0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    МИМИ

ЕНДОМЕТРИОЗА
« -: Май 05, 2005, 13:46:35 pm »
ЗДРАВЕЙТЕ,ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА МИ НАПРАВИХА ОПЕРАЦИЯ ПО СПЕШНОСТ ЗА ПУКНАТА КИСТА.ПРИ ОПЕРАЦИЯТА МИ ОТСТРАНИХА ЛЕВИЯ ЯЙЧНИК И ТОЙ СЕ ОКАЗА ЕНДОМЕТРИОЗЕН.ДОКТОРА КОЙТО МИ ПРАВИ ОПЕРАЦИЯТА КАЗА ЧЕ ВСИЧКО Е ОК И ДА ПРАВИМ БЕБЕ И НЕ МИ ПРЕДПИСА НИКАКВИ ХАПЧЕТА.ХОДИХ НА ПРЕГЛЕД ПРИ Д-Р ДАВИДКОВ ВЪВ ВАРНА,КОЙТО ПЪК МИ КАЗА ЧЕ ИМАМ ЕНДОМЕТРИОЗНИ ОГНИЩА СТАНАЛИ ПРИ ПУКАНЕТО НА КИСТАТА-ИЗПИСА МИ ДУФАСТОН И СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА МЕ ВИКА ПАК НА ПРЕГЛЕД И СПОРЕД НЕГО ЩЕ СЕ НАЛАГА ЛАПАРОСКОПИЯ.НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ КАЗА ЧЕ НЕ БИЛА ДОБРА ИДЕЯТА ДО ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЕБЕТА.ЕДИН МЕСЕЦ ПИХ ДУФАСТОН -НЕ СЕ ПАЗИМ И РЕЗУЛТАТА ПРЕЗ ДВАТА МЕСЕЦА Е МЕНЗИС :?
КАКВО ЗНАЕТЕ ЗА ТЕЗИ ЕНДОМЕТРИОЗНИ ОГНИЩА И КАКВО МИ ПРЕЧАТ ТЕ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ-КАКВО ЩЕ СТАНЕ ПРИ ЛАПАРОСКОПИЯТА???????
*

    Anonymous

ЕНДОМЕТРИОЗА
« Отговор #1 -: Май 07, 2005, 07:49:21 am »
Здравей Мими,
След като имаш потвърдена ендометриоза и не са ти изчистени ендометриозните огнища,то лапароскопията е задължителна.Целта на лапароскопията е да ти изчистят ендометриозните огнища и то колкото се може по скоро,защото ако не се направи навреме може ендометриозата да доведе до запушване на тръби,сраствания и всякакви други неприятности,които всичките до едно пречат на забременяването.След лапароскопията,ендометриозните огнища ще ти бъдат изчистени,но задължително лечението ти на ендометриозата триабва да продължи със биенето на инжекции като Золадекс или Деферилин от 3 до 6 месеца в зависимост от степента на ендометриозата,това опериращия ти лекар ще ти каже.Но без тез инжекции нещата няма да се оправаят.Хубаво е че се изписват от здравната каса.
Самата ендометриоза представлява разрастване на маточната лигавица извън матката и всичко това се полъчава в резултат на твоя цикъл,и именно за да се излекуваш от ендометриозата след лапарото ти трябва да почнеш инжекциите,чиято цел е да ти спрат цикъла за определено време и да се излекуваш.За съжаление това е най добрия и ако не единствен начин на лечение на ендометриоза.Всичко това небива да те плаши.Няма нишо страшно ако си се лекуваш правилно.Не се притеснявай а просто вземи необходимите мерки колкото се може по скоро.
Пиша ти всичко това от личен опит тъй като и аз бях оперирана от киста и имах ендометриоза и съответно последва лечение със Золадекс 6 месеца.Пиша ти като човек минал по този път и запознат до болка със тази тема.
Ако има нещо което те интересува питай,аз съм насреща.
Желая ти късмет и много сбъднати мечти.

П.С Това което ме очудва само е защо не са ти отстранили ендометриозните огнища още по време на операцията ти от киста,чудно ми е не са ли ги видели?Съветвам те да си намериш добър специалист.
*

    мими

ЕНДОМЕТРИОЗА
« Отговор #2 -: Май 09, 2005, 09:13:21 am »
много ти благодаря за изчерпателния отговор.Лекуващият ми лекар(този който ме оперира) ми каза за тези инжекции,но ми препоръча да правим опити за бебе до една година и ако излязат несполучливи-тогава да преминем към лечението с инжекциите.Според него една бременност ще сложи край на проблемите ми,и не само това но той беше и сигурен че няма проблеми да се получи бременност.
На теб къде ти правиха лапароскопията?Доколкото знам там възстановяването е доста по бързо отколкото при операцията.След лапароскопията трябва ли и колко време да се въздържаш от забременяване?Много ми станаха въпросите май..... :cry:
Между другото днес имам час при гинеколога си и ще го попитам за тези прословути ендометриозни огнища.................