0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

линк
« Отговор #1 -: Август 14, 2005, 08:16:49 am »
Правила на форума, полезни статии и връзки
« Отговор #2 -: Януари 16, 2006, 13:33:24 pm »
Хистеросалпингография (Цветна снимка) - Hysterosalpingogram (HSG)
източник:  http://www.advancedfertility.com/hsg.htm



Нормална HSG – гладка триъгълна маточна кухина и пропускане на контрасното вещество в края  на двете тръби

Какво е HSG ?

HSG е важен тест, който е част от основната оценка на безплодието. Обикновено HSG се прави в рентгеновото отделение на болницата, където контрасното вещество се вкарва в маточната кухина през влагалището и шийката.Маточната кухина се изпълва с течността и ако фалопиевите тръби не са запушени,тя ги изпълва и се изтича в коремната (абдоминална) кухина. По този начин може да се определи дали фалопиевите тръби са запушени или не, а също така и дали ако има запушване то е там където се свързват тръбите с матката,или е в края на фалопиевите тръби. Тези две зони, където е обичайно тръбите да са запушени имат различни причини. Ефективното лечение на тръбите,като фактор за безплодие е възможно. Има и други неща, които могат да бъдат забелязани на цветната снимка освен това дали тръбите са запушени или не. Маточната кухина може да бъде оценена и за наличието на полипи,фиброзни тумори (fibroid tumors) или сраствания (scar tissue). Фалопиевите тръби също така се изследват за някакви дефекти вътре в тръбите или за частично запушване.

Какво да очакваме по време на HSG ?

Изследването отнема около 5 минути за да се изпълни. HSG се прави в рентгеновото отделение на болницата, има време за жените да се регистрират и да попълнят анкетен въпросник, като отговорят на няколко въпроса относно възможни алергий свързани с процедурата и др. Начинът по който се провежда теста е следният: жената ляга на масата по гръб,като сгъва краката си в коленете  (позиция "frog leg"). Докторът поставя разширител (speculum) във влагалището, за да види ясно шийката на матката. След това се вкарва или мек, тънък катетър през цервикалното откритие в маточната кухина, или инструмент наречен тенакулум (tenaculum) разположен в маточната шийка,след което метална тясна канюла (cannula) се вкарва през цервикалния отвор. Контрастното вещество бавно се вкарва през канюлата или катетъра в маточната кухина. Рентгеновата снимка се прави когато маточната кухина е запълнена и след допълнително вкарване на контраст така че тръбите трябва да са изпълнени и да започнат да пропускат контраста в коремната кухина. Допълнителни рентгенови снимки се правят когато става това „запълване и пропускане”.Процедурата е завършена.Инструментите се отстраняват от  цервикса и влагалището. Жената обикновено остава на масата за няколко минути, за да се възстанови от спазмите при болката,която обикновено съпровожда вкарването на контрастното вещество.След известно време жената може да се облече и да напусне болницата.Резултатите от теста са готови веднага. Цветните снимки могат да се прегледат с жената няколко минути след като процедурата е приключила.
Процента на забременяване в няколко изследвания, показвали леко нарастване в първите месеци след HSG.Това може да се дължи вследствие на преминаване на контрасното вещество през тръбите,като по този начин се премахват незначителните запушвания,или се пречистват от някакви замърсявания,остатъци (debris), които могат да бъдат фактор възпрепятстващ забременяването. Някои от тези изследвания предлагат използването на контрасно вещество на маслена основа,което би довело до  по-голямо нарастване на процента на забременяване след HSG, отколкото използването на контраст на водна основа.


Усложнения

Усложненията свързани с HSG включват възможността от алергична реакция към контрасното вещество,което е необичайно. Алергията обикновенно се проявява като обрив,но може макар и рядко да е много по-сериозно.Тазова инфекция или маточната перфорация също са възможни усложнения,макар и изключително редки.Поради опасността от наличие на полово предавани болести е добре преди изпълнението на HSG да се направи микробиологично изследване.Някои лекари предписват антибиотици за няколко дена на своите пациенти,за да се намали риска от инфекции след HSG.



HSG показва многобройни „ запълнени дефекти” в маточната кухина.Това са голям брой ендометриални полипи, които се отстраняват с хистероскопия.



HSG показва типична матка със запушени тръби. Не се наблюдава пропускане на контрасно вещество в края на тръбите. Изходът в този случай е ин-витро.



Необичайно изследване, при което се наблюдава събиране на контрасното вещество в „джоб” в края на лявата тръба.Срастванията са задържали контраста в „джоба”.Дясната тръба е била отстранена по-рано при извънматочна бременност.



HSG показва матка с миома, която се намира в кухината.Друга миома от външната страна на матката ограничена от контраста по протежението на червената линия. Миомата вътре в кухината може да причини репродуктивни проблеми.
« Последна редакция: Януари 05, 2008, 19:55:03 pm от BLACK_ROSE »
Правила на форума, полезни статии и връзки
« Отговор #3 -: Януари 19, 2006, 17:28:16 pm »
Hysterosalpingogram (HSG)
Източници: http://www.communitymemorial.com/library/healthguide/en-us/medicaltests/topic.asp?hwid=support/aa16832
http://www.radiologyinfo.org/content/hysterosalp.htm                    

КРАТЪК ОБЗОР

При HSG се  използва  рентген, с който се изследва вътрешната част на матката и фалопиевите тръби и заобикалящата ги област. Този тест често се прави на жени, които имат проблеми със забременяването. Използва се контрастно вещество, субстанция благодарение на която специфични органи,кръвоносни съдове и някой тъкани (като тумори) стават по-видими за рентгена. Обичайно контраста съдържа йод или барий.По време на HSG контрастното вещество се инжектира през тънка тръбичка, която е вкарана през влагалището в матката. Поради факта че матката и фалопиевите тръби са свързани, контрасното вещество се стича в тръбите. Когато контраста преминава през матката и тръбите се правят няколко рентгенови снимки. Те могат да покажат проблемите като поражения или необичайна структира на матката или фалопиевите тръби , както и запушване, което може да попречи на яйцеклетката да премине през тръбите и да достигне матката. Запушването също така може да попречи на спермата да навлезе във фалопиевите тръби и да оплоди яйцеклетката. HSG също така може да покаже аномалии (отклонения) на вътрешната страна на матката които могат да препятстват прикрепването (имплантацията) на оплодената яйцеклетка към маточната стена.

ЗАЩО СЕ ПРАВИ ЦВЕТНАТА СНИМКА

Показва запушване на тръбата. Теста се прави често на жени, които имат трудности при забременяването. Инфектирането причинява сериозни (тежки) сраствания на тръбите, които могат да се запушат и по този начин да затруднят забременяването. Понякога HSG може да отпуши блокирана тръба.
Установяването на проблеми с матката, като необичайна форма и структира,поражения,полипи,фиброми,сраствания или чужд обект в матката. Този тип проблеми могат да причинят болезнен менструален цикъл или повтарящи се грешки (аборти).



КОГА НЕ СЕ ПРАВИ

Причините поради които не се извършва изследването са:бременност,менструация,тазово възпаление или нелекувана полово-предавана болест,сериозни бъбречни или сърдечни проблеми,чувствитеност към контрасното вещество,скорошен кюртаж или безпричинно вагинално кръвотечение.


КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ

Преди HSG кажете на вашия лекар ако:
Сте или е възможно да сте бременна.
В настоящият момент имате тазова инфекция или болести предавани по полов път (като гонорея или хламидия).
Ако сте алергични към йод, който се използва в контрасното вещество или към други субстанции съдържащи йод.Кажете на лекаря си ако иамте астма, или сте алергични към някакво лечение,или някога сте имали сериозна алергична реакция спрямо някаква субстанция (като отровата при пчелно ужилване или при яденето на ракообразни-раци,стриди и др.)
Ако имате някакви проблеми с кръвоизливи и взимате кръво-разреждащи медикаменти като аспирин примерно.
Ако имате бъбречни проблеми или диабет,особено ако взимате лекарства, за да контролирате диабета си (Glucophage). Контрасното вещество, което се използва по време на изследването може да причини щети при хора с лошо функциониращи бъбреци. Необходимо е да се направят кръвни тестове преди самото изследване за да се провери дали бъбреците функционират както трябва.
HSG трябва да се направи от 2 до 5 дена след като менструацията свърши, за да е сигурно че не сте бременна. Също така трябва да е преди овулацията (освен ако не използвате противозачатъчни), за да избегнете възможното влияние на рентгеновите лъчи по време на ранна бременност.След изследването може да си сложите превръзка заради възможно изтичане на контрасното вещество, което може да предизвика леко кръвотечение. Необходимо е да подпишете декларация, в която се споменава че разбирате възможните рискове от изследването и сте съгласни да се направи.Говорете с вашия лекар относно притесненията ви за теста,рисковете,как ще се извърши или какви резултати ще покаже. Това ще ви помогне да разберете необходимостта от изследването.


КАК ПРОТИЧА ИЗСЛЕДВАНЕТО

При HSG обикновенно присъства лекар (гинеколог или лекар,специализирал в областта на стерлитета),на който може да помага и мед.сестра, както и рентгенолога който прави снимката.Изследването се прави в рентгеновия кабинет на болницата или клиниката.Преди да започне теста може да ви предложат болкоуспокояващо (Ибупрофен,Адвил), за да ви помогне да се успокоите и да се намали възможността от маточни спазми.Сваляте си дрехите от кръста надолу.Трябва да сте ходили преди това до тоалетната (да сте с празен пикочен мехур),лягате по гръб на масата,повдигате краката,като ги сгъвате в коленете и ги запъвате на определеното за това място в края на масата.Това позволява на вашият лекар по-лесно да преглежда влагалището и заобикалящата област.Докоторът поставя спекулум във влагалището. Благодарение на този инструмент внимателно се разтваря влагалището,за да се позволи да се види шийката на матката.След това цервикса се защипва и се държи на място с инструмент наречен тенакулум (tenaculum). Маточната шийка се почиства и канюла (малка тръбчка за дренаж) или гъвкава тръба (катетър) се вкарва през шийката на матката в самата матка. Контрасното вещество се инжектира през тръбичката.Ако фалопиевите тръби са нормални, контраста ще  мине през тях и ще се излее в коремната кухина,където ще бъде абсорбиран естествено от тялото.Ако фалопиевите тръби са запушени от сраствания контраста няма да може да мине през тях. След  вливането на контрасното вещество се прави и самата снимка.След теста, канюлата илли катетъра се отстраняват.Като цяло процедурата обикновено отнема от 15 до 30 минути.Препоръчително е да се избягват половите контакти през следващите 2 седмици след изследването за да се намали риска от евентуални ифекции.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО

Твърде вероятно е да усетите някакви спазми подобни на менструални болки по време на изследването. Количеството и времетраенето на спазмите зависи от състоянието на фалопиевите тръби,от типа на контрасното вещество което се използва, и от налягането с което се инжектира контраста.Вливането на контрастното вещество става под високо налягане и в запушена тръба може да  предизвика силна болка,която може да отшуми за няколко часа. Коремния или тазов дискомфорт може да бъде по-голям след процедурата ако  се е изполвал контраст на маслена основа вместо вещество на водна основа.


ПОЛЗИ И РИСКОВЕ

HSG е минимално инвазивна и обикновено неудобството по време на изследването е умерено, а усложненията са редки. HSG е относително кратка процедура, която може да даде ценна информация относно различни отклонения, причиняваши безплодие или проблеми с износването на плода. Радиацията, която се използва по време на процедурата е ниска.
Жени, които е възможно да са бременни трябва да информират лекаря си преди процедурата.В случаи на условия на хронични възпаления илли нелекувани полово предавани болести задължително трябва да се уведоми лекаря, за да се избегне евентуално влошаване на състоянието.Винаги има макар и малък риск да се навреди на клетки или тъкани, които са били изложени на някаква радиация, включително и на ниско ниво на радиация използвано при това изследване.Независимо от това обаче, риска от увреждания от рентгеновите лъчи обикновено е много нисък в сравнение с ползите от теста.Има предпазни мерки, които може да ползвате за да намаллите риска от радиация при излагане на рентгеновите лъчи.Има и риск (по малко от 1 на 100) от тазова инфекция след процедурата.Риска може да е по-висок при жени които преди това са имали тазови инфекции.Вашият лекар може да ви предпише антибиотици в случай че реши че има риск от тазова инфекция.Има и известен риск от увреждане на матката или фалопиевите тръби. При използването на контрастно вещество на маслена основа има макар и малък риск от попадането на маслени капчици в кръвообращението,кояо може да доведе до по-сериозно състояние. В по-голямата си част HSG се извършват с контрастно вещество на водна основа. След процедурата част от контраста изтича през влагалището.Възможно е да има леко вагинално кръвотечение за няколко дена след теста.Свържете се с вашият лекар незабавно в случай че:имате силно вагинално кръвотечение (повече от един тампон или превръзка за час); треска; силни коремни болки; вагинално кръвотечение което продължава повече от 3 или 4 дена.


РЕЗУЛТАТИ

Резултатите от HSG – процедура при която се използва рентген за изследване на вътрешността на матката и фалопиевите тръби и заобикалящата област – могат да са:
Нормална HSG – формата на матката и на тръбите е нормална. Тръбите не са увредени. Контрастното вещество не изтича от матката,свободно минава през тръбите и се изтича в коремната ккухина.Няма някакви необичайни находки (като тумори например), които могат да се видят в матката.
Необичайна HSG – фалопиевите тръби могат да са увредени или блокирани, така че контрастното вещество да не може гладко да премине през тръбите и да се излее в коремната кухина.Възможните причини за това блокиране може да са тазови възпалителни болести или ендометриоза.Контрасният материал може да изтече през стените на матката,показвайки разкъсване или отверстие в матката.Необичайната маточна кухина може да покаже и тъкан (наречена преграда) която разделя матката.Освен това може да се види и присъствието и на полипи или фиброми.




На снимката се вижда как контраста се вкарва в матката през катетър и маточната кухина и фалопиевите тръби  изглеждат бели - (А:дясна тръба; В:маточна кухина; С: лява тръба; D: катетър).
« Последна редакция: Януари 05, 2008, 20:09:18 pm от BLACK_ROSE »
*

    Starlet

  • *****
  • 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Правила на форума, полезни статии и връзки
« Отговор #4 -: Януари 30, 2006, 21:21:58 pm »
Хламидията: в гонитба с биологическият “стелт”

Небивало широкото разпространение на заболяването, предаващо се по полов път,  заставя медици и правителства на различни страни да се замислят за  здравето на младото поколение, което рискува да става все по-болно,затлъстяло и безплодно от които и досега предишни поколения.
    Като основна причина за мъжкото и особено за женското безплодие стои хламидийната инфекция, или хламидиозата. Заболяване на половите пътища, причинено от вътреклетъчни паразити – хламидиите - отличава се със скрито, безсимптомно протичане, трудна диагностика и лечение, а също така и много висока предаваемост (заразност).
   Това е една от немногото полови инфекции която можете да се предава по битов път – чрез посуда, различни предмети, даже чрез ръцете. В такъв случай, появяването даже на един болен от хламидиоза в семейството, довежда до това, че скоро всички в семейството биват инфектирани включително и децата. Хламидията също се предава при различните видове секс без предпазни мерки – генитален, орален и анален.

   Невидимият враг

   Редките симптоми на инфекцията обясняват уникалните способности на възбудителя (хламидията). Хламидията се намира в биологическата класификация между бактериите и вирусите, взела от тях най-ценните качества за устойчивост и преживяемост. Хламидията живее и се размножава в клетките на приемника (вътреклетъчната форма на хламидията се нарича ретикулярни тела) и затова подобно на вирусите разкъсва  клетъчната мембрана, настанява се в междуклетъчното пространство или кръвта и заразява здравите клетки. Тази форма хламидии, която произлиза от заразените клетки (тя се нарича елементарни тела)  е потресаващо приспособена към оцеляване в неклетъчна среда.
   Още една важна особеност на хламидията е че тя отделя ферменти които не позволяват на клетките на нашия организъм просто да вземат да се преборят с нея. В такъв случай хламидията може да се разпространи по всички органи и системи в организма, причинявайки хронически заболявания не само на половата система.
   В хода на еволюцията си хламидията си е изработила още една уникална способност – тя може да се превръща в своеобразен “стелт” – невидима клетка, която като не я “види” то и няма да я разпознае нашата имунна система. А като няма намеса – няма и имунен отговор, организма благополучно си функционира в неведение, а когато най-накрая се усети – вече е твърде късно.


   Как да открием хламидията

   Така както хората са се научили да засичат невидимият “Стелт” самолет в небето, така и на биологическият “стелт” се е намерил начин за засичане. С развитието на съвременните технологии на  лабораторна диагностика става възможно практически на 100% да се определи наличието в организма на хламидии.




   Покажи си личицето

   Първата група методи е основана на визуалното определяне на възбудителя в намазката взета от пациента. Хламидията може да се скрива от имунната система, но от зорките очи на лаборанта (особено след специално оцветяване) криенето не се получава. Отначало хламидията са я разглеждали под цветен микроскоп, а после под луминисцентен (като са използвали специално луминисциращо вещество). Точността на този метод достига 95% , но както винаги има едно “НО”.
   Тази методика предполага вземането на намазка, тя трябва да се вземе от пикочния канал, шийката на матката и влагалището. Хламидията както знаем има уникални приспособителни механизми, и в случаи на засичане, засилване, лечение и неволно лечение на инфекцията може да отиде в по-дълбоките слоеве на лигавицата, които не попадат в намазката естествено. В резултат на това получаваме сигурен отрицателен резултат. Също така може да проработи и прословутия  човешки фактор. Лаборантът, особено ако това е 100-та или 200-та намазка за деня, може просто да не види прикриващата се в дълбокото под митохондриите хламидия, и резултата отново ще бъде отрицателен.

   Нашият отговор към хламидията

   Втората група методи основаваща се на определяне от имунния отговор на организма е определяне чрез специфичните антитела към възбудителя. Тук материала за изследване е кръв, и ако има антитела то те ще бъдат намерени. Толкова дълго хламидията не стои в клетката, на нея така или иначе ще и се наложи да излезне от там за да усвои нови клетки. И точно тук няколко паразита обезателно ще бъдат засечени от имунната система. И започва отговора на имунната система, чрез изработката на различни антитела.
    Без да влизаме в подробности само ще отбележим, че антителата са бърз отговор на организма, но  в началото не са точно специализирани и достатъчни на брой  за тази борба, след време те се изработват с точност и в достатъчно количество за конкретния възбудител. По съотношението на тези две степени в антителата можем да съдим за конкретния стадий на инфекцията – а именно това първа среща ли е с хламидията , или събуждането на спящия хронически процес. Определянето на антителата с помощта на имуноферментния анализ (ИФА), е един от точните методи в съвременната лабораторна диагностика. Методът позволява количествено да се измери имунният отговор и да се оцени и постави ефективно лечение.
   Тук също има подводни камъни. Имунният отговор може да се забави или просто да отсъства и това не е нужно да е болестно състояния на човека (като при имунодефицит) – например по време на бременност в жената се наблюдава физиологическо спадане на имунитета. Също във втория случай когато “липсва” имунен отговор би било по-точно казано, че всъщност имунен отговор при всички положения има, но количеството на антителата в кръвта е толкова малко, че диагностическата система просто не може да хване наличието им  в кръвта.

   Госпожо, направете ДНК

   Третата група методи се основава на определяне на възбудителя на инфекцията в кръвта или намазката с помощта на полимеразната верижна реакция ( ПВР или на англ. PCR). PCR е основан на определяне в изследвания материал на цели молекули или фрагменти от ДНК-то на определения възбудител. Чувствителността  на съвременните системи е такава че дори и една молекула да има намирането и ще е на 100%.
   Но ефективността за намирането на хламидята с помощта на PCR зависи от редица условия. Първото от които е намазката да бъде взета правилно и от тези места където живее тя. Намазката за изследване по метода на PCR трябва да се вземе от опитен лекар гинеколог или уролог.
   Втората засада която очаква ловецът на хламидията е възможността за замърсяване на материала за изследване с генетичен “отпадък”, например от въздуха където присъствах фрагменти от ДНК-то на хламидии от други видове, а също така и лошото качество на самите лабораторни образци използвани за идентифициране на хламидията – така наречените праймери. Но това не зависи по никакъв начин от пациента. В съвременните лаборатории за това следят много зорко. При този метод недостатъка е че може да се получи фалшиво положителен резултат.

   Кое да изберем?

   Както виждаме нито един от методите не е съвършен, всички притежават своите плюсове и минуси. От тук следва и логичният въпрос – Как да бъдем сигурни, че в нашият организъм не се таи зловредният биологически “стелт”? Необходимо е да комбинираме методите на изследване. “Златният стандарт “ се счита комбинацията ИФА + PCR , дотолкова че единият метод покрива слабите места на другия. И накрая, всякакви резултати от вашите лабораторни изследвания правилно могат да се преценят само от лекар.


   Новини от фронта

   Основополагащият принцип на медицината – по-лесно е да предупредиш, отколкото да  лекуваш – е приложим и тук при хламидиозата. Да употребиш презерватив поне веднъж е много по-просто, отколкото да успееш да се излекуваш веднъж от хламидиоза. Лекарите от различните страни по различен начин се опитват да решат този проблем. В Швеция например е създадена служба – презервативи по поръчка. Чрез телефонна поръчка от всяка част на града, на нормална цена ще ви доставят опаковка презервативи.
   Британските лекари настояват за провеждането на масов скрининг (включително и поставяне на билбордове) на населението,  който да им напомня постоянно за това, че хламидиозата в по-голямата част от случаите протича безсимптомно  и довежда до състояние на безплодие, особено при жените.
   Даже президента на САЩ, страната където в последно време училищната програма за сексуално образование се свежда към пропаганда на пълно въздържане от полови контакти, признава ефективността и необходимостта от ползването на презервативи като средство за профилактика срещу СПИН и други заболявания предавани по полов път.
   Както и да е, ситуацията с хламидиозата  е случай, когато презервативът може да се превърне в най-доброто средство против главоболие. А ако имате каквито и да е съмнения в себе си или в партньора си – просто прежалете един ден в изследвания и консултации с лекар, за да не страдате след това цял живот от последствията.


         Превод: Starlet,               Автор :Алексей Водовозов
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Re: Правила на форума, полезни статии и връзки
« Отговор #5 -: Август 11, 2006, 14:57:03 pm »
«Новите» венерически болести (генетален херпес, хламидия, микоплазма, цитомегаловирус и др.)
 

http://www.venerologia.ru/venerologia/iniebolezni.htm
*
Re: Правила на форума, полезни статии и връзки
« Отговор #6 -: Декември 14, 2007, 19:37:18 pm »
« Последна редакция: Септември 06, 2009, 15:15:33 pm от Елфи »