0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

неизяснен стерилитет и АРТ
« -: Октомври 24, 2006, 10:36:53 am »
Момичета, срещали ли сте някъде статистики или статии за различните видове АРТ при неизяснен стерилитет?
При кои случаи се прилагат инсеминации, при кои ИКСИ и какви са процентите успеваемост на тези технологии, конкретно в случаите на неизяснен стерилитет?
Не можах да намеря нищо по въпроса.
*
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #1 -: Октомври 24, 2006, 10:50:29 am »
Аля, нямам официална информация. Това, което знам от моите лекари е, че за съжаление най-ниска е успеваемостта на АРТ именно при такъв вид стерилитет. Така или иначе обаче, като не става дълго време по естествен път, човек се решава и АРТ да опита  :(
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #2 -: Октомври 24, 2006, 11:52:25 am »
Убедена съм, че е много по-голям шанса при ин-витро/ИКСИ, когато двойката има реални проблеми, отстраними с ин-витро/ИКСИ ( мъжки фактор, запушени тръби и др. подобни), отколкото когато е неизяснен стерилитет. Аз продлжавам да смятам, че неизяснен стерилитет означава неустановен стерилитет и точно затова се интересувам от някаква статистика по въпроса.
*
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #3 -: Октомври 24, 2006, 12:17:09 pm »


 Много си права Алиа,аз също съм на мнение че няма такова нещо като неизяснен стерилитет
*
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #4 -: Октомври 24, 2006, 13:18:22 pm »
Алиа, вчера в един немски сайт прочетох една статия за ефекта от инсеминациите при неизяснения стерелитет и днес като видях въпроса ти реших да я преведа набързо.
Изводът е, че все пак има смисъл от АРТ.

Ето и статията:
Инсеминация при неизяснен стерилитет

При ок. 10% от всички двойки с неосъществено желание за дете не може да бъде открита причината за безплодието. С други думи: Всичко е наред, но въпреки това забременяване не се получава. Има ли удачни методи на терапия?

Получава се следният проблем: без диагноза не може да се проведе целева терапия. Въпреки това разбира се не е задължително на въпроса за възможности за терапия гинекологът да отговори само с повдигане на рамене. Обикновено се правят опити да се подобри плодовитостта на двойката и по този начин да се увеличат шансовете за забременяване. В повечето случаи това става първо с хормонална терапия и ако това не доведе до желаната цел следващата крачка е инсеминация.

Дали обаче при липсваща диагноза допълнителната инсеминация в действителност ще е по-успешна, отколкото само хормонална терапия? На този въпрос трябва да отговори изследване, което е публикувано в Cochrane Database. Кратко обяснение към него: Става въпрос не за самостоятелно изследване, а за систематичен анализ на публикуваните до сега по тази тема проучвания. За целта пред проучването се поставят много строги насоки относно качеството, така че често в анализа биват включени само някои, но затова пък изразителни изследвания. Целта е във възможно най-голяма степен да се достигне до научно доказателство.

Структура на изследването
Целта на изследването е била да се открие, дали инсеминацията ще доведе до подобряване на процента на забременяване в сравнение с полов акт в оптималния момент (ПАОМ) и със или без хормонална подготовка. По-точно:

–   инсеминация с/у ПАОМ, и двете в естествен цикъл
–   инсеминация с/у ПАОМ, и двете с хормонална терапия
–   инсеминация в естествен цикъл с/у инсеминация в стимулиран цикъл
–   инсеминация с хормони с/у ПАОМ в естествен цикъл
–   инсеминация в естествен цикъл с/у ПАОМ с хормони

В анализа са включени само двойки с неизяснен стерилитет.

Резултатите
517 жени са подложени в 6 изследвания на сравнение между инсеминация и ПАОМ в стимулиран цикъл. Тук се забелязва значимо покачване на процента на бременностите при инсеминация в сравнение с таймирания акт. За статистицте: OR 1.68, 95% CI 1.13 - 2.50.

В три изследвания са сравнени резултатите от инсеминация с и без хормони при 415 жени. Тук се отбелязва значително покачване на процента на забременяване след хормонална подготовка. Това покачване е статистически значимо: (OR 2.33, 95% CI 1.46 - 3.71).

Наистина няма достатъчно данни за рисковете на хормоналната терапия (многоплодна бременност, аборти, хиперстимулационен синдром), които обаче играят не незначителна роля при оценяването на ефективността на терапията.

Има само едно изследване, което сравнява процента на забременяване при инсеминация с хормонална стимулация с полов акт без хормони (51 пациентки). Тук не се забелязва значима разлика (OR 4.05, 95% CI 0.39 - 41.87).

За другите гореспоменати констелации не са намерени изследвания, които да отговарят на високите претенции за качество на представения тук анализ.

Заключения
–   хормоналната терапия в рамките на инсеминация увеличава процента на забременяване
–   процентите на успеваемост при инсеминация са по-високи в сравнение с ПАОМ тогава, когато се прави хормонална стимулация на яйчниците
–   няма достатъчно данни за страничните явления на хормоналната терапия за да се направи окончателна преценка
–   ето защо е необходимо подробно разяснение за възможните рискове
*
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #5 -: Октомври 24, 2006, 14:16:42 pm »
Открих и една статия, където се сравняват резултатите от  инсеминация с тези от ин-витро при двойки с неизяснен стерилитет / влошено качество на сперматозоидите.
В предвид на процентите успеваемост (12.2%-IVF, 7.4% -IUI и 8.7% -IUI + хормони) и разходите за процедурите като терапия се препоръчва инсеминацията, защото успеваемостта при ин-витро е малко по-голяма, но пък разходите са значително по-високи, а случаите на прекъсване на терапията при ин-витро са много повече (42%), отколкото при инсеминация (15%).
Самата статия обаче е от далечната 1999 г.  :) и нищо не се споменава за ICSI.
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #6 -: Октомври 24, 2006, 14:55:14 pm »
Бетина, благодаря ти за статията и за труда, който си положила. :bighug:
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #7 -: Октомври 24, 2006, 15:19:02 pm »
Бетина, много хубав материал - мерси, че си се постарала да го преведеш  :balk_5:
Иначе и аз си мисля, че "неизяснен" означава, че не е открита причината и в такива случаи с АРТ се "стрела на посоки" - ако стане. Мисля си, че трябва да се направят всички възможни изследвания и да се открие къде е проблемът. Алиа, вие правили ли сте имунологични, генетични, проверка за % оцелели плувци след 24часа? Сигурно сте, но ако пък не - може там да се крие проблемът. А може и да е на психологическа основа и това, че вярва жената, че с АРТ ще стане да е причината да настъпва бременност.


Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #8 -: Октомври 24, 2006, 16:13:54 pm »
Бебе, не мога да измисля повече видове изследвания, които да правим. Не искам да пиша за себе си, а ако може да съберем повече статии и публикации по темата.
Един от лекарите ми, ме убеждаваше, че е психогенен стерилитет, но чували ли сте нещо по-изтъркано от това "успкой се и ще стане", "не мислете за това, просто правете секс", "вървете на почивка", "една моя позната, след като си осиновиха детенце и забременя съвсем случайно"....
Добре, ако е психогенен какво се прави - на психиатър ли се ходи?
Вярвам в силата на психиката, но не мисля, че през последните 5 години съм "психо".
Не вярвам, че лечението на психогенен стерилитет е АРТ.
Re: неизяснен стерилитет и АРТ
« Отговор #9 -: Октомври 24, 2006, 18:04:23 pm »
Alia при нас нещата стоят по същия начин. Аз също много се вълнувам от успеваемостта на Инвитро при неизяснен стерилитет. Единственото изследване,което не съм правила са генетични , но смятам да направя и това. Вече съм взела решение и през януари започвам инвитро. Смятам че 5 г. са доста дълъг период да чакам повече. Много ще се радвам ако някой с подобна диагноза,ако вобще това е диагноза даде някаква ясноста относно преодоляването на проблема с АРТ. Да допълня само че имам и 5 инсета без ефект.Ако това ще те успокои знай че не си сама в тази борба.