0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Минели

Може ли да ми отговорите ......
« -: Септември 16, 2006, 20:04:23 pm »
Какво означава "Жлезиста хиперплазия на ендометриума"
Това е резултата от кюритажа, но никой не ми обясни какво точно означава. Само ми отговориха, че не е страшно
*
Re: Може ли да ми отговорите ......
« Отговор #1 -: Септември 17, 2006, 21:48:46 pm »
Ето това мисля, че ще ти е полезно :), копирам от една стара тема:

Момичета, намерих ето това в една книга, относно хиперплазията. Преписвам го дословно:
 
Прекалено разрастване на маточната лигавица (вътрематочна хиперплазия, кистозна и аденоматозна хиперплазия).
При някои жени с нередовни периоди биопсията на вътрешността на матката разкрива състояние, при което нормалната лигавица е заменена от ненормално разрастване на жлезната тъкан. Под микроскоп вътрематочните жлези изглеждат така, сякаш са се натрупали една върху друга и са се притиснали. Този ненормален растеж е резултат от свръхстимулирането на маточната лигавица от естроген, небалансиран с прогестерон. Познат е като кистозна и аденоматозна хиперплазия (т.е. прекалено много жлези) на ендометриума. Хиперплазията не трябва да се бърка с ендометриозата. Тя възниква, когато яйчниците на жената не овуалират редовно: вместо обичайното удебеляване и излющване на лигавицата от хормоните, свързани с редовната овулация, ендометриумът губи синхрон. Някои части от лигавицата "мислят", че е ден седми, докато други "мислят", че е ден 28-ми. Това води до нередовно и интермитентно (периодично) кървене. Хиперплазията не се смята за опасна, освен ако при биопсията на маточната лигавица не се открият изродени клетки. Вътрематочната хиперплазия е доста нормална и не е причина за тревога, ако се случи веднъж или два пъти.
Лечение: Редица случаи на обикновена вътрематочна хиперплазия минават от само себе си. Все пак при един много малък процент жени се наблюдават атипични клетки при биопсия. Хиперплазията трябва да бъде проследявана, за да се уверим, че изчезва, а не прогресира. Традиционното лечение на вътрематочната хиперплазия включва  прием на синтетичния хормон прогестерон в продължение от 1 до 3 месеца, а после повторение на маточната биопсия, за да се провери дали всичко е наред. Предписването на прогестерон понякога се нарича "медикамнтозна дилатация и кюртаж", защото едновременно предизвиква постоянно излющване на лигавицата и помага на матката да се освободи от натрупаната тъкан.
Някои жени с упорита хиперплазия не реагират на лечението с прогестерон, при тях се налага хирургична дилатация и кюртаж.

*

    Минели

Re: Може ли да ми отговорите ......
« Отговор #2 -: Септември 18, 2006, 13:38:34 pm »
bori_st, много ти благодаря!