0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Д-р Георги Стаменов:

ЖЕНИТЕ, ПРЕБОРИЛИ СЕ С РАКА, ЩЕ МОГАТ И ДА РАЖДАТ


Нашите лекари направиха петата в света операция за присаждане на замразен яйчник

Известни са световните статистики, че ракът се “подмладява”. Едновременно с това медицината все по-често се преборва с коварното заболяване благодарение на ранното му откриване, сполучливата и навременна лъче- и химиотерапия. Преживяемостта на раковоболните над 5 години през 1950 г. е била около 27 на сто, а през 2000 г. е над 75 процента. Тези хора, които са практически излекувани, трябва да се върнат и интегрират обратно в обществото, напомня д-р Георги Стаменов, акушер гинеколог, секретар на Българската асоцияция по стерилитет и репродуктивно здраве. Проблемът е, че все още се мисли за пациента само до неговото излекуване от болестта, а не как ще живее след това с последствията от лечението.

Около 10 процента от жените, заболели от различни видове рак, са под 40 години, т.е. в репродуктивна възраст. Яйчниците са особено чувствителни на лъче- и химиотерапия – 44 на сто от лекуваните момичета и млади жени изпадат в менопауза преди 31-вата си година, а 80 процента губят фертилитета си завинаги. Всички те искат, след като се преборят с болестта, да родят деца и да живеят нормално.

Едно от най-съвременните решения на този проблем е замразяването на яйчникова тъкан, преди жената да започне борбата с рака, а след приключването й тъканта да бъде размразена и присадена обратно, обяснява д-р Стаменов. Методът е приложен за първи път през 2000 г. в Корнуелския университет в САЩ. Американецът от турски произход Октай автоимплантира замразена преди лечението яйчникова тъкан в подкожието на жена с отстранена матка и яйчници. Жената възвръща хормоналното си равновесие отпреди лечението. Миналата година в Белгия е родено живо и здраво бебе от жена, преживяла подобна операция. В света има стотици случаи на замразяване на яйчникова тъкан, включително и при деца с ракови заболявания.

У нас двайсетина млади жени са потърсили д-р Стаменов, насочени от колегата му от Онкологията д-р Румен Лазаров. Тяхната яйчникова тъкан е замразена при минус 196 градуса и се съхранява, докато продължава лечението на основното им раково заболяване. Най-подходящи за процедурата са жените с онкохематологични заболявания /Ходжкинов и Неходжкинов лимфом/, с коремни тумори, рак на гърдата в ранните стадии. Единствените тумори, при които методът е неприложим, са тези, които метастазират първо в яйчника.

“Нямате представа колко е важно за тези момичета, които в повечето случаи нямат 30 години, да знаят, че след продължителното и тежко лечение срещу рака ще могат отново да бъдат като всички, че някъде там се пази част от тях, която ще им позволи някога да станат майки. Това им дава невероятен стимул да живеят и да се борят”, твърди д-р Стаменов. Още когато прочел първите публикации за новия метод, решил, че подобна операция може да се направи и у нас. Преди 3 години в кабинета му дошла жена, която на 24 години заболяла от Ходжкинов лимфом /рак на кръвта/. При започването на първите курсове химиотерапия и вземат и замразяват по половинка от двата яйчника. Не ги отстраняват изцяло, защото все пак съществува вероятност след лъче- и химиотерапията те сами да възстановят функцията си. Преминала тежко лечение, в края на 2003 г. жената практически вече е излекувана от рака и с нормални кръвни показатели. Последствията обаче са, че на 27 години тя изпада в менопауза – хормоналните й нива отговарят на тези на 58-годишна жена и се задържат така повече от година. Състоянието е трайно.

На 1 февруари т.г. в университетската АГ болница “Майчин дом” шефът й доц. Николай Доганов и д-р Георги Стаменов извършват уникална за нашата страна операция, която е и петата в света – размразяват съхраняваната 3 години тъкан на същата пациентка и я присаждат в замрелия й яйчник и около него /т.нар. ортотропна имплантация/. Те предпочитат този начин като по-приемлив за жената – при възстановена овулация тя би могла да зачене по естествен път, без да се налага ин витро. Това ще се разбере след по-малко от месец.

“За съжаление нашата работа е по-скоро като мисионерска дейност, отколкото като стратегия, защото няма система, по която пациентките да бъдат насочвани от онкологичните кабинети към нас, подсеща колегите си д-р Стаменов. За жените се мисли само докато ги излекуват от рака. Надявам се, че с доц. Доганов ще направим още много подобни имплантации и че те ще залегнат в медицинските стандарти в бъдеще. Поне още 20 жени значт, че имат съхранени тъкани, а това е изключително важно за тях.”

Славяна Манолова
в. Седмичен труд, 16 февруари 2005 г.
Д-р Г. Стаменов - в помощ на онкоболните жени
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2005, 19:22:44 pm »
Поздравления за професионализма и човещината на Д-р Георги Стаменов, Д-р Румен Лазаров и Доц. Николай Доганов.
*

    Ianna

Za6to ni6to ne se 4uwa
« Отговор #2 -: Април 05, 2005, 12:50:38 pm »
Цитат на: inna7
Поздравления за професионализма и човещината на Д-р Георги Стаменов, Д-р Румен Лазаров и Доц. Николай Доганов.



Mislia, 4e e malko rano da se komentira byde6teto i adekwatnostta na tozi metod.

Pyrwoto, koeto u4tiwo se propiska kato informacia,  4e wyprosnata jena s podkojno prisaden jia4nik wyzwry6ta normalniia si hormonalen status samo za njakolko sedmici (ili dni). Wtoro - organizmyt razgravda implantiranata tykan.

I w krajna smetka, sled kato se populiarizira ot mediite tazi operaciia, kakwi sa rezultatite, nikoj ne kazwa.
Чува се, чува се
« Отговор #3 -: Април 07, 2005, 22:23:19 pm »
Резултати сегаведнагабързо ли искаш  :lol:
Момичето е добре, за твое сведение!
В световен мащаб има резултати, едно родено бебе, а май и още едно (не съм сигурна дали се е родило или е още в корема на мама, но скоро ще го вадят).
*

    Nevi2008

Re: Д-р Г. Стаменов - в помощ на онкоболните жени
« Отговор #4 -: Октомври 24, 2008, 20:11:55 pm »
Имате ли лично Вие позната жена, която е оперирана от рак на яйчниците, махнати  заедно с матката, която да е имала метастази по цялата коремна кухина и дебелото черво, и да е оздравяла, т.е сега да има нормален живот, без химио и лъчетерапия в момента?
Ще бъда благодарна, ако отговорът  е откровен и ясен (ДА, Не).

С най-добри пожелания към всички