0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тромбоцитопения и тромбофилия
« -: Януари 25, 2018, 13:20:54 pm »
Здравейте. От скоро се оказа че съм с някакъв вид тромбоцитопения.
Тромбоцити (PLT)- 124 (140-440)
Среден обем на тромбоцитите (MPV)- 11.5 (7-10)
Обемното участие на тромбоцитите (PCT)- 0.14% (0.19-0.36)
Ширина на разпределение  тромбоцитите по обем (PDW)- 13.4% (15.5-17.1)
 - и всичко друго в кръвната картина е в норма
Освен това от 1 година вече имам изразени симптоми - появяват ми се петехии от време на време,  кърви ми носът, и твърде обилно кървене по време на М-ция,  и  това ме накара да се усъмня и да се изследвам.
Тепърва предстои да се установи дали тромбоцитопенията е автоимунна, или се дължи на нещо друго.
И тъй като прочетох че това може да е и симптом на тромбофилия, а с мъжът ми правим неуспешни опити за бебче вече повече от 3 години... , започнах да се съмнявам дали евентуално няма връзка със стерилитета...
Та въпросът ми е тромбоцитопенията симптом само на АФС ли е, или е необходимо изследване на пълен пакет за тромбофилии?

Антифосфолипидният синдром включва класическата триада: склонност към тромбози, повторяема загуба на плода и автоимунна тромбоцитопения (намален брой на тромбоцитите – клетките, участващи в процеса на кръвосъсирване). Той може да бъде проява на самостоятелно имунологично нарушение или на вторично нарушение, в съчетание с други автоимунни заболявания – тироидит на Хашимото, болест на Базедов, захарен диабет, лупус еритематодес и др. - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=530
« Последна редакция: Януари 25, 2018, 13:35:04 pm от geizer »
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #1 -: Януари 25, 2018, 13:58:57 pm »
Според мен мнение на хематолог е наложително.
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #2 -: Януари 25, 2018, 14:19:40 pm »
Да , разбира се. Консултирала съм се със лекар. Просто ми иска още едно изследване за потвърждение. Утре трябва да го пусна..., но от снощи пак съм със петехии на единия крак, та ми е ясно какъв ще бъде резултата  :(
    Въпросът ми е по-скоро дали има основание да се съмнявам и за тромбофилия, и дали за придобита ( антифофолипидни антитела), или за всички видове тромбофилия като цяло.
« Последна редакция: Януари 25, 2018, 14:25:45 pm от geizer »
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #3 -: Януари 26, 2018, 06:29:20 am »
Доста е сложна материята :)
Какви изследвания са направени досега?
Изследванията за вродена и придобита тромбофилия също е хубаво да се пуснат. И все пак добър хематолог трябва да помисли за този случай, защото за мен лично звучи леко притеснително тази тромбоцитопения.

Едно момиче от форума е била навремето с тромбоцитопения. Лекували са я в Онкологията, не е имала установена диагноза, но са подозирали няколко доста страховити - слава Богу нито една не се е потвърдила. Впоследствие, когато се е стабилизирала и се появи тук, във форума, се оказа с множество и вродени, и придобити тромбофилии. Не че е задължително при всеки да е така.
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #4 -: Януари 29, 2018, 18:45:14 pm »
Аз съм  под кривата круша. Повторих кръвна картина. Този път тромбоцитите излязоха в норма. Според док. можем да отхвърлим съмнението за автоимунна тромбоцитопения, обаче проблемът с петехиите си остава. За последните 2 седмици 2ва пъти се появиха по бедрата. Док продължава да се съмнява за нещо автоимунно...Приготвила ми е един списък с изследвания, а на мен пък здраво започна да ми писва, особено като се има предвид колко са лечими въпросните заболявания...
     До сега съм пускала само ANA, CRP, C3, C4 и кръвна картина. Явно док е искала за начало да изключи евентуален възпалителен процес или алергия. Всички резултати бяха идеални, с изключение на дилемата със тромбоцитите.
« Последна редакция: Януари 29, 2018, 18:57:55 pm от geizer »
*
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #5 -: Януари 29, 2018, 22:53:51 pm »
Здрасти!
Пускали ли сте чернодробни ензими?
Предполагам, че вирусните хепатити са отхвърлени вече, но все пак да попитам.
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Re: Тромбоцитопения и тромбофилия
« Отговор #6 -: Януари 30, 2018, 00:22:59 am »
Чернодробните може би ще ме накара сега да ги пусна.  Иначе преди година бяха супер. Пропуснах да спомена и креатинина- също много добър резултат. Инфекциозните заболявания ги отхвърли напълно. Не личи и проста настинка да имам даже.
     
Re: Не знам какъв ми е проблема
« Отговор #7 -: Февруари 10, 2018, 17:28:10 pm »
При мене стана мазало.
 Повторих кръвната, не личи да има проблем. АНА- отрицателен, анти RNP- отрицателен, анти DNA-отр, CCP под 7 (референтна до 17), време на съсирване на кр.- в норма, протеин С- в норма, антитромбин 3- в норма , плазминоген в норма, креатинин в норма, фибриноген в норма, CRP- 0.03 ( норма до 0.5), С3 в норма, С4 в норма. След всичко това дерматоложката заключи че не вижда проблем, и че може би капилярите са по-лесно чупливи. А на мене за разкош ми се подуха колената. Не ме болят, но от 6 дена са все подути, а при натоварване отокът нараства и усещам изтръпване и нещо като иглички в краката. Може би и глезените са леко подути , но ми е трудно да преценя. Проблемът с петехиите продължава. Температура нямам.  Колената ми като се изправя буквално се наливат пред очите ми. Когато съм в покой са малко по-добре, но дори и сутрин като стана пак са си подути. В момента пия може би около 1-1,5л. вода на ден. Ходя честичко по малка нужда, и урината според мен си е в съвсем добро количество, и ми се струва доста странно как е възможно въпреки това да задържам течности? Нямам наднормено тегло, и не прекалявам със солта.
Според вас къде трябва да търся проблема? Към какъв специалист да се обърна?
    Пращат ме на ревматолог, ама си мисля че и там ще ударя на камък...