0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Чита

"най-доброто" ниво на пролактина
« -: Април 11, 2007, 17:11:56 pm »
здравейте отново,

няколко лекари досега са ми казвали, че пролактинът трябва да се поддържа възможно най-ниско, когато е имало проблем със свръхсекреция. Днес бях при д-р Владимиров и той ми каза точно обратното, - че е е добре пролактинът да е дори близо до горната граница, за да се случи забременяване.
Вие какви мнения сте чували?
Благодаря!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #1 -: Април 11, 2007, 22:53:38 pm »
Най-доброто ниво според мен, е нивото в реф. граници. Нещата може би стоят много по-просто от колкото си ги представяме! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Чита

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #2 -: Април 11, 2007, 22:58:02 pm »
да, звучи логично. обаче когато пролактинът ми беше на горна граница имах овулация, след това пих Достинекс, пролактинът падна много, почти до нула и овулацията изчезна за месеци. Постепенно - за около година и половина, пролактинът пак се покачи на горна граница и забременях. За съжаление, краят на историята не е happy...
През цялото време ендокринолози са твърдели, че е по-добре по-нисък пролактин, едва днес д-р Владимиров ми каза обратното. И като се замислих, и при мен думите му са били верни. Затова се зачудих и попитах...
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #3 -: Април 13, 2007, 18:33:07 pm »
И аз съм с висок пролактин. На бромокриптин съм. Моята ендокриноложка също ми казваше, че не е страшно ако падне до долната референтна стойност или под нея, важно било да не е висок.
Февруари месец бях при Владимиров и понеже последния ми резултат беше на горна граница   го попитах какво мисли, и учудващо за мен и на мен ми каза, че е по-добре да е на горна, отколкото на долната граница  :dontknow:
Щом и на други е казал така, сега съм по-спокойна  :wink:

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #4 -: Април 20, 2007, 16:38:54 pm »
момичета, аз незнам вие къде и при кого ходите, но аз имах висок пролактин, откакто пия достинекс обаче винаги е под долната граница, макар да вземам половин таблетка седмична, и този месец след много ходения до гинеколога се установи че овулация има, тъй че не е гаранция че с ниски стойности няма
:)
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #5 -: Април 20, 2007, 16:49:46 pm »
Аз пък точно този месец в началото на цикъла си изследвах пролактин. Беше над горната горница. На 18-ми ден отидох на лекар и за моя огромна изненада установи, че съм имала овулация.
Нещо съвсем се обърках с тези пролактини и хормони. За сега не ми е назначено лечение на пролактин. Ще се изследвам 2-ри път.
*

    Teди

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #6 -: Април 20, 2007, 20:09:07 pm »
Здравейте момичета!
Да се включа и аз с малко патила - на мен пролактина ми е 817,23 при второ изследване, LH 18,26 при граница 8,00 във фоликулната фаза, което ще рече:
ову. има, но поради високия пролактин фоликула не може да стане годен за оплождане. Така, че Вие си преценете. Това показаха моите изследвания. Всички други хормони са ми в норма и не са проблемни. Надявам се да съм помогнала поне малко, за се разнищи ситуацията. Сега работим по въпроса пролактина да падне - пия парлодел и се надявам в чудото.
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #7 -: Април 21, 2007, 09:53:35 am »
При мен също в началото на лечението с Достинекс нивата на пролактина бяха много под долната граница, но имах овулация. След това обаче се случи нещо и тя изчезна. Още, Катя Тодорова ми обясни, че естрадиолът следва цикъла на пролактина. т.е. ниският пролактин води до пропорционално по-ниско ниво на естрадиола. ако целта е забременяване, по-добре е пролактинът да е в средата и дори към горна граница, смятат лекарите.
Не вярвайте в чудеса - разчитайте на тях!
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #8 -: Април 21, 2007, 10:22:27 am »
Теди, при теб как се установи,че яйцеклетката не е качествена за оплождане?
При мен понякога не се пукат фоликулите, предполагах,че е въз основа на високия пролактин. Но при висок пролактин имах овулация, да не излезе сега,че фоликулите не са годни.
*

    Теди

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #9 -: Април 21, 2007, 13:49:13 pm »
Stelliana,не са ме изследвали 8O. Обаче при кръвния тест LH във фоликулната фаза ми беше много завишен и ендокриноложката ми каза, че докато пролактина е висок фоликула няма да е годен за оплождане. Нещата били свързани и високия пролактин се водил още в медицината като централен стерилитет. Каза още "дори карантиите да са ти наред, там има ли проблем - няма шанс". Така, че на мен това ми е достатъчно, защото преди това си мерих БТ 37,20; 37,30 - ову. има, ама полза никаква. Точно така се изказа и тя - не може да има оплождане, защото няма как да узреят. На теб не са ли ти правили LH, FSH и прогестерон? При мен просто изследването си показа. Отклонение в други хормони нямах. Ама знае ли човек? Още каза, че и да си меря БТ, докато е висок пролактина е безсмисленно. Същото ме посъветваха и други момичета във форума. Сега предстои да коригирам пролактина, Бог знае за колко време и физиотерапията за тръбата. Друго ще му мислим после, дано не се налага. Кажи ми как установиха при теб, че е имало ову., освен ако не е паднал пролактина?
*
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #10 -: Април 21, 2007, 14:30:04 pm »
Искам да споделя и моя сходен проблем.Бях с високи нива на пролактин , при следене на овулацията се оказваше,че такава има,т.е. че доминантния фоликул се пука,но не се отделяше някаква течност(и аз не знам каква),която доказва отделянета на яйцеклетка. Та като чета тук,може би и при мен фоликулите за били "кухи"? Пролактина много бързо влезе в граници след лечение с достинекс - само за 2-3 седмици.
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #11 -: Април 21, 2007, 14:55:02 pm »
До Теди
Правила съм си изследване на хормоните Lh i Fsh, същия месец, който изследвах пролактин. Съотношение Lh:Fsh беше 0.7. Т.е Fsh беше по-високо от Lh.
Като четох из форумите разбрах,че ако Lh e много високо тогава яйцеклетката не е годна за оплождане.
Овулацията ми е доказана на УЗИ и то с голяма сигурност от един доста известен и хвален лекар. Предполагам, че не греши. То на него ако не мога да се доверя тогава на кого.
Самия той ми каза още веднъж да си изследвам пролактина и затова не ми е преписано лечение все още.
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #12 -: Април 21, 2007, 14:59:23 pm »
И до HI.
Аз доколкото знам тази течност се вижда до 1,2 дена след овулацията. Да не би да си била на преглед няколко дена по-късно?

И пак към Теди: можем да обменим информация за физиотерапията, т.к. и аз съм минала през такава и сега планувам и кални бани. При мен причината беше възпален яйчник.
*
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #13 -: Април 21, 2007, 15:07:33 pm »
Непосредствено след ову...Предния ден има фоликул,следващия-няма. Няма и течност. :? Така и не разбрах за какво става въпрос, но идеята че е абсорбирана прекалено бързо беше несериозно предположение и лекарят сам си я отрече....
*

    Теди

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #14 -: Април 21, 2007, 16:30:48 pm »
Stelliana, благодаря ти за предложението да ми разкажеш за физиотерапията. И аз искам като я направя тези дни, лятото да отида някъде на кални бани. А по отношение та LH и FSH, аз все пак не съм лекар и споделям какво са ми казали на мен, но пък щом не ти е приложено лечение за пролактина, маже просто да е нещо моментно. Тук във форума бях чела такова нещо и при следващо изследване момичето каза, че е било в норми. Можеш, ако искаш да си го изследваш за твое успокоение. Мен така ме посъветваха, но уви моя е доказано висок. Може множко да ти се е насъбрало в един момент. А причината при мен е определено високия пролактин. Даже предстои да мина през ЯМР. Не приемай нещата миродавно, а това че имаш добър лекар, който да те следи е прекрасно. И много е важно наистина пролактина да е в граници. Това разбрах аз от всичките обиколки по лекари. :(
*
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #15 -: Април 21, 2007, 19:58:14 pm »
Здравей, Stelliana!
Теди съм - като съм на работа много бързо се вмъквам тук и все пропускам да вляза с потребител :oops:. Страх от шефове...
Та да ти се похваля - днес ми беше първата процедура. Минах на 2 уреда - единия, така  както съм си с дрехите леко загрява кръста и корема, а другия пак се слага на кръста и корема, обаче на голо и усещането е като че ли множество иглички те боцкат. Физиотерапевта каза, че колкото повече процедури се направят, толкова по-добре и аз понеже съм си с късмета - хващам 4 почивни дни и тя каза, че може и 15 да направя. Как ти звучи това - добре ли е?  :?
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #16 -: Април 22, 2007, 12:04:51 pm »
Теди или Bird,

би ли споделила къде правиш тази физиотерапия и кой те прати?

Благодаря.
Не вярвайте в чудеса - разчитайте на тях!
*
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #17 -: Април 22, 2007, 16:22:39 pm »
Здравей,Cheetah!
Направление ми даде гинеколога ми. Аз съм във Варна и местата, където може да я правиш са Курортна поликлиника, Окръжна болница и Терапия. Това също гинеколога ми го каза. Аз избрах Курортна, понеже там ми е най-удобно като местоположение. Предполагам, че и без НЗОК става, но насоките ти ги дава или гинеколога ти или личния лекар по думите на физиотерапевтката. Тя ми каза, че когато дойде време да повторя терапията, може и чрез личния лекар, но е по-добре чрез гинеколог. Определено тази терапия не съм си я назначила сама. По преценка на моя лекар е. :wink:
Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #18 -: Април 23, 2007, 09:59:05 am »
Здравейте!
1-во към Cheеntah - аз лично съм ходила на физиотерапия в Окръжна болница. Там ме насочи моята гинеколожка. Моите процедури са по-различни от тези, които в момента се правят на Bird.
Едното беше радар. При него си лягам по гръб и коремчето ми е голо и някакъв кръгъл уред е насочен към коремът ми без да го допира. Казаха ми,че той е за сраствания.
Вторият уред е ултразвук - при него ми намазват корема с някакво кремче и с нещо като слушалка започват леки кръгови движения по корема. Това пак било за сраствания.
Аз замислям пак физиотерапяи и кални бани. Вероятно юли месец ще бъдат калните бани. Не съм решила къде все още. А може и още един курс по физиотерапия да мина.
Но май трябва да се консултирам с лекаря как точно да ги съчетая нещата и в каква последователност.
*

    Теди

Re: "най-доброто" ниво на пролактина
« Отговор #19 -: Април 23, 2007, 16:53:27 pm »
Здравей, Stelliana !
Аз съм малко озадачено от начина на терапията, а може пък уредите да са за едно и също нещо. Нямям представа. Но моята диагноза е уплатнение на л.тръба, което май е едно и също нещо. Но определено следващия път ще пробвам в окръжна. Знаеш ли това малко ме натъжава :(. Дано пък тази физиотерапия ми помогне...