0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В следствие идеята да осъществим база данни за сравнение между третирането на стерилитета в България и това, в европейските здравни системи, пиша това писмо, което цели:

1/ Да представи схемати4но системата на социалната сигурност във Франция, която съдържа стратегия за борба със стерилитета, и 4ийто структура и истори4еско развитие обясняват днешната ефикасност на системата спрямо тази болест.

2/ Да представи процедурата, прилагана при диагноза стерилитет от медицинска, финансова и хуманна гледна то4ка.

1/ Френската система за социална сигурност Securite sociale е към днешна дата най-перформатната система (в световен мащаб) след тази да швеция и Дания, защото плащанията представляват 29,1 пц-та от държавния брутнен вътрешен продукт  (1/3). Данните са тези от рапорта на Сметната палата за състоянието на социалната сигурност (тя контролира сметките всяка година, рапорта в внесен за обсъждане в Парламента и публикуван публи4но) през 2005.
Securite sociale покрива (събира вноските и изплаща задълженията) вси4ки социални рискове, тоест- здравеопазването, безработицата, май4инство, детски и други семейни помощи, пенсия, инвалидност.
 Представлява мрежа от 600  каси (здравна, пенсионна итн), който  са  национални (или каси майки) и регионални (филиали). Всяка една каса се ръководи от директор и административен съвет, в 4ийто състав 4ленуват неправителстени организации или асоцации, които представляват интересите на осигурените граждани. Такава организация е например Федерацията на семейните асоциации, която управлява касите, 4ленувайки в админ. съвет, но и е консултирана при всяко приемане или изменение на закон свързан с осигуряването или приемането на национална стратегия в някоя от областите на интервенция на Федерацията. По този на4ин, 4рез лобинга на фамилните асоциации е било прието покриването на контрацепцията от здравната каса (за превенция против абортите), както и покриването на разходите при стерилитет, както и финансирането на май4инство, което може да продължи до 3 години с месе4на сума от 521 ? на месец за майката и 121 ?" детски". Тази социална политика допринася за това през 2004 Франция да бъде 1ва по раждаемост сред страните 4ленки на ЕС.
  щедростта на системата си има цена - задължителните социални вноски на работодателя и на служещия представляват 54 пц-та от брутната месе4на заплата (тоест пове4е от половината , за това когато се сравняват заплати, те трябва да се сравняват не в нето , а в бруто, за да се вземат впредвид социалните облаги на работещия). Данък общ доход или данък жилище се плащат отделно, не се одържат от месе4ната заплата.  Вноските представляват 25 пц-та от брутния вътрешен продукт, тоест за една и съща година социалните разходи (които са 29,1 пц-та) надхвърлят приходите (25 пц-та), разликата се финансира от данъци (алкохол, цигари) и държавни субсидии. Биуджета на Securite sociale надхвърля с около 20 пц-та този на държавата ! Затова той се гласува всяка година от Парламента, така както биуджета на държавата, със специален закон, а изпълнението му (систематишното надхвърляне на биуджета) е прозра4но ( обявява се пред обществото), Парламента и правителството търсят отговорност от ръководителите на касите.

 2/ За стерилитета - вси4ки изследвания преди поставянето на диагнозата се изплащат, както вси4ки останали здравни разходи в рамките на 70 пц-та от цената (лекарства и конлултации) от здравната каса. Разликата (30те пц-та) се изплаща от допълнителната  здравна осигуровка, която не е задължителна по закон, но пове4ето работодатели подписват такава, или пък самите работещи, на ли4ни на4ала. Цените на консултациите и на лекарсвата не са свободни, те са фиксирани от рамкови писмени споразумения  между здравната каса и лекарските организации. Но лекарите специалисти могат да прилагат "увели4ения" на тарифите, които не се покриват от касата. Така една екография (вагинална) е 50 ?  с "увели4ението", но то се покрива от допълнителната здравна застраховка и осигурения плаща 0 ?.
  Диагнозата се поставя след редица прегледи както за жената, така и за мъжа - разширена спермограма при ендокринолог (препоръ4ват се до три в разли4ни месеци); за жената-  хормони на 3ти ден, следене на овулацията с екограф, хормони на 21 ви ден, хидротубация, преглед за състоянието на сперматозоидите  след сексуален контакт, микробиология.
 След поставяне на диагнозата, се подписва протокол с касата за 2 години , 4рез който последната се ангажира да покрива 100 пц-та (вместо 70) от разходите, тъй-като стерилитета се с4ита за "дълга" болест, така както диабета и др. В рамките на протокола се покриват 6 Инсе-та ( за 2 години) . След това евентуално се подписва друг протокол за Икси или Ин витро (по принцип  се покриват 3 опита ин витро).
 Преди Инсето - задължителни прегледи отново за мъжа и жената:
- спермограма+ микробиология за мъжа+ серология (хламидия, хепатит Б, С, спин)
-хормони 3 ти ден, спин, хепатит, токсопласмоза, рубеола, хламидия, тироида, полови хормони.
След това задължителна обща консултация, при която се обясняват при4ините и проти4ането на инсето, мъжа дава ли4но съгласието си (защото е семеен проект и жената не може сама да го направи). Семейното съгласие е писмено.
Инсето ве4е не се прави на естествен цикъл, във Франция, за да се избегне неспукване на фоликули и неефикасността на процедурата.
Стимулации без следващо инсе също не се правят ве4е, за да се избегне хиперстимулацията и страни4ните ефекти за жената, както и образуването на множество ембриони.
В моя слу4ай стимулацията  е с пурегон 50 (тоест ниска доза), овулацията и спукването на фоликулите ще бъде инициирана 4рез инжекция. Спермата се дава в същия ден, в определн 4ас спрямо 4аса на инсето и не се замразява, а само обработва предварително в самата лаборатория, за да се избегне понижаване на ка4еството и.
 Ето някой от покриваните от касата цени за сравнени: пурегон 300 600?; цена на консултацията преди инсе -65?; хидротубация 800 ?, екограф 50 ?.
 щЕ продължа да подавам информация според развитието на процедурите. На разположение съм за допълнителни данни при нужда.
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 10:18:25 am от Lali »
Re: База данни за сравнение
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2006, 13:49:34 pm »
Браво Вярвам! Всяка информация е полезна. Така ще имаме база за сравнение и може да се поучиме от чуждия опит.

lb2f
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: База данни за сравнение
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2006, 14:26:08 pm »
Много хубав материал, благодаря ти, Вярвам!

Ако могат и други момичета да предоставят такива данни и за другите страни, ще е много полезно.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: База данни за сравнение
« Отговор #3 -: Ноември 08, 2006, 15:09:41 pm »
Искам само да добавя, 4е 100 -то покритие се подсигурява не само за разходите на жената, но и на мъжа (консултации, при необходимост лекарства). Сетих се, защото току що полу4их по пощата атестацията пратена от касата на името на мъжа ми (аз ве4е имам).
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: База данни за сравнение
« Отговор #4 -: Ноември 08, 2006, 21:10:51 pm »
Полезни данни!Благодаря,Viarvam! :thankyousign:
*
Re: База данни за сравнение
« Отговор #5 -: Ноември 10, 2006, 09:43:00 am »
Ето това открих за начина на процедиране в Германия и Австрия.
Моето е само теория. Моля момичетата на място да ме извинят и да допълнят и коригират, ако е необходимо.

ГЕРМАНИЯ

РАЗХОДИ ЗА ТЕРАПИЯТА


От 1.1.2004 разходите за „изкуствено оплождане”  при законно осигурените вече не се поемат в пълен обем за някои услуги. Ето на кратко преглед на промените:
Най-напред: Без промяна от касите и без други ограничения се поема диагностиката на безплодието. Разбира се към това спадат и разходите, които възникват, ако отидете в клиника по стерилитет, за да се информирате и да обсъдите възможните терапии.
От заплащане са освободени също и  хормонални терапии, които се правят изключително за подобряване на узряването на яйцеклетките и не са подготовка за някоя от долуспоменатите процедури.
От здравната каса се гарантира и поемане на разходите и за посочените в таблицата процедури, но със споменатите ограничения.
Процедура / Брой на опитите:
1. Инсеминация в нестимулиран цикъл (в т.ч. спадат терпиите с кломифен напр. и таймиране на овулацията с hCG) - макс. 8 опита (ограничения виж долу)
2. Инсеминация в стимулиран цикъл - макс. 3 опита (ограничения виж долу)
3. IVF-процедура - макс. 3 опита IVF или ICSI (ограничения виж долу)
4. ICSI-процедура - макс. 3 опита IVF или ICSI (ограничения виж долу)
Това означава поемането на 50%-дял за всяка от споменатите процедури, само при IVF или ICSI - това са общо три, за които се поемат разходите, дори когато IVF се сменя с ICSI. Като екстремен пример: човек първо може да направи 8 инсеминации без хормони, три следващи с хормонална стимулация и след това три IVF или ICSI. Ако след две IVF-процедури се преминава към ICSI, тогава се заплаща само още една ICSI-процедура.
За споменатите в таблицата процедури важат следните ограничения:
Собствено участие: за всички процедури, споменати в точки 1-4 пациентите трябва да осигурят 50% от възникналите разходи (разходи за медикаменти, хонорар на лекаря, лабораторни разходи).
План за лечение: За всички споменати в таблицата процедури трябва първо да се представи за одобрение в компетентната здравна каса план за лечение с посочване на разходите, които се предполага, че ще възникнат.
Разходите се поемат само при двойки, сключили брак.
Възрастови ограничения: съпругата и съпругът преди началото на терапията трябва да са навършили 25. години. При началото на терапията съпругата не бива да е навършила 40., а мъжът – 50 години.

АВСТРИЯ
ИЗКУСТВЕНО ОПЛОЖДАНЕ:
ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕДБИ И РАЗХОДИ


Лечението на безплодието в Австрия се регулира чрез няколко закона.
С най-голямо значение сред тези документи е Законът за репродуктивната медицина (275/1992), който е приет през 1992 г. и е бил актуализиран през октомври 1998 г. (362/1998). В него се уреждат формите на терапия и работата с ембрионите.
Важен е също и Законът за IVF-фонда, който е приет през август 1999 г. Там законово е заложено, как трябва да се извършва възстановяването на разходите за лечение в Австрия и какви предпоставки трябва да има за дялово поемане на разходите.
Освен това трябва да се има в предвид и Законът за генетиката (510/1994), който между другото има за предмет генната технология и терапевтичните процедури.

Важни разпоредби от Закона за репродуктивната медицина са:
•   Процедурата се прилага само при семейни двойки или двойки, които живеят в общност на семейни начала. Изключени са лица без партньор или лица в еднополови връзки.
•   За медицински подпомаганата репродукция могат да бъдат ползвани само яйцеклетките и сперматозоидите на двойката. В Австрия са забранени донорството на яйцеклетки или ембриони и сурогатното майчинство. При двойки, които не са сключили брак, за одобрение е необходима консултация от съда или нотариус за правните последици. Одобрението са дава в писмен вид, при двойки без свидетелство за брак – под формата на съдебен протокол или нотариален акт.
•   Донорски сперматозоиди могат да бъдат ползване при инсеминация, когато сперматозоидите на партньора не са пригодни за репродукция. В тези случай също е предвидено правно консултиране от съд или нотариус. Забранено е смесването на донорски сперматозоиди. Освен това сперматозоидите на един дарител могат да бъдат ползвани при максимално три получателки. Детето има право на искане на информация и след навършване на 14 години може да научи кой е биологичният баща.
•   Изкуственото оплождане може да бъде извършвано само от специално обучени за това лекари в одобрени за това здравни заведения.
•   Ембрионите не могат да бъдат използване за изследователски цели.
•   При IVF могат да бъдат оплождани само толкова яйцеклетки, колкото са необходими в рамките на един цикъл за една многообещаваща процедура.
•   Сперматозоидите и яйцеклетките, които се използват за IVF, както и ембрионите, могат да бъдат съхранявани максимално 1 година, при двойки, които се подлагат на лечение от рак – 5 години.
•   Забранено е клонирането на хора.

Кой поема разходите за IVF-процедурата?
В Австрия съществува IVF-фонд, който е част от Главния съюз на австрийските социални осигурители и фонда за изравняване на семейните тежести. В закона за IVF-фонда, който е в сила от 1. януари 2000 г. се урежда, при какви обстоятелства от фонда се поемат 70 % от разходите за процедурата. Такова поемане на разходите във всички случаи важи за максимално четири цикъла на IVF/ICSI-терапия и необходимите за това медикаменти. Ако са необходими следващи цикли, потенциалните родители трябва сами да се погрижат за тях. Провеждането на инсеминация, т.е. вкарването на сперматозоиди в матката на жената, не попада в областта на действие на закона за IVF-фонда и така не се подпомага финансово.

Какви предпоставки трябва да има за поемане на разходите?
Законовият текст между другото предвижда следните условия и разпоредби:
•   Причината за безплодието се дължи на двустранно запушени, отстранени или нефункциониращи маточни тръби на жената или намалено качество на сперматозоидите на мъжа.
•   Възрастовото ограничение за жените е 40, за мъжете – 50 години.
•   Двамата партньори трябва да са здравноосигурени към обществена здравна каса в Австрия.
•   Лица без австрийско жителство трябва да са осигурявани в Австрия повече от 3 месеца.
•   Процедурата трябва да се направи в здравно заведение, което е сключило договор с IVF-фонда.

Какво трябва да се заплати?
Ако фондът разглежда условията като изпълнени и след това ще поеме 70 % от разходите, то трябва да се предвидят следните вноски:
IVF/ICSI-цикъл: 470-550 евро
Медикаменти за цикъл: 200-450 евро

Ако не се поемат разходите, процедурата ще струва:
IVF/ICSI цикъл: повече от 2.000 евро
Медикаменти за цикъл: 350-1.500 евро
Re: База данни за сравнение
« Отговор #6 -: Ноември 10, 2006, 10:55:10 am »
Браво Бетина, става наистина хубава база за сравнение.
А искам да попитам, в Германия  вси4ки здравни разходи ли се покриват от здравната каса до 50 пц-та или това е тавана само за арт процедурите?
*
Re: База данни за сравнение
« Отговор #7 -: Ноември 10, 2006, 12:50:10 pm »
50-те процента се отнасят само за АРТ.
Иначе нямам информация на какъв точно принцип функционира здравното им осигуряване.
Re: База данни за сравнение
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2007, 18:09:07 pm »
 За арт процедурите във Франция, искам да допълня информацията, що се отнася до правовата рамка, която в момента е под въпрос в пресата, до такава степен, 4е стана 4аст от предизборните обещания на кандидатите за президенския пост (изборите са през април тази година).
 Арт процедурите се изплащат от касата само ако става дума за хетеросексуална двойка, имаща брак от поне 2 години (преди инсето, лекаря ни поиска семейната книжка, както и ли4ните карти, които трябваше да предоставим ли4но и двамата).
 При тези процедури са забренени донорските банки (за сперма или яйцеклетка), замразяването на ембриони (освен за изследователски цели), както и всякакви тразакции за "наемане" на утроба или нереално признаване на бащинство с цел осиновяване от съпругата на последния. Тези забрани датират от т.нар. зако за биоетиката, който цели да предотврати комерсиални транзакции 4ийто предмет са телесни органи и 4асти.
 Вси4ки гореописани забрани се прилагат в действителност от френски граждани (хомосексуални, търсещи деца за осиновяване и тн), който благодарение на европейския свободен пазар се лекуват в белгийски, испански и английски клиники, но плащат от джова си (Испания е най-евтина според тях, било то за инсе или инвитро). Благодарение на нета наемат "износващи "майки в Англия или щатите (заплащането е средно по 20000 ?). Пресата и някои политици са за либерализирането на пазара и  на медицинския сектор, както и за промяна на закона ( за биоетиката, вклиу4ително и за това хомосексуални да могат да осиновяват ).      Изборите ще решат дали това ще стане.
 
Re: База данни за сравнение /Франция, Германия, Австрия/
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2007, 18:57:23 pm »
 С цел сравнение  на обезпе4аването не само на арт процедурите, но и на родилите се ве4е деца във Франция, искам да дам още информация в темата (може да бъде полезна и да даде идеи на сдружението при срещи с касата или президента).
 Системата на Социална сигурност освен здравеопазването покрива още три основни сектора:
- събирането на вноските;
- пенсии и инвалидност;
- семейни помощи и услуги.
 кАСИТЕ, които се занимават със семейните услуги и помощи (123 в цялата страна) имат две основни дейности : финансират и управляват структури (ясли, градини,  центрове за деца и родители), жилища с умерени наеми; те изплащат и помощи на семействата в пари4ни стойности (не в натура).
 За децата под 16 години тези помощи са 3 :: 1/ сума която се дава при забременяване 2/ Сума (месе4на) която компенсира спирането на професионална дейност за отглеждане на деца 3/  сума (месе4на), която се дава, каквито и да са доходите на семейството, за всяко дете до 16 та му годишнина (или пове4е ако у4и).
  1/ В 7 месец на бременността, касата плаща едини4На сума от 855, 25 ? (за близнаци 2 пъти сумата и тн). При представяне на съдебно решение за осиновяване на дете касата плаща 1710,49? за 1 дете. Доходите на семейството трябва да са под 33 606 ? нетно на година (ако това му е  1вото дете). Целта е да се посрещне новия 4лен на семейството, но семейството не дава о4ет на касата за предназна4ението на сумата.
 2/ щом се роди детето или щом е ве4е осиновено, до 3тия му рожден ден касата плаща на месец 171 ? (пак ако доходите са под  същя таван). Към тази сума се добавят 360 ? ако майката или бащата спрат работа (могат да останат в къщи 3 години след раждането ). Или 233? ако единия или другия е на половин работно време.
 Тези суми могат да се прибавят към май4инството, което е само 9 седмици във Франция, но вклиу4ва пълна заплата, която се осигурява от работодателя; Ако след 9 седмици не по4не работа, родителя се изплаща от касата с горепосо4ените суми.
 Ако родителя не спре работа -има право на намаляване на данЪците и касата плаща 4аст от заплатата на гледа4ката, а за семейства с ниски доходи, градините или яслите, които касата финансира, са напълно БЕЗПЛАТНИ.
 3/ Каквито и да са доходите на семейството, касата плаща 119 ? на месец за 2 деца до 16та им годишнина + 273 ? едини4на сума, когато по4ват у4ебната година (за у4ебни помагала).
 Така един родител (не само майката), ако не работи , може да си гледа детето 3 ГОДИНИ и да полу4ава от касата на месец : 171 + 360 +119 = 650 ?.
Към тях се прибавят на месец помощи за жилището (4аст от наема), както и едини4ни суми.
 За информация средната заплата е около 1300? нетно: по-горе в темата обясних защо е интересно да се гледа брутната заплата като база за сравнение между разли4ните страни, във Франция социалната сигурност е щедра, но струва пари (удръжки върху брутната заплата). А ина4е средната заплата изглежда ниска, щото половината семейства не плащат данък общ доход в тази страна (тоест заплатите са близки до минималната, или пък имат много деца), но пък другата половина има 3 и пове4е пъти средната заплата,  тоест няма семейни помощи, понеже дохода е висок.
  Но това е- въпреки неравните доходи и неравните облаги от социалната система, семейната политика има резултат явно, защото през 2006 година, Франция е страната с НАЙ- ВИСОКАТА РАЖДАЕМОСТв Европа.
  Българските "държавници" могат да се поу4ат  :(
« Последна редакция: Февруари 26, 2007, 10:18:57 am от Lali »
Re: База данни за сравнение
« Отговор #10 -: Април 05, 2007, 22:13:33 pm »
Ако не се поемат разходите, процедурата ще струва:
IVF/ICSI цикъл: повече от 2.000 евро
Медикаменти за цикъл: 350-1.500 евро

Това условие само за Австрия ли се отнася?
Тъй като тук в Германия цените са следните:
1.За инсеминация с материал на съпугът -1000 евра
2.За донорско инсе -3000 евра
3.За икси 3000 евра.
4.За инсе 4000 евра.
Отделно се заплащат прегледите и лекарствата,които при последните 2 ,надминават 2000 евра(може и по-малко,ако за стимулация се използва Клостил)Но не го използват толкова често,тъй като според тях би трябвало да имат поне 10 яйцеклетки(а Клостила не стимулира толкова добре) за да върнат 3-4 от най-добрите ембриони.
Относно заплащането-Плащат си от кредитната карта и след това фонда(здравната каса) им възвръща около 65-70% в сметката.Имат право на 4 опита инвитро/икси и ако не успеят,след това се спира поемането на разходите от здравната каса.
Илианче,
ще внеса малко корекции. По закон здравните каси /поне държавните/ поемат половината от разходите на 3 опита ин витр/ИКСИ.

Аз през октомври правих инсе, в Мюнхен, платих половината от сумата - ок. 70 евро ми излезе. Лекарствата ми ги пусна лекарката с червена рецепта. Малка далаверка направихме :wink:
А преди 2 год. също правих инсе -  ок. 250 евро без лек. ми излезе. Пак в една Мюнхенска клиника.
Поздрави

*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
За Германия, както го е описала betina в по-горния пост е абсолютно вярно.

Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
За Германия - ако си осигурен - цената на инсеминация е около 300 евро, като от тях 150 се покриват от Здравната каса, а останалото плащаш ти. Това е с обработка на материала и изследванията преди това, лекарствата също са включени.
Поне това ни обясниха на нас и ни дадоха в писмен вид при кандидатстването ни за инсеминация.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю