0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Имам огромна нужда от вашата помощ. Това е нашата спермограма:

обем на еякулата  6.6 мл
рН:  7.8
цвят :   нормален
вискозитет : нормален
време на втечняване (мин.):  20    (стайна температура/37ºС)
концентрация на сперматозоидите:  1х106    млн/мл
общ брой на сперматозоидите в еякулата:  6 600 000  млн
обща подвижност на сперматозоидите (%) :  22
%сперматозоиди с нормокинеза   0
% сперматозоиди с хипокинеза  22
% сперматозоиди с акинеза       78
брой нормокинетични сперматозоиди/мл :      0
общ брой нормокинетични сперматозоиди :    0
аглутинация на сперматозоидите (тип):   не
агрегация на сперматозоидите:   не
клетъчни елементи, различни от сперматозоиди (в зрително поле 10х40):
•Левкоцити      3-4
•епителни клетки  не
•еритроцити и др   не
желатинови конгломерати  не

Заключение :    Olygoasthenozoospermia

Никак не е добра... Освен това има и варикоцеле, което трябва да се оперира съвсем скоро. Бих искала да ви попитам каква е вероятността да се подобри спермограмата след операцията и горе-долу с колко процента?
Въпросите ми са към всички знаещи и най-вече към най-големия специалист тук - д-р Мели!
Благодаря на всички за мненията.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Дайте ми съвет за много лоша спермограма...
« Отговор #1 -: Април 28, 2005, 22:28:22 pm »
Нели, и сама виждаш, че нещата не са добри, но пък и не са отчайващо лоши, има сперматозоиди.

Питането ми е Жоро, като ходи на фитнес, да не пие някакви препарати от залата?

Варикоцелето е неприятно, но отстранимо състояние. Колко и дали ще се подобри положението - е това е Божа работа.

Все пак при такава ниска бройка е редно да се направят още ендокринологични (хормонални) и генетични изследвания. И една контрола след 1 до 3 седмици.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Дайте ми съвет за много лоша спермограма...
« Отговор #2 -: Април 29, 2005, 11:01:19 am »
Мели, много ти благодаря за експедитивния отговор!

Той никога не е взимал каквито и да е препарати от залата, не пуши, пие алкохол често, но по малко, висок е 180см и тежи 87кг, храним се здравословно и тази спермограма ни хвърли в паника...никога не сме помисляли и не е имало признаци, че нещо не е наред. Има нормално либидо и всичко свързано с него, абе всичко беше ОК, докато не вземхме спермограмата и сега не знаем къде да ходим и какво да правим.

Тази спермогарама ни е втора. Първата беше от Цибалаб от преди 3 дни и там пишеше единствено: 2-3 сперматозоида на поле и на другите показатели всичко беше “*”. Затова мъжът ми отиде първо при проф. Протич и той му каза, само въз основа на спермограмата от Цибалаб и на преглед от него с ръка, цитирам “Никой не може да те съди за бащинство, не се притеснявай!”. Това беше направо върхът на цинизма от страна на Протич! И той предлага да направим направо ИКСИ, без други изследвания (на хормони и гинетични). Обяснил му е, че няма смисъл да му предписва лекарства за 2 000лв., тъй като е сигурен че няма да му помогнат, както и нищо не е казал за операция на варикоцелето...
Както и да същия ден мъжът ми отива в Александровска болница при д-р Заимов (уролог-андролог). Показва му и на него спермограмата от Цибалаб (на която не пише нищо), и той го праща да направи нова спермограма в Медицински център София, при д-р Тачева. Отива там, прави я и това е резултата, който съм написала горе. Днес ще ходи пак при д-р Заимов да му разчете новата спермограма и да му препоръча лечение. Когато имам резултат ще пиша. Аз също мисля, че трябва да се направят хормонални и гинетични изследвания, но ще видим д-р Заимов какво ще ни препоръча.
Само исках да попитам операцията на варикоцеле колко струва и поема ли се от здравната каса? Търсих назад в темите и в сайта, но не можах да открия тази информация.
И също така моля за малко подкрепа и някой ако има съвет кое е най-правилно да се направи, нека да ми пише.
БЛАГОДАРЯ! :)

Стана много дълго, но мисля че трябваше да го споделя ...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Дайте ми съвет за много лоша спермограма...
« Отговор #3 -: Април 29, 2005, 11:44:11 am »
твоят разказ за пореден път затвърждава у мен убеждението, че прехваленият професор Протич може и някога да е бил фактор в андрологията, но отдавна се е превърнал в изкукал, комерсиализиран, безпардонен и небрежен човек и носи само вреда на пациентите, които се обръщат със сериозни проблреми към него, водени от старата му слава!!!

само ще припомня, че аз забременях по естествен път 5 дни преди спермограмата, която той извъртя на съпруга ми и според която заключи, че не ставаме даже и за инсеминация!
да не говоря за абсолютното му безразличие към пациента, стигащо до там, че в рамките на 30 минути консултация беше успял на 3 пъти да забрави какъв ни е случаят и защо сме отишли при него!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!