и с 2%. Не се отчайвай, винаги има изход и шанс. Просто трябва да направите нужните стъпки: да отидете на лекар и да се постави диагноза, след това лечение и така.

Стискам ти палци.


Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #196 -: Февруари 26, 2010, 12:24:17 pm »
Права си Раши.Досега ние сме ходили само на уролог и тои каза че не вижда сериозни причини за лошите резултати,само на единия тестис има малка разширена вена,но тои казва че изобщо не е за операция.Сега пием Профертила после ще направим 2-ра спермограма(и да 6 дни са много)и със резултатите мисля да идем до София при д-р Кацарож,разбрах че той е добър андролог,за да видим какво  ще каже.Ако не ни помогне и той разбрах че се ходи и при ендокринолог да насрочи изследване на хормоните.......(заедно със спермограмата мисля да пуснем и микробиология за ПХ-то).Дано открием причината навреме.Разбрах че ПХ-то показжало инфекция,а моят мъж има камък в бъбрека,възмойно ли е да има отношение,а и тази малка разширена вена.............незнам не съм лекар
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #197 -: Февруари 26, 2010, 13:53:59 pm »
Непременно повторете спермограмата в друг център. Както и твоите хормонални изследвания. Знам, че това са допълнителни средства, но ще е добре да ги повторите в друг град. И спермограмата, и хормоналните изследвания са готови за часове. Опитайте се да запазите час за д-р Кацаров на 3-ия или 4-ия ден от цикъла ти за следобед и след 3 дена въздържание. Сутринта елате в София, пуснете изследванията в клиника по репродуктивна медицина (пак ще ви трябва предварително запазен час). С новата и старата спермограма и с микробиология идете при д-р Кацаров за консултация.
Спермограма от друг инвитро център и без това ще ви трябва, ако кандидатствате по фонда.
Успех!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #198 -: Февруари 26, 2010, 14:29:18 pm »
Ultra благодаря че си ми писала.Аз мислех да повторим спермограмата в Пловдив в болница Селена,ти знаеш ли нещо за тази клиника,добра ли им е лабораторияра......Ако не ще е в София то е ясно.Значи ти ме съветваш в деня в които вземем час за Кацаров да си направим и спермограма и пак хормони(отново пролактин,естрадиол,ЛХ и ФСХ)......За микробиологията няма значение кога ще я направим нали или трябва да се напражи,когато и спермограмата.......малко не съм наясно с поредността на нещата,от скоро се зблъскахме с този проблем9а сме и по млади и съм объркана)Пиши ми ако и когато можеш
Re: Спермограма – проблеми и решения
« Отговор #199 -: Февруари 26, 2010, 14:34:13 pm »
А от къде ще вземем назначение за тези процедури,като отидем в друг град или не е необходимо лекарска препоръка,както за спермограмата така и за хормоните??????????Просто вземаме час и казваме какво изследване желаем??????