0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

След спермограма при съпругът ми се установи, че сперматозоидите с нормокинеза са 18 %, с хипокинеза 24 % и с акинеза 58 %. Броят и концентрацията са в норма. Морфологоията по Крюгер е 7 % при норма над 14 %. Днес е на консултация с андролог-д-р Кацаров, но докато чакам резултата реших да ви попитам при някой от вас с подобни показатели имало ли е ефект пиенето на някакви лекарства, витамини, хранителни добавки, билки или др. и в каква степен, т.е. повиши ли се в значителна степен подвижността или само в малка степен?

 В центъра, където правихме спермограмата, ни казаха, че сме за икси. Според вас инсеминация възможна ли е с такива резултатаи? А забременяване по естествен път все пак?
И още един въпрос - трябва ли да има конкретна причина за ниската подвижност, като например заболяване или бактерии или може просто това да е особеност при съпругът ми и да не може да се повлияе в положителна насока?
Може ли да се повиши морфологията по Крюгер, защото лекарката каза, че е сравнително непроменлив показател? И ако се повиши подвижността значи ли, че пак има проблем с тази морфология от 7 % за забременяване по естествен път и за инсеминация?

Моля, ако при някой нещо конкретно е дало резултат за повишение подвижността на сперматозоидите, споделете го. Мисля, че ще е от полза за много мъже.
Съжалявам че стана много дълго, но в момента в главата ми се въртят хиляди въпроси.

Благодаря предварително за отговорите
Теди
Здравейте отново,

Съпругът ми преди малко се върна от прегледа при д-р Кацаров.
Направо ми се реве. Прегледал го е с видеозон и е установил киста, според него пълна с течност в левия тестис с размери 13 мм.
Според него ниската подвижност се дължи или на някакви бактерии, или на тази киста.
Първо е назначил изследвания на спермок+tv+микоглоули+candida+хламидии Igm. Ако всичко е в норма е препоръчал отстраняване на кистата оперативно. След операрацията вероятността нещата да се оправят е 60 %. Лекарства според него няма да доведат до кой знае какъв ефект.
Някой от Вас имал ли е такъв проблем?Моля споделете.
Изследванията са назначени за правене в медицински център Кандиларов на ул. Бузлуджа. Някой ходил ли е там?Надеждни ли са? Колко горе-долу ще струват тези изследвания?
Предварително благодаря за отговорите.
*
подвижността е показател, който подлежи на корекция. Има доста хранителни добавки и витамини, които повлияват добре подвижността. Не е зле да спре цигарите, ако пуши. Ако имаш време може да се разровиш назад във форумите. Там има доста неща по темата, които момичетата са споделили.
Напиши мнението на Кацаров след консултацията.
*
Вече си го написала. :oops:
Според мен не трябва да се униваш. За подобни интервенции Кацаров е много надежден. Важното е, че сте намерили причината.
Моят съвет е да се въоръжиш със нужното търпение, защото след операцията ще има подобрение, но става бавно.
Нямам представа колко са тези изследвания, но  трябва да се направят, за да се придобие по-пълна представа за положението.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Кистата трябва да се махне. След операцията ще се види дали има подобрение в показателите на спермалния анализ.

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравей!

И аз мисля, че е добре че все пак сте открили причината, а Кацаров се води много добър при хирургичните интервенции.

Моят мъж имаше преди време много упорита бактериална инфеция и резултатите му бяха доста зле, но предимно като бройка. След излекуване не инфекцията, витамини, билки и пр. има подобрение на резултатите, качи се бройката. Подвижността от самото начало досега си се движи между 46% и 48% нормокинетични, не се покачва, но пък е почти в норма.

Така че не се разстройвайте, открийте причината и нещата ще се подобрят след адекватно лечение. Според годините според мен не бива да се губи и излишно време в естествени опити, ако резултатите са по-скоро за АРТ. (Е, самите ние сега губим време в естествени, ама лятото и без друго не е за АРТ).

Успех!
Благодаря ти, Бени!







Благодаря на всички за отговорите и за подкрепата.
Искам да попитам знаете ли след отстраняването на тази киста тя може ли да се образува пак след известно време, а също и колко време горе-долу ще отнеме възстановяването след операцията, т.е. повишаване качеството на спермата /ако настъпи въобще/?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Като се отстрани кистата или там каквото и да е обазувание, ще му се направи хистология и в зависимост от резултата ще ви кажат има ли рискоме пак да се образува. Много е вероятно да не се повтори.

За възстановяването на показателите ще трябва да почакате поне 6 месеца. Макара да имам примери и на по - бързо възстановяване (до 3 месеца след операция), има случаи и на по - бавно. Така че търпение ще ви е нужно при всички положения.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Благодаря ти, Мели.
А какво е хистология и как се прави?
Лекарят каза, че операцията не се прави с пълна упойка и в болница не се лежи,а се идва само за деня на операцията и че цялата работа трае 15 мин. Не че се съмнявам в неговото мнение, но все пак искам да попитам и теб при теб имало ли е случай на мъж с киста на тестиса? Колко време трае операцията и дали наистина може без пълна упойка?
По думите на лекаря съпругът ми казва, че е мека киста, пълна с течност, така е видял на видеозона. Може ли това образувание да е нещо друго? :oops:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Довери се на лекаря. Може без пълна упойка, дребна операцийка е, само дето мъжете много ги е страх. Ако е видял киста, значи е това. Ако е солидно образувание, ще го изясни (т.е. ще реши да го пусне за хистологично изследване). Изобщо недей да се притесняваш.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Здравейте, момичета,

Миналия понеделник, на 04.07 д-р Кацаров отстрани кистата на тестиса на съпруга ми и вчера му махна конците.
На епикризата като диагноза е посочено киста епидидимис синистри, а срещу хистология пише сперматоцеле. Докторът е казал, че е съдържала само вода, но не може да каже дали може да се образува пак :oops:
Посъветвал е мъжа ми да отиде при него на преглед със спермограма чак след 6 мес., за да му изпише допълнително лекарства за подобряване на подвижността/ макар че ние няма да спираме с опитите през това време/ :wink:  :D
Въпросът ми е някой сблъсквал ли се е с тази диагноза и операция и кога може да се очаква подобрение, а както и ако може да ми обясните какво е сперматоцеле??
*
http://zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=415

пробвайте и това - поне няма да навреди...