0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #200 -: Февруари 10, 2008, 09:58:42 am »
Здравейте д-р Даскалов!
След дългоочакване ми се роди прекрасно детенце. Причини за това,че не можех да забременея не бяха открити. Забременяването ми беше случайно и неочаквано, голяма изненада. Но по време на секциото се оказа,че имам заболяването ендометриоза. Сега бебока е на 4 м. мислим да поизчакаме поне 2 г. за второ дете. Според вас кога трябва да започна лечение на ендометриоза? И какво друго бихте ми препоръчали да направя? Сега съм на 28 г., а съпругът ми е на 35 г.
Благодаря! Поздрави най-сърдечни!
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #201 -: Февруари 10, 2008, 11:11:09 am »
Здравите д-р Даскалов,
преди седмица ви писах, но за съжаление ходих на преглед преди отговора ви и гинекологичния преглед показа липсваща вече бременност.
Започнах да си следя базалната температура и разглеждаики чуждите графики забелязвам че при мен температурата е в доста ниски граници....нормално ли е това.... да нямам температура над 36.35 градуса С?
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #202 -: Февруари 12, 2008, 09:55:40 am »
Здравейте д-р Даскалов, пиша Ви с молба за тълкуване на резултати от изследване за токсоплазмоза, защото съм ужасно притеснена. Бременна съм в 25 г.с.
Първото лабораторно изследване на правих на 28.01.2008 г. в частна МДЛ и резултатъ беше РПХА 1:640.
Второто изследване направих на 08.02.2008 г. в друга частна германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,150
Ig G - 118 IU/ml

Референтни граници:
Ig M - до 0,49(-) отр., от 0,50 до 0,59 (сива зона), над 0,60(+) пол.
Ig G - до 6,5(-)отр., над 8,0(+)пол.
Предварително Ви благодаря!
« Последна редакция: Февруари 12, 2008, 11:41:06 am от esuna »
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #203 -: Февруари 21, 2008, 11:33:49 am »
Здравейте Д-р Даскалов,

Прочетох прекрасни отзиви за Вас и бих искала да Ви помоля за Вашето мнение.На 20.02.2008 бях на контролен преглед в 32 г.с. фетална морфология.Това,което много ме притесни беше,че доцентът спомена, че главичката на бебенцето е по големичка, но все пак в рамките на нормалното.Моля и Вие да коментирате следните резултати,защото направо се панирах :

BPD 8.54/34W6D+-14D/ 27-03-2008 HADLOCK
FL  6.38/32W5D+-22D/ 11-04-2008 HADLOCK
AC 29.1 /33W2D+-21D/ 07-04-2008 HADLOCK

AVERAGE 33W4D+-19D 04-04-2008

По принцип терминът ми е на 18.04.2008

Благодаря Ви предварително!!!


Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #204 -: Февруари 24, 2008, 12:20:57 pm »
здравейте д-р Даскалов,
много съм притеснена. в 4 г.с съм и преди два дни ходих за първи път на лекар за установяване на бременността. видя се плодното сакче - 6.5мм и всичко като че ли е нормално засега,поне така ми каза лекарката. изписа ми освен фолиевата киселина,която и без това пия, Геритамин нео. на няколко места вече прочетох че геритамин е противопоказен по време на бременност. незнам дали има някаква разлика м/у геритамин и геритамин нео. в този,който аз си купих пише че съдържа 5000 ед. вит А,а са ми изписани по 2 на ден. в същото време прочетох че за бременна жена дозата е до 8000ед. на ден. засега го спирам,защото много се страхувам. моля за вашето мнение на специалист,за което ще ви бъда изключително благодарна!

п.с ако има някакво значение: първа бременност,засега без отклонения,нямам стари заболявания.
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #205 -: Февруари 27, 2008, 09:17:31 am »
Здравейте д-р Даскалов!
Въпросът ми е следният:
В момента съм бременна в 11 г.с.Записах си час за фетална морфология за 10 март, а тогава ще съм в 13г.с. и 2дни.Н а много места прочетох, че раннната диагностика или т. нар. нухална транслуценция се прави до 13г.с./или до 14г.с. и съвсем се обърках/, тъй като после това което се мери не се вижда добре.Искам да ви попитам закъсняла ли съм с този преглед и дали ще се види това, което трябва.Благодаря Ви предварително!
Re: Проследяване на бременността, фетална морфология
« Отговор #206 -: Февруари 28, 2008, 18:24:13 pm »
Здравейте д-р Даскалов!
Бременна съм в 17г.с от Пловдив съм и искам да направя фетална морфология при вас,интересуваме в коя седмица е най добре да се извърши този преглед?
Д-р Даскалов. След инвитро съм 16-ти ден. На 14 срущу 15-ти през ноща имах много силна болка ниско долу. На сутринта имах кафяво зацапване, но до обяд всичко утихна. Все още слагам вагинално утрогестан и пия естрофен. Правих уринен тест, но е отрицателен. В града в който живея не се правят кръвни тестове. Въпросът ми е възможно ли е да имам нарушение в менструалния цикъл в следствие от хормоните, които вземам и ако имам такова колко дена след като преустановя приема ще имам нормален цикъл?
здравейте Д'р Даскалов, искам да попитам, докога най късно е препоръ4ително да се направят първите изследвания, след като се установи нали4ие на бременност. Благодаря.
Здравейте, Д-р Даскалов!
Искам да попитам какви са рисковете от едно заразяване с шарка по време на бременност.
Имам син на 4 години, който ходи на градина и ако евентуално има шарка там, има и вероятност той да се зарази. Съответно аз съм бременна в началото на 6-тия месец вече и не съм боледувала от шарка. Какви са рисковете за плода, ако се заразя?
Благодаря ви предварително!
Здравейте д-р Даскалов пише ви Пепито с близнаците искам още веднъж да изкажа своите големи Благодарности за грижите които положихте за мен и моите съкровища и да кажа на всички момичета че Вие сте един изключителен първо Човек и след това професионалист че могат изцяло да разчитат на вас по време на своята бременност.Нека такива като вас да стават повече и да ни помагат както вие го правите от сърце
въпрос към доктор даскалов
« Отговор #211 -: Април 05, 2008, 22:12:04 pm »
Уважаеми, доктор Даскалов,
въпросът ми е относно лекарства, които могат да се приемат по време на бременност. Имам проблеми с упорита хрема, жилави секрети, болки в гърлото. Предписаха ми Макропен, но не съм сигурна, че ми помага. Какви лекарства можем да приемаме, за да облекчим състоянието си - бременна съм в 12 г.с.? Говоря за всички видове капки, прахчета, пробиотиците разрешени ли са, отхрачващи и т.н. Предварително Ви благодаря. Надявам се да помогнем на много бъдещи мами в този грипен сезон. Поздрави
Здравейте д-р Даскалов,

Вчера бях на гинекологичен преглед и се установи ембрион в ГЕЗ (извинете ме ако не цитирам точно). Резултатът е 7г.с и размер на ембриона. Не ми бе споменато нищо за сърдечен пулс.
Резултатите са в следствие на вагинална ехография. Не ми бяха направени никакви други изследвания освен този преглед. Следващия ми час е след 5 седмици. До тогава-само да се храня по малко и нищо друго и изписан Устрогестан, обезболяващи и Деган.
Питах дали има нещо притеснително, яйчници и т.н. т.к. десния ми е често възпален и имам хипоплазия, но ми каза, че няма нищо.
Имам болки ниско долу в яйчници и таз (имам и гръбначно ученическо изкривяване) и лека кафеникава слузеста течност, когато болките се засилят. (Преди това често имах бяло течение)
Обръщам се към Вас с молба за отговор:
1.Какви изследвания трябва да се направят и достатъчен ли е само този вид преглед при първата консултация? (Не бях питана кога е последния ми преглед, имам ли хринични заболявания и т.н.)
2. Пропуснато ли е да се направи някое изследване в срок, за което да е късно в момента? (много далече ми се вижда след 5 седмици на преглед без никаква инфомация до тогава. Тогава живот и здраве ще съм 12-13 г.с.)
3. Какво да изисквам като професионална помощ, така че да съм наясно какво се случва с организма ми?

Предварително Ви благодаря за отделеното време!
*
Здравейте д-р Даскалов,
Досегашните ми опити за забременяване са неуспешни и със съпруга ми решихме да се обърнем към специалист за съвет. Бихме искали преглед при Вас, но не можем да преценим дали да си запишем едновременно час и за двамата или първо да дойда аз на преглед и след това Вие да прецените дали  и той има нужда от спермограма. Интересува ме също така дали прегледът трябва да е в определен ден след менструалния цикъл или няма значение. Какво бихте ни посъветвали?
Благодаря Ви.
Смиляна
Д-р Даскалов, въпросът ми е спешен и не знам дали тук му е мястото, но ще го поставя. Бременна съм в 4 седмица с 4 дена закъснение и резултата 285 бета ЧХГ в деня, в който трябваше да ми дойде. НА втория и четвъртия ден закъснение имам кафеникаво зацапване, което ме безпокои. Още не съм била на лекар, защото няма нищо да се види. Пия но шпа и утрогестан. Има ли шанс да задържа бременността?

   Кафеникавото зацапване или кървенето от гениталиите по време на бременност не е нормално явление, но в никакъв случай не може да се смята, че е фатално. В подобни ситуации аз съветвам пациентките си да повторят изследването на Бета ЧХГ в кръвен серум след 2 дена, и при 10 дневно закъснение на менструалното кървене да се направи гинекологичен преглед и ултразвуково изследване, с цел да се установи дали бременността се намира в матката и дали се развива нормално.
Re: Въпрос за резус фактор отрицателен
« Отговор #215 -: Май 06, 2008, 21:12:38 pm »
Здравейте доктор Даскалов. Имам следният въпрос - със съпруга ми решихме да имаме второ дете. Аз съм с О - ,а съпруг ми е В + .След първото раждане не са ми били инжекция за предотвратяване на риск при второ раждане, макар, че аз знаех, че трябва да ми поставят и два пъти попитах за това...
Сега когато бременноста със второто е факт има ли начини да се предотвратят усложнения, след като не са ми сложили тази инжекция и има ли рискове за бебето.
Надявам се, че медицината е достатъчно напреднала, че това да не е проблем?
Благодаря предварително за отговора.

   Важно е да се знае Резус фактора и евентуално кръвната група на първото Ви дете, а също и дали имате прекъснати бременности - аборти. Би следвало да се направи теста на Coombs /кръвна проба/ в начална бременност, около 20 - 24 гестационна седмица /г.с./ и в периода 28 - 34 г.с., едновеременно с подробно ултразвуково изследване /фетална морфология/. Ако резултатите са нормални - няма основания за притеснения. Във Вашата ситуация според повечето водещи школи за проследяване на бремеността, в периода 28 - 34 г.с.се прави профилактично Анти Д гама глобулин.
Здравейте,
нова съм във форума и търся съвет.
Бременна съм 5 Г.С. , преди 2 дни се разболях от грип.
Гинеколожката ми дори не ме прегледа, каза че мога да пия всякакви лекарства и че не лекарствата вредели на бебето, а самия вирус.
Бихте ли ме посъветвали какво да правя, мисля да отида при друг гинеколог?

   Лекарствените препарати са разпределени в няколко групи, според FDA - американската агенция по храните и лекарствата и само първата от тях е доказано абсолютно безопасна за плода. От повечето лекарства, които масово се прилагат по време на вирусно заболяване, почти само Парацетамола и Витамините за бременни са в тази група.
Добър ден, докторе!
Безкрайно съм признателна за възможността, предоставена ми тук от екипа на Зачатие и от Вас.
Въпросът ми е следният. Миналата година имах несполучлив опит да стана майка за втори път (имам син на 5 годинки и с татко му решихме, че ни е време за второ дете  :lol:). Оказа се, че бременността не се развива правилно, последва абразио в 11 г.с. и резултат - моларна бременност. Възстановяването ми мина успешно и ние подновихме опитите - ето, че съм бременна (последна М на 21 декември), тестът ми беше положителен!
Следващата седмица съм на преглед при моя лекар, но съм притеснена от факта, че миналата ми бременност не беше "нормална" - какъв е шансът и сега да е така? Сегашната ми бременност рискова ли е и трябва ли да предприема нещо специално, за да предотвратя евентуален проблем?
Благодаря предварително за времето, което отделяте за нас тук!

  След "моларна бременност" /Mola hydatidosa/ е необходимо със сигурност да се установи, че няма остатъци от нея в организма Ви, преди да планирате следваща бременност, което най-вероятно е направено при Вас. При следващи бременности е препоръчително да се направи Биохимичен скрининг заедно с подробни ултразвукови изследвания, т.нар. фетална морфология или фетална анатомия,  с качествен ултразвуков апарат /4D/ с висока разделителна способност и от квалифициран за това акушер-гинеколог.
Работя в доста вредна среда..... имах симптоми за бременност- гадене, сънливост , напрегнати гърди.Преди това никога не съм имала ПМС/с изключевние на глад/ На 38 години съм. Искаме бебе с приятеля ми и това ще ми е трето раждане/ 2деца са големички и съм позабравила доста неща/
На 28.01 гинеколога ми постави диагноза- бременна и поиска да ме види другия понеделник/т.е 4.02/.понеже била "малка бременост"/4-5 седмица/за измерване поиска да ме види след 7 дни да напише мм за консултацията и бележка за трудоустрояване....на 29.01 малко прекалих с ходенето пеша и с домакинските задължения и през ноща на 31.01 получих доста силно кръвотечение/възможно е да е и обикновена менструация/
На третия ден вече бях чиста...т.е не кървях. Много е тъпо да питам, но трябва ли да ида на лекар за да ми назначи някакво лечение или просто да си продължа с опитите за бебе.....май човек като остарява и оглупява? Не знам как да реагирам сега. Объркана съм и се чуствам виновна пред приятеля си че го разочаровам за 2 месец...


И чета че някои дами вземат лекарства за да овулират..дали не трябва да вземам и аз защото не съм първа младост все пак?


   Горещо препоръчвам на всички жени, които на въпроса: "Бихте ли запазили евентуална бременност, ако се получи в такава в следващата една година?" отговарят с "Да!", да направят т. нар. "предконцепционни изследвания" или "изследвания преди забременяване" и да започнат да приемат фолиева киселина с цел профилактика на spina bifida.
   Стимулацията на овулацията се извършва от лекар при процедури от асистираната репродукция /например интраутеринна инсеминация, IVF/. В никакъв случай не е препоръчително да се прилага като самолечение.
   Излезте от вредната среда!
« Последна редакция: Май 06, 2008, 21:49:51 pm от Д-р Даскалов »
Добър ден д-р Даскалов!!!
Бихте ли ми погледнали изследванията направени към края на 12 г.с.
Предварително ви благодаря!!!
 Хематология :                         
 
 левкоцити-WBC   - 7.7 G/L             
 еритроцити-RBC  - 4.43 T/L               
 хемоглобин-HGB  - 136 g/L
 хематокрит-HCT  - 0.398 L/L
 MCV  - 89.8 fl
 MCH  -30.7 pg
 MCHC -342 g/L
 тромбоцити-PLT  -266 G/L
СУЕ  - 40 мм
Биохимия:
глюкоза  - 5.4 mmol/L
кръвна група : 0(-)

   Изследванията са нормални. Ако партньорът Ви е Rh /+/, е необходимо да се направи допълнително изследване - тест на Coombs.