0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    flyboy

Азооспермия
« -: Март 22, 2005, 17:21:02 pm »
Мили момичета, от миналото лято се опитваме да си направим бебе. Мисилехме, че проблемът е при мен, защото този февруари ми откриха уж някаква киста, то се оказа фоликул, който впоследствие се спука. Приятелят ми направи спермограма за пръв път този месец и тя се оказа много лоша, заключение - азооспермия в нативния еякулат и след центуфугиране 2 витални сперматозоида, нова спермограма след 15 дни въздържание и евентуално замразяване. Той го прие много зле, макар че нищо не каза просто го видях как се размаза. Аз се опитвам да го успокоявам, сега постоянно търся инфо в нета за това заболяване и естествено как може да се излекува, ако може разбира се. На едно място прочетох, че често е причинено от някакво възпаление на епитела на семенните каналчета. Но никъде не намирам информация дали може да се излекува. Това ме отчайва, питам се дали поне ИКСИ би било вариант за нас???Моля ви пишете, ако някой знае нещо повече!!!
*
Азооспермия
« Отговор #1 -: Март 22, 2005, 17:46:07 pm »
Миличка не се тревожи, не е безнадеждно положението.
Моят съвет е съпругът ти първо да спре веднага цигарите и алкохола - от днес!
Потърсете консултация и преглед при специалист уролог- андролог - ето тук са дадени адреси в нашия сайт (ние лично ходихме при д-р Кацаров). Той ще го прегледа и може назначи и хормонални изследвания  или други допълнителни прегледи и изследвания или да изпише медикаменти и лечение. Понякога се налага и оперативно лечение...
При азоспермия и тежка олигоастеноспермия се препоръчват и генетични изследвания - правят се в Майчин дом при доц. Кременски.
Едното от генетичните изследвания е за микроделеции на Y хромозомата, а другото е изследвание за хромозомен набор (кариотип).
Ето тук има статия за азоспермията. Обяснено е на какво може да се дължи.
Важно е също съпругът ти да пие антиоксиданти и витамини - погледни темата в същия форум, която се казва Какво пият мъжете ви?!  Там момичетата са споделили какво пият техните половинки за подобряване на показателите.
Къде чете за това възпаление на епитела да прочета и аз?
Късмет ти желая! И му кажи да не се притеснява! Ние бяхме по същия начин, а вече има подобрение!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Азооспермия
« Отговор #2 -: Март 23, 2005, 01:29:17 am »
Чакай малко, flayboy.

Първо, не се прави спермограма след 15 дни въздържание.
Второ, какво ще замразявате, семинална плазма?
Трето, тази диагноза - азооспермия, макар да изглежда лесна на пръв поглед, крие подводни къмъни. И изисква известно уточняване.

Затова ти предлагам първо, да се уверите в правилността на диагнозата.   И работете по плана на Cygnus. Шанс винаги има! Особено при наличието на тези два сперматозоида. Сериозно говоря - това показва, че все пак има сперматогенеза, макар и силно увредена.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    flyboy

Азооспермия
« Отговор #3 -: Март 23, 2005, 10:42:25 am »
Незнам, той е много притеснен и макар че се държи, понякога виждам как му се насълзяват очите - кой знае какво му минава през главата. А за 15-те дни - ами така пишеше в заключението на спермограмата. Правихме я в МЦ Репродуктивно Здраве. Пишеше, че след 15 дни въздържание трябва да направи нова и евентуално да се замрази... :cry: Той спря цигарите, алкохол също изобщо не пие е по 1 чаша червено вино брои ли се??? Пие витамини А, С и Е и Спимен форте му купих. Изобщо изхвърлихме всички стегнати слипове. Той се надява това да е просто моментно влошено състояние, но някак си ме съмнява изведнъж резултатите му да станат супер при положение, че сега едва след центруфугиране се откриха 2 броя. А тия статии мисля че в зачатие ги четох, или пък дали не беше във БГ Мама, аз се бях регистрирала там - тук нещо не успях, незнам защо. Ще ги потърся и ще ги копна. Cygnus, благодаря ти за статиите! Мели, дано наистина се пооправи положението, но на мен големият ми страх е да не се окаже, че ще се наложи да използваме донорски материал - не знам как би го приел това...
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Азооспермия
« Отговор #4 -: Март 23, 2005, 13:43:48 pm »
О, я спокойно! Нека си пореве момчето! Моя си поплака, после се взе в ръце и сега се борим! Борбата е жестока но си заслужава! Положението при нас беше същото! И много много да не им вярва на докторите! Нас ни бяха отписали! Наистина отидете при кадърен специалист за да не ви губи времето и да ви празни джобовете!!!
УСПЕХ!!!!
*

    flyboy

Азооспермия
« Отговор #5 -: Март 24, 2005, 09:47:26 am »
Яна, казваш, че и при вас е било същото, сега има ли някакво подобрение и ако да, как сте го постигнали? Довечера сме на преглед, аз ходя при д-р Савова  /в клиниката на Щерев/, ще правя изследване за хламидии и въобще почваме да отвхлърляме всички необходими изследвания, предхождащи инвитрото /не съм сигурна дори, че ще се стигне до там :cry: ако бройката не се повиши при него..../ Четох някъде, че за ИКСИ са нужни поне 20 броя... Макар че още не сме обсъждали с лекарката ми вариантите - вероятно тази вечер... Много, много ми е тъжно...А и годинките си минават - аз правя 28 другия месец....Мислите ли че е възможно едната спермограма да е толкова ужасна, а следващата да е наред??  :(
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Азооспермия
« Отговор #6 -: Март 24, 2005, 10:43:11 am »
Най-важното е да се успокоите и да вземете решение какво искате! Него задължително трябва да го прегледа андролог! Имате време, аз вече съм на 30 а бях също на 28 когато разбрахме за проблема! Инвитрото е най-успешно до 35 г. Дишай дълбоко успокой топката дайте си един месец почивка! Възможно е стрес също да повлияе толкова зле на показанията! Влез и чети всичко което момичетата са сложили в проблемите при мъжа!!!
УСПЕХ!!!
За резултатите всеки преценява - при нас медикаментите нямаха никакъв ефект! С билки при д-р Кирчева резултатите ги писах при мнението си за нея Виж там!
*
Азооспермия
« Отговор #7 -: Март 24, 2005, 11:19:58 am »
Яна, кажи на мъжа ти колко диагнози му дадоха на спермата? На нас за 1 месец ни дадоха три все лоши - астенозооспермия, олигоастенозооспермия и последната астенолазатозооспермоя(може и да не съм прочела вярмо - не се вижда ясно). Аз също ходих при Д-р Савова(клиниката на Щерев), която ми обясни че най-лошия случай е когато спермограмите са много променливи, като при нас. Моя мъж тази година ще прави 39години според теб имали някакъв шанс за подобрение?
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Азооспермия
« Отговор #8 -: Март 24, 2005, 11:47:14 am »
Иве я се успокой! Не са кой знае колко различни диагнозите! Виж какво означават в речника или където са обяснени с търсене! Мъжете не се влияят много от възрастта! Виж имаше една диета за увеличаване броя на с-дите! Трябва просто да се превкючи на друга вълна! В момента всички медикаменти за лечение на тези проблеми са спрени от внос! Което е много отвратително!
Азооспермия
« Отговор #9 -: Март 24, 2005, 12:19:23 pm »
Добре, а ако резултатите останат все така лоши или недай си боже се влошат още повече - примерно изобщо не се намерят никакви сперматозоиди - възможно ли е все пак ИКСИ??? Така съм се спекла... Довечера ще видим Савова какво ще каже, ама ме съмнява да е добро. В клиниката на Щерев има ли добри андролози, знаете ли??
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Азооспермия
« Отговор #10 -: Март 24, 2005, 14:15:27 pm »
МОМИЧЕТА,
първо се успокойте!
второ за един ден нещата няма да се променят
трето сперматогенезата се променя изцяло за около 3 месеца
четвърто трябва да имате търпение
пето докато стигнете до искси или инвитро изобщо ще мине време!
Нека вашите половинки вземат все пак да спрат ЦИГАРИТЕ, АЛКОХОЛА, СИЛНИТЕ НАТОВАРВАНИЯ, за започнат да ядат повече плодове зеленчуци и да пият витат. Е, А, спимен, сексинорм, трибестан, фолиева киселина, л-карнитин, тези поне са позволени и няма да навредят дори и без лекарско предписание!
БЯХ СЕ ПОБЪРКАЛА СЪЩО КАТО ВАС! ЗНАМ КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ, РАЗБРИРАМ И ПОЛОВИНКИТЕ ВИ!
Изчакайте, свикнете с мисълта че има проблем, но за всеки има някакво решение и че вие ще трябва да го намерите и ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
ЗАПОМНЕТЕ: всички лекарства няма да ви повлияят ако сте много стресирани, изнервени и мислите само за проблема!
Азооспермия
« Отговор #11 -: Март 24, 2005, 14:22:47 pm »
Права си - и да му мисля и да не му мисля...то ще стане ясно! Целувки на всички и благодаря ви! Успех! :crossfingers:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Азооспермия
« Отговор #12 -: Март 24, 2005, 16:33:50 pm »
Цитат на: flyboy
Добре, а ако резултатите останат все така лоши или недай си боже се влошат още повече - примерно изобщо не се намерят никакви сперматозоиди - възможно ли е все пак ИКСИ???


Да, и това е възможно - чрез пункция на тестис или на епидидим.
Все пак си мисля, че нещо не си разбрала съвсем, щом са ви говорили за замразяване. Обяснимо е, защото човек се притеснява в първия миг, не се сеща какво да пита.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Азооспермия
« Отговор #13 -: Март 25, 2005, 10:14:21 am »
Мели, съмнявам се, че не съм доразбрала нещо - ясно беше написано в заключението, а и снощи говорихме със нашата лекарка, едва след центрофуг. 15 мин при 2000 об. и то в утайката са открити 2 витални сперматозоида - точно така пишеше и в заключението. Питах за всичко, което се сетих, това че сме пили Флажил две седмици по-рано, цигарите, недоспиването, и т.н може ли да е причина за такъв резултат - тя ни отговори, че принципно влияе, но не и чак толкова драстично. Савова ме прегледа и мен за да проследи още един цикъл след въпросното неспукване на моя фоликул и каза че всичко ми е наред и няма смисъл повече да се преглеждам, че е било моментно при мен, дори вика лигавицата ти, шийката ти са като слънце! Тоест при мен всичко е наред. След седмица и хламидиите ще излязат, и за това я питахме дали може да повлияе, но отговора пак беше, че не може да имаш примерно 300 млн. сперматозоиди и от хладимиите да паднат на два броя. Сега на приятелят ми ще му изследват определени хормони, за да видят дали ще могат да го стимулират, поне да се увеличи тая проклета бройка!!! Но аз все си мисля да посетим и андролог, да видим той какво ще каже, все пак е специалист по тези проблеми. Тежко е, и явно ИКСИ-то няма да ни се размине....  :cry:  Д-р Савова спомена, че е възможно проблемът да е спонтанна микроделеция на У хромозомата и че ако е това, е вероятно при икси да го предаде на сина си /ако е момче/. Поне е реална... Много, много ми е тъжно, но слава богу, че първо - съм мъжко момиче и знам, че ще се справим и второ - че ви има и вас и мога да споделя с вас!!! Благодаря ви! Прегръщам ви всички! :bighug:
Азооспермия
« Отговор #14 -: Март 25, 2005, 10:20:33 am »
А за замразяване говориха с оглед на това, да се получи по голяма сумарна бройка от всяка порция. Ще дава сперма и ще замразяват, ще дава и ще замразяват, та поне тогава се получи някаква сносна бройка... За ИКСИ евентуално. Много изнасилена истораия, ама няма как...Психо-самотормозът ми се струва, че ще е много по-голям проблем! Но ще се борим! :evil: Стискам палци на всички, които вече са на този път!