0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Разчитане на резултати за тромбофилия
« -: Ноември 20, 2018, 21:52:42 pm »
Здравейте! Доктора ми назначи изследвания за тромбофилия и резултатите са готови, но аз абсолютно нищо не разбирам. 😟 Ако някоя от вас може да ми каже какво точно означават стойностите, ще съм много благодарна! 🙏🏻
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2018, 23:54:54 pm »
Здравей, имаш две ниско рискови мутации. Хетерозиготен значи, че само половината ген е дефектен. При хетерозиготно носителство на PAI-1 4G/5G е хубаво да изследват още два гена ACE и Factor13, при мутации в тях се получава комутативен ефект и риска се повишава. При мутацията в MTHFR гена трябва да се приемат метилирана фолиева киселина и метилираните форми на другите витамини от Б групата. Обикновените са токсични. Хубаво е да си излседвсте фолат в кръвта, Б12, Б6 и хомоцистеин, за да видите дали няма дефицит. Доктора трябва да ви обясни и по- добре. Успех!
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2018, 08:26:27 am »
Благодаря ти за изчерпателния отговор! Днес трябва да се чуя с доктора и ще видим какво ще ми каже да направя. Имам и хормони да пускам скоро, просто се надявам всичко да се нареди.
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #3 -: Ноември 21, 2018, 10:07:29 am »
Само да добавя- фолиевата НЕ е токсична. Това го мислят само 2ма лекаря в цял свят. Дори да е над норма за няколко дена почивка се изхвърля от организма.
Дано хормоните да са ти добре.   Късмет!
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2018, 12:09:01 pm »
Павла, аз имах предвид нормалната фолиева киселина за хората с тази мутация. В смисъл, че трябва да е метафолиева, а не другата.
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2018, 13:26:47 pm »
Просто не се усвоява при мутацията, поне не в пълен размер.
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2018, 18:08:24 pm »
Днес се чух с доктора и съм малко объркана. Каза, че засега мутацията с фолиевата киселина не е толкова важна. Разбрахме се след като си пусна хормоните и вече имам всички нужни изследвания да се видим. Иначе още при първия преглед ми изписа витамини Фемибион 1 за мен и мъжа ми. Объркана съм, защото не каза, че трябва да приемам фолиевата киселина под друга форма. Въпреки че в самите витамини има фолиева киселина и метафолин, може би за това на този етап не каза нищо. 🤔
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2018, 18:10:13 pm »
И да добавя, за тази другата мутация изобщо нищо не каза.
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2018, 18:12:37 pm »
Трябва да се направи пълния пакет генетични и не пречи да се пие неофолик мета примерно. По- добре е за теб, защото не усвояваш добре обикновената. Аз имам същата мутация, освен витамините, в които си има обикновена си пия и неофолик мета.
За коя мутация? За ПАИ ли?
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2018, 18:19:36 pm »
Да, за ПАИ говоря. Дори на листа от лабораторията пише, че трябва да се изследват допълнително два други гена и просто ми е странно защо доктора нищо не каза по въпроса, пък аз страшно се притесних.
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #10 -: Ноември 21, 2018, 18:23:07 pm »
Пусни си ги. Като са готови резултатите му ги покажи и готово, ако той не ти каже да ги пуснеш. Няма за какво да се притесняваш, сама по себе си тази мутация не е опасна. :)
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2018, 18:27:49 pm »
Така ще направя! Мерси много за бързите отговори, сега съм малко по-спокойна!  :D
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #12 -: Ноември 21, 2018, 18:38:29 pm »
Късмет! Пиши какво става с другите изследвания. Ако пък ти се говори за опитите, за емоционалната страна, за каквото и да е, добре дошла си в темата http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=53204.msg1170553#new
Там има много момичета, средата е чудесна и ще срещнеш много подкрепа!
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2018, 22:18:49 pm »
Благодаря ти! Определено ще посетя темата. Имам два спонтанни аборта за 1 година. Тепърва започнахме опитите и двете бременности завършиха зле. Най-накрая намерих качествен лекар, който да има някакво друго обяснение освен “Млади сте, случва се и не е нищо страшно”.
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2018, 23:29:18 pm »
Ivetka, аз съм със същият проблем като теб, имам предвид два аборта през последната година. Репродуктивен специалист ли е лекарят, който посещаваш?
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #15 -: Ноември 22, 2018, 10:04:00 am »
Много съжалявам, знам, че чувството е ужасно! Иначе лекаря се казва д-р Дамянов. Не съм сигурна дали е репродуктивен специалист. Препоръчаха ми го две приятелки, които също опитват да забременеят. Едната е с проблем с щитовидната жлеза, другата е със запушени тръби и сраствания. Много са доволни от него и от назначените лечения. За сега и аз съм доволна. Отидох веднага след втория аборт (преди 1 седмица) тъй като вече се притесних. Случиха се много рано, единия в 5 г.с, другия в 6 г.с. На прегледа останови, че имам хипопластична матка, което най-вероятно е главната причина за абортите. Пусна ми и други, нужни според него изследвания и ще видим какво ще стане. Дано когато стигна до следваща бременност е успешна. Ти посещаваш ли някой лекар?
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2018, 13:17:02 pm »
Съжалявам, знам как се чувстваш, с времето става по- добре. Както и със стъпките напред към успешната бременност. Аз бях на преглед при Д-р Сигридов преди 3 месеца, той установи, че имам двурога матка и ме прати при Д-р Калчев за операция. Преди седмица мина хистероскопията ми и беше отстранена миома а матката оправена. Не беше истински двурога а с Т- форма.Имам и същит мутации като твоите , само че съм хомозигот по MTHFR. Ще намерите причината и дано следващата бременност е успешна. Д-р Дамянов не съм го чувала, другите момичета с повече опит ще кажат дали е репродуктивен.
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #17 -: Ноември 22, 2018, 15:00:55 pm »
Иветка, не знам дали е репродуктивен. Къде работи? Извършвали АРТ процедури?

Щом имаш история на аборти задължително трябва да посетиш репродуктивен специалист. Аз също съм с поредица от спонтанни аборти. Като минат няколко месеца от последния аборт задължително трябва да направиш и имунологични изследвания, коагулационен статус, СГ, изследвания за ИР, ЦС, витамини.
Имаш ли други проблеми свързани с хипопластичната матка?
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #18 -: Ноември 22, 2018, 19:33:23 pm »
Има частен кабинет срещу ВМА, иначе работи в Правителствена в Лозенец. Не знам дали прави АРТ процедури, не сме говорили за това. Тепърва съм тръгнала по доктори и съм малко невежа все още. 🙈 Не знам какви изследвания трябва да си пускам, за сега правя тези, които той ми каза. Взе ми секрет за разни бактерии, от които имам две - една чревна и още една, не можах да разбера името на втората, защото се чухме по телефона и връзката беше слаба. Пусна ми стандартния пакет за тромбофилия, пусна ми и хормони, от които един ще си пускам другата седмица и останалите четири на 3-4 ден от месечния цикъл. За това, че имам хипопластична матка чувам за първи път, никакви симптоми нямам.


Извинявам се много, но ако можеш да ми разясниш тези изследвания за които говориш, ще съм благодарна. Нито едно от тях не ми звучи познато. 🙈
*
Re: Разчитане на резултати за тромбофилия
« Отговор #19 -: Ноември 22, 2018, 20:40:32 pm »
Бактериите трябва да ги избиете.
СГ е спермограма. Мъжът ти трябва си направи с микробиология.
ЦС- това е цветна снимка на тръбите, за да се види какво е положението там. Другото което е, при хипотрофична матка може и други промени.
За първи път ли някои споменава подобно нещо? Може би трябва да потърсиш и друго мнение.
ИР е инсулинова резистентност.
От колко време правите опити? Лесно ли станаха бременностите?
Щом има бременности ще се намери проблема и ще реши. Аз така се успокоявах.