0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Позволявам си да допълня предишния си постинг за клиника Якентро, т.к. според модераторите въпросите ми към клиниката не са подходящи за обявената от клиника Якентро тема.

И така, ето въпросите, на които аз лично очаквам да получа отговор от Якентро:

Д-р Прапас, аз съм от пациентките, които ви се довериха два пъти и направиха при вас два неуспешни опита ИКСИ с донорска яйцеклетка.
Защо, д-р Прапас, не ни съобщихте още в началото, че при донорство във вашата клиника аспирираните от една дарителка яйцеклетки се разделят между 2 или дори 3 семейства? Защо никой не ни информира, че при донорство предпочитате да спечелите двойно или тройно, намалявайки до минимум нашите шансове за успех? Защо от самото начало вашата сътрудничка Албена ни уверяваше, че след като заплащаме на една донорка, то всички аспирирани яйцеклетки ще бъдат насочени към нашето семейство? Защо трябваше да ни заблуждавате по този начин? Колко още опита трябваше да платим, за да разберем, че си правите експерименти с нас?
Защо предпочетохте втория път да ни трансферирате ембриони с недобро качество и с ясното съзнание, че шансовете са нищожни?
 
Толкова много защо..... Струва ми се, че няма да можете да дадете разумен отговор.
Заблудихте ни и това ни костваше изключително много във всеки един аспект.
Боли ме прекалено много, за да мога да продължа...
Все пак, бих посъветвала тези, които ви се доверяват, да бъдат много внимателни и да проверяват всичко, което предлагате. Защото ние ви се доверихме изцяло...

« Последна редакция: Март 11, 2007, 09:30:37 am от Sofia »
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Въпрос за ИКСИ с донорска яйцеклетка
« Отговор #1 -: Март 09, 2007, 20:38:10 pm »
София, отделих ти мнението защото темата, в която беше публикувала е само за конкретни въпроси за предстоящи процедури ин-витро и ИКСИ.
Съжалявам за огорчението ти.
*
Re: Въпрос за ИКСИ с донорска яйцеклетка
« Отговор #2 -: Март 10, 2007, 13:15:35 pm »
Лали, споделих това, което се случи с мен в клиника Якентро /или по-скоро зададох отново въпросите, на които не получих отговор досега/ не защото очаквам някаква конкретика от клиниката или защото търся възмездие, а защото искам да предупредя момичетата, които четат в този сайт за възможни ситуации или некоректност.
Мисля, че това е от полза за всички -  най-вече за тези, които търсят най-правилното решение за себе си.
ПР акцията на клиника Якентро е очевидна, но давам възможност да се разбере, че нещата не са такива, каквито изглеждат! Все пак имам година и половина контакти с тази клиника и щом съм преживяла некоректност там, смятам, че тук е мястото да споделя.
Зададените от мен въпроси са съвсем на място в предишната тема и затова смятам за уместно да ги върнеш там.
Защото и аз се доверих на позитивни отзиви и обещания от гръцка страна, но бях грубо излъгана!
*
Позиция
« Отговор #3 -: Март 10, 2007, 13:18:29 pm »
По неясна за мен причина модераторите смятат, че въпросите с негативен контекст за клиника Якентро не са подходящи за тази тема. Мисля, че точно тук е мястото да се разбере колко коректни са или не са съответните лекари. В противен случай оставам с впечатлението за планирана ПР акция.
« Последна редакция: Март 10, 2007, 17:50:16 pm от Lali »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Позиция
« Отговор #4 -: Март 10, 2007, 17:07:46 pm »
София, причината е кристално ясна. Консултантите на сдружение Зачатие са поканени и те любезно са се съгласили да отговарят на въпроси, безплатно и добронамерено, като общата цел е да сме в помощ на потребителите. Тези теми са предназначени за въпроси и отговори в обаластта на медицината, а не за да се коментират кой доколко е коректен. В тази и в останалите теми на нашите специалисти няма да се коментират техните професионални качества, успеваемостта на техните центрове и начинът им на работа.
Въпреки това ще помолим проф. Прапас да отговори и на твоя въпрос.

Намекът ти за планирата ПР акция е обиден за сдружението, за хората, които работят от години, за да могат редовите потребители като тебе да получат съвременна информация и помощ. Неуважението ти към нас е недопустимо.
« Последна редакция: Март 10, 2007, 17:49:57 pm от Lali »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
В темата за консултации ще бъдат задавани само конкретни въпроси за предстоящи процедури, критика няма да се допуска.
Всеки може да си пусне тема, в която да разкаже за своето огорчение от една или друга клиника или да изпрати лично съобщение.
Повече коментари относно поведението на модераторите  по тази позиция няма да бъдат допускани и ще бъдат изтривани.
Това е позицията на Модераторския съвет и не подлежи на коментар.
« Последна редакция: Март 10, 2007, 18:20:40 pm от Lali »
*
Изненадана съм от реакциите по повод на критичното ми мнение.
Бих искала да подчертая, че винаги сам имала най-добри чувства към създателите на този сайт, т.к. самата аз съм научила много от него.
Все пак, ако правилно съм разбрала философията на този сайт, това е място, където се споделят мнения и впечатления от натрупан опит при решаване на репродуктивни проблеми. Моето мнение за клиника Якентро е базирано на горчив опит и смятам за свое задължение да го споделя, за да предупредя други жени, които могат да изпаднат в аналогична ситуация. А това, вярвайте ми, не пожелавам на никого! Ако успея да спестя дори на една жена мъката, която моето семейство преживя, ще бъда удовлетворена!
Колкото до коментара ми за ПР акцията, моля да не го приемате лично. Все пак искам да отбележа, че самата аз преди близо година консултирах клиника Якентро по повод на подобни действия, т.к. това е в сферата на професионалната ми компетентност.
 
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Точно такава ни е философията, София, правилно си ни разбрала и както сама виждаш, темата ти стои и е отворена за коментари. Просто мястото й не е там, където беше публикувана първоначално, и това беше причината да я преместим.

Ти също се надявам да разбереш защо е това разделение в темите и каква е идеята на консултативните теми от специалисти, както и каква огромна помощ има от тях за множество хора.

Колкото до мен, аз всичко приемам лично. Има достатъчни, дори прекалено много хора, които не приемат нещата лично. Е, аз не съм от тях.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Мели, аз също разчитам, че разбираш позицията ми.
Сайтът е прекрасно място за обмяна на полезна информация и това е единствената причина да се включа със своята гледна точка.
Аз също приемам нещата много лично и поради това съм активна страна в тази дискусия.
Ако някой е проявил некоректност, това трябва да бъде комуникирано, за да предпазим други потенциални потърпевши.
Да, знам колко ценно е да има коментари от професионалисти в този сайт /самата аз съм се блъскала достатъчно, за да намеря всякаква полезна информация/. Но ако тези професионалисти са подходили комерсиално и са третирали пациентите си преди всичко като клиенти, няма причина да го премълчавам.
Съзнавам колко лековерни и наивни сме били до скоро. Давам си сметка, че огромното ни желание за дете беше замъглило изцяло здравия ни разум. Именно поради това се опитвам да предупредя за случващото се!
« Последна редакция: Март 11, 2007, 09:12:18 am от Sofia »
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Ето, София, имаш си тема, можеш да разкажеш каквото искаш в нея и всичко както го чувстваш.
Още веднъж съжалявам за огорчението ти. :(
*
Благодаря, Лали! Обещавам, че ще разкажа историята подробно.
*

    Prapas

  • *
  • 19
  • Якентро, Солун
При първия ви опит се трансферираха, 3 ембриона на фаза 8А - 3 ден. Тоест 8 клетачни с качества А  / отлично / -  получена  бременност с ЧХГ над 1 000 единици. Отказано категорично амбразио. Което доведе до 2 месечно кървене.
Отбелязано – спиране на развитието на  ембриона .
Броят отделени яйцеклетки – 12.
Това наложи да се направилят  генетични изследвания, който показаха наличие на НК клетки – 13,2%. Направена активна имунизация  за НК клетки.
 
При втория ви опит ендометрумът, които беше измерен в Якентро, бе 7,5. Това наложи да бъдете отложени за друг ден и за друга дарителка с назначение - увеличаване на дозата на естрадиоловия препарат.
Трансферирахме  3 ембриона на фаза 4А - 2 ден. Тоест 4 клетъчни с качества А  / отлично /  – Тест (-)
Броят отделени яйцеклетки – 9.
И при двата ви опита нямахме наличие на ембриони за замразяване.
До този момент съм работил в постигането на една цел.
В клиниката има изградени условия който са за всички пациентки. За една дарителка са две семейства от различна националност. Не съм правил компромиси за това. В случай, че възникнат проблеми от страна и на двете страни, тоест липса на яйцеклетки от страна на дарителката се спира едно от семействата.
Успеваемоста с дарителска яйцеклетка е 48%.
Трансфера се прави по преценка - брой на качествени ембриони.
На срещата направена с вас категорично на се съгласих с вашите изкания, които бяха изпратени в писмен вид до мен и кординатора ни за България - Албена.
Поради това ви насочих към клиники, специализирани за това в Чехия и Испания .

С Уважение
Проф.Прапас
*
Уважаеми д-р Прапас,
От получения от ваша страна коментар отново не намирам отговор на поставенитете от мен въпроси.  И най-вече на основния: ЗАЩО НЕ БЯХМЕ ИНФОРМИРАНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ЧЕ ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ ОТ ЕДНА ДАРИТЕЛКА СЕ РАЗДЕЛЯТ МЕЖДУ 2 ИЛИ 3 СЕМЕЙСТВА?
Това, което сте ми изпратили, отразява само информацията, която сте отбелязали в протоколите си по моя случай.
Още повече, че информацията, която е отразена при вас, е неточна.
Защо не споменавате факта, че при първия ни опит /както сам обяснихте по време на последната ни среща/ другото планирано семейство се е отказало от трансфер СЛУЧАЙНО и поради тази причина сме имали късмет да разполагаме с повече яйцеклетки, което и доведе до първоначално положителен тест?    Това само потвърждава, че ако всички аспирирани яйцеклетки бъдат насочени към едно семейство, това значително увеличава шансовете за успех. Друго важно нещо – разбира се, че бях изследвала НК клетки преди първия опит – те бяха 12”%, т.е. в норма.
При настъпилите тогава усложнения коментарът на Албена беше, че Якентро не препоръчва абразио в такива случаи и е наше решението как да процедираме. Кървенето продължи не 2, а 3 месеца. 

При втория опит трансфер беше направен при ендометриум 10 мм. Както сам казвате, имало е 9 аспирирани яйцеклетки. Между колко семейства бяха разделени те? На нас впоследствие ни казахте, че семействата са били две. Това на практика означава два пъти по-малко шансове за нас. Защо не коментирате този факт?
Световната практика сочи, че трансфер на фаза 4А е с най-малка успеваемост и в повечето световни клиники не се препоръчва. Тогава вие ни убедихте, че трансфер на фаза 4А е съвсем в реда на нещата. И ние ви се доверихме, защото разчитахме на ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ!

И най-сетне, стигам до подготовката за третия ни опит, който трябваше да се състои през март.  Седмица преди да започна стимулацията в телефонен разговор Албена спомена, че може би началото на стимулацията ще се измести, за да се синхронизира нашият опит с ДРУГО семейство. Ние бяхме шокирани! За пръв път чухме, че има и ДРУГО семейство! Никой никога до този момент не беше споменавал, че има практика да се разделят яйцеклетките между няколко семейства.
Сега дори си спомням, че преди време Албена с присмех разказваше за българско семейство, което се е съгласило да прави опит с донорски яйцеклетки в Б-я, като взима само половината от аспирираните яйцеклетки и се съгласява на трансфер на 2-3 некачествени ембриона. Това било толкова непрофесионално! И ние бяхме абсолютно убедени, че при вас е невъзможно да се случи подобно нещо!
Дойдохме на нарочна консултация в Солун през февруари, за да ни обясните какво се случва. Излишно е да казвам колко притеснени бяхме! Предстоеше ни трети и може би последен опит!
И на тази среща  вие спокойно обяснихте, че всъщност винаги разделяте яйцеклетките между 2 или 3 семейства, защото имате много кандидати! Просто обяснение! И проста сметка: три семейства = троен приход за клиниката.
По случайност бяхме установили, че сте ни заблуждавали до момента и на тази среща вие нямаше как да го отречете!
Вярвахме твърде много в коректността и професионализма ви и сме изключително разочаровани от случилото се! Защото ние заплащахме без всякакви уговорки 100% от стойността на процедурите, а получавахме силно намалени шансове за успех - изцяло по ваше решение и без да искате съгласието ни.
 
Д-р Прапас, нямам необходимост да ми припомняте как са протекли двете процедури при мен – аз много добре помня всичко! Отново повтарям  - не давате отговор на основните въпроси, които задавам. Дори не искам да коментирам медицинската страна на нещата – въпросите ми са свързани само с коректността на клиниката и информираността на пациентите /или може би по-скоро клиентите/ за същността на прилаганите процедури.
« Последна редакция: Март 12, 2007, 13:00:48 pm от Sofia »
София, първо: Съжалявам много за неприятните неща, които са ти се случили :(

Заинтригувах се - би ли пояснила малко повече - значи вие заплащате изцяло процедурата на донора - лекарства, следене, изследвания и пункция? А допълнително възнаграждение за донора има ли, или пък за клиниката?
Ако да, то наистина не е коректно хем да плащаш, като че само ти ще се възползваш, хем да се окаже, че плащачите са 2-3....
Благодаря ти, Бени!







*
Здравей!
Да, ситуацията е такава – ние заплащаме абсолютно всичко: лекарства, следене, изследвания и пункция  + допълнително заплащане за донора /естествено, жените, които се съгласяват да се подложат на процедурата, не го правят безвъзмездно/.
Общата сума включва и хонорар за клиниката.
И наистина, сметката е такава – ние плащаме за всичко и разчитаме че /грубо казано!/ получаваме всичко,  а всъщност се оказва, че поне още едно семейство е включено в схемата.
Най – неприятното в случая е, че никой никога не ни е информирал за този вариант.
Ако знаехме предварително, че ще поделяме всичко с други семейства, щяхме доста да помислим дали да се съгласим. 
Какво повече да кажа!?!
Струва ми се по-редно в такъв случай поне да се поделят разходите между участващите семейства :? Но при всички положения човек трябва да има яснота преди започване на процедура, за да вземе информирано решение. Неприятно :?
Благодаря ти, Бени!







*
Даааа, доста неприятно!
Ние си знаем как сме - след цялата мъка, стрес, взимане на тежки решения и не на последно място - заеми, които още дълго ще връщаме...
Така че - внимавайте на кого се доверявате, момичета!
На пръв поглед нещата могат да изглеждат много подредени и професионални, а  истината да е много по-различна...
 
*

    Prapas

  • *
  • 19
  • Якентро, Солун
И най-вече на основния: ЗАЩО НЕ БЯХМЕ ИНФОРМИРАНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ЧЕ ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ ОТ ЕДНА ДАРИТЕЛКА СЕ РАЗДЕЛЯТ МЕЖДУ 2 ИЛИ 3 СЕМЕЙСТВА?

 Невъзможно е практически в последния момент да  прибавим и 3 семейство. Поради това, че всички приемателки започват  стимулацията си преди дарителката, планирането става поне 3 месеца предварително и протокола за стимулация на ендометриума не може да бъде съкратен.

При първия ви опит сте били с една дарителка. Независимо от настоящите условия,  са ви предоставени всички  аспирирани яйцеклетки.

Предполагам, че след този опит не сте коментирали с координатора ни отново условията за донорството и сте останали с това впечатление, че едно семейство е с една дарителка. Постарахме се да се свържем с пациентите от Б-я, които са правили и тези, които им предстои да правят тази процедура. Всички знаеха за това, че са били или ще бъдат с още едно семейство. 

Разбира се имаме и тази практика, едно семейство да е с една дарителка, но цената е доста по–висока, непосилна за повечето семейства с побовен проблем. Но по този начин не се удвоява успеваемоста с дарителска яйцеклетка – остава  48%. Вярвам, че ме разбирате, ако сте се обърнали към клиниките, към които ви насочих.

20 годишната ми практика показва, че  една дарителка дава реален шанс на две семейства. Броят на яйцеклетките не доказва развитието и качеството на ЕМБРИОНА.

Защо не споменавате факта, че при първия ни опит /както сам обяснихте по време на последната ни среща/ другото планирано семейство се е отказало от трансфер СЛУЧАЙНО и поради тази причина сме имали късмет да разполагаме с повече яйцеклетки, което и доведе до първоначално положителен тест?   Това само потвърждава, че ако всички аспирирани яйцеклетки бъдат насочени към едно семейство, това значително увеличава шансовете за успех. Друго важно нещо – разбира се, че бях изследвала НК клетки преди първия опит – те бяха 12”%, т.е. в норма. 

За първия ви опит са 12 яйцеклетки. За втория ви опит са 9. Не смятам, че отделените аспирирани яйцеклетки за Вас като брой са малко.

При настъпилите тогава усложнения коментарът на Албена беше, че Якентро не препоръчва абразио в такива случаи и е наше решението как да процедираме. Кървенето продължи не 2, а 3 месеца. 

Обърнахте се към нас след 2 месечно кървене и многобройни направени прегледи. Категорично бяхте отказали на колегите от Б-я абразио, поради тежкото въстановяване след тази манипулация /Ваше лично мнение/. След назначеното от мен изледване на ЧХГ не намерих за нужно да се прави.
От самото начало, когато УЗИ  доказва, че ендометриумът е тънък и  ЧХГ е ниско, не е необходимо абразио. Поради това, че матката самостоятелно ще се изчисти при идването на менструацията.

При втория опит трансфер беше направен при ендометриум 10 мм. Както сам казвате, имало е 9 аспирирани яйцеклетки. Между колко семейства бяха разделени те? На нас впоследствие ни казахте, че семействата са били две. Това на практика означава два пъти по-малко шансове за нас. Защо не коментирате този факт?

При втория опит  броят на отделените за Вас яйцеклетки е 9. Смятам, че не ме обвинявате за неточното измерване на ендометриума Ви в България, тъй като Вие сами избрахте личния си лекар. Вашата дарителка за която бяхте подготвени се предостави само на едно  семейство. Също Ви бе съобщено, че след 3 дни ще бъдете с друга дарителка при създадената ситуация - ендометриум. Както споменах по-горе при липса на яйцеклетки от страна на дарителката едното от семейството се спира.  Всяка дарителка е планирана за 2 получателки. 

Световната практика сочи, че трансфер на фаза 4А е с най-малка успеваемост и в повечето световни клиники не се препоръчва. Тогава вие ни убедихте, че трансфер на фаза 4А е съвсем в реда на нещата. И ние ви се доверихме, защото разчитахме на ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ!

Уважавам пациентките, които се информират.
Дългогодишната ми практика сочи, че не броя на клетките са водещ фактор за имплантацията на ембрионите. ПРОФЕСИОНАЛНО ВИ ОТГОВАРАМ - процентът на успеваемост на 4 и 8 клетъчни ембриона е eднакъв.

Сега дори си спомням, че преди време Албена с присмех разказваше за българско семейство, което се е съгласило да прави опит с донорски яйцеклетки в Б-я, като взима само половината от аспирираните яйцеклетки и се съгласява на трансфер на 2-3 некачествени ембриона. Това било толкова непрофесионално! И ние бяхме абсолютно убедени, че при вас е невъзможно да се случи подобно нещо!

Не съм се присмивала на българските семейства.
Да, правя този коментар, че момиче, на което му предстои IVF или ICSI, не е редно да дарява яйцеклетки. Донорски програми в Б-я няма. Както и този въпрос не е уреден  законово.
Албена

Дойдохме на нарочна консултация в Солун през февруари, за да ни обясните какво се случва. Излишно е да казвам колко притеснени бяхме! Предстоеше ни трети и може би последен опит!
И на тази среща  вие спокойно обяснихте, че всъщност винаги разделяте яйцеклетките между 2 или 3 семейства, защото имате много кандидати! Просто обяснение! И проста сметка: три семейства = троен приход за клиниката.
По случайност бяхме установили, че сте ни заблуждавали до момента и на тази среща вие нямаше как да го отречете!
Вярвахме твърде много в коректността и професионализма ви и сме изключително разочаровани от случилото се! Защото ние заплащахме без всякакви уговорки 100% от стойността на процедурите, а получавахме силно намалени шансове за успех - изцяло по ваше решение и без да искате съгласието ни.

Искахте да наложите вашите условия. Не приемам пациент, прочел 10 статии в интернет, да ме манипулира с условията си. Да работя по тяхно усмотрение и да поставя под съмнение коректността и професионализма ми.
    Една дарителка само за вас ... В клиниката има изградени условия, които са еднакви за всички пациентки. За една дарителка са винаги две семейства от различни националности. Не съм правил компромиси за това. Некоректно е към всички останали  пациенти.
    Бластоцситен трансфер или по-точно трансфер по Ваше желание. Разбира се трансфер се прави в най-падходящия момент, взимайки в предвид основните фактори и винаги воден от ЗНАНИЯТА ми. Всяко едно семейство се разглежда индивидуално.
    Неприемливо е да назначавам допълнителна имуноглобулинова терапия при положение, че няма данни за такава.
    Практиката ми доказва, че броя на аспирираните яйцеклетки не е фактор за брой, качество и развитие на  ЕМБРИОНА.
   Желаехте да Ви гарантираме и 100% успех. Желанието ми е ВСИЧКИ мои пациенти да успеят. Работя от 12 до 18 часа на ден за максималния им успех. Но 100% успех не мога да дам на нито едно семейство. Това ваше желание е извън реалноста.
   Защо след като Ви се отказа трети опит започнахте да пишете? Като причината за отказа е, че дарителката не пожела да се стимулира поради лични причини.
И тогава ли не знаехте, че сте с други семейства? Аз лично ви информирах.

Да, ситуацията е такава – ние заплащаме абсолютно всичко: лекарства, следене, изследвания и пункция  + допълнително заплащане за донора /естествено, жените, които се съгласяват да се подложат на процедурата, не го правят безвъзмездно/.
Общата сума включва и хонорар за клиниката.
И наистина, сметката е такава – ние плащаме за всичко и разчитаме че /грубо казано!/ получаваме всичко,  а всъщност се оказва, че поне още едно семейство е включено в схемата.

Искам да Ви напомня, че сте платили и при двата си опита,  процедурата ICSI с донорска яйцеклетка за две семейства.
Всичко, което си мислите, че е платено от Вас, всъщност БЕ задължение на клиниката:
1. Намиране на дарителка с подходяща възраст.
2. Лекарствените средства, които се предоставят от клиниката.   
3. Изследвания - генетични имунологични и други.
4. Периодичните изследвания.
5. УЗИ прегледи и хормонаните иследвания по време на стимулацията.
6. Какво следяхте, освен ендометриума си!
Искам да ви обърна внимание занапред да пишете само верни неща.
Носите отговорност за написаното!

Искрено съжалявам, че сте останали недоволна от работата ни. От многобройните  Български семейства, който посещават клиника ЯКЕНТРО, Вие сте от малкото изключения.
Пожелаваме Ви да намерите най-добрата клиника, която да изпълни желанията Ви и стигнете до крайния успех!

С Уважение,
Проф. Прапас
*
Уважаема клиника Якентро, уважаеми д-р Прапас!
Днес освен към вас се обръщам и към сътрудничката ви Албена най-малкото заради последните ви думи, а именно: „... искам да ви обърна внимание занапред да пишете само верни неща. Носите отговорност за написаното!”
Нима искате да кажете, че до момента съм написала нещо, което НЕ Е ВЯРНО? Или смятате, че с всичко, което казвам тук, в този сайт, не нося отговорност за написаното?!
Д-р Прапас, лично аз дадох на небезизвестната ви сътрудничка Албена идеята вие да давате консултации в този сайт и по този начин да увеличите популярността и познаваемостта на клиниката си. Направих това като професионалист в сферата на комуникациите. Ако не знаете, че това е така, просто попитайте Албена...
Аз съм човек, който държи на думите си и причината да си позволя да ви питам в прав текст за всичко, което ме интересува, е следната: не искам никой ваш клиент да преживее това, което изпитах аз. Независимо от това какво казвате вие СЕГА в този сайт, уверявам всички, че нито вие, нито вашата сътрудничка Албена сте обсъждали някога пред нас факта, че използвате една дарителка за повече от едно семейство!
Лесно е да коментирате пост фактум и с лека ръка да подхвърляте, че ВЕЧЕ НЕ ПРАВИТЕ компромиси с това или че това е некоректно към всички останали пациенти.   
Кое точно е некоректно, д-р Прапас? Това, че ви питам защо една донорка се използва за повече от едно семейство или това, че вие го правите?
И с какво точно ви манипулирам аз, „прочелата 10 статии в Интернет”?
С какво? С това, че се стремя да бъда максимално информирана за всичко, което се случва при една процедура? Или виждате нещо лошо в това да чета цялата налична информация и да имам известни познания?

И не наричайте манипулация огромното желание – моето и на мъжа до мен - да имаме деца!

Нямам представа какви са вашите отношения с останалите ви клиенти, но аз съм съвременна жена с достъп до интернет и задавам в публичното пространство само въпроси, за чието съдържание мога да НОСЯ ОТГОВОРНОСТ.
Обръщам внимание на вас и на вашата сътрудничка Албена, че ако желаете, много лесно мога да докажа факта, че тя, вие и вашата клиника като цяло до преди да се разгори настоящата дискусия сте пропуснали да информирате и други български семейства /правили трансфери при вас/, че ползвате една донорка за повече от едно семейство. Т.к. това не е било във ваш интерес... И понеже работите с хора, чиито емоции и нерви са опънати до крайност, когато десетки пъти повторите пред тях израза „вашата донорка”, то последното нещо, за което те биха помислили е, че яйцеклетките на „тяхната” донорка се разделят с друго/ други семейства.
И моля, не се опитвайте чак СЕГА да ни информирате, че има и по-скъпа процедура, при която всички аспирирани яйцеклетки се насочват само към едно семейство. Защото, ако беше така, ние сами щяхме да изберем вида и цената на процедурата и настоящата дискусия нямаше да съществува. Повтарям, вие до сега НЕ сте споменавали, че разделяте яйцеклетките.  Така, съзнателно или не, вие ни лишихте от право на избор и от възможността за информирано съгласие. А това е несъвместимо с лекарската етика!
 
Още една подробност:
Когато пристигнахме в Солун за нашия втори опит, след като измерихте ендометриума ми и заявихте, че е недостатъчен за трансфер, на нашия тревожен въпрос към Албена какво ще се случи с аспирираните от донорката яйцеклетки сътрудничката ви заяви, че всички яйцеклетки ще бъдат оплодени и замразени за бъдещи трансфери /за жени, които използват изцяло дарителски материал/. Сега вие отговаряте, че яйцеклетките тогава са били предоставени на „другото” семейство. Кой от двамата лъже, д-р Прапас? Вие - СЕГА или Албена - ТОГАВА?

Аз съм сигурна в думите на Албена от месец ноември миналата година, защото пазя запис на повечето ни тогавашни разговори в клиниката.  Като единствен спомен от 13 ноември миналата година пазя и кратък видеозапис на процедурата по разплащането след трансфера. Казвам единствен спомен, защото случайно или нарочно нямаме никакви финансови или медицински документи за плащанията и пребиваванията ни в клиниката. И понеже стоя зад думите си в този форум, съм готова да изпратя въпросния запис на всеки, който се интересува.

Пишете: „Всичко, което си мислите, че е платено от вас, всъщност бе задължение на клиниката”. Е, как по друг начин да бъде?!
Естествено, че всичко, за което плащаме, е задължение на клиниката! Нали затова плащаме! Не сте направили нищо за нас безвъзмездно! Как изобщо си позволявате подобна арогантност, д-р Прапас?! Не мога да повярвам, че казвате това... Или очаквате да плащаме безропотно колкото ВИЕ поискате, без да имаме право дори да задаваме въпроси?!
Впрочем, измерването на моя ендометриум също беше задължение на Якентро и е включено в цената, която заплатихме. Това, че отказахте да ни насочите към лекар в България, който да ме следи, е ваша грешка. Аз изрично попитах към кой от специалистите, с които работите тук, да се обърна.

Никога не съм искала от вас гаранция за 100% успех /не разбирам защо изобщо ми приписвате подобни искания?!/ – показват го направените от мен два опита при вас и желанието да направя трети.
А след като ни отказахте трети опит, да пишете започнахте вие. Аз, уважаеми д-р Прапас, пиша в този и други форуми от доста години. В случая използвах факта, че обявихте готовност да отговаряте на зададени въпроси, за да изясня това, което ме интересува.
Между другото, ще ви дам един изключително приятелски съвет: за да има успех вашата българска акция в този форум /както посъветвах Албена преди повече от година/, просто правете като мен – казвайте и пишете ИСТИНАТА!

Още веднъж изключително отговорно заявявам, че преди срещата ни през февруари тази година в Солун нито вие, д-р Прапас, нито Албена сте споменавали някога пред нас, че разделяте дарителските яйцеклетки между няколко семейства. Напротив, лично Албена ни е казвала нееднократно, че една дарителка се насочва само към едно семейство.
Не поставям под съмнение професионализма ви, не съм ви манипулирала и не съм ви карала да правите компромиси /нелепо е да твърдите обратното!/. Колкото до некоректността към други клиенти /семейства от България/ вярвам, че поне тези, които се интересуват, сега вече знаят вашите истински условия.
За тези, които се интересуват, трябва да кажа, че от януари 2007г. в България вече има законова регламентация за донорските програми.

Искрено съжалявам, че сте останали недоволни от нас като клиенти... От многобройните специалисти, с които сме обсъждали нашия проблем, вие сте единствените, които си позволиха да премълчат част от истината... Казвам това като предупреждение към всички, които смятат да ви се доверят. И бих посъветвала всички, които имат намерение да се обърнат към вас, да подготвят писмен договор с вас преди началото на процедурите, за да бъдат регламентирани точните условия на работа. Защото стана ясно, че само на думите ви не може да се разчита...

Ако изобщо продължавате да изпращате коментари по тази тема, престанете да изопачавате фактите и да прикривате истината! 

Ние ви пожелаваме не толкова информирани като нас семейства, а на вашите клиенти от все сърце желаем 100% успех! 
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
София, д-р Прапас, Албена, както и потребителите на сайта разбраха за какво става въпрос.
София, съжалявам за неуспеха ти и разбирам огорчението ти.
Темата се заключва, защото вече навлизате в подробности, които не са от важни и не помагат на потребителите.
Мисля, че идеята ти беше момичетата да разберат за недоразумението, така че това е изпълнено и темата е изчерпана.
София, моля те изяснявайте си отношенията с д-р Прапас и Албена по-натам  на лични съобщения.
Форумът е за специализирана помощ.
Решението е на модераторския съвет.
« Последна редакция: Април 02, 2007, 09:40:17 am от Lali »