0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Не съм сигурна, че темата е за тук, съжалявам, ако не е... Преди да ми дойде просто озверявам.  :evil: Наистина съзнавам, че ставам нетърпима, опитвам се да се боря със раздразнителността си, да се успокоявам, но не особено успешно. :oops: Дали освен сама на себе си има и нещо допълнително, което би могло да ми помогне да се превърна отново в човек и да не изпивам кръвчицата на милото ми всеки месец?  :D
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Има ли лек срещу раздразнителност при ПМС?
« Отговор #1 -: Август 22, 2006, 13:49:47 pm »
О, това е много гадна работа. Бях писала нещо преди време, дано ти е от полза.

ПМС е напълно различен при отделната жена, затова първо трябва да се постави внимателно диагнозата, като се изключат други заболявания (напр. психически, на щитовидната жлеза, ендометриоза) и чак тогава да се обсъжда лечение. Жената може да има физически, психологически и поведенчески проблеми. Поради това и лечението е напълно индивидуално и съобразено с всяка отделна жена.

Моето лечение:

1. Диета. Да се откаже от шоколад една жена, която обича шоколад, е трудно, но не е невъзможно упражнение. След това преминах на натурален шоколад (без захар), като избягвах приема му по вреве на рисковите дни. Балансът на въглехидратите е важен - намаляване на сложните захари (хляб и тестени изделия) и чистата рафинирана захар (без захар в кафето и чая) и засилване приема на фруктоза (плодове). Повишен прием на калцийсъдържащи храни и риба, по-често хранене (през 3 часа) на по-малки порции. Без кафе (моного гадна работа), газирани храни, пресолени храни, цигари и алкохол.

2. Повлияване на стреса и повишаване на серотонина - автотренинг, автохипноза, йога, ароматотерапия, позитивни емоции.

3. Физически натоварвания - аз трябваше да ги намаля, но жени, които не спортуват, обратно, ще трябва да ги увеличат в дните на ПМС. Ако пък се оформи навик поне 3 пъти седмично да се правят упражнения по 20 - 30 минути, още по-добре.

4. Витамини и минерали. Калций, магнезий и цинк. При мене витамин Е имаше чудодеен ефект. Невероятен! Но трябва да се приемат и други витамини - А, B и С.

5. Почивка в дните на менструация. Доколкото е възможно. Сън - чаша топло мляко преди лягане (съдържа лизин и помага на заспиването).

6. Билки. При мене помагат маточина, риган, а също и мента.

7. И последно, като се научиш да се извиняваш на хората, които си обидил в дните на ПМС, след това става по-лесно.

Успех в борбата! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Има ли лек срещу раздразнителност при ПМС?
« Отговор #2 -: Август 22, 2006, 16:09:03 pm »
Благодаря за изчерпателната информация!  :D Аз явно се движа в що-годе правилна посока, но не съвсем... Не пуша от скоро, кафето го намалявам, а по принцип го обичам без захар, чая също. Не обичам сол и газирано, обожавам риба... Напоследък се тъпча с плодове и зеленчуци, фрешове от грейпфрут и лимони (да не ставам дундичка от отказването на цигарите) Правя някакви упражнения, ходя пеша щом мога... НО, винаги има "но": шок. ми се яде единствено и само по време на ПМС, в деня преди да ми дойде е направо неудържимо :oops:, а от хляба ще ми е най-трудното нещо на света да се откажа... Алкохола... Ох. Обичам вино, бира и уиски. Може ли поне едно да си оставя?  :) А най- важното е: не съм изследвала хормоните на щитовидната все още, а преди 8 години ме оперираха от ендометриозна киста на яйчник. Така че съм си малко рискова, но не искам да се паникьосвам, защото може и всичко да е наред. Понеже сменям лекаря си в момента, а всички са в отпуски, хормоните може би трябва да изчакат. Или да си пусна изследвания в популярните лаборатории, и през септември направо да ги нося на новия доктор? Още веднъж много ти  :thankyousign: благодаря за вниманието и полезния отговор!  :D А да се научиш да казваш извинявай, е прекрасно. За жалост и в това не винаги успявам...  :(
Re: Има ли лек срещу раздразнителност при ПМС?
« Отговор #3 -: Август 22, 2006, 17:07:02 pm »
Ох, голям съм забраванко! Мели, кажи ми, моля те, как ги пиеш тези билки, заедно или по отделно? И през целия месец или в дните на ПМС? Днес като ходя за витамини ще си взема по едно пакетче и от тях.  :)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Има ли лек срещу раздразнителност при ПМС?
« Отговор #4 -: Август 22, 2006, 18:51:59 pm »
Остави си виното.  :lol:

За билките - аз съм привърженик на разделното им пиене или, ако е супер наложително да се смесват, да не са повече от 2-3. И само в дните на ПМС.

Хормоните могат да почакат до идния месец.

Шоколадът е най-голямата болка, ако питаш мене.  :lol:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Има ли лек срещу раздразнителност при ПМС?
« Отговор #5 -: Август 22, 2006, 19:06:36 pm »
In vino veritas  :wine: Най-приятния вариант! Действа благотворно и на кекса... :bellydance: :00001754: Прави го сладък като шоколад... :D