0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #120 -: Април 18, 2014, 09:50:13 am »
Ако искаш точен отговор на въпроса има или няма - това е решението. Изборът е твой.
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #121 -: Април 18, 2014, 09:59:48 am »
Лимонче аз да те попитам антиген не е ли ,че си се заразил/Антигените представляват вещества с екзогенен или ендогенен произход, които са дразнители на имунната система и предизвикват имунна реакция/. Срещу тях се образуват разпознаващи молекули - антитела и клетъчни рецептори, които се свързват специфично in vivo или in vitro със съответния антиген. А антитела ,че си имал заразяване ,но вече организма се е преборил сам и е образувал /имунна защита/антитела. Четох някъде в форумите,че изследванията за хламидия са за да се види да ли има антитела/защита/, а не антиген
 /заразяване/ кое е вярното.Вече се ошашавих и не знам на какво да вярвам.
« Последна редакция: Април 18, 2014, 10:17:06 am от taifun »
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #122 -: Април 18, 2014, 10:02:52 am »
Лимонче Благодаря за бързите отговори  и съвети.То е ясно,че повторно изследване е най сигурно и обезпокояващо.
« Последна редакция: Април 18, 2014, 10:18:30 am от taifun »
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #123 -: Април 18, 2014, 11:16:02 am »
Миличка, ELISA тестовете търсят точно антитела. Ти можеш да имаш антитела, защото си се срещала с антигена, но не е задължително да си се преборила с него. А и хламидията не се самоизлекува или поне не съм чувала за такова нещо. Не е като грипа...
Остави това, но имаше случаи (многобройни) на положителни тестове за хламидия, които после на PCR излизаха отрицателни - проблемът беше в лабораторията. Има и обратното, разбира се.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #124 -: Април 18, 2014, 12:02:48 pm »
Да внеса едно уточнение само - PCR теста, доколкото знам, дава информация за активна или начална инфекция, т.е. дали в момента има инфекция. Но засича и IgG естествено. Това си остава най-сигурния метод за определяне на наличието на хламидия.

За другото, Зайо е дала изчерпателна информация. Точно така е, хламидията не се самоизлекува, в даден момент затихва и става хронична, обикновено това е когато вече само IgG са високи, говорим за доста високи стойности, които падат с години. Тогава вече няма активна инфекция, но пораженията по репродуктивната система са вече вероятно на лице.

Ще споделя моя опит - при кръвни изследвания ми излезе само IgG положително, доста над горна граница. Направих PCR тест и той излезе отрицателен, т.е. в момента нямах инфекция. Но IgG си бяха високи. Явно отдавна съм се била срещнала с тази гадина и не съм разбрала, защото в повечето случаи при жените протича без симптоми. По стечение на обстоятелствата не правих ЦС, а направо лапароскопия и беше категорично потвърдено, че съм имала хламидия, имах ТВБ /тазово-възплаителна болест/, множество сраствания и необратимо увредени тръби. Това се случва 2008 година лятото. Аз бях с партньора си от януари 2005 г. Мъжът ми беше категорично отрицателен за всякаква хламидия. И сега - чуденка, как аз имам, а той не и откъде съм я лепнала, след като не съм била с друг партньор през това време.

Оказа се, в крайна сметка, че съм се била заразила с хламидия преди да срещна партньора си и белите са станали още тогава, без изобщо да разбера. Минали са години, тя е хронифицирала, направила е поражения и след години ми излизат антителата за стара инфекция, които показват, че съм имала хламидия някъде във времето. Посетих множество специалисти, консултирах се с няколко репродуктивни специалиста и всички ми казаха едно и също - това, което вече написах. Нямаше смисъл да продължавам да пия АБ, че вероятно е доста стара инфекцията и е била преди партньора ми и т.н.

Моят съпруг никога не ме е обвинил в изневяра, нито се е усъмнил в мен, камо ли да ме обвинява, че имам хламидия. Беше до мен абсолютно във всичко. Мъжете може и да не се заразят, могат и да бъдат само приносители, без да се заразяват. Явно съм я хванала от предишния си партньор, с който бях около 2 години и нито той, нито аз сме имали оплаквания някакви. И как разбрах, че така е станало най-вероятно? Върнах лентата назад и случайно стана въпрос пред лекаря ми, че преди години съм направила жлъчна криза, с много силни болки в облстта на малкия таз, след това са се появили болки при секс, придърпвания и т.н. Тогава като ходих на лекар /ЛЛ ми беше вътрешни болести/, тя каза, че е жлъчка, имам фамилна обремененост. Та моят лекар, който ми прави лапароскопията каза, че жлъчката ми е абсолютно наред и това изобщо не е било жлъчна криза, а точно тогава а станали белите с хламидията. Симптомите били едни и същи и много често се бъркало с жлъчка. След лапароскопията не съм имала нито една жлъчна криза, както и спряха придърпванията и болките при полов контакт. По онова време, когато получих "жлъчната криза" бях с предишния си партньор. Изводът е ясен.
Извинявам се за дългия постинг, но се надявам, че внесох малко повече яснота и дано съм те успокоила, че не си виновна за нищо и няма мсто да се притесняваш, че мъжът ти може да те обвини в изневяра. Ако искаш, покажи му поста, нека прочете човека и разбере, че не е задължително да си му изневерила, за да се случи това.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #125 -: Април 18, 2014, 15:28:08 pm »
Благодаря Ви за бързите отговори
« Последна редакция: Април 18, 2014, 15:38:48 pm от taifun »
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #126 -: Април 18, 2014, 15:36:22 pm »
Дай те ми съвет за др.лаборатория къде да си пусна.Ти я бяха в  Цибалаб,но сега съм категорична там не.
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #127 -: Април 18, 2014, 16:19:38 pm »
Момичета преди време и ние с мъжа ми си правихме кръвни изследвания.Оказа се че аз имам а той не.Странно аз не съм била с друг мъж.Но повярвах на лекарката която ми каза да пиеме антибиотици,след това пак кръв и така 3 пъти.Накрая с мъжа ми решихме че нещо не е наред 3 месеца на антибиотик резултат няма.Тогава започнахме да търсим в интернет и попаднахме на господари на ефира-Познайте полово предавана хламидия не се изследва чрез  кръв.Направих си ЦС НАПЪЛНО ПРОХОДИМИ ТРЪБИ.Намерете предаването и преценете самиhttp://vbox7.com/user:gospodari_na_efira_official
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #128 -: Април 18, 2014, 16:36:29 pm »
полово предавана хламидия не се изследва чрез  кръв.

Бъркаш, миличка. Просто методът е поостарял. Най-съвременният се нарича PCR - полимеразна верижна реакция. Тестът търси части от ДНК/РНК на хламидията, т.е. дикертно доказва има или няма. Докато Елайзата (изследването чрез кръв) търси антитела в кръвта ти. Но дава и отклонения.

А за лаборатория бих препоръчала Националния център по заразни и паразитни болести. Хламидия изследват в тази сграда, която е на бул. Столетов (над Затвора)  http://www.ncipd.org/.
« Последна редакция: Април 18, 2014, 16:38:26 pm от little_rabbit »
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #129 -: Април 18, 2014, 18:10:05 pm »
Литъл Рабит това го каза професора.Аз не съм специалист.Ако искаш изгледай клипчето.А за всичко останало съм съгласна с теб.Мен ме изследваха точно по този метод ЕЛИСА
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #130 -: Април 18, 2014, 18:15:21 pm »
Забавно-развлекателни предавания като "Господари на ефира" не могат да бъдат източник на достоверна здравна информация. Ето един приличен обзор - Хламидия.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #131 -: Април 18, 2014, 18:22:14 pm »
Този репортаж беше по повод незаконни лекарства за лечение на хламидии и т.н Момичета аз не искам да споря или да ви убеждавам в нещо.Просто се почувствах длъжна да ви кажа и ако може да си спестите нервите и пиенето на антибиотици без резултат.
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #132 -: Април 18, 2014, 19:41:20 pm »
Мели, благодаря!

Патрисия, Мели е лекар.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #133 -: Април 18, 2014, 23:05:42 pm »
Патрисия, напълно е възможно жената да е положителна за хламидия, а мъжът - не. Особено ако говорим за IgG. Аз съм живия пример, прочети ми предния постинг.
За кой титър си била положителна и не е паднал след 3 приема на антибиотик? А знаеш ли, че контрола след антибиотик се прави поне 45 дни след приема му? Пишеш 3 приема на АБ, общо 3 месеца, значи не сте спазили най-малкото времето за контрола, ако сте пускали кръв веднага след антибиотика, нормално да отчете положителен резултат още.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #134 -: Април 24, 2014, 12:36:04 pm »
Здравейте,
Правих си тест за хламидия тъй като вече повече от 2 години правим неуспещни опити да забременея. Всъшност два пъти успяхме, но и двата пъти получих спонтанен аборт (преди 3тия месец). И за това гениколога ми реши че трябва да се провея за наличие на хламидии ( тъй като те често са причина за раненн аборт) Направих си кръвен и цервикален секрет за хламидия, както и за микоплазми и уреаплазми. Последните две са отрицателни. А резултатите за хлаидия са отрицателен, но ме притеснява че Хламидия - Ig G е положителен ( 1:64 )  ?!? Всъшност 1:64 ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ ИМАМ ХЛАМИДИЯ ИЛИ СЪМ ИМАЛА МНОГО ОТДАВАНА И НЕ СЪМ СЕ ИЗЧИСТИЛА???  :ask:
И ако съм имала хламидия преди много години (от около 5 години съм с постоянен партнъор) това причина ли е за ранните ми аборти? Аз със сигурност ще отида на гениколог, но в момента съм извън града а не ми дават мира тези въпроси! Ще съм ви благодарна ако някой е имал подобни резултатаи да сподели!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #135 -: Април 24, 2014, 20:49:26 pm »
Здравейте,
Правих си тест за хламидия тъй като вече повече от 2 години правим неуспещни опити да забременея. Всъшност два пъти успяхме, но и двата пъти получих спонтанен аборт (преди 3тия месец). И за това гениколога ми реши че трябва да се провея за наличие на хламидии ( тъй като те често са причина за раненн аборт) Направих си кръвен и цервикален секрет за хламидия, както и за микоплазми и уреаплазми. Последните две са отрицателни. А резултатите за хлаидия са отрицателен, но ме притеснява че Хламидия - Ig G е положителен ( 1:64 )  ?!? Всъшност 1:64 ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ ИМАМ ХЛАМИДИЯ ИЛИ СЪМ ИМАЛА МНОГО ОТДАВАНА И НЕ СЪМ СЕ ИЗЧИСТИЛА???  :ask:
И ако съм имала хламидия преди много години (от около 5 години съм с постоянен партнъор) това причина ли е за ранните ми аборти? Аз със сигурност ще отида на гениколог, но в момента съм извън града а не ми дават мира тези въпроси! Ще съм ви благодарна ако някой е имал подобни резултатаи да сподели!
Дай референтни стойности .
Пример <0.8 отрицателен 0.8-1.1 граничен,>1.1 положителен
Но всяка лабор. има различни стойности,а и кръвните тестове ELISA май не са много точни по-нагоре пише ,че секрета е по точен ,но аз не съм лекар и не мога да ти кажа нищо повече.
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #136 -: Април 24, 2014, 23:31:01 pm »
Референтните стойности на лабораторията са : Chlamydia trachomatis – Ig G = 1:64 (<1:16 отрицателен, 1:16 слабо положителен резултат, >1:32 положителен) , т.е. мойте стойности са 1:64, което означава положителен. но четах много и до колкото разбирам( макар че не съм лекар) IgG, и то в тези стойност означава че съм имала преди и е още в кръвта ми. Взеха ми проби и от влагалището и до колкото мога да разгадая от там е отрицатлен. IgG нали е резултат от кръвната проба?
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #137 -: Юни 30, 2014, 15:59:03 pm »
Референтните стойности на лабораторията са : Chlamydia trachomatis – Ig G = 1:64 (<1:16 отрицателен, 1:16 слабо положителен резултат, >1:32 положителен) , т.е. мойте стойности са 1:64, което означава положителен. но четах много и до колкото разбирам( макар че не съм лекар) IgG, и то в тези стойност означава че съм имала преди и е още в кръвта ми. Взеха ми проби и от влагалището и до колкото мога да разгадая от там е отрицатлен. IgG нали е резултат от кръвната проба?

 Добре е да се пускат Ig А, Ig М, и Ig G
Ig G е висок и показва, че си била заразявана с Хламидия и трябва да се лекуваш / заедно с партньора/
Кръвният тест засича антитела в кръвта -  Ig G, но Хламидията поразява тъкани и органи, причинява възпаления и може да е причина за аборт

Ако ДНК теста е отрицателен, това означава, че патогена се е предвижил  нагоре по половата система.

ПП. Без секс докато трае лечението. Контрола 40 дни след лечението

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #138 -: Април 02, 2015, 21:43:51 pm »
Така,...почти година, след като сте дискутирали в темата, се надявам да ми помогнете с познанията си.
За първи път правим изследвания за Хламидия и резултатите са следните:

Моите:  IgA   0.34   Ratio   < 0.8 отр.; 0.8 - 1.1 граничен; > 1.1 пол.
             IgG   0.77   Ratio   < 0.8 отр.; 0.8 - 1.1 граничен; > 1.1 пол.
На половинката: IgA   1.99   Ratio   < 0.8 отр.; 0.8 - 1.1 граничен; > 1.1 пол.
                            IgG   2.69   Ratio   < 0.8 отр.; 0.8 - 1.1 граничен; > 1.1 пол.

Заедно сме повече от 4 години и само първата общо взето сме се пазили с презерватив. Повече от година ще станат опитите за бебче и засега все при мен изкачаха проблеми за неставането. Изследването го правихме случайно, защото ни беше в пакет със Васерман, СПИН и т.н.
Та, сега сме шах. Не ме разбирайте погрешно, вярвам му безрезерво и през ум не ми минава мисълта за изневери и такива глупости. Ама, при условие, че не се пазим от толкова дълго време, възможно ли е той да е "+", а аз "-" и да ме е подминало просто ей така? Нищо не разбирам. И, моля, доколко сериозно ви изглежда положението, че ми се иска малко яснота, а ще се виждаме  с лекарката чак в понеделник (завишените стойности нищо не ми говорят, т.е. много ли са завишени). Трябва ли, при това положение, да се пазим от полови контакти, докато не чуем лекарското мнение? Абе, голяма каша ми е  :?
« Последна редакция: Април 02, 2015, 21:45:54 pm от Zlateto »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: има или няма хламидия ?
« Отговор #139 -: Април 02, 2015, 21:56:03 pm »
Ти си отрицателна, но мъжът ти има активна инфекция, в началната фаза, това показва IgA. Задължително ползвайте презерватив при полови контакти. Ще му бъде назначено лечение. Понеже инфекцията е в началото е възможно засега да не си заразена или просто още при теб да не са се завишили антителата. Добре ще е след известно време, примерно седмица- две, отново да се тестваш. Може и да не си се заразила, но е добре да се проверяваш. Обсъдете това с лекаря си и изрично питайте какви са шансовете и ти да си се заразила и коига да си направиш контрола.
При положение, че инфекцията е в начална фаза и вземете мерки веднага /до понеделник не е фатално, но ако можеш да се свържеш с лекаря по телефона още по-добре/, не би следвало да има сериозни проблеми. При мъжете по-рядко има тежки поражения, имате време да овладеете нещата.
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!