0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #80 -: Ноември 10, 2006, 23:15:04 pm »
nia72,
Благодаря за подробното обяснение. Аз правя инхалациите по същия начин на себе си, но се чудех дали така да действам и с детето.

morkovche,
За белите дробове е вярно – затова се аспирират околоплодните води веднага след изваждането на бебето, дори веднага след изваждането на главичката му. „Неонатологът аспирира носоглътката на бебето. Тази процедура се извършва по-дълго време, отколкото при бебе, родено по вагинален път. Причината е, че, тъй като бебето при секцио не преминава през естествените родилни пътища, не се осъществява естественият механизъм на изстискване на белите му дробове от околоплодни води и това трябва да се извърши от неонатолога. По същата причина се аспирира и стомахчето му. Понякога бебето се обдишва и със специална маска.”

За по-късното слизане на кърмата също е вярно, но дотогава имаш коластра. Аз имах коластра още при първото засукване на бебето, въпреки че през цялата бременност нямах и капчица изтичане от гърдите. Кърмата ми слезе на 3-тия ден и кърмя и до днес, благодарение на някои съвети от кърмаческия форум на бг-мамма.
Чудя се само какво значи „по-бавно” да засукват – първото кърмене при мен беше 4 часа след операцията и бебчо засука ВЕДНАГА. Мнението на неонатолога беше, че синът ми има много изразен сукателен рефлекс. Явно това, че е роден със секцио, не му е повлияло на рефлекса. :D

Прави са момичетата, че се притесняваш повече от необходимото. Важно е за теб и бебето да си спокойна.
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #81 -: Ноември 10, 2006, 23:42:49 pm »
heart,
Аз слагах на детето си „Пентаксим”.
Още от раждането на моето бебе не мислех за нищо толкова много и от нищо така не ми се изправяше косата, както от мисълта за ваксините. Причината беше, че момиченцето на моя първа братовчедка, лекар, Началник на „Спешна помощ” в МБАЛ – Пазарджик, преди три години се разболя от коклюш след ваксиниране с ДТК (безплатната ваксина от ХЕИ). Бях гледала и предаване по телевизията за деца, пострадали по подобен начин.
Изчетох де що можах в нета и имах големи терзания.
Имам абонамент за детска консултация в „Торакс” – Пловдив, и споделих информацията, която имам, и опасенията си с Медицинския управител на клиниката. Бях решила да ваксинирам детето и срещу Haemophilus B influenzae и ми предложиха два варианта – Tetract-HiB + Imovax Polio или Pentaxim (доставени директно в клиниката и съхранени по правилния начин).
Реших да разуча по-подробно нещата около 5-валентната ваксина, доколкото мога. Чрез позната си уредих среща с Началничката на отдела, който се занимава с ваксинациите, в РИОКОЗ – Пазарджик. Жената беше много любезна и ми каза, че напоследък (това става през януари 2006 година) по техните професионални симпозиуми много били хвалели тази ваксина, но че тя лично нямала никакъв опит, тъй като се занимавала само с безплатните ваксини. Увери ме, че нямам основания да се притеснявам от качеството на българските ваксини. Даде ми телефона на Националния консултант по епидемиология, доц. Мира Кожухарова, като каза, че мога спокойно да й се обадя за повече инфо. Обадих се, представих се и казах, че се интересувам от подробности за „Пентаксим”, тъй като работя във фармацевтичния бранш. Доцентката беше също много любезна и започна да ми обяснява как в България задължителните ваксини са безплатни и всяко дете имало право на такава. При моето настояване да ми разясни подробности за особеностите и вероятността от странични ефекти, тя ме попита дали имам аптека или съм търговец на лекарства. Щом казах, че се интересувам за собственото си 2-месечно бебе, тя ми каза горе-долу следното: „О, слагайте спокойно ваксината. Това, че този тип ваксини (инактивирани) са нови за България, не означава, че са нови за света. Напротив, в Европа и САЩ се използват от много години. Разлика в нивото на имуногенността няма. Разлика има в това, че при инжекционното полио детето не може да се разболее от полиомиелит, но може да бъде приносител на болестта, а при оралното - не може нито да се разболее, нито да е носител. Нямате основание за притеснения, че страничните ефекти от "Пентаксим" могат да бъдат по-вероятни, поради това, че всички компоненти са в една спринцовка. Дори е по-добре за детето, че ще бъде боцкано само веднъж.” Та така ми падна камък от сърцето.
И сложихме „Пентаксим” на 2-, 4- и 6-месечна възраст (в крачето, точно спазвайки указанията в листовката). Нямаше никаква странична реакция. Реваксинацията трябва бъде не по-малко от една година след последната доза.
*

  ema2

 • ****
 • 888
 • You kill the beauty of today
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #82 -: Ноември 11, 2006, 03:54:53 am »
леле мацки като ви чета, направо почвам и аз да се чудя.
Първо за тези ваксини тук не ни дават никакъв избор, казват ти тези са ваксините и това е.Второ за ортопед специалист дума не се обелва, казва само при съмнение за нещо.И изобщо аз май го карам много спокойно, което почва да ме притеснява.Вярно, че съм отгледала едно дете вече, ама  8O.Идва сестра от регионалния здравен център и ме пита имам ли въпроси и аз викам, ами не, няма какво да питам....и тя: справяш се чудесно  :?.
Дано всичко да е наред, де, с дечицата ни.
Иначе ние регистрирахме първото падене, сладура Антъни се преобърна напред и падна от дивана, никога не го е правил това.Слава богу, удари се лекичко.А за връзката между секцио и за-
сукване, мога да кажа, че няма общо.Моите бебета засукаха веднага, въпреки че бяха по кило и нещо.То си е до бебе явно.
МОРКИ, УСПОКОЙ СЕ МИЛА.
ВСИчКО ЩЕ Е НАРЕД.
Ми това е от нас
целуФки на всички
 :babyflips: :babyflips:
ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #83 -: Ноември 11, 2006, 14:23:08 pm »
Верди,

благодаря ти за инфото - толкова си изчерпателна наистина. За Пентаксима съм в чуденка, защото май моята педиатърка не е чувала за нея и ме учуди (каза, че ще я провери) и второ, четох в нета, че на Авентис една 6-валентна ваксина е била изтеглена от пазара преди време. Не в България.
И защо Пентаксима се слага във 2, 4 и 6 месеци при положение, че стандартната ДТК май се слага 2, 3 и 4 месеци. Толкова съм объркана, а и педиатърката ми нещо не ме насочва както трябва. При всички положения не мисля да ползвам безплатните ваксини, които ни се полагат.
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #84 -: Ноември 11, 2006, 16:21:15 pm »
Ми то като ви чета за тези ваксини и мен тръпки ме побиват. Аз немога си избера педиатър, да неговорим за ваксини :? Толкова съм невежа за тази ваксини. Кои са безплатните, колко се заплаща ако избереш друга, на кой плащаш, божкееее напарво да полудееш.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Я дайте съвет!!!!!!!!
« Отговор #85 -: Ноември 12, 2006, 11:25:07 am »
Вече стават 20 дни откакто сме трима и минаха вече 2 седмици и малко откакто сме си вкъщи.Цвдя се аз и давам на малката и се надявах, че проблема с гърдите ще отшуми или оне така ме убеждаваше една моя приятелка с бебок на 7 месеца вече.
Е, да, ама не.Мен гърдите си ме болят и дори като съм се изчедила с помпата усещам болка все едно някой ме боцка.Доста неприятна история.Да не говорим, че бебката докато я преобличах ми наби 1 шут вчера и само дето не изкрещях от болка.
Та, интерсува ме някой имал ли е такъв проблем?
Четох в нета, че това може да е признак за мастит и се моля горещо да не е, но ако все пак е дайте някой добър специалист към който да се обърна за лечение.
Предварително благодарско.
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #86 -: Ноември 12, 2006, 15:26:02 pm »
Силве, 20 дни е още рано, нека минат месец два и даже и повече. А за шута когато и да те ритне все си боли :) Спортистка а :)
« Последна редакция: Ноември 12, 2006, 15:29:22 pm от cygnus »
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #87 -: Ноември 12, 2006, 15:57:01 pm »
Силве ние пък сме на 10 дни и едвам смогвам да изцедя по нещо. Помпата на AVENT не ми върши работа незанм защо, явно е за повечко кърма. Иначе бебчо си засуква лакомо но имам проблем със зърната (месести зърна) та неможе да ги засмуче и той миличкия се сърди и пищи. Изкарах вчера 160 мл но със доста зор, защото всичко на ръка тоест на ръка се изцеждам. Другото което ме притеснява е режима 6,9,12,15,18,21,21 ч. като се пропуска нощното 3 ч. и пиенето на 150-180 мл. вода между храненията. От Торакс ми дадоха режима, но с водата неможем да се справим, също така неможем и засега без нощното ядене в 3 ч.
Нека и другите мами да кажат как и по колко вода са пили децата. Иначе и моите гърди си ме наболяват ама аз вече незнам от стискане ли е или от кърма :?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

  ema2

 • ****
 • 888
 • You kill the beauty of today
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #88 -: Ноември 12, 2006, 17:00:13 pm »
Наде, аз вода едва сега почнах да давам....тук както знаете са против.На мен 150мл вода ми се вижда много, да не се натоварят бъбреците ми е мисълта.А защо се пропуска ношното хранене,бебчо е много малък още и ако се буди за нощно хранене, защо да му отказваш.
Според мен гледай си бебо и виж сам какъв режим ще си нагласи и по това се води....

целувки на адаша
 :)
ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #89 -: Ноември 12, 2006, 17:08:25 pm »
Наде, аз вода едва сега почнах да давам....тук както знаете са против.На мен 150мл вода ми се вижда много, да не се натоварят бъбреците ми е мисълта.А защо се пропуска ношното хранене,бебчо е много малък още и ако се буди за нощно хранене, защо да му отказваш.
Според мен гледай си бебо и виж сам какъв режим ще си нагласи и по това се води....

целувки на адаша
 :)
ема2

Не не аз нощното няма как да откажа то милото ще си изяде ръцете пък и много силно реве. За водата такъв график имам от Торакс до края на първия месец. Храним се с АМ (Фризолак) и затова уж имало детето повече нужда от вода, да не се запече. Незнам защо така ги учат децата, той миличкия още там плачеще милото от глад в 3 ч. посреднощ и нали неможе да ми засуче добре зърното ревеше той ревях и аз.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #90 -: Ноември 12, 2006, 17:14:57 pm »
Наде, много е малък още да му спираш нощното хранене. Пък и няма нужда да го правиш, той сам ще ги разреди. Аз й давах през ноща когато си поиска, и от 2-3 вечери тя сама започна да се буди към 1.30 вместо в 12 и след това чак към 5 часа и вече в 9 сутринта, така че 3 го изпускаме. Не го карай по часове стриктно, бебетата на кърма трябва да ядат между 2-4 часа, така че той сам ще си покаже. А за водата ние изобщо не я пием, но по малко чай от анасон около 30-40 грама пие и това е.
Силви, и мен така ме боцкат циците понякога, според мен не е мастит това, ама не ме питай какво е, незнам :D
« Последна редакция: Ноември 12, 2006, 17:18:23 pm от StefiZ »
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #91 -: Ноември 12, 2006, 17:22:12 pm »
Леле, аз съм ужас какви ти 160 мл.Аз цедя по 260 и повече мл.Не мога да си насмогвам вече.Тъкмо се изцедя и айде пак.То тва няма сиране.А със силиконови зърна пробвах да храня не става.Тия гадни неща се разлепват и се нервя много бебката се върти яко и двете откачаме.Тя от гляд, аз от нерви че не мога да я кърмя като хората.
Надя, ако нямаш кърма съвсем спокойно можеш да си вземеш от аптеката рициниус коминис и да го пиеш.Това е хомеопатично лекарство за стимулация на кърмата.
За помпата на Ажент си има цака.И аз се чудех какво става в началото и какво и е доброто на тая помпа, ама после разбрах, че на мен системата на цедене ми е смотана.Сега промених нещата и всичко с цеденето е Ок, като изключим, че се мотам с часове, което е отегчително и то доста.
Докато ползваш помпата подхващай леко гърдата със свободната ръка , за да я затопляш и лекичко масажирай, така тече повече кърма.Спирай за момент и масажирай и с двете ръце, а преди да почнеш цеденето вземи и си направи топли компреси.
Ей , на ръка цеденето е ад.Щом имаш помпа няма смисъл.
*

  ema2

 • ****
 • 888
 • You kill the beauty of today
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #92 -: Ноември 12, 2006, 17:31:32 pm »
На моя приятелка дъщеря й я приучиха да пие много вода още от бебе и като стана на годинка пиеше по 3 литра на ден, не се шегувам.Нищо й няма разбира се,само пост.памперс мокър.Сега на три , едвам и махнаха шишето  и пак пие по литър и половина вода.Шегуваме се, че ще има хубава кожа :lol:
На теб щом така са ти казали, давай вода, ама чак 150-180 мл на  мен ми се вижда малък за толкова количество вода.Питай си пак док за всеки случай.

ема2
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14916
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #93 -: Ноември 12, 2006, 18:34:10 pm »
според мен, не бива да се слушат педиатрите по въпроса за ранното спиране на нощното хранене. повечето бебета сами спират да искат храна през нощта към 2-3 месец и това е нормално. с вода чий глад ще излъжеш? Мартин сам се отказа да яде нощем към средата на втория месец.
а това, дето трябвало да пие по 150 грама вода кърмаче на 10 дни ми се вижда безумно и като чета, вече отдавна е отречено. разумното поведение е да се предлага вода по няколко пъти на ден, а детето, ако поиска - ще пие. повечето деца не искат. Мартин не пие вода, много рядко е пил, аз гледам поне веднъж на ден да предлагам и следя за признаци на жажда.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #94 -: Ноември 12, 2006, 18:57:29 pm »
Ох аз с вечните си въпроси ама като незнам питам. Всеки момент ще му падне пъпчето на бебчо. Сега се мажем със спирт, йодасепт и  пръскаме с бивацин. Мами вие след като падне пъпчето продължавахте ли да мажете със спирт и йодасепт, а лепенките за пъпче само за банята ли ги слагахте или постоянно?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #95 -: Ноември 12, 2006, 19:07:49 pm »
След като падне пъпчето може би около седмица ще си пуска секретче и ще стават корички като на раничка, по 2-3 пъти на ден с памуче напоено със спирт ще му капваш 2-3 капчици и ще се опитваш да махаш засъхналите корички и така докато се изчистят. А за мокренето няма проблем, само не го кисни в коритото докато не се изчисти нацяло.
*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #96 -: Ноември 12, 2006, 19:21:52 pm »
Да питам и аз няколко неща:
1. Кога трябва да започне да следи пръста с очички?
2. Кога да си купя активна гимнастика?
3. Кога се започва гимнастика, за масажите ми е ясно, че като стане 4 кг., но за гимнастиката кога?
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14916
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #97 -: Ноември 12, 2006, 23:48:13 pm »
1. Кога трябва да започне да следи пръста с очички?

следене на предмет - някои почвали след 20-тия ден, чувам. по книгите пише - след навършване на 1 месец. първо пробвай с ярък червен и лъскав предмет - аз ползвах една топка за елха.

2. Кога да си купя активна гимнастика?

хехе, като станете на 3 месеца, душата...

3. Кога се започва гимнастика, за масажите ми е ясно, че като стане 4 кг., но за гимнастиката кога?

като навърши 1 месец.

ето хубав линк с материали и снимки за гимнастика и масажи.
http://www.zadecata.com/sb/index.php?page=0_3_3

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Седмица 06-12.11.2006
« Отговор #98 -: Ноември 13, 2006, 00:55:41 am »
Наде, аз карах на същия режим,който си написала само, че започвах първото хранене от 7 и последното в 22. Нощно време хранех само първия месец и после като не се събуждаше и не искаше не съм давала. Когато родих и попитах в МД за нощното хранене една акушерката ми каза следното - ти да не ставаш да ядеш през ноща, че ще тъпчиш бебето.И то било човек и имало нужда стомахчето да почине. Така се изказа, сега кое е вярно и кое не, нали знаеш всеки си решава сам.Относно водата, аз докато не минаха коликите вода не съм давала - карах само на чая на Хип за колики или добро храносмилане.Когато минаха коликите започнах по 100 мл за целия ден,после включих и чайчета като стана по голяма - предимно шипки.
  Активна гимнастика купих края на 3 м. Доста се задържаше без да плаче.Те играчките пък наистина са толкова сладки по нея.
Масажи правих, вечер, след баня докато я мажа със зехтина.
Наде, аз на пъпчето слагах първо спирт и после прах - Топоцин.Няколко дена след като падне ще има секрет.Важното е да не мокриш мястото.
17.01.2005                                                                              21.11.2013