0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мнение Asthenozoospermia
« -: Юни 20, 2018, 08:59:33 am »
Здравейте,

Със съпругата ми правим опити да имаме дете от около 9 месеца, но не се получава.

Като първа стъпка решихме да си направя спермограма и резултатът от нея е "Asthenozoospermia".

Прикачвам резултатите и моля за коментар и насоки към следваща стъпка, която трябва да предприемем.

Благодаря.
*
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #1 -: Юни 20, 2018, 09:07:26 am »
Здрасти,  лотишото в случая е, че не сте направили спермограта със стриктните критерии на Крюгер. Нека направи още една с Крюгер.
Междувременно ти пусни базов пакет хормонални изследвания + антитела ТАТ, МАТ и обременяване с глюкоза например.
Може също да започнеш с проследяване на овулация, за да се знае правите ли секс, когато трябва. По принцип бих препоръчала ходене на фоликолуметрия, но и тестове за овулация + мерене на базална температура в домашни условия става.
Сега за него: така погледната спермограмата не е толко зле, НО липсва Крюгер и не може да се каже реално как стоят нещата. За пример ще дам моя съпруг. Имал е спермограми с подвижност 32%, но морфологията по Крюгер 4%.
« Последна редакция: Юни 20, 2018, 09:23:04 am от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #2 -: Юни 20, 2018, 09:18:55 am »
За всеки случай пуснете друга спермограма след месец в друга клиника и да е по Крюгер.
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #3 -: Юни 20, 2018, 09:21:27 am »
Благодаря ще си пусна друга спермограма с морфология на Крюгер. Коя клиника бихте препоръчали?
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #4 -: Юни 20, 2018, 09:36:37 am »
Моя мъж си е правил една в Щерев и още 2 в Надежда. В Надежда цените са по ниски и до колко знам апаратурата им е по хубаво.
*
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #5 -: Юни 20, 2018, 10:11:42 am »
Това е списък с клиниките по репродуктивна медицина в страната има и софийските.http://www.zachatie.org/bibliotekata/kliniki-po-sterilitet-v-balgariya Както вече знаете, звъните, запазвате час и правите СГ!

Успех!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #6 -: Юни 20, 2018, 11:46:31 am »
Здравей, tihoti!

Винаги с удоволствие приветстваме мъжете в нашето задружно и доминирано от жени общество. :) Пожелавам ти бързо да намериш отговори на въпросите си.

По отношение на спермограмата ти - първо, поздравления за правилния подход. Второ, само от едно лабораторно изследване, каквото е спермограмата, не могат да се правят генерални изводи за репродуктивното здраве, а само да се очертаят насоки за поведение. Медицинските стандарти в добрите здравни системи по света разделят диагностиката при мъжа на два етапа. Първият етап включва среща с лекар за снемане на анамнеза (оценка на репродуктивната история) и извършването на спермограма. Примерен Въпросник за репродуктивна оценка на мъжа можеш да откриеш тук. При открит проблем от анамнезата и/или от спермограмата се преминава към втория етап, който е детайлно уточняване на причините за откритите проблеми чрез допълнителни изследвания, прегледи и консултации. У нас, понеже сме бананова република, особено в областта на репродуктивната медицина, нещата са обърнати с главата надолу и срещата с лекар се пропуска генерално.

От твоя спермален анализ, освен проблемът с подвижността на сперматозоидите, който е отразен в заключението, аз бих обърнала внимание и на обема на еякулата. Той при тебе е 6 мл, на горната граница на нормата при сексуално въздържание от 4 дни, т.е. при 5 дни (което е допустим срок) ще е дори малко над норма. Средностатистическият обем е към 3.34 мл, като основният обем на еякулата се отделя от семенните мехурчета и от простатната жлеза. При нарушена тяхна функция се повишава и обемът на еякулата, а той също е важен показател както за процесът на оплождане, така и за качеството на сперматозоидите. Основна причина за повишен обем на еякулата е наличието на разширени вени около тестисите (скротумите) - това състояние се нарича варикоцеле, при рискови фактори от страна на професията, напр. работа в седнало положение, при инфекции, тютюнопушене, по възрастови причини (които при тебе можем да отхвърлим, защото си млад), след травми и операции в областата на тазовото дъно и други по-редки причини.
Също така процентът на акинетични (неподвижни) сперматозоиди е над 50%, което налага оценка на тяхната виталност. Някои от неподвижните сперматозоиди са витални, а други - не и това може да се прецени с някои от наличните тестове за виталност в лабораторни условия.
И не на последно място, тук липсва оценка на спермалната морфология, а тя също е важен показател за преценка на репродуктивните способности.

Систематизирани, моите препоръки са:
1. Снемане на анамнеза с въпросник за оценка на репродуктивната история.
2. Преглед при уролог с доплерова сонография.
3. Повторен спермален анализ в друго лечебно заведение най-малко 1 месец след първата спермограма.
4. Тест за виталност на сперматозоидите.
5. При партньорката - изследване на АМХ.
6. С наличните изследвания - консултация с репродуктивен специалист.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Мнение Asthenozoospermia
« Отговор #7 -: Юни 21, 2018, 11:19:31 am »
Здравейте Д-р Даскалова.

Благодаря много за вниманието, изчерпателният отговор и насоки, ще предприемем вашите препоръки за да достигнем до установяване на проблема и евентуалното му решение.

Поздрави.