Доколкото разбирам , има обща финансова рамка , а има ли рамка за отделния пациент?
Ако не , тогава някои клиники ,могат да изписват протоколи с много високи суми и да се изчерпят бързо средствата.
И с друго ,не съм наясно-лекарственият списък от септември , кои точно препарати включва?
На фона на всичко това ,което не знам , ще взема да направя ,някои сметки , разбира се , без кръчмар......
Изхождам от моя протокол ,който е от последния лекарствен списък:
- отпуснати са 14 ампули пурегон 100UI , на стойност 1310 лв.
- т.е. едната ампула струва на касата 93,57 лв
- с цялата предвидена сума от 1 485 000 лв , могат да се закупят общо - 15 870 ампули от този препарат и дозировка
-ако на всяка пациентка се отпускат по 14 ампули , това би означавало ,че ще осигурят
1133 цикълаРазбира се ,това е хипотетично и наивно , но е някъкъв поглед все пак...
Иначе , варианти много....
Не може да се отрече , обаче , че за разлика от миналите години , има повече прозрачност ,дано не и повече демагогия !
Постарали са се да обещаят и повече дисциплина в системата.
А и компромисите с изследванията , са супер постижение!!
И другия момент е много интересен Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве , преди време беше "виновна" за "избора " на медикаменти , а сега пък " ограничава " броя на циклите за година.....
Ай , стига ,вече ,деееееееееее.......................!
То бива оправдания , бива , ама нещо са ми в повече.......
И не на последно място , благодарности на "Зачатие" , за своевременната информация и настъпателност в постигане на целите!
п.п. Аз пак се включвам.
Та, като се позамислих малко , то излиза ,че същата сума е била отпусната и за миналата година!
Първите 600 протокола бяха на стойност около 2500 лв, т.е. 1,5 млн????
Че даже и задържаните 140 протокола са извадени от сметките на тазгодишния бюджет...
Е ,тогава къде се дянаха онези 7 или 9 млн /не помня вече/ , дето държавата отпусна в повече ,за програмите за скъпоструващи лекарства?.....
Къде сме ние, пак ли в трета глуха?.....
Пуууу, да му се не види , жалко ,че ги похвалих!
Може и да не съм права , но пък цифрите , това ми говорят..........