0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Рецепти за бебета и малки деца
« -: Март 21, 2007, 12:02:19 pm »
Пускам тази тема, защото мисля, че има нужда от подходящи рецепти за тези, които имат желание да приготвят храната за бебетата в къщи. На много места има рецепти в нета, но на мен лично ми омръзна да попадам на рецепти с грах за 5ия месец или с домат за 6-ия, да не говорим пък за рецептите с прясно мляко. И досега сме пускали рецепти в темата за захранването, но тя вече стана много дълга. В отделна тема ще е по-прегледно по мое мнение.

Ето и днешните рецепти от Бон Апети:

Плодово-зеленчукова каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007


Списък на необходимите продукти:

30 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
1 морков
1 ябълка

Начин на приготвяне:
1. Морковът се почиства, нарязва се на парчета и се сварява на пара.
2. Овесените ядки се сипват в тенджера, добавят се парчетата морков и се сваряват заедно.
3. Ябълката се обелва и се настъргва.
4. Настърганата ябълка се добавя към ядките и моркова и всичко се намачква добре.  
5. Накрая се налива адаптираното мляко.
6. Кашата се разбърква и е готова за консумация.


Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007

Списък на необходимите продукти:

50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:

1. Елдата се сипва в тенджера и се залива с две части вода (1 к. ч.). Вари се около 10-15 минути.
2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре.
4. Любопитно: Елдата съдържа голямо количество фолиева киселина, желязо, белтъци и аминокиселини и е добър заместител на месото.


Пиле с череши
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007

Списък на необходимите продукти:

70 г пилешки гърди
1 морков
10-12 череши
10 мл краве масло
1 ч. л. царевично (пшеничено) натурално нишесте
 
Начин на приготвяне:

 1. Месото се нарязва на малки кубчета.
 2. Морковът се почиства и се настъргва на едро ренде.
 3. Маслото се разтопява в тенджера, сипват се кубчетата месо и настърганият морков, добавя се малко топла вода и продуктите се задушават около 15 минути.
 4. След това се прибавят почистените от костилките череши и се вари още 10 минути.
 5. Нишестето се разтваря в 2 с. л. студена вода и се сипва накрая, за да се сгъсти ястието.

 
Пюре с чушка и извара
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007


Списък на необходимите продукти:

1 зелена чушка
1 тиквичка
2 пресни картофа
1 морков
2-3 стръка магданоз
10 г краве масло
2 с. л. извара

Начин на приготвяне:

 
1. Морковът се остъргва и се нарязва на кубчета.
2. Тиквичката и картофите се обелват и също се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се загрява в тенджера и зеленчуците се задушават, като се налива и малко вода.
4. Чушката се изпича на грил тиган, след което се обелва и се нарязва. Поставя се в каната на пасатор.
5. Добавят се сварените зеленчуци и изварата.
6. Продуктите се пасират и пюрето е готово за консумация.
7. Съвет: При захранване е най-подходящо на детето да се предложи първо зелена чушка, а по-късно - червена. Червената чушка може да доведе до алергия, затова реакциите при детето трябва да се следят внимателно.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:05:48 pm от mimi26 »


*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #1 -: Март 23, 2007, 15:27:35 pm »
Габи, дали да не копнем тук и другите бебешки рецепти от предаванията на Иван Звездев?
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #2 -: Март 24, 2007, 12:02:14 pm »
Може ако има и детски за по големи бебета  :lol:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #3 -: Март 26, 2007, 00:30:00 am »
Пюре от тиква и картоф
Д-р Антоанета Антонова приготвя пюре, подходящо за шестмесечни бебета
излъчено на 23/11/2006 в  Бон Апети

Списък на необходимите продукти:

1 картоф
50-60 г тиква
30 мл адаптирано мляко (кърма)
1 ч. л. захар (аз лично никога не слагам захар)
Начин на приготвяне:
1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.
2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара.
3. Разтвореното адаптирано мляко се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.
4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:07:12 pm от mimi26 »


*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #4 -: Март 26, 2007, 00:40:22 am »
Следобедно плодово пюре с извара
Д-р Антоанета Антонова приготвя рецепта, подходяща за деца на възраст над 8 месеца
23/11/2006

Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:

1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.


Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/2/2007

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки

Начин на приготвяне:

1. Овесените ядки се смилат фино.
2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.


Пюре с пуешко месо и картофи
Рецептата е подходяща за над 8-месечни бебета
14/12/2006

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
40 г пуешки гърди
1 картоф (60 г)
60-70 мл пуешки бульон
30 мл адаптирано мляко
1 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
 
1. Месото се слага в тенджера с кипяща вода и се вари до кулинарна готовност (около 20 минути).
2. Свареното месо се слага в кухненски робот, залива се с бульона и се смилат заедно.
3. Картофът се обелва и се сварява на пара. След това се пасира.
4. В купата при пасирания картоф се сипва смляното с бульона месо и се разбърква.
5. Добавя се оризовата каша и се налива адаптираното мляко.
6. Пюрето се пасира отново и е готово за консумация.


Телешко с грах
Рецепта за деца над 8-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007

Списък на необходимите продукти:

50 г телешки шол
50 г замразен или пресен грах
1 картоф
1 морков
20 г кускус

Начин на приготвяне:
 1. Телешкото месо се сварява за 30 минути в тенджера под налягане.
 2. Картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
 3. Към свареното месо се прибавят грахът, нарязаният на парчета морков и кубетата картоф. Вари се до кулинарна готовност.
 4. Накрая сварените продукти се пасират заедно с част от бульона.
 5. Кускусът се сипва в тенджера с кипнала вода и се сварява.
 6. Готовото пюре се сипва в купичка.
 7. Кускусът се отцежда от водата и се добавя към пюрето.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:08:36 pm от mimi26 »


*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #5 -: Март 26, 2007, 16:25:03 pm »
Супа от праз лук със сирене
(подходяща за бебета над 6-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
30 г сирене, 1 стрък праз лук, 1 картоф, 1 ч. л. краве масло, 1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета. Празът се реже наситно.
2. Маслото се слага в малка тенджера и се загрява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват при разтопеното масло и се разбъркват.
4. В тенджерата се наливат 500-600 мл гореща вода и зеленчуците се задушават до готовност. Могат да се поръсят с щипка сол.
5. Сварените зеленчуци се пасират заедно със сиренето и супата е готова за консумация.


Крем супа от зеленчуци
 (подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
3-4 розички карфиол, 1 стрък праз лук, 1 морков, 1 картоф, 1 чушка, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Маслото се слага в тенджера, сипва се празът и се задушава, докато маслото се разтопи.
3. Веднага след това в тенджерата се налива 1 с. л. вряла вода.
4. Празът се сварява на тих огън под капак.
5. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета.
6. Чушката и морковът се почистват и се нарязват надребно. Карфиолът се накъсва на розички.
7. Зеленчуците се сипват при сварения лук.
8. В тенджерата се наливат около 500 мл вряла вода и супата се вари до готовност.
9. Сварените зеленчуци се свалят от котлона и се пасират.
10. След като се охлади, супата е готова за сервиране.


Пюре с пилешко месо
(подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
30-40 г пилешки гърди, 40 г ориз, 1/2 морков, 1/4 стрък праз лук, 2 стръка магданоз, 2 ч. л. зехтин, малка щипка сол
 
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно, а морковът се настъргва на ситно ренде.
2. В тенджера леко се загрява зехтинът, сипва се морковът и се задушава за кратко (около 1 минута).
3. Прибавя се нарязаният праз лук и веднага след това се наливат 2 с. л. гореща вода.
4. Месото се нарязва на малки парченца и се добавя към зеленчуците.
5. Наливат се около 140 мл вода, поръсва се с нарязан наситно магданоз и по желание се добавя щипка сол.
6. След това се сипва оризът и се вари до готовност.
7. Свареното ястие се пасира леко и е готово за сервиране.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:10:26 pm от mimi26 »
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #6 -: Март 26, 2007, 16:27:55 pm »
Супа от зеленчуци
(Педиатърът д-р Антоанета Антонова съветва супата да не се застройва за деца под 1 година)

Списък на необходимите продукти:
(за 4 порции)
1 домат, 1 морков, 1 картоф, 1/2 глава лук, 1 парче целина (30 г), 1 с. л. грис, 1 малка щипка сол
за застройката:
1 яйце, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
1. Лукът, морковът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно.
2. Картофът се обелва и също се нарязва на малки парчета.
3. Зеленчуците се сипват в тенджера под налягане.
4. Наливат се 4 ч. ч. вода, тенджерата се затваря и след като водата кипне, зеленчуците се варят около 5 минути.
5. Доматът се обелва, нарязва се надребно и се прибавя към сварените зеленчуци. Сипва се грисът и се вари още 5 минути.
6. Брашното за застройката се сипва в купа, залива се с млякото и се разбива.
7. Добавя се яйцето и всичко се разбърква добре.
8. Постепенно се налива от бульона на супата, докато температурата на двете течности се изравни.
9. Сварената супа се пасира. От нея се отделя един черпак (около 80 мл) за бебето над 10-месечна възраст. За възрастните и децата над 1 годинка супата се застройва.


Рагу от риба
(подходяща за деца над 10-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
120 г филе от бяла риба (хек), 1 морков, 1 картоф, 1 домат, 1/2 глава лук, 2-3 стръка копър, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Доматът и картофът се обелват и се нарязват надребно заедно с почистените морков и целина.
2. Маслото се слага в тенджера и се разтопява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват в разтопеното масло и се задушават 1 минута.
4. След това зеленчуците се заливат с 1 пръст гореща вода (колкото да ги покрие) и се задушават до готовност.
5. Рибата се накъсва на малки парчета и се намачква с вилица. Прехвърля се в тавичка заедно със задушените зеленчуци.
6. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. Накрая се поръсва с нарязания наситно копър и е готово за консумация.


Телешко със зеленчуци
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул, 50 г телешки шол, 1 резен целина (30 г), 1 малък картоф, 1 морков, 1/2 глава лук, 2-3 стръка магданоз, 1 ч. л. краве масло (15 г)

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
2. Прибавя се лукът и веднага се залива с гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.

« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:11:19 pm от mimi26 »
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #7 -: Март 26, 2007, 16:28:37 pm »
Пюре със спанак
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
60 г спанак, 1 картоф (30 г), 1 морков (30 г), 30 г ориз, 30 г сирене

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
2. Морковът се почиства и също се настъргва.
3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.


Оризова каша с банан
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 банан
4 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
3. Бананът се обелва и се намачква.
4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:12:10 pm от mimi26 »
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #8 -: Април 05, 2007, 15:13:29 pm »
Рецепти за домашни пюрета и каши


В повечето страни като първа храна за захранване се препоръчва каша, най-често от ориз. Предпочита се кафявият неполиран ориз, който е по-богат на витамини и баластни вещества, макар че може да се използва и бял полиран. Другите култури, подходящи за приготвяне на каша, са царевица и елда, а след 9 месеца - всички останали житни (пшеница, овес, просо и др.) Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, царевица, елда, просо и едва след края на първата година пшеница, ечемик и овес. Готовите каши често са смес от няколко вида зърно, съдържат оцветители, ароматизатори, стабилизатори, така че не са подходящи за бебето, ако сте фен на здравословното хранене, още повече, че съдържат повече захар, отколкото бебето има нужда. Някои каши са на пшенична основа (съдържат глутен), така че не са подходящи за малки бебета; други са млечни (съдържат сухо краве мляко), така че могат да предизвикат реакция при предразположени към алергия бебета.

Домашни каши
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Кашата от ядки (овесени, елдени)
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици ядки се слагат в 100-150 мл вряша вода. Вари се за кратко на слаб огън (може да се наложи да разбърквате, за да не изкипи), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Подправя се като кашата от домашно приготвено брашно.
Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.
В началото кашата се вари, по-късно може да се поднася в прясно състояние, стига житото да е приготвено по гореописания начин. Овесът съдържа най-много желязо; просото, овесът и оризът са най-лесно смилаеми, докато пшеницата и ечемикът се смилат малко по-трудно. Пшеницата и ечемикът предизвикват най-често алергични реакции.
Към края на първата година може да се добавят люспи в кашата, като мюсли. Готовите смески не се препоръчват, защото съдържат захар. След втората година към менюто на бебето може да се добавят бобови растения - те са отличен източник на желязо и белтъчини.
Всички каши могат да се разреждат с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-течни и да имат вкус, познат на бебето.
По желание може да се добави малко масло или студено пресован зехтин/олио.

********************************************************
След 6-месечна възраст, когато започне захранването и детският стомах е достатъчно съзрял, за да приема и друга храна освен мляко, може да предложите на бебето домашно плодово пюре. То се приготвя от ябълка, круша, слива, пъпеш, грозде и други сезонни плодове. До 1 годинка не се препоръчват цитрусови плодове (портокал, лимон, мандарина, киви). Добре е до тази възраст да се избягват и праскови и кайсии, които съдържат алергени както по мъхестата си кожа, така и в месестата част от плода.

Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре, отстранява се костилката, нарязва се на подходящи парчета и се пасира с кухненски робот, блендър или пасатор.
По подобен начин, но с последващо изцеждане и отстраняване на пулпа се приготвя пресен плодов сок.

********************************************************
Някои родители избират да започнат захранването с домашно зеленчуково пюре. Цвеклото, ряпата, както и тъмнозелените зеленчуци като шотландското зеле и броколи не са подходящи за деца под 1 година, тъй като съдържат много нитрати. Като първи зеленчуци най-вече се предпочитат морковът и картофът, които са със сладникав вкус (отчетете, че могат да запечат бебето).

Домашно зеленчуково пюре се приготвя, като зеленчуците се измият много добре, обелят се старателно и се нарежат на кубчета (около 1 см). Варят се в малко вода (едвам да ги покрие), или на пара. Когато омекнат, се пасират с водата, в която са се варили, и в която са отишли част от витамините им. При сервиране могат да се разредят с кърма или адаптирано мляко.
Също както яденето на възрастните, обикновено бебешкото пюре се състои от един или два основни зеленчука, към които са добавени други - за по-добър вкус. Например, основен зеленчук картоф с добавени морков, лук и зелени подправки; или основен зеленчук ориз с добавени домати и зелени подправки. Зеленчуковите пюрета могат да се подправят със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, чубрица, копър, ревен, гьозум и други. Пикантните подправки, както и солта се избягват. В по-голяма възраст (към 11-12 месеца) може да експериментирате с подправки като сладко къри и куркума. Няколко капки студено пресован зехтин ще помогнат за усвояването на мастно-разтворимите витамини в пюрето. Комбинациите на зеленчуковите пюрета са безкрайни, можете свободно да се осланяте на въображението си. Можете да приготвяте почти същите зеленчукови ястия, както и за вас като състав, без запръжка и пикантни подправки.
Според възрастта на бебето, към зеленчуковото пюре може да се добави - примерна схема - обезсолено сирене (към 8-9 месец), месен бульон (8-10 месец), жълтък (9 месец), сметана (10-11 месец), кисело мляко (след 9-10 месец).


********************************************************
Домашни месни пюрета и месен бульон
Първи прием на месо се препорчва между 8 и 12 месец на бебето, обикновено след 10-ия. За деца с фамилна обремененост и алергии кат първо месо най-често се препоръчва пуешко и заешко. Ако няма такава опасност, може да се консумира пилешко (за предпочитане без кожа), пуешко, заешко, агнешко и телешко месо. Вътрешности не се предлагат, тъй като съдържат много вредни вещества. Рибата е богата на белтъчини и децата я харесват, но внимавайте за костици. Месото може да се свари отделно и после да се пасира заедно със зеленчуци, или да се вари заедно с тях и да се пасира. При всички положения месото се вари със съвсем малко сол (колкото да уври, а не да е добре за вашия вкус) и без пипер. Ако слагате зрънца черен пипер, ги пребройте преди слагане и след изваждане от бульона, или ги варете в малка тензухена торбичка, за да не се разпилеят.
Когато бебето порастне, месото може да се реже на ситно, вместо да се пасира.

********************************************************
Домашни супи
Домашните супи се приготвят точно както и зеленчуковите и месните пюрета, но с повече вода. Така в тях може да се добави хляб или сухар, когато храните детето.


********************************************************
Салати
Можете да приготвяте салати за бебето, като в началото ги пасирате, а по-късно само ги кълцате на ситно. Можете да комбинирате плодове и зеленчуци (например, ябълка, морков и сварено червено цвекло), или да изберете само плодови или само зеленчукови салати. Подправяйте ги с няколко капки студено пресовано олио или зехтин, за да се усвояват по-добре мастно-разтворимите витамини. След 10-11 месечна възраст можете да ги подправяте с кисело мляко и сметана, можете да добавяте сирене (след 9 месец) или да правите разнообразни заливки.


********************************************************

Консервиране на домашни зеленчукови и месни пюрета
Можете да замразите домашни зеленчукови и месни пюрета, които да размразявате, когато нямате време да готвите за бебето; или да направите разнообразен асортимент от пюрета, които да редувате в различните дни, по този начин бебето има разнообразно меню, а вие готвите веднъж седмично или веднъж на две седмици.
Вакуумиране
След сваряване на зеленчуците (и месото, ако пюрето е месно) се пасират, докато са още горещи. Ако се налага, може да се подгрее допълнително. Докато сместа е вряла, се насипва в подходящи бурканчета на винт (тип старите "Ганчев"), бурканчетата се обръщат с дъното нагоре върху топлоустойчива повърхност и се оставят да изстинат. Капачките вакуумират и 'дръпват'. След като изстинат, се надписват (съдържание и дата) и се нареждат във фризера, камерата или навътре в хладилника. Ако някое бурканче не е вакуумирало, може сместа вътре да се подгрее още веднъж и да се обърне с нова капачка, ако се налага смяна, или просто да се остави по-напред във фризера/камерата/хладилника за по-скорошна консумация.
При замръзване пюрето увеличава малко обема си, затова винаги оставяйте 1 см място от ръба на бурканчето.
Замразяване на кубчета
Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват. Сваряват се поотделно или смесени, в зависимост какво искате. Докато са топли, се пюрират с пасатор, насипват се във формички за лед и се слагат за няколко часа във фризера. След като замръзнат, се изваждат, разпределят се по торбички и се надписват (съдържание и дата). Когато искате да размразите, вадите от предната вечер желаните зеленчуци, и ги оставяте в подходящ съд в хладилника да се размразят. На следващия ден ги притопляте и ако се нагала, ги пюрирате отново. Сложете добавки по вкуса на детето (кърма, мляко, сметана, сирене).
По същия начин можете да приготвите месо, зеленчуков и месен бульон на кубчета, които да размразявате и да смесвате с храната на детето.

Източник: Рецепти за домашни пюрета и каши
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #9 -: Април 11, 2007, 09:29:27 am »
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:

Пюре с броколи и сирене
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
70-80 г броколи, 50 г сирене, 1 картоф, 30 мл адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
1. Броколите се накъсват на розички, картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
2. Зеленчуците се сваряват на пара.
3. Сиренето се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли.
4. Сварените броколи и картофи се слагат в купата на пасатор.
5. Добавя се обезсоленото сирене, налива се адаптираното мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Каша от грис
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
150 мл разтворено сухо мляко, 1 ябълка, 3 с. л. пшеничен грис, 1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Сухото мляко се сипва в тенджерка, залива се с вода и се кипва.
2. След това се прибавя грисът, (съотношението между течност и грис е 3 към 1) и се вари 2-3 минути, като се бърка непрекъснато.
3. Ябълката се обелва и се настъргва на ренде.
4. След като грисът се охлади, се прибавят настърганата ябълка и маслото. Бърка се, така че да се получи хомогенна смес.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:13:35 pm от mimi26 »
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #10 -: Април 23, 2007, 17:44:33 pm »
Рецепти за деца от 1 до 3 г.

Картофена супа
Необходими продукти:
1-2 картофа, 30 мл прясно мляко, 5 гр. масло, 5 гр. ориз, 1 перце зелен лук, 1/2 жълтък.
Начин на приготвяне:
Изчистените и нарязани картофи и лук се сваряват. Когато омекнат, към тях се прибавя оризът. Супата се вари докато омекне и той. Застройва се с млякото, жълтъка и маслото.

Млечна супа
Необходими продукти:
100 мл. прясно мляко, 100 мл вода, 10 гр. грис, 20 гр. сирене, 6 гр. масло, ½ яйце
Начин на приготвяне:
Грисът се сварява във водата и в него се излива прясното мляко. Яйцето се разбива и се смесва с натрошеното сирене. Тази смес се добавя към гриса. Всичко се разбърква добре. Още докато е топла, към супата се добавя и масло.

Зеленчукова супа
Необходими продукти:
30 гр. картофи, 15 гр. моркови, 10 гр. лук, 10 гр. ориз, 50 мл прясно мляко, 1 ч.л масло, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистените и нарязани зеленчуци се сваряват в подсолена вода. Когато омекнат, към тях се добавя оризът. В още топлата супа се слагат маслото и прясното мляко.

Супа топчета
Необходими продукти:
50 гр.мляно месо, 30 гр. картофи, 10 гр. моркови, 5 гр. кромид, фиде, ½ яйце за застройка, брашно.
Начин на приготвяне:
Картофите, морковите и лука се нарязват на ситно и се сваряват в подсолена вода. От мляното месо се оформят топчета, които се овалват в брашно и се пускат в кипящия зеленчуков бульон. Супата се оставя да ври още 15-20 минути. Десетина минути преди да се свали от огъня, се слага и фидето. По желание се застройва с яйце.

Картофена яхния
Необходими продукти:
150 гр. картофи, ½ домат, 20 гр. кромид, 1 ч.л брашно, 1 ч.л масло, магданоз.
Начин на приготвяне:
Първо лукът, а после и брашното се запържват в горещото олио. Слага се нарязаният домат. Картофите се обелват и нарязват на кубчета и се прибавят към останалите продукти. Всичко се залива с вода и се оставя да ври на умерен огън. Когато яхнията стане готова, се поръсва с магданоз.

Каша с пиле
Необходими продукти:
100 гр. пилешко месо, 2 с.л брашно, 1 с.л масло, сол.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява и се нарязва на дребно. Брашното се запича в тиган. След като добие златисто кафяв цвят, се разрежда с 300 мл от бульона, в който е вряло месото. Добавя се маслото. Кашата се посолява и в нея се слага месото.
Може да се добави 1 с. л. кисело мляко или ½ разбито яйце.

Грис с плодове
Необходими продукти:
80 гр. сезонни плодове, 2о гр. захар, 10 гр. грис.
Начин на приготвяне:
Плодовете се сваряват, изцеждат се от водата, в която са врели и се пасират. В част от плодовата вода се размива грисът. Останалата част се оставя да заври. Размитият грис се прибавя на тънка струя към врящата плодова вода, като се бърка непрекъснато. Добавя се захарта. В получената смес се слагат пасираните плодове. Грисът се разпределя в купички. По желание се полива с плодов сироп.

Реване
Необходими продукти:
1 яйце, 30 гр. брашно, 15 гр. грис, 10 гр. масло, 60 гр. захар, 100 мл вода.
Начин на приготвяне:
Жълтъкът и белтъкът се разбиват поотделно. След това се смесват и към тях се прибавят брашното и грисът. Така полученото тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна. Готовият и добре изстинал блат се нарязва и се залива с горещ захарен сироп.

Източник: сп. "Журнал за жената"
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #11 -: Април 24, 2007, 11:28:48 am »
Вреди, Вердииииии - жива да си!  :lol:
В очакване ....
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #12 -: Април 24, 2007, 11:35:03 am »
И здрава! :lol:
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #13 -: Април 25, 2007, 17:49:57 pm »
Ягоди с извара
Рецепта за деца над едногодишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007
 
Списък на необходимите продукти:
150 г ягоди
100 г извара
2 с. л. мед
 
Начин на приготвяне:
 1. Почистените и измити ягоди се слагат в купата на блендер.
 2. Добавя се изварата.
 3. След това се сипва и медът.
 4. Продуктите се пасират, така че да станат на пюре.
 5. Преди да се поднесе на детето, пюрето може да се украси с парченца ягода.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:14:28 pm от mimi26 »


*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #14 -: Април 27, 2007, 01:01:16 am »
Вреди, Вердииииии - жива да си!  :lol:
И здрава! :lol:
Да ви се връща!

Габи,
само една рецепта ли имаше вчера в "Бон Апети"? Че аз бях "в разход" цял ден и пропуснах да вляза в сайта.
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #15 -: Април 27, 2007, 17:17:15 pm »
Verdi, две бяха ама втората я сложих по-горе при останалите за 8-месечните за да са на едно място - виж телешко с грах.


*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #16 -: Май 09, 2007, 09:41:18 am »
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:

Плодова закуска
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 круша, 1 к. ч. овесени ядки, 2 с. л. обезмаслена и обезсолена извара (40 г)
 
Начин на приготвяне:
1. Овесените ядки се сипват в тенджерка, заливат се с 2 части гореща вода и се варят до кулинарна готовност.
2. Крушата се обелва, почиства се и се настъргва на едро ренде.
3. Сварените ядки и крушата се сипват в купа и се разбъркват.
4. Прибавя се изварата и отново се разбърква добре.


Зеленчуков обяд
(подходяща за деца над 6-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 тиквичка, 1 картоф, 1 резен целина (15 г), 1/2 стрък праз лук, 1 стрък копър, 30 мл адаптирано мляко, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Картофът, тиквичката и целината се обелват и се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се слага в тенджера, в него за 1-2 минути се задушава лукът и се залива със 100 мл гореща вода.
4. След това се прибавят кубчетата целина и картоф.
5. Долива се гореща вода (водата трябва да е два пръста над продуктите) и зеленчуците се варят до готовност, като към края се слага и тиквичката.
6. Адаптираното мляко се разтваря в малко от бульона от зеленчуците.
7. Млякото се сипва при зеленчуците и се пасира.
8. Накрая се добавя копърът, пасира се отново и ястието е готово за консумация.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:15:17 pm от mimi26 »
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #17 -: Май 31, 2007, 00:15:25 am »
Каша от коприва със сирене
Рецепта за деца над 1-годишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
30/5/2007

Списък на необходимите продукти:

200 г коприва
20 г орехи
50 г обезсолено сирене
2-3 листа магданоз
2-3 листа копър
1 щипка сух девесил

Начин на приготвяне:

1. Копривата се почиства и се измива добре.
2. След това се сипва в тенджера с вряла вода и се сварява.
3. Ореховите ядки се смилат в блендер.
4. Сварената коприва се отцежда от водата и се слага в блендера при смлените орехи.
5. Прибавя се обезсоленото сирене и се поръсва с подправките.
6. Продуктите се смилат добре и кашата е готова за консумация.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:15:40 pm от mimi26 »


*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #18 -: Май 31, 2007, 09:40:20 am »
само да уточня, че рецептата е и за бебета над 6 месеца, ако не се слагат орехи.
*
Re: Рецепти за бебета и малки деца
« Отговор #19 -: Май 31, 2007, 15:11:33 pm »
Риба пастърва по градинарски
Рецепта за деца над 1-годишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
30/5/2007

Списък на необходимите продукти:

½ пастърва
1 картоф
1стрък пресен лук
½ глава кромид лук
1 резен целина
1 малка чушка
½ домат
½ морков
2-3 листа магданоз
2-3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Домата се обелва. Останалите зеленчуци се нарязват и се задушават за около 10 мин във вряла вода.
2. Добавя се домата. В кошница се слага рибата и след това се вари в същата тенджера над зеленчуците 10-15 мин.
3. Отделя се малко риба от гръбната част, където костите са най-малко.
4. Добавя се магданоза.
4. Пюрира се до неоходимата консистенция.
« Последна редакция: Февруари 27, 2013, 18:15:59 pm от mimi26 »