0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Среща с НЗОК по повод програмата за 2007
« -: Февруари 08, 2007, 17:09:59 pm »
Факти:
- програмата тръгва от 12.02.2007, от понеделник може да се подават документи
- няма определени бройки, има финансова рамка - 1 485 000 лв, като се достигне спира приемът на документи, подреждането е по входящ номер
- важат всички изследвания правени не по-късно от 6 месеца преди подаване на документите, евентуално преди процедурата ще се иска актуализация на някои от тях, например СПИН, Хепатит
- важи лекарствения списък от септември миналата година
- районните каси са длъжни до 5 работни дни да придвижат документите ви до НЗОК, ако се забавят сигнализирайте, подлежат на санкции
- НЗОК е длъжна след 15 работни дни от пристигането на документите да ви върне отговор одобрени ли сте и кой месец може да започнете процедурата

Обещано:
- започва поредица от срещи между НЗОК, пациентски организации, Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, за да се изготви за 2008 национална програма за превенция, профилактика, диагностика и лечение на стерилитет
- ще ни предоставят всеки месец при поискване финнсовите разчети за изразходване на средствата
- ще ни предоставят становището на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, според което центровете могат да поемат само 1200 жени годишно общо
- ще ни предоставят статистиката на центровете за миналата година
- ще ни информират своевременно при всяка промяна и ще публикуват новините на сайта си

Не могат:
- да контролират отпускането и изразходването на лекарствата, не са регулативен орган, нямат правомощия да изискват от центровете подобна информация, защото са частни клиники и не са в договорни отношения с касата, разчитат само на добрата воля на лекарите, за да получават обратна информация, съзнават, че трябва ситуацията да се промени и ще обсъждаме предложения

С две думи - единствената промяна е че се отпуска определена сума, а не определена бройка. Всичко зависи от прилаганите от лекрите индивидуални схеми - ако успеят да се впишат в по-малки суми, ще има пари за повече пациенти. Всеки месец ще е с отделен бюджет, който не се класира за първия месец му се праща писмо кога точно ще му бъдат отпуснати лекарствата, за да не се налага да звъни постоянно.

Миналата година е имало 10 случая на момичета, които са си върнали протоколите в касата защото са забременели докато чакат ред за процедура. По този начин са били включени нови 10 жени. Зачатие не толерира обяви за продажба на лекарства за стимулация.

Питайте ако нещо съм пропуснала, ако не знам, ще задам въпросите ви другата седмица на следващата ни среща.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Среща с НЗОК по повод програмата за 2007
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2007, 17:14:05 pm »
Ани,
благодаря за информацията  :D
Изглежда ще трябва да се бориме за промени от 2008 г. За тази година явно вече са решени нещата. Но пак е нещо  :wink:

lb2f
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2007, 17:22:03 pm »
Ей, това се казва добра новина  :lol:

Но от друга страна, ще трябва да се борим за още повече промени и по-голяма прозрачност от тук нататък  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2007, 18:01:34 pm »
- ще ни предоставят становището на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, според което центровете могат да поемат само 1200 жени годишно общо

Много интересно. Няма такова становище.
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 18:33:27 pm от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2007, 18:52:00 pm »
Точно заради това го поисках писмено за другата седмица. Аз също изразих съмнения, но и д-р Кондева, и д-р Румяна Тодорова ми потвърдиха, че са се консултирали с тях по въпроса и имат писмено становище.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 18:58:10 pm »
Добре, ще изчакаме писменото становище.

Кой е регулативния орган, който следи за правомерното изразходване на отпуснатите лекарства? Не е ли логично който отпуска средствата, той да контролира как се изразходват?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2007, 19:14:54 pm »
Малко разсъждения, макар индивидуалната логика на отделния човек често да противоречи на глобалната логика на институцията.

1. Извлечение от НРД 2006
Чл. 52. (1) За разрешаване отпускането на лекарствени продукти по чл. 50 НЗОК разработва програми и критерии съвместно с консултанти на НЗОК и експерти на БЛС.
    (2) Всяка програма за заболяване и лекарствените продукти за неговото лечение съдържа:
    1. уводна част, включваща обосновка, степен на повлияване хода на заболяването и прогнозни резултати от предлаганото лечение, данни за заболеваемост и болестност в страната;
    2. критерии за включване на ЗЗОЛ в програмата;
    3. лечебно-диагностичен алгоритъм;
    4. периодичност на контролните прегледи;
    5. необходими медико-диагностични изследвания и референтни стойности на показатели за проследяване на ефективността на лечението;
    6. лечебно заведение, в което се диагностицира заболяването, предлага се терапията и се извършва оценка на ефективността на проведеното лечение.

2. Извлечение от ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ЖЕНАТА от 2006
ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, В КОЕТО СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО, ПРЕДЛАГА СЕ ТЕРАПИЯТА И СЕ ИЗВЪРШВА ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОВЕДЕНОТО ЛЕЧЕНИЕ (следва списък със заведенията).
Всички специалисти, издаващи протоколи и центровете, в които се извършва процедурата, представят в Комисията по експертизи в ЦУ на НЗОК най-малко два пъти годишно информация и справка по зададен от НЗОК формат.

С други думи, не е въпрос на добра воля, а на задължение от страна на лечебните заведения, което те спазват и предоставят на НЗОК своите отчети.

В такъв случай защо НЗОК не събере 2 и 2, за да получи някакво логично завършено съждение за ефективността от проведеното лечение?

Второ, ако не го прави, тогава как отчита непроведени над 600 цикъла за 2005?

Димитър Кудоглу
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2007, 19:46:46 pm »
Кой е регулативния орган, който следи за правомерното изразходване на отпуснатите лекарства?
Три пъти беше зададен този въпрос - веднъж от мен пред всички организации, втори път на пресконференцията, трети път пак от мен в частен разговор с д-р Тодорова.
Отговор - няма такъв орган, признават, че така изтичат пари и се управляват неефективно, споменаха и думата "хаос". Според тях трябва първо да се промени законовата уредба и програмата да премине към министерството на здравеопазването, за да може да се контролира целия процес и да се затвори цикъла диагностика, лечение, проследяване на бременност. Дадоха пример с програмата за лечение на СПИН, която е към мин. на здравеопазването и по този начин има и достатъчно субсидии и достатъчно контрол. Нямаше достатъчно време да изясняваме в детайли проблема с контрола, другата седмица се надявам да имам по-изчерпателна информация.

*
« Отговор #8 -: Февруари 08, 2007, 20:11:03 pm »
Мисля, че ситуацията е по-добра от миналогодишната.Надявам се само повече жени да успеят да се вмъкнат в отпуснатите пари.Надявам се също и, че техните процедури ще бъдат успешни!
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 20:13:15 pm от joshi »
« Отговор #9 -: Февруари 09, 2007, 09:39:14 am »
Доколкото разбирам , има обща финансова рамка , а има ли рамка за отделния пациент?
Ако не , тогава някои клиники ,могат да изписват протоколи с много високи суми и да се изчерпят бързо средствата.
 И с друго ,не съм наясно-лекарственият списък от септември , кои точно препарати включва?

На фона на всичко това ,което не знам , ще взема да направя ,някои сметки , разбира се , без кръчмар...... :P

Изхождам от моя протокол ,който е от последния лекарствен списък:
 - отпуснати са 14 ампули пурегон 100UI , на стойност 1310 лв.
 - т.е. едната ампула струва на касата 93,57 лв
 - с цялата предвидена сума от 1 485 000 лв , могат да се закупят общо - 15 870 ампули от този препарат и дозировка
 -ако на всяка пациентка се отпускат по 14 ампули , това би означавало ,че ще осигурят 1133 цикъла

Разбира се ,това е хипотетично и наивно , но е някъкъв поглед все пак...
Иначе , варианти много....

Не може да се отрече , обаче , че за разлика от миналите години , има повече прозрачност ,дано не и повече демагогия !
Постарали са се да обещаят и повече дисциплина в системата.
А и компромисите с изследванията , са супер постижение!!

И другия момент е много интересен Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве , преди време беше "виновна" за "избора " на медикаменти , а сега пък " ограничава " броя на циклите за година.....
Ай , стига ,вече ,деееееееееее.......................!
 То бива оправдания , бива , ама нещо са ми в повече.......

И не на последно място , благодарности на "Зачатие" , за своевременната информация и настъпателност в постигане на целите!
 :youwoman:

п.п. Аз пак се включвам.
Та, като се позамислих малко , то излиза ,че същата сума е била отпусната и за миналата година! 8O
Първите 600 протокола бяха на стойност около 2500 лв, т.е. 1,5 млн????
Че даже и задържаните 140 протокола са извадени от сметките на тазгодишния бюджет...

Е ,тогава къде се дянаха онези 7 или 9 млн /не помня вече/ , дето държавата отпусна в повече ,за програмите за скъпоструващи лекарства?.....
Къде сме ние, пак ли в трета глуха?.....

Пуууу, да му се не види , жалко ,че ги похвалих!

Може и да не съм права , но пък цифрите , това ми говорят..........
« Последна редакция: Февруари 09, 2007, 11:49:05 am от Efirche »
*
« Отговор #10 -: Февруари 09, 2007, 14:01:09 pm »
Не може да се отрече , обаче , че за разлика от миналите години , има повече прозрачност ,дано не и повече демагогия !
Постарали са се да обещаят и повече дисциплина в системата.
А и компромисите с изследванията , са супер постижение!!

Извинете, какъв е компромиса с изследванията? И преди бяха с валидност 6 месеца и сега пак. Т.е. всички, които са правили изследвания преди 12 август, сега трябва всички отново да се направят. Поне аз вече ги направих днес.
 8O само не ми казвайте, че не е трябвало  :blob10: Защото дадох дотук 234лв  :(
А има ли яснота какви протоколи ще бъдат? Какво и колко ще се отпуска?
Какво ли питам, ясно е, че не се знае, ето и Ефирче смята "без кръчмар"...
Има ли смисъл изобщо тази програма, ако след като дадох 411лв веднъж, сега още 234 дотук, ми отпуснат лерарства за 1300лв?!?  :dontknow:
« Отговор #11 -: Февруари 09, 2007, 14:17:38 pm »
Ази , извинявай ,мила !
Така както Ултре е написала , явно са необходими нови....
Грешна интерпретация съм направила , по повод на тяхното обещание в предаването на Милен Цветков, и явно не съм чела внимателно. :(
*
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2007, 14:36:58 pm »
Ефирче, не е само впечатлението ти от Милен Цветков. Точно преди 4 дни във форума на НЗОК писаха следното:

Отговор от: НЗОК - 2007-02-06 18:46:30 ;
От 12.02.2007 г. в районните здравноосигурителни каси ще започне приемът на документи за всички програми за скъпоструващо лечение. Изследванията по програма ин-витро не е необходимо да бъдат актуализирани. Валидни са вече направените. Документи ще се приемат до изчерпване на гласуваната бюджетна рамка.

И аз чаках да разбера какво все пак ще публикуват официално, защото във форума не веднъж са ни хвърляли прах в очите. И така се оказа за пореден път.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2007, 16:56:34 pm »
Момичета, във вторник имаме пак среща с касата и ще задам всичките ви въпроси.
Пишете ги в тази тема, за да са на едно място.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #14 -: Февруари 14, 2007, 02:11:49 am »
На втората среща с НЗОК договорихме следните изменения:

- важат изследванията, с които сте кандидатствали миналата година, отпада условието за 6-месечна давност, по преценка на лекуващия ви лекар може да се наложи да актуализирате някое от изследванията, но това ще се преценява индивидуално; задължително обаче е изследванията за Спин, Васерман и Хепатит да са най-много на 6 месеца преди взимането на протоколите

- определи се финансова рамка на един пациент ДО 1500 лв

- няма да се спазват схемите, приети септември месец, лекарите ще могат да комбинират до 3 препарата по свое усмотрение, прегнил няма да се изписва защото доставчикът е оттеглил офертата си

- представителите на НЗОК обещаха да потърсят юридически механизъм за контрол дали лекарствата са изразходвани, за да не се спекулира с безплатните лекарства

- протоколите от миналата година ще се преписват, но ще важат

На срещата присъстваха д-р Тимева, д-р Стаменов, д-р Николов, д-р Табакова, д-р Владимиров, представители на касата (Кондева и Клисурска) и представители на Зачатие. Разбрахме се срещите да са всеки месец.

Внимание! Бюджетът за стерилитета не е гарантиран. Това означава, че може да се повтори миналогодишната ситуация и програмата да спре по средата. Въпреки настоятелните ни искания, отказаха да дадат гаранции. Ще продължим да се борим и да настояваме за гаранции.

Насрочихме среща за 12 март, на която да присъстват представители на НЗОК, БАСРЗ, Зачатие, МФ, МЗ, МТСП, за да обсъдим идеи за национална програма за лечение на стерилитета и да потърсим допълнително финансиране.

Питайте...

« Отговор #15 -: Февруари 15, 2007, 19:54:05 pm »
Само не разбрах за какво беше цялото тичане и търчане, като не са изпипали и гласували всичко както си му е реда.
Ами при предното инвитро лекарствата ми струваха 3300 лв, тия 1500 лв до никъде няма да ми стигнат...
 :o
« Отговор #16 -: Февруари 15, 2007, 20:55:04 pm »
Само не разбрах за какво беше цялото тичане и търчане, като не са изпипали и гласували всичко както си му е реда.
Ами при предното инвитро лекарствата ми струваха 3300 лв, тия 1500 лв до никъде няма да ми стигнат...
 :o

darilka - явно си човек, на когото не му пука за парите.... Моите лекарства бяха 5000 лева (почти)... Със съпруга ми теглихме кредит за първото ИКСИ, сега ще теглим втори кредит.... за второ ИКСИ...
Отделно, откъде накъде, ще си плащаш здравни осигуровки (ако ги плащаш), а след това няма да получиш нещо, което ти се полага???
Да, ОК, парите няма да стигнат за цялата сума, но! все пак е някаква сума!!! А и явно не си наясно със ситуацията... какво се поема в БГ, как е протекла миналата година, какви средства се отпускат в други страни, като например Франция и Израел...
Преди да говориш така, моля те, поинтересувай се, защото с тези си изказвания обиждаш и нараняваш много хора....

ПП - знаеш ли за колко човека има осигурени средства? Знаеш ли какви усилия е положило сдружение Зачатие, за да можеш ти да кандидастваш по тази програма (и благодари на сдружението, че я има)?
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 20:59:17 pm от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #17 -: Февруари 15, 2007, 23:45:02 pm »
дарилка, тези които са били на срещата са направили каквото са могли. като не те устройва иди следващия път ти. после всички ще сме ти благодарни за положените усилия и отделеното лично време.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #18 -: Февруари 16, 2007, 11:26:24 am »
Няма да спра да се изненадвам , как понякога претенциите , са обратно пропорционални на положените усилия за решаване на проблемите.......
« Отговор #19 -: Февруари 16, 2007, 15:40:22 pm »
Съжалявам че не сте ме разбрали.

По отношение на "цялото тичане и търчане" имах предвид - себе си, а не самото Сдружение. Тъй като първоначално беше обявено, че ще се отпускат средства за целия пакет лекарства, затова се изненадах, че сега парите са намалени на 1500,00 лв.

Ако не ми е пукало за парите, нямаше въобще да минавам през НЗОК и да подготвям документи.

И не съм искала да засегна вас или Сдружението. Съжалявам, за което. Оценявам труда на всички момичета за положените усилия и знаите, че съм на ваша страна.

Аз също бях на протеста за ин витрото през НЗОК
Изявих гражданска позиция спрямо касата.