0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, дами!
Ще ви пресъздам накратко моята история, като питането ми към вас е за препоръка на нов АГ специалист.
На 27г. съм, омъжена от почти 2 г., живея гр.Варна. От настъпването на моята менструация на 13г. до настоящия момент страдам от нередовен цикъл. В тийнейджърските ми години настъпваше на периоди от 2-3 месеца. След 18-тата ми година периодите започнаха да се увеличават и да достигат 5-6-8 месеца. Консултирала съм се многократно с различни АГ специалисти. Назначавали са ми хормонални изследвания и консултации с ендокринолог. Ендокринологът не установи проблем с щитовидната жлеза, а резултатите от хормоналните изследвания винаги са показвали нисък прогестерон. Лечението беше чрез прием на прогестеронови препарати - Дуфастон, Оргаметрил, пила съм фолиева киселина и билкови добавки - Див ямс, Вечерна иглика. Действието е било еднократно. Преди 3г. регулирах цикъла си с прием на Регулон, който спирах за почивки от 2-4 месеца до настъпване на 2 спонтанни цикъла.
Така до момента, в който (юни 2017г.) със съпруга ми решихме да спрем предпазните средства и да започнем опити за забременяване. От юни до ноември 2017г. чаках да настъпи естествена овулация, следих базалната си температура, която към м. ноември се покачи за кратко, но цикъл/ бременност така и не настъпиха.
Неколкократно обсъждах възможността за консултация със специалист с личната ми лекарка, която ме помоли да проявя търпение. Обясняваше ми, че сме още млади, че за проблем може да се твърди едва след 2г. неуспешни опити. В крайна сметка посетих АГ специалист. На своя глава преди посещението ми при АГ-то си пуснах един Прогестерон (Знам, че се изследва по време на цикъл, но поради приема на прогестеронови препарати, не бяхме го изследвали доста дълго време. Последните ми лабораторни резултати бяха показали високо LH.), резултатът беше 1,37 далеч под която и да е референтна стойност.
След консултацията ми с АГ-то и преглед с ехограф, лекарката ми назначи следната схема: 3-месечен прием на Климонорм за регулиране на хормоните, последван от 3-месечен прием на Клостилбегит (5 дни 2х1табл.) от 5-9 ден на цикъла и прием на Дуфастон от 14 ден за 10 дни (2 х 1табл.). Не установи наличие на кисти.
Преминах тримесечния курс с Климонорм и започнах прием на Клостилбегит, пия го вече два месеца. След направените ректални измервания на базалната ми температура, която така и не се покачи над 36,8 и настъпилия цикъл, смея да допускам, че овулация през предходния месец така и не е настъпила.
Ситуацията в момента е следната: 06.03. настъпи последния ми цикъл, приемах Клостилбегит от 5-я ден, т.е.10.03 до 14.03., считам че към настоящия момент овулация все още не е настъпила. Всеки ден следя температурата и си правя тестове, тъй като това е единтвения начин сама да проследя какво се случва. Трябваше да започна с приема на Дуфастон в понеделник 19.03. и имайки предвид факта, че той потиска овулацията, реших да си дам още 2-3 дни, за да видя положителен тест за настъпила овулация.
Изчетох много (не считам себе си за хипохондрик), излишно е да обсъждам изводите до които стигнах за моя АГ-специалист. Допускам, че назначеното лечение е донякъде адекватно, но абсолютно неконтролирано. В момента обмислям дали да започна прием на Дуфастон (по назначената схема с малко закъснение) или да изчакам максималния срок посочен за настъпване на овулация след прием на Клостилбегит, за да си дам шанс. Питането ми към вас е с цел да ме насочите към правилния специалист в гр. Варна, с когото да се консултирам и да ми назначи необходимите изследвания, тъй като смяната на лекаря не стои под въпрос.
« Последна редакция: Март 21, 2018, 11:18:28 am от littlemoon »
*
Здравей littlemoon, за съжаление според мен лечението е напълно неадекватно.Първо нямаш направени полови хормони по правила.Не знаеш, дали реално имаш овулация или нещо я потиска.Сама казваш, че имаш проблем с прогестерона.Няма направена цветна снимка, която е задължителна преди започване на каквото и да е прилагане на препарати със стимулиращ за яйчниците ефект.Разбирам желанието ти да имаш дете, ние всички сме на това дередже ;), но моя съвет е да намериш друг свестен лекар който разбира от подобни проблеми.Видимо е, че при теб има някакъв хормонален проблем.Тръгнете от там.Проследете един цикъл овулация, настъпва ли спонтанно.След като регулирате хормоните си дайте време за естествено забременяване и ако и тогава няма ефект, се обърнете към специалист.

Към момента за мен лично, пиеш едни хормони, които е по-вероятно да не помогнат.

Здравейте,
Благодаря Ви за отговора. Аз стигнах до абсолютно същия извод. Далеч не желая допълнително да си вредя и да си обърквам допълнително хормоните. Боя се, че пия препарати, които далеч не са безвредни, а това няма да доведе до положителен резултат. Затова търся подходящ специалист, който да ме прегледа и да ми назначи необходимите изследвания.
Здравей littlemoon, може би ако споделиш от кой град си момичетата по-лесно ще могат да те насочат за добър специалист. Има и доста теми в които има отзиви за различните клиники по репродуктивно здраве.
Да, разбира се, отбелязала съм. Живея в гр. Варна и търся специалист в гр. Варна. Не знам дали на този етап е необходимо да се обръщам към клиника за асистирана репродукция. В крайна сметка се чудя дали да не се обърна към специалистите от АГ за преглед и консултация.
Не съм много компетентна, но според мен няма какво да си губиш времето с обикновенни АГ-та. Имаш си сериозни проблеми с хормоните, и най-много да те повъртят още известно време и в най-добрия случай да ти кажат че те вече не могат да ти помогнат и ще те пратят в  специализирана клиника. Намери някоя добра клиника, да те види специалист, да ти пусне нужните изследвания както е споменала адашката и да почнете адекватно лечение и регулиране на цикъла. Не е толкова страшно в тези клиники, това че ще потърсиш помощ от там не значи че имате репродуктивен проблем. 
*
littlemoon, задължително се обърни към истински репродуктивен специалист!
Неадекватно е почти цялото поведение на лекуващия те АГ.
Това са клиниките във Варна:
http://www.zachatie.org/bibliotekata/kliniki-po-sterilitet-v-balgariya
също така и клиника "Радост".
Късмет!
Благодаря ви, дами, за насоките!
*
Това, че ще отидеш в клиника по репродуктивна медицина, не означава че веднага ще правиш ин витро.Не, ни най-малко!Напротив, лекарите ще направят всички нужни изследвания, ще ти назначат лечение и ще те проследят, докато всичко се регулира.Много често последва нормално забременяване, стига да се открият всички пречки и да са поправими!

Благодаря ви отново, свързах се вече и си запазих час за петък в АГ при д-р Кисьов. Надявам се докторът да успее да ме насочи в правилната насока. Омръзна ми да пия само таблетки, които на момента предизвикват цикъл и не влияят на причината за проблемите ми. Честно казано фактът, че не знам какво се случва в собственото ми тяло и кога даден симптом е нормален или не, е доста потискащ.
*
Радвам се, че си предприела стъпки.Ако ще се чувстваш по-добре пиши как се развиват нещата при теб.В съседната тема, за бебеправенето има много момичета който ще ти дадат съвет и подкрепа!
Успех от мен!

Здравейте, дами! Само да споделя, прегледа при д-р Кисьов мина чудесно. Като изключим това, че почаках доста, целия екип показа чудесно отношение и внимание. Всичко ми обясниха и разясниха по няколко пъти. Диагнозата за момента е поликистозни яйчници, следват изследвания. Благодаря на всички, които се отзоваха и ме насочиха.
*
Litlemoon,Кисьов е много добър специалист,моята приятелка е при него,аз съм в същата клиника при друг лекар.Чакането винаги е много,но си заслужава.Винаги си тръгвам от там много положително настроена.Успех.
 Извинявам се обаче тези така наречени "лекари" кога ще се научат, че не сме опитни зайчета? Говоря за този лекар, който ти е изписал Клостилбегит?! Този хормонов препарат не се пие туко така... Аз минах през същото пиене на Клостилбегит, на 14-15 ден инжекция Прегнил и така до следващ цикъл (това продължи 6-7 месеца + 3 месеца почивка). Съответно без резултат, защото не е следена овулация настъпва ли в крайна сметка (това че е трябвало следене разбрах от репродуктивен специалист)

Извинявам се да дългият пост.

Пожелавам ти успех с бебеправенето и скоро да се похвалиш с две чертички :)
*
Antimonka,
както коментирахме вече,90%от лекарите те гледат като банкомат и опитна мишка,аз 100 пъти проклинам глупостта и невежеството си,които ме спираха и ми отне много да си намеря моя лекар,Една много хвалена репродуктивна специалистка ме лекува от стерилитет 10 месеца ,убеждавайки ме че ЦС , не ми е нужна ,тест за хламидия -кой да ми каже ,че то момичетата тук повече разбират от нея.За жалост,изхабих много нерви ,време и пари на вятъра.Тя ми казваше-млада си,обичайте се и това е.Ехооо ние се обичаме 6 пъти седмично,аз съм на 33,той на 37;файда йок.Едва ли не ми втълпи,че проблема е в главата ми.Сама изминах пътя , по който разбрах,за пречките които имам.И аз се извинявам  за дългия пост,но някой лекари плачат за гьостерица,пациенти като мен ,които вярват може би също.Наистина цялото ми сърце пожелава успех на теб,antimonka,и на всички останали дами,защото ние не искаме много,а само да сбъднем най-съкровената си мечта-да бъдем майки!