0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Деца на килограм
« -: Ноември 20, 2006, 18:10:28 pm »
Последващата ми тирада е провокирана от един пост в бг мамата, който ако ви се чете можете да намерите тук :
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=142045.0

Та там пише една жена, която се е свързала чрез посредник-адвокат, с майка, която иска да остави детето си за осиновяване. За посредничеството, посредника-адвокат взима хонорар. Биологичната майка(БМ) и осиновителите се разбират помежду си, и осиновителите осиновяват детето "непълно" това означава, че грижата,задълженията и правата за детето се поемат изцяло от осиновителите, а БМ просто фигурира в акта за раждане.

По този начин се заобикаля законния ред, няма нужда да ви проучват, да ви вписват в регистри и да чакате.
По този начин се заобикаля и другата процедура, която бях описала в темата "Добър ден от ада" и по-трудно ще бъдете изнудвани.

В темата, въпросната дама е засипана с комплименти и похвали от жените във форума за това, колко била смела, че се е запознала с БМ, как нямала предрасъдъци и страхове, колко била цивилизована и т.н. Никой не обръща внимание на въпроса - доколко изобщо е законно и редно да се участва в подобни посреднически сделки. Както и да е, да е жива и здрава, няма да ви занимавам с нея,  поантата на размислите ми е друга:

Мили момичета, всички вие, които сте взели решение за осиновяване!
Моля ви, недейте да участвате в подобни схеми ако ви ги предложат. Или поне премислете 1000 пъти преди да го направите.

На гърба си съм усетила първо напрежението докато чакаш да те одобрят за осиновител. Нервите, които хабиш, ако нещата се затуткат заради глупости (напр.отпуската на някой служител :lol:). После чакането на вписването. После трескавото очакване да ти предложат детенце. Подскачането всеки път когато телефона звънне, разочарованието от това, че никой не ти се обажда. Кофите сълзи, които съм проляла след като ми предложиха схемата с припознаването. Тормоза когато ми предложиха детенце, което не можах да приема заради ромския му произход. Мъката, самообвиненията, тъгата, болката, нетърпението, изобщо всичко, всичко. И какво ли още ми предстои, преди да се срещнем с детето ни, незнам. Но оставам пълен оптимист и съм убедена, че всичко е било за добро и в крайна сметка ще има своя успешен край.

Така че знам, за какво става въпрос. Също така знам, че докато чакаме да осиновим, на пътя ни ще се изпречват всевъзможни изкушения. Наистина вярвам, че е важно да им устояваме. Твърдо съм убедена, че всеки лев който даваме  с цел да ускорим процедурата си по осиновяване, окуражава търговията с деца. Можем да го  аричаме "хонорар", възнаграждение за посредничество, можем и още по-културни думи да намерим, но всъщност истината е че става дума просто за купуване на дете.

За себе си обикновено имаме мнение, че сме културни, почтени хора. Надяваме се, че ще бъдем добри родители. Затова лесно е да встъпиш в подобна схема, като се утешаваш с мислите, че в крайна сметка едно дете ще намери хората, които ще го обичат. Какво като е незаконно. Голяма работа! Проблемът обаче е, че никой няма гаранции, че всичките клиенти на подобни посредници (адвокати или агенции) са добри и почтенни хора. Сега сме ние. Утре ще платят и ще купят дете - търговци на проститутки, търговци на органи, всякаква паплач. Докато даваме хляб на незаконните посредници, отваряме врати и поддържаме незаконната търговия с деца. Отговорността става и наша.

Незнам докъде може да стигне моята болка и отчаяние. Надявам се и се моля, господ да ми спести поне тази дилема. На този етап, макар че имам парите, няма да участвам в това, а мисълта за това ме отвращава. Отчаянието ми не е стигнало дотам. Болката ми не е толкова силна, че да стана участник в такова престъпление.  Но
никой не знае до къде може да стигне и затова никого не съдя и не искам да обвинявам. Момичета - стискайте докато можете. Уверявам ви - това за тромавите процедури, ужасните закони и чакането с години са по-скоро клишета отколкото реалност. Пише ви го човек, който чака, вярва и се надява. Не съм просто воайор, който размахва назидателно с пръст.


Цитирам по-долу членовете от Наказателния Кодекс, които не съм чувала някой  някога да е приложил, но все пак съществуват:

Чл. 182а. (1) Който с цел имотна облага склонява родител
чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба до две хиляди лева.

(3) Който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.

(4) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до четири хиляди лева.

Чл. 182б. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) (1) Лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на бременна жена, която дава съгласие за продажбата на детето си преди раждането му.
В очакване ....
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2006, 18:35:06 pm »
здравей фуси,
една моя позната си осинови детенце без да чака ред,с връзки.
нейна роднина и съдейства и за 2-3 месеца си го взе вкъщи.
мислила съм си ,ако някой ден се наложи да осиновяваме дете,дали ще се възползвам от нейните услуги.
знам,че е нечестно,но изкушението е голямо.
не знам как бих постъпила.
поздрави и успех на всички!
рано или късно, по един или друг начин всички щв бъдем майки1!
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2006, 18:45:54 pm »
Изобщо не става въпрос за честно или нечестно.
Не става дума за "връзки".
Става дума за това, че ние приемаме да станем клиенти на хора, които купуват и продават деца. Докато има такива като нас, ще има и продавачи. Докато има продавачи, купувачите на детска плът и органи ще развиват успешен бизнес.
Участието в такива сделки ни прави отговорни за съдбата на "зле изтъргуваните деца"

Това е
В очакване ....
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Деца на килограм
« Отговор #3 -: Ноември 20, 2006, 18:52:38 pm »
Фусинка, възхищавам ти се от душа и сърце за голямото ти сърце и търпение! За съжаление докато не започне държавата да прилага по-долу цитираните членове от закона, никой няма да се стресне. А нещастни души, готови да паднат в капана има и винаги ще има :( Жалко е, че от нещастието на няколко човека се възползват разни акули и печелят безскруполно :x Не знам, мисля че най-накрая тази държава трябва малко да помисли и за такава ситуация и за това, което се случва, а не да си затваря очите в името на нещо, което и тя не знае какво е...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2006, 19:13:14 pm »
Ох,Фуси! За пореден път си права,но твоят глас е глас в пустиня :(.Ти разсъждаваш по този начин, но много много други хора не го мислят изобщо.Относно тази практика,която описваш аз лично съм песимистично настроена-едва ли някога ще престане да съществува.
За съжеление. :x
Re: Деца на килограм
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2006, 20:03:09 pm »
Фуси, възхищавам ти се!
За мирогледа, за смелостта, за упоритостта, за всичко през което минаваш с високо вдигната глава! Ти ще си една прекрасна майка! И дано да са повече жените, които мислят като тебе и имат смелостта да направят правилният избор.

lb2f
Re: Деца на килограм
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2006, 22:04:05 pm »
 ДА ти ще бъдеш прекрасна майка и ще възпиташ прекрасни деца, които ще станат Хора !
 А ако един ден тази бананова република, този недостоен и недопустим за обединена и цивилизована Европа иуриди4ески вертеп, наре4ен държава, стане наистина такава, то то ще е благодарение на Хора като теб и твоите бъдещи деца.
 Господ брои сълзите на жените, не го забравяй Фуси, нали ти го каза !
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Деца на килограм
« Отговор #7 -: Ноември 20, 2006, 23:12:34 pm »
Ау,ей сега се ядосах много! :xИстина ли е това?!?Такова престъпление как е възможно?!?Ми,то и да решиш да осиновиш дете,нямаш реален шанс от такива безкрупулни мамища...Много искам да пиша,но всъщност ще се повторя с Фуси. :(
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2006, 11:01:10 am »
Не, не!!!

ДЪРЖАВАТА НЕ НИ Е ВИНОВНА!

Законите не са ни виновни, няма какво да се оправдаваме с това.

Работата е там, че където има болка и отчаяние, винаги ще ива всякаква паплач, която ще вегетира и ще се храни от нея. Въпросът е ние да не даваме хляб на хора, които търгуват с деца.

Изкушението е голямо. Вярвам в това. Категорично съм против да се обвиняват рожденните майки или осиновителите. Изобщо който и да било. Зад тези истории се крие толкова мъка и човешка болка, че само можем да се молим да не ни стига.

Пуснах темата като предупреждение. Просто нека да стои като лампичка в главата на всеки, който върви по пътя на осиновяването.  Имам 2 приятелки, които осиновиха по редовния начин, едната на 42, другата на 45 години. Чакаха малко повече от година. Не са платили и една стотинка подкуп.

Не може някой да се оплаква и отчайва от тромавата законна процедура, без дори да я е пробвал.

Мили момичета от сърце желаяна всички ни да прегърнем по-скоро нашите дечица. Заслужаваме го до една
В очакване ....
Re: Деца на килограм
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2006, 15:18:30 pm »
 Вярно е, 4е тази търговия се гради на огромна 4овешко страндание, но съжалявам, в истинска държава това не може да се слу4и.
 Има и другаде такива практики, вярно е , гледах един репортаж за Тайланд - там осиновяването е легално организирано като вид туризъм с тази цел- хотел, документи, визита на дом, вземането на детенцето, вси4ко това е предложено като пакет услуги които се заплащат предварително.
 Защо няма такава търговия в Белгия, във Франция - не защото няма "търсене", не защото няма домове за сираци, а защото има не замо закони, но и функционираща съдебна система, полиция, медии, граждански организиции, които никога не биха позволи да се развие такава практика. Това е, една истинска държава, няма да позволи нехуманни, нецивилизовани практики, дори тогава когато има по4ва за такива, тоест страдащи семейства готови на вси4ко, дори да платят за дете. Някои ценности в обществото трябва да се налагат и съхранява; при нужда силово, а това е роля на държавата.
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #10 -: Ноември 21, 2006, 15:26:12 pm »
Мисълта ми е, че трябва първо ние да се научим да не търсим втория начин, а после да обвиняваме държавата.

Вярвам, права си миличка, аз дудна така, защото бях провокирана от един пост в бг мамата, където една кака рекламира схемата с непълното осиновяване, без дори да е опитала да осинови по законния ред.
Цун
В очакване ....
Re: Деца на килограм
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2006, 15:35:05 pm »
Да само дето един ден тази игри4ка може да заиграе срещу нея, щото "непълното" осиновяване иуриди4ески според мен нищо не 4ини. След 10 години, току виж биолог. майка цъфне.Но, техен си проблем...
Фуси, постинга ти е много на място, сигурна съм 4е има хора на които тези неща дори не им минават през главата. :kiss:
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #12 -: Ноември 21, 2006, 16:19:33 pm »
Фуси, постинга ти е много на място, сигурна съм 4е има хора на които тези неща дори не им минават през главата. :kiss:

Казано честно и аз до преди известно време не съм расъждавала от тази гледна точка.
Re: Деца на килограм
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2006, 16:42:25 pm »
Помня, че преди няколко месеца Мартин Карбовски прави предаване за една майка, която беше още бременна и искаше да продаде детето си. Когато репортерката я попита иска ли да каже нещо на осиновителите, тя каза НЕ. Дори не се интересуваше къде ще отиде детето й, искаше просто да прибере парите и да се оттърве от него. Чудя се какво ще я спре да не изнудва осиновителите, като процедурата е непълна, тайна и явно погазва законите? Права си Фуси, докато има балами, ще има и тарикати. Грубо звучи, защото зад това наистина седят много безсънни нощи, сълзи и куп разбити мечти, но истината е такава. Не всички осиновители са добронамерени, но хората, които продават децата си не се интересуват от това дали те ще бъдат просто донори на органи или отглеждани в семейства с любов. Аз също вярвам, че в една правова държава това не може да стане, но нали държавата - това сме хората!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Деца на килограм
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2006, 21:48:03 pm »
Ми,то и да решиш да осиновиш дете,нямаш реален шанс от такива безкрупулни мамища...Много искам да пиша,но всъщност ще се повторя с Фуси. :(
Фусинка,имах предвид като безкрупулно мамище,"осиновителката",а не биологичната!
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #15 -: Ноември 23, 2006, 17:06:56 pm »
Много ми е тежка тази тема! Не мога да пиша адекватно. Подкрепям всичко, казано от Фуси! Не бива да насърчаваме по никакъв начин търговията с деца във всичките й форми. Децата ни трябва да се съберат с нас легално, начисто, наясно!
Мари :(
Alexandra
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Деца на килограм
« Отговор #16 -: Ноември 24, 2006, 10:29:11 am »

... където има болка и отчаяние, винаги ще ива всякаква паплач...

Ей това е толкова вярно! Колкото по-хуманна е една кауза, толкова повече са мошениците. За жалост това важи и за борбата със стерилитета, и за църквите, и за болниците, и за дарителски фондации и тем подобни...

Фуси, пращам ти целувки!
Re: Деца на килограм
« Отговор #17 -: Ноември 30, 2006, 17:25:37 pm »
Фуси, и аз те подкрепям напълно!
Още не ми е съвсем до главата този казус, ама си мисля, че не бих се включила в търговията с деца и бих изчакала по законния път.

Много неприятно, че заради хора без морал тези, които искаме да изчакаме по законния ред, трябва да чакаме много много повече :(
Благодаря ти, Бени!







Re: Деца на килограм
« Отговор #18 -: Ноември 30, 2006, 23:37:41 pm »
Права си Фуси ,но нито това е единственният начин,нито пък търговията с деца е от вчера.
Ето един пример:През 1994 година във фирмата в която работих имахме една страхотна мадама-духовита,умна и със супертяло.Четири месеца по-късно тя понададе малко,имаше проблеми с родителите си и те я бяха изгонили от дома.
Аз си мислех,че я познавам достатъчно добре и я взех при мен на квартира.В един момент се оказа ,че е в напреднала бременност (6ти месец) и тя започна да търси връзки с доктори.Един от докторите-гинеколози й "помогна".Тя беше на 22 години,запознаха я със семейството което желае да осинови детето й.
При доктора бе и адвокат.Просто написали,че тя е майката на детето,но бащата е мъжът-осиновител и по този начин детето принадлежи колкото на нея толкова и на неговото семейство.Отделно тя се бе подписала ,че няма да предявява претенции към детето в бъдеще, в противен случай ще бъде осъдена по незнам кой си закон и алинея.
Бяха й броили 500 000 лева(тогавашни пари) и тя бе щастлива. 8O
Попитах я не съжалява ли за това което е извършила?
Познай какъв беше нейният отговор?
"Не,защото така детето ще има много по-добър живот отколкото аз мога да му предложа,а и по този начин направих едно семейство щастливо."
  Това беше преди 12 години и половина.А оттогава насам доста неща са се променили.Говорих с една моя бивша съученичка,която не може да има деца.Когато я видях с това дете на 3 години,което й беше "одрало кожата" възкликнах учудено и й честитих.Тя само ми се усмихна и ми каза:"Осиновихме си го".Оплака ми се ,че след като ги размотавали година и половина да чакат за осиновяване -три пъти им предлагали ромчета и след като те отказали,ги отрязали,че нямат право да подават документи за осиновяване в следващите 2-3 години.И така притиснати от отчаянието ,на излизане от дома,видели един човек,който се ядосвал,че нямал право на избор.Заговорили се,пили по кафе и си разменили телефоните.Един ден той им се обадил и им показал ,детето което успял да си осинови по вторият начин.Те се радвали и за него и за малкото момченце,което го наричало "тате"
Полюбопиствали как е успял и той им казал ,че ако желаят може да ги свърже с въпросната личност.И така представил ги едни на други и ги оставил да си вършат работата.Предложили им каталог със снимки на децата които чакат да бъдат осиновени (като за всяко едно било написано рожденната дата и евентуално открити заболявания).Те направили своя избор и детето им било представено."Влюбили се в бъдещата си дъщеричка и заплатили съответната сума".Имали документи и всичко било законно.Дори тя ми предлагаше да ми "помогне".Но аз твърдо отказах,тъй като желая да опитам поне веднъж с икси и ако тогава не стигна до така желаната бременност,мога да опитам чрез осиновяване.
 Мисълта ми е следната:Винаги е имало и ще има хора които заобикаляйки законите трупат богатства на базата на нещастието на другите.Използват все по-нови и оригинални начини за постигане на целта си.Но нека поне ние да устоим на изкушението и да не се поддаваме примамливите им предложения.
*
Re: Деца на килограм
« Отговор #19 -: Февруари 11, 2007, 10:53:15 am »
в този ред на мисли ще разкажа нещо за моя приятелка, член на клуба в дир-а.няма да споменавам името и.тя работи на много висока и високозаплатена работа при това в една от най-големите организации в българия-ръководна длъжност.естествено са и предложили срещу солидна сума бебе без излишната бюрокращина.тя обаче каза така-това не е кило сирене да влезеш и да си го купиш.това е ДЕТЕ.затова си изчака почти 3 години по законната процедура и сега се радва на прекрасно момченце.аз също съм на това мнение.което си е твое, то си е твое!ще стане твое.децата не са кило сирене да влезеш и да си ги купиш!!!!!!!!