0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета, които чакате своето щастие. Казвам се Теодора и съм една от вас.
Както най-вероятно знаете, на 21.04 министър Кирил Ананиев разпореди спирането на АРТ процедури  и изследванията свързани с тях. Има създадена петиция за отмяна на наредбата, но аз реших, че може да изпратим и общо писмо до ген, Мутафчийски, щаба и ИАТ.

Моля, тези от вас, които желаят отмяна на наредбата за спиране на АРТ процедури, да ми изпратят имейл на teodoragardjeva@gmail.com или да ми пишат лично писмо тук. С няколко изречения напишете как наредбата директно ви афектира и защо искате тя да бъде отменена.  Моля изпратете ми двете си имена и на колко години сте, за да включа мнението ви в общото писмо.

Знаете колко усилия ни е коствало да стигнем дотук, как животът ни се съобразява с това кога ще бъде следващата ни процедура и сякаш времето е спряло.
За много от нас всеки месец е решаващ, за много от нас  битката е "сега или никога". Жените, подготвящи се за АРТ процедури, сме от хората, които се пазим целогодишно, ходим с маски и преди наличието на Коронавирус в България.
Стопирането на процедурите ни би довело до няколко критични последствия:
- изтичане на годността на изследванията ни
- сериозен наплив от хора в клиниките при възобновяване на АРТ процедурите, което може да се отрази и на проведените лечения
- задълбочаване на проблема при жени,  борещи се времето (напр. напреднал стадий на ендометриоза)
- разклащане на психическото ни състояние, което може да бъде много важно за успеха на една процедура
- и много други, които са  индивидуални за всеки отделен случай

Щабът излезе с твърдението, че АРТ процедурите търпят отлагане. След негодуванието поясниха, че АРТ процедурите са под властта на Изпълнителна агенция по трансплантациите. Говореше се за опасността при трансплантации на органи и осъществяването само на животоспасяващи такива.
Смятам, че ембриотрансферите и инсеминациите не могат в никакъв случай да бъдат поставени под общ знаменател с оперативната трансплантация на органи. Затова апелирам за възобновяване на АРТ процедури и  гласуване на доверие в нашите лекари и нас за отговорно поведение.

Линк към Петицията: https://www.peticiq.com/21042020 (Подписът изисква потвърждение с вход в имейл)
Позицията на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве: http://shterevhospital.com/za-nas/novini/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B … D0%B8%D1%80%D0%B0
Ситуацията през погледа на юрист: https://mariasharkova.com/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D … Fnxclfl3ZnF1x-nVc


Благодаря и успех на всички <3
Бъди промяната, която искаш да видиш в света