www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Хранене и захранване на бебето и детето => Темата е започната от: gabi32 в Март 21, 2007, 12:02:19 pm

Титла: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Март 21, 2007, 12:02:19 pm
Пускам тази тема, защото мисля, че има нужда от подходящи рецепти за тези, които имат желание да приготвят храната за бебетата в къщи. На много места има рецепти в нета, но на мен лично ми омръзна да попадам на рецепти с грах за 5ия месец или с домат за 6-ия, да не говорим пък за рецептите с прясно мляко. И досега сме пускали рецепти в темата за захранването, но тя вече стана много дълга. В отделна тема ще е по-прегледно по мое мнение.

Ето и днешните рецепти от Бон Апети:

Плодово-зеленчукова каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007


Списък на необходимите продукти:

30 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки
1 морков
1 ябълка

Начин на приготвяне:
1. Морковът се почиства, нарязва се на парчета и се сварява на пара.
2. Овесените ядки се сипват в тенджера, добавят се парчетата морков и се сваряват заедно.
3. Ябълката се обелва и се настъргва.
4. Настърганата ябълка се добавя към ядките и моркова и всичко се намачква добре.  
5. Накрая се налива адаптираното мляко.
6. Кашата се разбърква и е готова за консумация.


Закуска с елда и сирене
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/3/2007

Списък на необходимите продукти:

50 г обезсолено сирене
1/2 к. ч. елда
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:

1. Елдата се сипва в тенджера и се залива с две части вода (1 к. ч.). Вари се около 10-15 минути.
2. При варенето елдата набъбва, като поема цялата течност. Когато е готова, се оставя да се задуши под капак около 10 минути.
3. Към сварената елда се добавят сиренето и маслото и всичко се намачка добре.
4. Любопитно: Елдата съдържа голямо количество фолиева киселина, желязо, белтъци и аминокиселини и е добър заместител на месото.


Пиле с череши
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007

Списък на необходимите продукти:

70 г пилешки гърди
1 морков
10-12 череши
10 мл краве масло
1 ч. л. царевично (пшеничено) натурално нишесте
 
Начин на приготвяне:

 1. Месото се нарязва на малки кубчета.
 2. Морковът се почиства и се настъргва на едро ренде.
 3. Маслото се разтопява в тенджера, сипват се кубчетата месо и настърганият морков, добавя се малко топла вода и продуктите се задушават около 15 минути.
 4. След това се прибавят почистените от костилките череши и се вари още 10 минути.
 5. Нишестето се разтваря в 2 с. л. студена вода и се сипва накрая, за да се сгъсти ястието.

 
Пюре с чушка и извара
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
6/6/2007


Списък на необходимите продукти:

1 зелена чушка
1 тиквичка
2 пресни картофа
1 морков
2-3 стръка магданоз
10 г краве масло
2 с. л. извара

Начин на приготвяне:

 
1. Морковът се остъргва и се нарязва на кубчета.
2. Тиквичката и картофите се обелват и също се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се загрява в тенджера и зеленчуците се задушават, като се налива и малко вода.
4. Чушката се изпича на грил тиган, след което се обелва и се нарязва. Поставя се в каната на пасатор.
5. Добавят се сварените зеленчуци и изварата.
6. Продуктите се пасират и пюрето е готово за консумация.
7. Съвет: При захранване е най-подходящо на детето да се предложи първо зелена чушка, а по-късно - червена. Червената чушка може да доведе до алергия, затова реакциите при детето трябва да се следят внимателно.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Март 23, 2007, 15:27:35 pm
Габи, дали да не копнем тук и другите бебешки рецепти от предаванията на Иван Звездев?
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: nia72 в Март 24, 2007, 12:02:14 pm
Може ако има и детски за по големи бебета  :lol:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Март 26, 2007, 00:30:00 am
Пюре от тиква и картоф
Д-р Антоанета Антонова приготвя пюре, подходящо за шестмесечни бебета
излъчено на 23/11/2006 в  Бон Апети

Списък на необходимите продукти:

1 картоф
50-60 г тиква
30 мл адаптирано мляко (кърма)
1 ч. л. захар (аз лично никога не слагам захар)
Начин на приготвяне:
1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.
2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара.
3. Разтвореното адаптирано мляко се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.
4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Март 26, 2007, 00:40:22 am
Следобедно плодово пюре с извара
Д-р Антоанета Антонова приготвя рецепта, подходяща за деца на възраст над 8 месеца
23/11/2006

Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:

1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта.
2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар.
3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.


Каша с овесени ядки
Рецепта за деца над 7-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
21/2/2007

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
1 банан
1/2 ябълка
90 мл адаптирано мляко
20 г овесени ядки

Начин на приготвяне:

1. Овесените ядки се смилат фино.
2. След това се сипват в тенджера, заливат се с вряла вода в съотношение 1:1 1/2 и се сваряват.
3. В купичка се сипват 3 равни лъжици адаптирано мляко и се разтварят в 90 мл преварена вода.
4. Сварените овесени ядки се оставят да се охладят, след което се заливат с адаптираното мляко.
5. Ябълката се обелва и се настъргва. Бананът се пасира в блендер.
6. Плодовете се прибавят към ядките, кашата се разбърква и е готова за консумация.


Пюре с пуешко месо и картофи
Рецептата е подходяща за над 8-месечни бебета
14/12/2006

Списък на необходимите продукти:

(за 1 порция)
40 г пуешки гърди
1 картоф (60 г)
60-70 мл пуешки бульон
30 мл адаптирано мляко
1 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
 
1. Месото се слага в тенджера с кипяща вода и се вари до кулинарна готовност (около 20 минути).
2. Свареното месо се слага в кухненски робот, залива се с бульона и се смилат заедно.
3. Картофът се обелва и се сварява на пара. След това се пасира.
4. В купата при пасирания картоф се сипва смляното с бульона месо и се разбърква.
5. Добавя се оризовата каша и се налива адаптираното мляко.
6. Пюрето се пасира отново и е готово за консумация.


Телешко с грах
Рецепта за деца над 8-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007

Списък на необходимите продукти:

50 г телешки шол
50 г замразен или пресен грах
1 картоф
1 морков
20 г кускус

Начин на приготвяне:
 1. Телешкото месо се сварява за 30 минути в тенджера под налягане.
 2. Картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
 3. Към свареното месо се прибавят грахът, нарязаният на парчета морков и кубетата картоф. Вари се до кулинарна готовност.
 4. Накрая сварените продукти се пасират заедно с част от бульона.
 5. Кускусът се сипва в тенджера с кипнала вода и се сварява.
 6. Готовото пюре се сипва в купичка.
 7. Кускусът се отцежда от водата и се добавя към пюрето.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Март 26, 2007, 16:25:03 pm
Супа от праз лук със сирене
(подходяща за бебета над 6-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
30 г сирене, 1 стрък праз лук, 1 картоф, 1 ч. л. краве масло, 1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета. Празът се реже наситно.
2. Маслото се слага в малка тенджера и се загрява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват при разтопеното масло и се разбъркват.
4. В тенджерата се наливат 500-600 мл гореща вода и зеленчуците се задушават до готовност. Могат да се поръсят с щипка сол.
5. Сварените зеленчуци се пасират заедно със сиренето и супата е готова за консумация.


Крем супа от зеленчуци
 (подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
3-4 розички карфиол, 1 стрък праз лук, 1 морков, 1 картоф, 1 чушка, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Маслото се слага в тенджера, сипва се празът и се задушава, докато маслото се разтопи.
3. Веднага след това в тенджерата се налива 1 с. л. вряла вода.
4. Празът се сварява на тих огън под капак.
5. Картофът се обелва и се нарязва на малки кубчета.
6. Чушката и морковът се почистват и се нарязват надребно. Карфиолът се накъсва на розички.
7. Зеленчуците се сипват при сварения лук.
8. В тенджерата се наливат около 500 мл вряла вода и супата се вари до готовност.
9. Сварените зеленчуци се свалят от котлона и се пасират.
10. След като се охлади, супата е готова за сервиране.


Пюре с пилешко месо
(подходяща за бебета над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
30-40 г пилешки гърди, 40 г ориз, 1/2 морков, 1/4 стрък праз лук, 2 стръка магданоз, 2 ч. л. зехтин, малка щипка сол
 
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно, а морковът се настъргва на ситно ренде.
2. В тенджера леко се загрява зехтинът, сипва се морковът и се задушава за кратко (около 1 минута).
3. Прибавя се нарязаният праз лук и веднага след това се наливат 2 с. л. гореща вода.
4. Месото се нарязва на малки парченца и се добавя към зеленчуците.
5. Наливат се около 140 мл вода, поръсва се с нарязан наситно магданоз и по желание се добавя щипка сол.
6. След това се сипва оризът и се вари до готовност.
7. Свареното ястие се пасира леко и е готово за сервиране.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Март 26, 2007, 16:27:55 pm
Супа от зеленчуци
(Педиатърът д-р Антоанета Антонова съветва супата да не се застройва за деца под 1 година)

Списък на необходимите продукти:
(за 4 порции)
1 домат, 1 морков, 1 картоф, 1/2 глава лук, 1 парче целина (30 г), 1 с. л. грис, 1 малка щипка сол
за застройката:
1 яйце, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
1. Лукът, морковът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно.
2. Картофът се обелва и също се нарязва на малки парчета.
3. Зеленчуците се сипват в тенджера под налягане.
4. Наливат се 4 ч. ч. вода, тенджерата се затваря и след като водата кипне, зеленчуците се варят около 5 минути.
5. Доматът се обелва, нарязва се надребно и се прибавя към сварените зеленчуци. Сипва се грисът и се вари още 5 минути.
6. Брашното за застройката се сипва в купа, залива се с млякото и се разбива.
7. Добавя се яйцето и всичко се разбърква добре.
8. Постепенно се налива от бульона на супата, докато температурата на двете течности се изравни.
9. Сварената супа се пасира. От нея се отделя един черпак (около 80 мл) за бебето над 10-месечна възраст. За възрастните и децата над 1 годинка супата се застройва.


Рагу от риба
(подходяща за деца над 10-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
120 г филе от бяла риба (хек), 1 морков, 1 картоф, 1 домат, 1/2 глава лук, 2-3 стръка копър, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Доматът и картофът се обелват и се нарязват надребно заедно с почистените морков и целина.
2. Маслото се слага в тенджера и се разтопява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват в разтопеното масло и се задушават 1 минута.
4. След това зеленчуците се заливат с 1 пръст гореща вода (колкото да ги покрие) и се задушават до готовност.
5. Рибата се накъсва на малки парчета и се намачква с вилица. Прехвърля се в тавичка заедно със задушените зеленчуци.
6. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. Накрая се поръсва с нарязания наситно копър и е готово за консумация.


Телешко със зеленчуци
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
150 г замразен зелен фасул, 50 г телешки шол, 1 резен целина (30 г), 1 малък картоф, 1 морков, 1/2 глава лук, 2-3 стръка магданоз, 1 ч. л. краве масло (15 г)

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на парчета, лукът – наситно. Маслото се загрява в тенджера, слага се нарязаното месо и се задушава за кратко.
2. Прибавя се лукът и веднага се залива с гореща вода (колкото да покрие продуктите). Вари се в тенжера под налягане до готовност.
3. Обеленият картоф и целината се нарязват надребно.
4. Морковът се почиства и също се нарязва на малки парченца.
5. Нарязаните зеленчуци се прибавят към телешкото заедно със зеления фасул. След като налягането в тенджерата се вдигне, продуктите се варят още 10 минути.
6. Когато е готово, ястието се пасира. Накрая се поръсва с нарязан наситно магданоз.

Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Март 26, 2007, 16:28:37 pm
Пюре със спанак
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
(за 1 порция)
60 г спанак, 1 картоф (30 г), 1 морков (30 г), 30 г ориз, 30 г сирене

Начин на приготвяне:
1. Картофът се обелва и се настъргва на по-едро ренде.
2. Морковът се почиства и също се настъргва.
3. Зеленчуците се слагат в тенджера, задушават се за 30-40 секунди и се сипва оризът.
4. Наливат се около 100 мл вода, разбърква се и се похлупва.
5. Измитият и отцеден от водата спанак се нарязва наедро.
6. Нарязаният спанак се прибавя в тенджерата при останалите продукти и се задушава до кулинарна готовност.
7. Накрая ястието се пресипва в каната на пасатор, добавя се сиренето и всичко се пасира.


Оризова каша с банан
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 банан
4 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
1. Оризовата каша се сипва в купичка и се залива със 100 мл вода.
2. Разбърква се и се оставя да престои известно време, за да набъбне.
3. Бананът се обелва и се намачква.
4. Намачканият банан се залива с кашата и се разбърква, за да се смесят добре.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Април 05, 2007, 15:13:29 pm
Рецепти за домашни пюрета и каши


В повечето страни като първа храна за захранване се препоръчва каша, най-често от ориз. Предпочита се кафявият неполиран ориз, който е по-богат на витамини и баластни вещества, макар че може да се използва и бял полиран. Другите култури, подходящи за приготвяне на каша, са царевица и елда, а след 9 месеца - всички останали житни (пшеница, овес, просо и др.) Кашата от пълнозърнести житни храни е особено богата на витамини от група В, които укрепват нервите. Тя е основната храна на бебето. Може да се приготвя в къщи от прясно смлени житни зърна, като постепенно се дават нови видове жито: първо безглутенови - ориз, царевица, елда, просо и едва след края на първата година пшеница, ечемик и овес. Готовите каши често са смес от няколко вида зърно, съдържат оцветители, ароматизатори, стабилизатори, така че не са подходящи за бебето, ако сте фен на здравословното хранене, още повече, че съдържат повече захар, отколкото бебето има нужда. Някои каши са на пшенична основа (съдържат глутен), така че не са подходящи за малки бебета; други са млечни (съдържат сухо краве мляко), така че могат да предизвикат реакция при предразположени към алергия бебета.

Домашни каши
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Кашата от ядки (овесени, елдени)
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици ядки се слагат в 100-150 мл вряша вода. Вари се за кратко на слаб огън (може да се наложи да разбърквате, за да не изкипи), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Подправя се като кашата от домашно приготвено брашно.
Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.
В началото кашата се вари, по-късно може да се поднася в прясно състояние, стига житото да е приготвено по гореописания начин. Овесът съдържа най-много желязо; просото, овесът и оризът са най-лесно смилаеми, докато пшеницата и ечемикът се смилат малко по-трудно. Пшеницата и ечемикът предизвикват най-често алергични реакции.
Към края на първата година може да се добавят люспи в кашата, като мюсли. Готовите смески не се препоръчват, защото съдържат захар. След втората година към менюто на бебето може да се добавят бобови растения - те са отличен източник на желязо и белтъчини.
Всички каши могат да се разреждат с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-течни и да имат вкус, познат на бебето.
По желание може да се добави малко масло или студено пресован зехтин/олио.

********************************************************
След 6-месечна възраст, когато започне захранването и детският стомах е достатъчно съзрял, за да приема и друга храна освен мляко, може да предложите на бебето домашно плодово пюре. То се приготвя от ябълка, круша, слива, пъпеш, грозде и други сезонни плодове. До 1 годинка не се препоръчват цитрусови плодове (портокал, лимон, мандарина, киви). Добре е до тази възраст да се избягват и праскови и кайсии, които съдържат алергени както по мъхестата си кожа, така и в месестата част от плода.

Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре, отстранява се костилката, нарязва се на подходящи парчета и се пасира с кухненски робот, блендър или пасатор.
По подобен начин, но с последващо изцеждане и отстраняване на пулпа се приготвя пресен плодов сок.

********************************************************
Някои родители избират да започнат захранването с домашно зеленчуково пюре. Цвеклото, ряпата, както и тъмнозелените зеленчуци като шотландското зеле и броколи не са подходящи за деца под 1 година, тъй като съдържат много нитрати. Като първи зеленчуци най-вече се предпочитат морковът и картофът, които са със сладникав вкус (отчетете, че могат да запечат бебето).

Домашно зеленчуково пюре се приготвя, като зеленчуците се измият много добре, обелят се старателно и се нарежат на кубчета (около 1 см). Варят се в малко вода (едвам да ги покрие), или на пара. Когато омекнат, се пасират с водата, в която са се варили, и в която са отишли част от витамините им. При сервиране могат да се разредят с кърма или адаптирано мляко.
Също както яденето на възрастните, обикновено бебешкото пюре се състои от един или два основни зеленчука, към които са добавени други - за по-добър вкус. Например, основен зеленчук картоф с добавени морков, лук и зелени подправки; или основен зеленчук ориз с добавени домати и зелени подправки. Зеленчуковите пюрета могат да се подправят със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, чубрица, копър, ревен, гьозум и други. Пикантните подправки, както и солта се избягват. В по-голяма възраст (към 11-12 месеца) може да експериментирате с подправки като сладко къри и куркума. Няколко капки студено пресован зехтин ще помогнат за усвояването на мастно-разтворимите витамини в пюрето. Комбинациите на зеленчуковите пюрета са безкрайни, можете свободно да се осланяте на въображението си. Можете да приготвяте почти същите зеленчукови ястия, както и за вас като състав, без запръжка и пикантни подправки.
Според възрастта на бебето, към зеленчуковото пюре може да се добави - примерна схема - обезсолено сирене (към 8-9 месец), месен бульон (8-10 месец), жълтък (9 месец), сметана (10-11 месец), кисело мляко (след 9-10 месец).


********************************************************
Домашни месни пюрета и месен бульон
Първи прием на месо се препорчва между 8 и 12 месец на бебето, обикновено след 10-ия. За деца с фамилна обремененост и алергии кат първо месо най-често се препоръчва пуешко и заешко. Ако няма такава опасност, може да се консумира пилешко (за предпочитане без кожа), пуешко, заешко, агнешко и телешко месо. Вътрешности не се предлагат, тъй като съдържат много вредни вещества. Рибата е богата на белтъчини и децата я харесват, но внимавайте за костици. Месото може да се свари отделно и после да се пасира заедно със зеленчуци, или да се вари заедно с тях и да се пасира. При всички положения месото се вари със съвсем малко сол (колкото да уври, а не да е добре за вашия вкус) и без пипер. Ако слагате зрънца черен пипер, ги пребройте преди слагане и след изваждане от бульона, или ги варете в малка тензухена торбичка, за да не се разпилеят.
Когато бебето порастне, месото може да се реже на ситно, вместо да се пасира.

********************************************************
Домашни супи
Домашните супи се приготвят точно както и зеленчуковите и месните пюрета, но с повече вода. Така в тях може да се добави хляб или сухар, когато храните детето.


********************************************************
Салати
Можете да приготвяте салати за бебето, като в началото ги пасирате, а по-късно само ги кълцате на ситно. Можете да комбинирате плодове и зеленчуци (например, ябълка, морков и сварено червено цвекло), или да изберете само плодови или само зеленчукови салати. Подправяйте ги с няколко капки студено пресовано олио или зехтин, за да се усвояват по-добре мастно-разтворимите витамини. След 10-11 месечна възраст можете да ги подправяте с кисело мляко и сметана, можете да добавяте сирене (след 9 месец) или да правите разнообразни заливки.


********************************************************

Консервиране на домашни зеленчукови и месни пюрета
Можете да замразите домашни зеленчукови и месни пюрета, които да размразявате, когато нямате време да готвите за бебето; или да направите разнообразен асортимент от пюрета, които да редувате в различните дни, по този начин бебето има разнообразно меню, а вие готвите веднъж седмично или веднъж на две седмици.
Вакуумиране
След сваряване на зеленчуците (и месото, ако пюрето е месно) се пасират, докато са още горещи. Ако се налага, може да се подгрее допълнително. Докато сместа е вряла, се насипва в подходящи бурканчета на винт (тип старите "Ганчев"), бурканчетата се обръщат с дъното нагоре върху топлоустойчива повърхност и се оставят да изстинат. Капачките вакуумират и 'дръпват'. След като изстинат, се надписват (съдържание и дата) и се нареждат във фризера, камерата или навътре в хладилника. Ако някое бурканче не е вакуумирало, може сместа вътре да се подгрее още веднъж и да се обърне с нова капачка, ако се налага смяна, или просто да се остави по-напред във фризера/камерата/хладилника за по-скорошна консумация.
При замръзване пюрето увеличава малко обема си, затова винаги оставяйте 1 см място от ръба на бурканчето.
Замразяване на кубчета
Зеленчуците се измиват, обелват и нарязват. Сваряват се поотделно или смесени, в зависимост какво искате. Докато са топли, се пюрират с пасатор, насипват се във формички за лед и се слагат за няколко часа във фризера. След като замръзнат, се изваждат, разпределят се по торбички и се надписват (съдържание и дата). Когато искате да размразите, вадите от предната вечер желаните зеленчуци, и ги оставяте в подходящ съд в хладилника да се размразят. На следващия ден ги притопляте и ако се нагала, ги пюрирате отново. Сложете добавки по вкуса на детето (кърма, мляко, сметана, сирене).
По същия начин можете да приготвите месо, зеленчуков и месен бульон на кубчета, които да размразявате и да смесвате с храната на детето.

Източник: Рецепти за домашни пюрета и каши (http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0)
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Април 11, 2007, 09:29:27 am
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:

Пюре с броколи и сирене
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
70-80 г броколи, 50 г сирене, 1 картоф, 30 мл адаптирано мляко

Начин на приготвяне:
1. Броколите се накъсват на розички, картофът се обелва и се нарязва на кубчета.
2. Зеленчуците се сваряват на пара.
3. Сиренето се залива с вода и се оставя да престои, за да се обезсоли.
4. Сварените броколи и картофи се слагат в купата на пасатор.
5. Добавя се обезсоленото сирене, налива се адаптираното мляко и се пасира, докато се получи еднородна смес.

Каша от грис
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
150 мл разтворено сухо мляко, 1 ябълка, 3 с. л. пшеничен грис, 1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Сухото мляко се сипва в тенджерка, залива се с вода и се кипва.
2. След това се прибавя грисът, (съотношението между течност и грис е 3 към 1) и се вари 2-3 минути, като се бърка непрекъснато.
3. Ябълката се обелва и се настъргва на ренде.
4. След като грисът се охлади, се прибавят настърганата ябълка и маслото. Бърка се, така че да се получи хомогенна смес.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Април 23, 2007, 17:44:33 pm
Рецепти за деца от 1 до 3 г.

Картофена супа
Необходими продукти:
1-2 картофа, 30 мл прясно мляко, 5 гр. масло, 5 гр. ориз, 1 перце зелен лук, 1/2 жълтък.
Начин на приготвяне:
Изчистените и нарязани картофи и лук се сваряват. Когато омекнат, към тях се прибавя оризът. Супата се вари докато омекне и той. Застройва се с млякото, жълтъка и маслото.

Млечна супа
Необходими продукти:
100 мл. прясно мляко, 100 мл вода, 10 гр. грис, 20 гр. сирене, 6 гр. масло, ½ яйце
Начин на приготвяне:
Грисът се сварява във водата и в него се излива прясното мляко. Яйцето се разбива и се смесва с натрошеното сирене. Тази смес се добавя към гриса. Всичко се разбърква добре. Още докато е топла, към супата се добавя и масло.

Зеленчукова супа
Необходими продукти:
30 гр. картофи, 15 гр. моркови, 10 гр. лук, 10 гр. ориз, 50 мл прясно мляко, 1 ч.л масло, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистените и нарязани зеленчуци се сваряват в подсолена вода. Когато омекнат, към тях се добавя оризът. В още топлата супа се слагат маслото и прясното мляко.

Супа топчета
Необходими продукти:
50 гр.мляно месо, 30 гр. картофи, 10 гр. моркови, 5 гр. кромид, фиде, ½ яйце за застройка, брашно.
Начин на приготвяне:
Картофите, морковите и лука се нарязват на ситно и се сваряват в подсолена вода. От мляното месо се оформят топчета, които се овалват в брашно и се пускат в кипящия зеленчуков бульон. Супата се оставя да ври още 15-20 минути. Десетина минути преди да се свали от огъня, се слага и фидето. По желание се застройва с яйце.

Картофена яхния
Необходими продукти:
150 гр. картофи, ½ домат, 20 гр. кромид, 1 ч.л брашно, 1 ч.л масло, магданоз.
Начин на приготвяне:
Първо лукът, а после и брашното се запържват в горещото олио. Слага се нарязаният домат. Картофите се обелват и нарязват на кубчета и се прибавят към останалите продукти. Всичко се залива с вода и се оставя да ври на умерен огън. Когато яхнията стане готова, се поръсва с магданоз.

Каша с пиле
Необходими продукти:
100 гр. пилешко месо, 2 с.л брашно, 1 с.л масло, сол.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява и се нарязва на дребно. Брашното се запича в тиган. След като добие златисто кафяв цвят, се разрежда с 300 мл от бульона, в който е вряло месото. Добавя се маслото. Кашата се посолява и в нея се слага месото.
Може да се добави 1 с. л. кисело мляко или ½ разбито яйце.

Грис с плодове
Необходими продукти:
80 гр. сезонни плодове, 2о гр. захар, 10 гр. грис.
Начин на приготвяне:
Плодовете се сваряват, изцеждат се от водата, в която са врели и се пасират. В част от плодовата вода се размива грисът. Останалата част се оставя да заври. Размитият грис се прибавя на тънка струя към врящата плодова вода, като се бърка непрекъснато. Добавя се захарта. В получената смес се слагат пасираните плодове. Грисът се разпределя в купички. По желание се полива с плодов сироп.

Реване
Необходими продукти:
1 яйце, 30 гр. брашно, 15 гр. грис, 10 гр. масло, 60 гр. захар, 100 мл вода.
Начин на приготвяне:
Жълтъкът и белтъкът се разбиват поотделно. След това се смесват и към тях се прибавят брашното и грисът. Така полученото тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна. Готовият и добре изстинал блат се нарязва и се залива с горещ захарен сироп.

Източник: сп. "Журнал за жената"
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Fussii в Април 24, 2007, 11:28:48 am
Вреди, Вердииииии - жива да си!  :lol:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: venus_melena в Април 24, 2007, 11:35:03 am
И здрава! :lol:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Април 25, 2007, 17:49:57 pm
Ягоди с извара
Рецепта за деца над едногодишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
25/4/2007
 
Списък на необходимите продукти:
150 г ягоди
100 г извара
2 с. л. мед
 
Начин на приготвяне:
 1. Почистените и измити ягоди се слагат в купата на блендер.
 2. Добавя се изварата.
 3. След това се сипва и медът.
 4. Продуктите се пасират, така че да станат на пюре.
 5. Преди да се поднесе на детето, пюрето може да се украси с парченца ягода.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Април 27, 2007, 01:01:16 am
Вреди, Вердииииии - жива да си!  :lol:
И здрава! :lol:
Да ви се връща!

Габи,
само една рецепта ли имаше вчера в "Бон Апети"? Че аз бях "в разход" цял ден и пропуснах да вляза в сайта.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Април 27, 2007, 17:17:15 pm
Verdi, две бяха ама втората я сложих по-горе при останалите за 8-месечните за да са на едно място - виж телешко с грах.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Май 09, 2007, 09:41:18 am
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:

Плодова закуска
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 круша, 1 к. ч. овесени ядки, 2 с. л. обезмаслена и обезсолена извара (40 г)
 
Начин на приготвяне:
1. Овесените ядки се сипват в тенджерка, заливат се с 2 части гореща вода и се варят до кулинарна готовност.
2. Крушата се обелва, почиства се и се настъргва на едро ренде.
3. Сварените ядки и крушата се сипват в купа и се разбъркват.
4. Прибавя се изварата и отново се разбърква добре.


Зеленчуков обяд
(подходяща за деца над 6-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 тиквичка, 1 картоф, 1 резен целина (15 г), 1/2 стрък праз лук, 1 стрък копър, 30 мл адаптирано мляко, 1 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва наситно.
2. Картофът, тиквичката и целината се обелват и се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се слага в тенджера, в него за 1-2 минути се задушава лукът и се залива със 100 мл гореща вода.
4. След това се прибавят кубчетата целина и картоф.
5. Долива се гореща вода (водата трябва да е два пръста над продуктите) и зеленчуците се варят до готовност, като към края се слага и тиквичката.
6. Адаптираното мляко се разтваря в малко от бульона от зеленчуците.
7. Млякото се сипва при зеленчуците и се пасира.
8. Накрая се добавя копърът, пасира се отново и ястието е готово за консумация.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Май 31, 2007, 00:15:25 am
Каша от коприва със сирене
Рецепта за деца над 1-годишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
30/5/2007

Списък на необходимите продукти:

200 г коприва
20 г орехи
50 г обезсолено сирене
2-3 листа магданоз
2-3 листа копър
1 щипка сух девесил

Начин на приготвяне:

1. Копривата се почиства и се измива добре.
2. След това се сипва в тенджера с вряла вода и се сварява.
3. Ореховите ядки се смилат в блендер.
4. Сварената коприва се отцежда от водата и се слага в блендера при смлените орехи.
5. Прибавя се обезсоленото сирене и се поръсва с подправките.
6. Продуктите се смилат добре и кашата е готова за консумация.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: manhattan в Май 31, 2007, 09:40:20 am
само да уточня, че рецептата е и за бебета над 6 месеца, ако не се слагат орехи.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Май 31, 2007, 15:11:33 pm
Риба пастърва по градинарски
Рецепта за деца над 1-годишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
30/5/2007

Списък на необходимите продукти:

½ пастърва
1 картоф
1стрък пресен лук
½ глава кромид лук
1 резен целина
1 малка чушка
½ домат
½ морков
2-3 листа магданоз
2-3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Домата се обелва. Останалите зеленчуци се нарязват и се задушават за около 10 мин във вряла вода.
2. Добавя се домата. В кошница се слага рибата и след това се вари в същата тенджера над зеленчуците 10-15 мин.
3. Отделя се малко риба от гръбната част, където костите са най-малко.
4. Добавя се магданоза.
4. Пюрира се до неоходимата консистенция.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Verdi в Юни 11, 2007, 17:40:48 pm
Двете бебешки рецепти на „Бон Апети” от 6 юни:

Пюре с чушка и извара
(подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
1 зелена чушка, 1 тиквичка, 2 пресни картофа, 1 морков, 2-3 стръка магданоз, 10 г краве масло, 2 с. л. извара

Начин на приготвяне:
1. Морковът се остъргва и се нарязва на кубчета.
2. Тиквичката и картофите се обелват и също се нарязват на малки кубчета.
3. Маслото се загрява в тенджера и зеленчуците се задушават, като се налива и малко вода.
4. Чушката се изпича на грил тиган, след което се обелва и се нарязва. Поставя се в каната на пасатор.
5. Добавят се сварените зеленчуци и изварата.
6. Продуктите се пасират и пюрето е готово за консумация.
7. Съвет: При захранване е най-подходящо на детето да се предложи първо зелена чушка, а по-късно - червена. Червената чушка може да доведе до алергия, затова реакциите при детето трябва да се следят внимателно.


Пиле с череши
 (подходяща за деца над 7-месечна възраст)

Списък на необходимите продукти:
70 г пилешки гърди, 1 морков, 10-12 череши, 10 мл краве масло, 1 ч. л. царевично (пшеничено) натурално нишесте

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на малки кубчета.
2. Морковът се почиства и се настъргва на едро ренде.
3. Маслото се разтопява в тенджера, сипват се кубчетата месо и настърганият морков, добавя се малко топла вода и продуктите се задушават около 15 минути.
4. След това се прибавят почистените от костилките череши и се вари още 10 минути.
5. Нишестето се разтваря в 2 с. л. студена вода и се сипва накрая, за да се сгъсти ястието.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Butterfly_ в Юни 11, 2007, 19:14:34 pm
Много хубава тема!!! Браво!!!
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Юли 11, 2007, 14:11:27 pm
Рецепти за деца със стомашно разтройство:


Диетична ябълково-оризова каша
Рецепта за деца над 4-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
11/7/2007

Списък на необходимите продукти:

1 ябълка (100 г)
3 с. л. оризова безмлечна каша
1 ч. л. щипка кафява захар

Начин на приготвяне:
1. Ябълката се измива и се почиства от семките.
2. След това се поставя върху алуминиево фолио и се поръсва с кафява захар.
3. Ябълката се увива във фолиото от всички страни и се пече около 20 минути в предварително загрята фурна при температура 200 градуса.
4. Изпечената ябълка се изважда от фолиото и се обелва.
5. Оризовата каша се разтваря във вода според указанието на опаковката.
6. Ябълката се залива с разтворената оризова каша, намачква се и ястието е готово за консумация.

 


Супа "Моро"
Рецепта за деца над 4-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
11/7/2007


Списък на необходимите продукти:
2 моркова
500 мл вода
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Морковът се почиства и се нарязва на кубчета.
2. Кубчетата морков се слагат в тенджера, заливат се с гореща вода и се сваряват.
3. След това се пасират заедно с водата, в която са се варили.
4. Пасираната супа се поръсва с щипка сол и хубаво се разбърква.
5. Когато се охлади, ястието е готово за консумация.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Септември 12, 2007, 16:24:30 pm
Плодово пюре с пъпеш
Рецепта за деца над 10-месечна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
12/9/2007

Списък на необходимите продукти:
1 резен пъпеш (100 г)
1/2 праскова
30 мл адаптирано мляко
30 г оризова каша

Начин на приготвяне:
 1. Пъпешът и прасковата се обелват и се пюрират.
 2. Оризовата каша се разбърква с малко вода според указанията върху опаковката и се сипва при плодовете.
 3. Добавя се адаптираното мляко.
 4. Сместа се пюрира отново, пресипва се в купичка и е готова за консумация.
 

Кюфтенца на пара
Рецепта за деца над едногодишна възраст от д-р Антоанета Антонова, педиатър
12/9/2007
Списък на необходимите продукти:

100 г пилешко филе
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 яйце
1 с. л. сметана
1 щипка сол

за гарнитурата:
2 моркова
5 г краве масло
1 щипка сол
1 щипка захар

Начин на приготвяне:
1. Лукът се почиства, нарязва се на едри парчета и се смила в блендер заедно с магданоза.
2. Добавя се месото и отново се смила.
3. След това се чупи яйцето, налива се сметаната и се посолява.
4. Сместа се пюрира за кратко и се поставя в хладилник, за да стегне леко.
5. С помощта на две лъжички се оформят кюфтенца и се сваряват на пара за 20-30 минути.
6. Морковите се почистват, сваряват се на пара и се пюрират заедно с маслото, малко сол и захар.
7. Кюфтенцата се сервират с морковената гарнитура.
8. Съвет: Ястието може да се приготви и за деца над 10-месечна възраст, ако в каймата за кюфтета се сложи само жълтъкът на яйцето.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: denito в Септември 24, 2007, 20:19:31 pm
Здравейте момичета  :D, имам едно въпросче /може някъде да е обсъждано, но просто не ми остава време да изчета всичко, за което се извинявам   :)/ - педиатърката днес ми каза да започна да давам на малката всеки ден по една лъжичка сок от ябълка - та тъй като бебка няма още 2 месеца въпросът ми е: не е ли още рано за това? Благодаря ви.  :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Септември 24, 2007, 23:08:34 pm
Ами доста е рано всъщност. В момента според препоръките на СЗО организация се захранва след 4-6 и то не със сокче, а със пюре или оризова каша.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Cvetelina в Септември 29, 2007, 19:14:53 pm
Ето малко рецепти и от нас. Изпробвани със злоядо дете :lol:

Супа от карфиол

Продукти:
1/2 глава карфиол
1 картоф
1/2 глава лук
2-3 с.л. зехтих или 1 ч.л. масло
щипка сол
магданоз

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете вода да заври. Почистете карфиола и го накъсайте на розички. Изсипете го във врящата вода. Обелете картофа и го нарежете на малки кубчета, нарежете лукът на ситно. Добавете г икъм карфиола. Оставете да ври, докато карфиолът и картофите омекнат. Свалете от котлона и пасирайте. Добавете зехтина/маслото. Поръсете със магданоза.

Забележка: По желание може да добавите АМ. За по-големите дечица може да сложите мляко или сметана.

Млечна супа

Продукти:
1 кафяна чаша прясно мляко/АМ
1/2 ч.л. ориз
1 с.л. настъргано сирене
1/2 ч.л. масло
1/4 яйце

Начин на приготвяне:
В малко подсолена вода се сварява оризът. След като омекне се добавямаслото. Приготвя се застройка от яйцето и млякото, която заедно със сиренето се добавя към супата. Оставете да ври още 5-6 мин.

Зеленчуци със сос

Продукти:
75г карфиол
50 броколи
1 морков
50 г грах
За соса:
15г масло
15г брашно
200 мл прясно мляко
40г кашкавал

Начин на приготвяне:

Задушете зеленчуците на пара за около 5 мин. Добавете граха и задушете за още 3 мин. За соса - смесете маслото брашното и млякото в малък съд. Сложете го на слаб огън, като разбърквате, докато сместа се сгъсти. Добавете кашкавала и изчакайте да се разтопи напълно. Сипете готовия сос в/у зеленчуците и разбъркайте.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: cygnus в Септември 30, 2007, 08:27:06 am
Моите бъркочи, които обаче много се харесват от тях:

Попара със сирене:
3 бр. сухарчета
обезсолено сирене, колкото 1. кибр. кутийка
щипка масло
2 м.л. АМ
Пасира се и се сервира :)
Давам го почти всяка сутрин.


Картофено пюре:
1-2 малки картофа, сварени
обезсолено сирене - колкото кибр. кутийка
щипка краве масло
1 сварен жълтък
2-3 м.л. АМ
топла вода
Пасира се и се сервира :)
Давам го понякога за вечеря

Пиле с картофи:
Сварено бяло пилешко месо
1-2 малки сварени картофа
1-2 малки сварени моркова
1/4 сварена чушка (обелена от ципата)
щипка масло
1/2 щипка сол (колкото да не е без хич)
Пасира се и се сервира :)
Давам го понякога за обяд

Плодов десерт:
100 гр. кисело мляко (може и с АМ)
2 бисквити Житен дар или Закуска (може и ХИП ама са скъпи)
половин банан, половин ябълка (обелена), половин праскова (обелена), обелени 2-3 сини сливи, обелена круша (тук може вариация с плодовете каквито има - най-често го правя с 1,2 или максимум 3 от тях.
Пасира се и се сервира. :)
Давам го често за следобедна закуска.

Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Септември 30, 2007, 10:58:38 am
Дони душа, ти да не си надничала в моята кухня, докато съм готвила...  :wink: :lol:

Сега да кажа аз как готвя за злоядото и капризно дете.:hungry:
Готвя само с масло President, като първо задушавам лука за 1-2 с маслото. По вкусно става и определено се приема по добре, от колкото ако го добавя. Следват морковите за 1-2 минути заедно с лука, домат обелен, почистен от семките и пасиран на пюре, после се добавя каквото друго желаете.
Тони много обича спанак с ориз, както и броколи/тиквички с ориз.:eating:

Спанак с ориз

Задушавам лука, после морковите, 1/2 домат, добавям размразен спанак на Bonduelle, защото на пресния и бг замразен нямам вяра. Когато потъмнее спанака, добавям предварително многократно измит над течаща вода ориз. Казват минимум 3 пъти, аз сигурно над 10, ама това е до желание... :) Когато ориза омекне, добавям магданоз, ври 5 минути, като след това свалям от котлона и оставам да изстине и набъбне още ориза. Сервирам с 1/2 бр. или 1 бр. сухар.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 01, 2007, 12:37:06 pm
Дони душа, ти да не си надничала в моята кухня, докато съм готвила...  :wink: :lol:

Сега да кажа аз как готвя за злоядото и капризно дете.:hungry:
Готвя само с масло President, като първо задушавам лука за 1-2 с маслото. По вкусно става и определено се приема по добре, от колкото ако го добавя. Следват морковите за 1-2 минути заедно с лука, домат обелен, почистен от семките и пасиран на пюре, после се добавя каквото друго желаете.
Тони много обича спанак с ориз, както и броколи/тиквички с ориз.:eating:
Задушавам лука, после морковите, 1/2 домат, добавям размразен спанак на Bonduelle, защото на пресния и бг замразен нямам вяра. Когато потъмнее спанака, добавям предварително многократно измит над течаща вода ориз. Казват минимум 3 пъти, аз сигурно над 10, ама това е до желание... :) Когато ориза омекне, добавям магданоз, ври 5 минути, като след това свалям от котлона и оставам да изстине и набъбне още ориза. Сервирам с 1/2 бр. или 1 бр. сухар.

И ние само с Президент готвим. Пробвала съм с друго , ама как разбира че не е същото незнам :lol: и само се мръщеше.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Cvetelina в Октомври 01, 2007, 12:58:52 pm
Ето и малко от любимите десерти.

Бананови гризини

Продукти:
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио/аз слагам масло/
2 яйца
1 ч.ч. намачкан банан
1 3/4 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти и разбъркайте до получаване на гладка смес. Сипете тестото в продълговата тавичка и печете на слаба фурна/160гр./ около час. Извадете сладкиша от формата и след като изстине, го нарежете на лентички. Изпечете отново получените пръчици на слаб огън, докато станат твърди и хрупкави/около час/.

Ябълков сладкиш

Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио/масло
1 бакпулвер
5-6 средно големи ябълки
2-3 ч.л. канела

Начин на приготвяне:
Брашното, грисът, захарта и бакпулвера се размесват добре. Ябълките се обелват, настъргват се и се смесват с канелата. В намазаната с олио/масло тавичка се изсипва половината от сухата смес и се поръсва с половината олио/масло. След това се слагат настърганите ябълки. Най-отгоре се изсипва втората половина от сухата смес и отново се наръсва с остатъка от олиото/маслото. Пече се около 50 мин. на 180гр.

Млечен крем с банан

Продукти:
4 узрели банана
400 мл прясно мляко
1 ванилия
100 г захар
2 с.л. брашно
1 ч.л. масло

Начин на приготвяне:
Сипете млякото в дълбок съд, добавете ванилията и оставете да заври. Разбийте жълтъците и захарта до побеляване, след това прибавете брашното. Внимателно сипете млякото в яйчената смес. Върнрте на котлона и варете 4-5 мин., като разбърквате постоянно до сгъстяване на крема. Накрая прибавете маслото. Нарежете бананите на дъното на 4 купички. Сипете отгоре готовия крем.

Бон апети от нас. :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Октомври 16, 2007, 10:06:28 am
Понеже незнаех къде да пусна информация относно замразяване на храни във фризер, затова я пускам тук Всичко за фризера (http://kulinar.gbg.bg/article.php?ar=4)
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: gabi32 в Декември 14, 2007, 07:45:05 am
Някои рецепти ги има вече в темата, но има и някои нови:

http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=meal&pid=91
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Cvetelina в Февруари 02, 2008, 15:25:49 pm
Мус с манго и кисело мляко

Продукти:     1 манго (350 г)
1 кофичка кисело мляко
200 мл. течна сметана
1 пакетче желатин
5 - 6 с. л. захар
1 капсула ванилова есенция

Начин на приготвяне:    
1. Мангото се обелва, разполовява се и се изважда костилката. Плодът се нарязва на малки парчета, които се поставят в блендера. Налива се киселото мляко, изсипва се захарта и ваниловата есенция.
2. Желатинът се залива с 4-5 с. л. студена вода. Изчаква се да набъбне и се поставя с купичката в гореща вода, за да се разтвори. Веднага се смесва с пюрето от манго и мляко. Налива се в разбитата на сняг сметана, като се бъркат само в една посока. Разпределя се в купички и се оставя в хладилник да стегне.

Добър апетит. :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Февруари 03, 2008, 19:12:16 pm
Момичета, ето две постни манджички от мен, готвя ги на Деси за вечеря, много ги харесва :D

1.Запеканка с чушки
Печени червени чушки - 2 бр.
яйце - 1 бр.
обезсолено сирене - слагам повечко, защото тя обича (2 кибритени кутийки)
магданоз, чубрица

Пасирам всичко и запичам, става превъзходно.

2.Запеканка с картофи
1 средно голям картоф
1 яйце
обезсолено сирене
2 л. кисело мляко
малко домат (от консерва)
чубрица

Сварявам картофа цял, обелвам, намачквам и разбърквам с другите продукти, запичам.
Бързо, лесно, вкустно :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Февруари 06, 2008, 09:56:51 am
Да питам аз в какъв съд печеш, толкова малко количество и колко минути?
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Февруари 06, 2008, 12:41:11 pm
Имам гювечета от йенско стъкло, та пека в капака, точно една порция за ламята Деси :lol:
а пека докато се изпече, то си личи, леко да се зачерви отгоре :)
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Февруари 06, 2008, 13:08:06 pm
Имам гювечета от йенско стъкло, та пека в капака, точно една порция за ламята Деси :lol:
а пека докато се изпече, то си личи, леко да се зачерви отгоре :)

Много ти мерси  :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: ribarca в Февруари 06, 2008, 13:34:57 pm
А става ли да се сложи в обикновено гювече и в микровълновата.Сигурно ще му трябва само повече време за запичането.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Февруари 06, 2008, 13:38:06 pm
няма идея, аз в микровълнова не готвя, но сигурно ще стане :)
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Февруари 06, 2008, 14:12:04 pm
Керамични съдове не се слагат в микровълнова, само стъклени и пластмасови на които да е обозначено, че стават за такъв уред.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Марито в Февруари 06, 2008, 14:28:55 pm
Как ще не стават керамични бе, знайш колко рецепти има за гювечета в микровеле :P

Сори за офф-а. :oops:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Февруари 06, 2008, 14:34:19 pm
Как ще не стават керамични бе, знайш колко рецепти има за гювечета в микровеле :P

Сори за офф-а. :oops:
Ми има гювечета от йена глас бе девойко Мари убава, на моята пише категорично, че керамични съдове да не се използват.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: manhattan в Февруари 06, 2008, 14:35:50 pm
а най-добре изобщо да не се използва микровеле! :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: mini в Февруари 07, 2008, 20:04:36 pm
Да ви кажа и на Стефи любимото ядене- 4 вариации с миксовете на Бондюел

Безмесен вариант- микс броколи, морков и карфиол ги сварявам с малко обезмаслено масълце /лупрак/ и малко преди да сваля от котлона добавям натрошено сирене. След като поизстине малко врътвам набързо в робота колкото да стане по еднороднно и предлагам с натрошен сухар. Обожава  :D
Вариант с месо- без сирене, добавям месо.
Праз с картоф и сирене- рецептата от сайта на Бон Апети- един стрък праз, един картоф- нарязани на ситно, пак се сваряват с масълце, накрая се добава сиренето.
Телешко с домат и кус кус- телешко месо, смляно на кайма, малко доматен сок и кус кус Плазмон- най-дребните цветчета, сварявам хубаво месото, прибавям кус кус-а и дооматения сок още малко да поврат и воала
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Марито в Февруари 09, 2008, 09:16:06 am
Как ще не стават керамични бе, знайш колко рецепти има за гювечета в микровеле :P

Сори за офф-а. :oops:
Ми има гювечета от йена глас бе девойко Мари убава, на моята пише категорично, че керамични съдове да не се използват.
Ще оспамим темата, ама все пак - аз лично много често готвя гювечета - керамични в микровълновата фурна :P На мойта никъде не пише, че не може!
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Февруари 09, 2008, 10:04:07 am
Момичета, ето две постни манджички от мен, готвя ги на Деси за вечеря, много ги харесва :D

1.
Печени червени чушки - 2 бр.
яйце - 1 бр.
обезсолено сирене - слагам повечко, защото тя обича (2 кибритени кутийки)
магданоз, чубрица

Пасирам всичко и запичам, става превъзходно.

Това го пробвахме с татко превъзходно е, а за Тони приготвих вместо чушки със спанак.
Спанака е замразен на Bonduelle, но леко задушен предвърително, след  това както е описано по рецептата.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: meshko106 в Март 17, 2008, 15:30:39 pm
Да кажа и аз една по-нетрадиционна рецепта за по-големи бебета -след годинка.

Коприва със сирене и орехови ядки.
На Мия много й харесва.

Продуктите са:
коприва -едно пликче, не знам колко грама е точно.
зехтин или масло
сирене -в зависимостот предпочитанията на детето, Мия обича и аз слагам повече.
копър, магданоз или босилек
орехови ядки -на око, колкото за вкус.

Може да се добави малко лук или чесън.
Първият път, когато я правех при пасирането се оказа, че става доста рядка сместта и прибавих сухар, за да се получи хубава консистенция като за пюре. Вторият път сложих направо ориз -3 ч.лъжички да се варят със зехтин и малко чесън. копривата се прибавя към края, защото става много бързо.
Има отровно зелен цвят, но мирише много вкусно и както казах на девойката определено много й допада, пък е и полезно.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Март 19, 2008, 10:33:07 am
Пролетна салата
Рецепта за деца над 10-месечна възраст от д-р Антонова

Списък на необходимите продукти

1-2 листа  зелена салата
1/2 краставица
1/2 домат
3 маслини
1 яйце
2 стръка магда ноз
1 стрък копър
3-4 с. л. кисело мляко
1 ч. л. зехтин
3-4 капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Доматът и краставицата се обелват, след което краставицата се настъргва на ситно ренде, а доматът се нарязва на малки кубчета
2. Листата зелена салата се нарязват на тънки ивици
3. Зеленчуците се подреждат в порционна чиния
4. Яйцето се сварява и белтъкът се отделя от жълтъка, след което се настъргва на ситно ренде
5. Жълтъкът и маслините се поставят заедно с киселото мляко в блендер
6. Добавят се лимоновият сок, магданозът, копърът и зехтинът и продуктите се смилат.
7. Салатата се овкусява с част от получения сос.

Кюфтенца с бял сос
Рецепта за деца на възраст над 1 година от д-р Антонова

Списък на необходимите продукти:

300 г телешка кайма
50 г пащърнак
50 г целина
1 морков
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 к. ч. ориз
1 ч. л. олио
сол на вкус
брашно за овалване

за застройката:
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. брашно

Начин на приготвяне:

1. Морковът се нарязва на колелца, пащърнакът и целината - на малки кубчета, а половината от лука – наситно
2. Зеленчуците се заливат с 1 л вряла вода, добавят се сол и олио и се варят до кулинарна готовност
3. Останалата част от лука се нарязва наситно и се смесва с каймата
4. Добавят се предварително свареният ориз, яйцето и нарязаният наситно магданоз
5. Сместа се омесва и от нея се правят кюфтенца, които се овалват в брашно и се слагат при зеленчуците
6. Яйцето за застройката се смесва с киселото мляко и брашното. Прибавят се няколко черпака от бульона и се вари около 5-6 минути, след което сосът се прибавя към зеленчуците
7. Ястието се поднася на децата, като зеленчуците могат предварително да се пасират
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Април 02, 2008, 13:06:11 pm
бърза и вкусна бърканица, току що я измислих, но стана превъзходна :D

1/4 глава лук, нарязан на ситно се задушава с малко мазнина и вода.
след това добавих морковчета, едно топче замразен спанак, малко царевица, доматен сок и 3-4 супени лъжици булкур, чубрица и мащерка, водичка и оставих да поври на котлона.

 :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: borovinka в Април 02, 2008, 23:58:53 pm
Булгура накисваш ли предварително? Щото това чудо сваряване няма.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Април 03, 2008, 10:40:01 am
стига ве, моя увира за 10 мин. 8O
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: borovinka в Април 04, 2008, 21:03:37 pm
стига ве, моя увира за 10 мин. 8O

 8O 8O 8O

Че то ориза за толкоз не става при мен :lol:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Perdeto в Април 09, 2008, 10:21:44 am
Закуска с киви
д-р Антонова, детска кухня за деца на възраст над 10 месеца

Списък на необходимите продукти:

1 киви
30 г готово пюре от круши
1 к. ч. овесени ядки
2 с. л. обезсолена извара

Начин на приготвяне:   
1. Овесените ядки се сваряват и се смесват с изварата.
2. Прибавя се пюрето от круши
3. Кивито се обелва и се нарязва на много малки парченца с помощта на блендер.
4. Овесът с изварата се смесва с кивито и полученото пюре се поднася за закуска.

Зелева супа с картофи и сирене
д-р Антонова, детска кухня

Списък на необходимите продукти:

150 г зеле
50 г сирене
1 картоф
2-3 стръка магданоз
2 с. л. Зехтин

Начин на приготвяне:

1. Зелето се нарязва наситно и се задушава в зехтина.
2. Картофът се обелва, нарязва се на кубчета и се прибавя към зелето.
3. Сипва се гореща вода и се оставя за 10-15 минути (да се сварят добре картофът и зелето).
4. Подправя се с наситнен магданоз и се поръсва с натрошеното сирене.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: StefiZ в Април 19, 2008, 21:30:31 pm
Ето ви още една измишльотина от мен :lol:
мляко с елда
 като мляко с ориз, аз го правя 1/7 ориз,елда/мляко, слагам и малко кафява захар, колкото да замирише, както казва мама :wink:

да ви е сладко, Деси го хареса :D
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: wassilena в Юли 12, 2008, 14:47:43 pm
Може би не е нещо необичайно, но пък е бързо за приготвяне.
Малко италианско  :wink:

Кус-кус с кюфтенца и доматен сос
Слагам да заври вода, в нея пускам  малки топченца от кайма /правя от пуешка тук, иначе си меля на блендера/, след това кус кус. Отделно задушавам леко малко лук, домати и някои подправки. Всичко го смесвам и добавям малко сиренце.

Моята мома много го харесва. Но тя обожава да яде "кюфтенца", т.е. парчета кайма във всякакъв вариант. Ако щете ме убивайте, ама й давам по малко от нашите кюфтета и кебапчета  :lol:.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: mini в Юли 13, 2008, 15:38:13 pm
днес готвих супа топчета и реших да експериментирам, отделих на Стефи преди да застроя, после сварих едно яйце в микровълновата като за яйца по панагюрски и добавих в супата само жълтъка, стана разкош и Стефи беше много доволна. Хич не съм се сещала до сега така да правя за супите й.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: nia72 в Юли 13, 2008, 15:55:12 pm
аз винаги правя така.особено ако супата е постна слагам вътре натрошен само жълтък.става много хубаво.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: wassilena в Юли 14, 2008, 12:11:57 pm
Аз си разбивам жълтъка и си го слагам директно в супата да ври. Така правя и за нас. Става идеално. Жълтъка не се пресича. Може да ври колкото си време искате.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: mini в Юли 14, 2008, 16:54:55 pm
ми да ама не смея така, щото все пак остават следи от белтък като ги делиш на сурово  :D
още два три месеца и ще й застройвам с цяло яйце супата
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: nia72 в Юли 14, 2008, 17:45:36 pm
момичета правите ли крем-супа на децата.това е любимата супа на Ели вътре с кротончета и любима моя - защото мога да сложа вътре и неща които не обича.като са пасирани не може да ги види :lol:
всеки ден да я питам какво иска за ядене отговора ще е - крем супа и кус-кус
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: wassilena в Юли 24, 2008, 16:38:04 pm
Мини аз белтък въведох с великденски курабии  :lol: и питка след това.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: fifieta в Февруари 06, 2013, 08:58:14 am
ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС ,НО ВИЖДАМ ЧЕ ТОЗИ САЙТ ОТ 2008Г. НИКОЙ НЕ Е ПИСАЛ
 
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: dani_ j в Февруари 06, 2013, 09:05:23 am
В сайта ежедневно пишат много хора  :D. Може би имаш предвид в тази тема. Задай си въпроса, ще ти бъде отговорено. поразгледай и другите теми в раздела.

Моля те, пиши с малки букви. В интернет пространството писането с главни букви означава, че крещиш.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: fifieta в Февруари 06, 2013, 22:09:45 pm
 Моля за извинение за големите букви, за другите теми ,,ДА'' ,но мен ме интересува
 тази тема и по точно ---1.Ястия с телешко
                         2.Ястия с риба и каква да бъде
           за дете на 1г.
     Благодаря предварително.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Мишле82 в Февруари 06, 2013, 22:45:18 pm
Фифи, веднъж бях купила едно готово бурканче на Гербер телешко с макарони и зеленчуци. После аз направих домашно такова, прие се много добре. Риба дадох съвсем наскоро за първи път- пъстърва с доматен сос, кис.краставички и малко орехи. Домати съм въвела, а краставичките и орехите прецених, че са пренебрежимо малко количество и проблем нямаше. Ти си прецени според детето. Моето до сега проблем с нито една храна не е имало и затова тук малко през просото го ударих :) важното е рибата да е прясна, да не е от консерва и да не е от южните морета, защото се счита, че са по-богати на живак. Пъстървата и скумрията са добър избор. Екзотичните морски дарове не са подходящи.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: м-и в Февруари 06, 2013, 23:28:16 pm
Най-често готвя телешкото с картофи и моркови. Може примерно и с грах.
Риба не обичам и присъства в менюто ни основно на скара, също съм му приготвяла на пара с гарнитура ориз със зеленчуци или варени картофи на пюре.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: dani_ j в Февруари 07, 2013, 08:49:01 am
Телешко може да приготвиш варено, с картофи, лук, моркови и целина. Също така със зелен боб или грах. Може да направиш мусака със смяно телешко месо.
Рибите у нас са проблем, защото мъжа ми не яде и му става зле, когато замирише на риба. Приготвям много рядко, обикновено някакво филе от бяла риба, на супа със зеленчуци. Добър вариант е на пара или изпечена във фолио, с някаква гарнитура.
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: fifieta в Февруари 08, 2013, 14:07:56 pm
             
           Благодаря за съветите,аз съм баба на две внучета,
      за моите деца всичко сама си приготвях но съм позабравила някои неща,
а и моите не бяха капризни ,всичко ядяха.

 dani_j и моят син не харесва риба --боляла го главата,
          мислех ,че се гевези ,но ето че чувам и друг такъв случай
 
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: цигу в Февруари 08, 2013, 19:46:05 pm
fifeta, прави ти чест, че опитваш да готвиш домашна храна и търсиш рецепти.

Телешко със зеленчуци
Говеждо и телешко месо напоследък слагам в супа с лук, моркови, целина, чушка и ечемик. Месото и ечемикът се сваряват предварително, после за 15-20 мин и зеленчуците.

Сандвич със сардина
Често давам сардини от консерва - това е много полезна и достъпна риба. Поднасям я с нарязани пресен домат и хляб. (Това на сандвич с майонеза и аз го ям редовно и охотно.) Детето редува парченцата, ядейки с ръце.

Риба яхния
Сьомга, хек и бяла риба готвя в яхния или гъста супа с лук, моркови, картофи, може и домати. Първо задушавам зеленчуците в малко вода, накрая прибавям рибата. Понякога слагам и лъжица кисело мляко преди ядене. Общо15 минути за 1-2 порции.


Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Misty в Февруари 27, 2013, 11:52:03 am
Гледам, затишие в темата....
Да ви "шерна",една рецепта за мъфинки и да задам един въпрос!
Правих ги като за Борис-с АБКМ/ на път сме да се отървем от това апропо/-без мляко и понеже не ядем белтък от яйце, още, и без яйца...
Рецептата:
 3 чаени чаши брашно
 1 чаена чаша топла вода
 1 чаена чаша настъргана ябълка,/може сладко, или плод. пюре-според възрастта/
 ½ чаена чаша олио
 ½ чаена чаша захар
 1 чаена лъжица канела
 1 пакетче бакпулвер
 ½ чаена лъжица сода за хляб

Необходимо време за приготвяне:
15 минути подготовка
30 минути печене, 20 броя.
Станаха хубави, на каката и ги топнах в шоколад с шарени пръчици/тя е на 12 г./, на Борис с пудра захар! :lol:
Пекох ги във форма за мъфини и в хартиени кошнички за мъфини.
Въпросът ми е защо залепнаха за хартиените кошнички, въпреки, че намазах с олио? :oops:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: ivanita в Февруари 27, 2013, 14:21:13 pm
Мисти, аз съм гола вода в кухнята и не мога да дам мнение,но тези мъфини ми изглеждат много апетитни, и да попитам ако реша да слагам мляко и яйца, колко трябва да сложа?
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Misty в Февруари 27, 2013, 14:51:43 pm
ivanita, ето рецепта за мъфини или кекс с кис .мляко /кекс ще е ако е в обикновена тава, иначе съставките са същите, мъфинките са по симпатични, а и децата се впечатляват.../
Един разкошен сладкиш, любимият ми и на всички в къщи.Аз си го наричам "тръшнатият", защото слагаш в купа, бъркаш, "тръшкаш" го в тавата и ставаа..... :eating:

Бъркан сладкиш
1 коф.кис.мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.олио
2-3 с.л.какао/може и без него, ако е за малолетни :lol:/
1/2пакетче канела
1ч.л.сода бикарбонат/разтваря се в кис.млякото/
1/2 бурканче сладко/конфитюр/-това може да се замести, за малки деца с
ябълка, морков, банан и т.н според вкуса и предпочитанията и най вече възръстта. :D
Содата се разтваря в млякото всички съставки се смесват в купа бъркат се с лъжица.След това в намслена и набрашнена тава,пече се в загрята фурна на 150-180 градуса.Времето зависи от фурната, бодва се с клечка за зъби, ако излиза суха значи е готов. Поръсва се с пудра захар /или с разтопен шоколад, за големите/.Аз го режа на ромбове.Става красив и много вкусен.За следобедна закуска е  чудесен!
Кекса с яйца е по особен, защото яйцата трябва да са на стайна температура, да се за предпочитане пресни и да се разбиват минимум 20 мин., иначе може да не стане сполучлив сладкиша.
Пробвай този, супер лесен е и винаги става!А относно залепването на моите мъфини, ще си взема силиконова форма, там залепване няма... :lol:
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: Mousyt в Юли 10, 2015, 23:12:47 pm
Да побутна темата :lol:
Някой да е правил мляко с ориз ама с АМ и да има насоки (Аз и с прясно мляко като съм правила не ми се е получавало, ама пусто му съм си наумила да пробвам дребния :lol:). Имам оризоварка и мога да сваря ориза до перфектно и евентуално после да сложа АМ - дали ще стане :?
Титла: Re: Рецепти за бебета и малки деца
Публикувано от: м-и в Юли 11, 2015, 08:44:44 am
Аз не виждам друг вариант с АМ.
Иначе за мляко с ориз най-добрият вариант е на 2л. мляко да сложиш една чаша ориз, майка ми слага и една чаша захар, но вече е въпрос, кой колко сладко обича и една ванилия. И вариш докато почти се поеме. Става много вкусно.