0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Въпросът ми е за влиянието на елекромагнтните вълни с малка дължина на вълната и голяма честота. Такива са CRT мониторите (не тези най-плоските с течно кристална матрица или плазмените), а обикновените големите монитори, също мобилните телефони, микровълновите печки.

Момичета искам да ви попитам, мислите ли че продължителното стоене пред монитора на компютъра, използване на микровълнове печка и носене на мобилен телефон пречи - на качеството на сперматозоидите, яйцеклетките, евентуална ранна бременност и по-нататък върху развитието на плода?

Чела съм противоречиви неща на тази тема, но ме е страх, че когато за нещо започне да се говори доста е възможно да има известна доза истина. Цял ден съм на работа пред компютър, прибирам се в къщи и пак.
Чувала съм също, че не бивало работното място да имаш монитор (на колега примерно), на който гърба му ( електронната тръба в задната му част да е на по-малко от 150 см. от теб. . Оттам били най-вредните излъчвания. И разстоянието между самите монитори не трябва да е по-малко от 150 см. Нали уж ги екранират добре вече и имат разни филтри не знам. Лошото е, че тези "играчки" са от твърде скоро част от живота  ни (за съжаление нещо, с което свикнахме и не можем да се разделим) и все още няма възможност за медицински наблюдения - има ли вредно влияние, няма ли - как да се докаже без практика и наблюдения. Поне микровълновата като пускам, докато работи тя съм по-надалечко от нея. Но няма как да работя далече от компютъра. Разбрах, колко завися от него вчера, когато спря тока в работата за няколко часа...

 Доколкото знам има разни стандарти, които марковите уреди покриват, въпросът ми е доколко в създаването на тези стандарти е отчетено всичко възможно като риск за здравето, доколко е спазена и инженерната етика при разработването на принципите, схемите и технологиите на производството им, доколко тези стандарти и норми са корпоративно зависими ... (всичко това има и екологичен аспект по отношение на концентрации във въздуха на вещества и общ радиационен фон, но вече отиваме на друга тема)

Какво сте чули или чели на тази тема? Говорили ли сте с приятели - лекари, физици? Имате ли обяснение?
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Дони, чела съм една статия във в."24 часа", че носенето на мобилни телефони на кръста при мъжете намалява оплодителните способности на спермата, мисля че даже съм я запазила и ако я намеря по- късно ще я цитирам тук.
А иначе въпроса е много интересен, убедена съм че ЕМВ оказват влияние, но за повече инфо ще си разгледам лекциите по Биофизика, може и там да намеря нещо интересно.
Ще попълня, ако намеря  :P
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Радиобиология
« Отговор #2 -: Юни 11, 2005, 09:52:49 am »
Характерно за лъчевото въздействие е, че висшите организми не са изработили сензорни с- ми за неговото възприятие, независимо от факта, че това лъчение причинява тежки последици в/у организмите.
Естествено възниква въпроса, защо организмите притежават сензорни с-ми към такива въздействия като термични, светлинни, звукови, а към такива опасни като лъчевите няма оформени? Защо организмът пасивно и безпомощно възприема лъчевите въздействия, без да реагира  дори и на силни такива?
Както знаем, съхранението и предаването на наследственността е свързано с ДНК молекулите и наследственната инф-я е така кодирана и предпазена, че почти никакви външни мех., звукови, светлинни и др.  въздействия не могат да я променят т.е. природата е изработила механизми за съхранението на вида. От друга страна , ако никакви външни фактори не могат да окажат влияние в/у наследственността, белезите на вида ще бъдат твърдо фиксирани и нямаше да се се осъществява еволюция( същността на еволюцията се състои в приспособяване на вида като цяло).
Йонизиращите лъчения въздействат в/у индивида през цялата му жизнена дейност и имат достъп до всички клетки на организма. По последни данни през последните 100 000 год. интензитета на ЙР на Земята не се променил. Но в последните десетилетия човек създаде и използва технологии, в които многократно се превишава естесвената йонизираща радиация на Земята. Най- чувствителни към ЙЛ са кръвотворните органи, кожата, очите и половата с-ма, а по-слабо чувствителни: мускулите, стомаха и мозъка. Възрастовото състояние също има значение- по- младите са по- чувствителни на такова въздействие.
Основните видове ЙЛ са:
1. Инфрачервена радиация- отделя се при високотермични процеси и предизвиква прегряване на тялото, изгаряния, топлинни удари и катаракт;
2.UV радиация- отделя се от светлинни източници и особенно силно влияе в/у очната лигавица, ЦНС, предизвиква дерматити и действието и се изразява в общо- токсични синдроми;
3. Радиочестотни вълни- вълни с висока и ултрависока честота- биологичното действие се изразява в разтройство на ЦНС и ССС, нарушения във вегетативната НС(равновесие) и жлезите с вътрешна секреция;
4. Ултразвук- трептения с честота до 20 kHz- При продължително действие на US в/у човешкия организъм се наблюдава обща слабост, умора, раздразнителност, апатия. При кл. изследвания се наблюдават действия в/у отделни части на главния мозък, които после се проявяват на организмово ниво. Също така се наблюдават: намаляване на кръвната захар, намаляване на витаминната и ензимна дейност.
Най- общо казано ЙЛ създават йонизирани и възбудени атоми и молекули, които от своя страна могат да образуват химични промени в средата. В живият организъм, промените засягат както отделната клетка( и нейното потомство), така и организма като цяло. По този начин се създават чужди клетки в организма и се задействат естествените с-ми за регулация и биосинтеза на метаболизма с цел възстановяване на естесвеното състояние на организма. При малки дози това на практика се постига, но при големи се извършват необратими промени, засягащи целия организъм.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
А има ли научно доказателство защо мъжете кото работят с радиочестотни вълни в големи дози (на радиорелейни станции) имат само момичета  :D  Или са митове това?
*
Не знам дали е валидно за всички, но аз позавам едно семейство, където бащата работи нещо такова в армията и имат две момичета. А преди години в такива поделения искаха офицерите да имат поне две деца за да почнат работа там. А за срочнослужещите това не важеше, защото срока бил малък и не им се отразявало фатално.


*
Един колега разправя пак за блока на военните в квартала им дето всички имали момичета, даже ако на някой жена му роди момче почвали приказки ии съмнения  :wink: Една моя приятелка също баща й е инженер и военен и те са 2 сестри :) Ама пък са готини и двете :)
Сигурно е защото сперматозоидите с Y-хромозома са по-податливи на влияния.
Ето, още от гаметите си личи кой е силния пол, ама митове разправят, че сме били "нежния" пол  8)
Цитат на: cygnus
А има ли научно доказателство защо мъжете кото работят с радиочестотни вълни в големи дози (на радиорелейни станции) имат само момичета  :D  Или са митове това?

Абе да се включа и аз. На моят мъж на селото е най-голямеят радиопредавателн център на Балканите /така знам, не го твърдя/. Та там разправят, че който работи после не може да има деца! :?  :?:  Е не е научно доказано май, може да са просто селски митове и легенди.  :)
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Интересна тема :)

Не мога да добавя нищо научно, само:
Казват, че не е добре да се носи мобилен телефон в джоба на ризата отляво, до сърцето - вредяло на сърцето.
При продължително говорене по мобилен телефон се получава главоболие - това мога да го потвърдя със сигурност, случвало ми се е при разговор над 30 мин.
За микровълновите - една приятелка с малко дете изпаднала в съмнения, та мъж й взел не знам си какъв уред да замери не знам си какво, което било в норма. В Англия, дето много държат на здравословния начин на живот, (че чак прекаляват :wink: ) си ползват микровълнови, вкл. и за приготвяне на храни на малките деца.

Скоро четох, че преди няколко поколения средния брой сп-ди в мл бил доста по-голям, отколкото сега - сигурно се дължи на много фактори.

Поздрави :-)
Благодаря ти, Бени!







*
Аз пък преди време бях чела една статия за безжичните телефони - тип домашни, че влияят нещо на кухините в тялото, и най-вече на яйцеклетките :cry:
Вкъщи имах такъв точно до леглото, и все това ми минаваше през главата :ask:
Добре,че се развали :wink:
*
Един колега раzкаzваше, 4е иzобщо нямат деца. Тои не е имал 11 години. След като си сменил работата се сдоби с 2.
*
Пайпи, какво е работил?
*
с оборудване на радиостанции, но какво то4но е работил неzнам
не съм компететна неzнам как влияят високо4естотните вълни, каzвам ти тои с какво се оправда, като се появи с едно 2 годишно хлапе   :lol: