0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Аз също смятам да пребивавам в България колкото дълго е необходимо, за да осиновя по националната процедура.

Изчетох каквото успях да намеря във форума по тази тема, но все още имам незяснени въпроси.

Въпросът ми е за медицинските прегледи. Доколкото разбрах, медицинското свидетелство трябва да бъде издадено от личен лекар, а аз нямам такъв. Не съм възстановила здравно осигурителните си права засега, понеже се е събрала доста голяма сума.

Някой знае ли дали мога да получа медицинско свидетество без личен лекар?

Благодаря предварително!
*
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #1 -: Януари 05, 2018, 22:18:07 pm »
honeylemon, най-добре отидете в отдел ”Закрила на детето” (в общината по местоживеене) и попитайте. Ще ви дадат списък с всички документи, които трябва да подготвите, обсъдете и медицинското. Те ще ви дадат най-точна насока във вашия случай.
Поискайте и телефон, на който да може да позвъните при възникнали въпроси впоследствие, не винаги човек се сеща за всичко в момента. Още повече, че с тях ще поддържате връзка няколко месеца до окончателното оформяне на доклада - разговори, посещение у дома, всички документи, курс за кандидатосиновители......
« Последна редакция: Януари 05, 2018, 22:37:05 pm от marsi »

*
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #2 -: Януари 06, 2018, 00:44:14 am »
Когато човек е в чужбина, може да подаде декларация, че живее извън страната и да спрат да му начисляват здравни осигуровки.

*
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #3 -: Януари 06, 2018, 09:34:25 am »
Блу, вече не се подава декларация, защото после трябва да се изплатят доста месеци (а и това се правеше при напускане на страната) . Тъй като не може да си осигурен в 2 държави на ЕС, за да се възстановят правата е необходимо да се представи декларация от здравната каса, където си осигуряван, за периода, в който си бил извън страната. След първите 3 платени месеца в България се възстановяват правата, а също се изтриват и задълженията. Тоест просто продължаваш да си плащаш нормално осигуровките и нямаш да даваш пари на куп.
*
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #4 -: Януари 07, 2018, 00:06:50 am »
Ясно. Аз съм си спряла правата още през 2006 г.  :lol:

Благодаря,

Мисля, че не зададох въпроса си много точно. Коригирам въпроса си:

Могат ли да ми издадат медицински в частна клиника и знаете ли примерни такива?

Благодаря предварително.
*
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #6 -: Януари 08, 2018, 11:59:53 am »
Не съм наясно със спецификата на медицинско за осиновяване,но иначе може да се издаде медицинско платено. Просто ще дойде доста скъпо, защото всеки специалист, който трябва да се подпише и да сложи печат ще взима по 20-30 лева, отделно се плаща и медицинското. За 5 специалиста ще е над 100 лева. Ако имаш възможност да си възстановиш правата ще е най- добре. Става лесно, ако имаш документ от държавата където си се осигурявала до сега.
А иначе най- точен отговор ще получиш като звъннеш в някоя поликлиника, където знаеш, че издават медицински.
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #7 -: Януари 08, 2018, 18:05:23 pm »
Аз също не съм запозната със спецификата на медицинско за осиновяване,но ако става въпрос за обикновено медицинско се свържете с някои ЛЛ на роднина или познат,който работи със ЗК.Той ще вземе по-малко пари от частните клиники.
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #8 -: Януари 10, 2018, 00:35:27 am »
Благодаря за отговорите!
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #9 -: Юли 05, 2018, 19:55:34 pm »
Здравейте,медицинско на бланка за започване на работа при Л.Л. срещу 20лв.слага всички печати.
Темичката е доста остаряла.Има ли някой,който да се е върнал от чужбина и да е подал док./тази година/бих искала да обменим мнение
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #10 -: Юли 05, 2018, 21:21:52 pm »
Здравей, Азия. Аз мисля да се връщам в България и да подавам документи за осиновяване, но не съм започнала още. Ще ми бъде полезно да науча с какви проблеми си се сблъскала и как си ги решила, както и какви съвети можеш да ми дадеш, за да мине процедурата по-леко. Благодаря ти.
Re: Осиновяване след завръщане от чужбина
« Отговор #11 -: Юли 05, 2018, 21:55:05 pm »
Здравей,Гарден!Аз се прибрах в Бг.февруари месец.Прехвърлих си обещетението за безработица тук,взимах парично обещетение до юни месец.От 02.07 започнах работа тук.Мъжът ми не се прибра.Днес  бяхме готови с всички док.и ги пуснахме.Преводи на неговия Т.Д. банкови извлечвния за парите който аз съм получавала.Питай,ако имаш въпроси.       
Аз искам да помоля да се включат хора с инфо.от тази или миналат година.Може ли да ни изпратят за международно осиновване?
Колко време трябва да остана в Бг.?